5 Μαρτίου 2013

Οι νεοναζί στο περιθώριο.....

Την προηγούμενη βδομάδα, η Χρυσή Αυγή έκανε με τα πολλά μια μάζωξη μελών της στην Πάρο. 



Οι χρυσαυγίτες μέρες πριν πάσχιζαν να βρουν ένα χώρο να μαζευτούν, χωρίς να τα καταφέρνουν. Πέρα από καταστηματάρχες, απευθύνθηκαν και σε πολιτιστικό σύλλογο του νησιού που αρνήθηκε κατηγορηματικά να παραχωρήσει την αίθουσά του. Το ίδιο έγινε και με άλλους φορείς, δείγμα κι αυτό της απαξίωσης με την οποία τους περιβάλλει στην πράξη ο λαός.Εντέλει, βρήκαν ως ...πελάτες ένα κατάστημα, και κινητοποιούμενοι, στέλνοντας συνολικά 19 χρυσαυγίτες από την Αθήνα (ανάμεσά τους τρεις βουλευτές), μαζί με ντόπιους και μεταφερόμενους από γύρω νησιά, κατάφεραν να μαζευτούν 40 άτομα.

Κάτοικοι και φορείς του νησιού αντέδρασαν άμεσα και οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην παρουσία φασιστοειδών στον τόπο τους. Συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες Παριανοί, γονείς με τα παιδιά τους, εκπαιδευτικοί, νεολαίοι, εργαζόμενοι - υπολογίζονται σε πάνω από 500 άτομα - γεγονός πρωτόφαντο για τα δεδομένα του νησιού, απόδειξη ότι (και) ο παριανός λαός τούς γυρνά την πλάτη. Αργότερα, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του παραδοσιακού οικισμού, περνώντας κοντά κι από το σημείο όπου είχαν μαζευτεί τα φασιστοειδή. Κατά μαρτυρίες, χρυσαυγίτες επιτέθηκαν με λοστάρια απρόκλητα κατά του πλήθους, τραυματίζοντας ελαφρά τουλάχιστον δύο, έναν άνδρα και μια νηπιαγωγό που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Τα ίδια έκαναν και την επομένη το πρωί, όταν χτύπησαν ένα Γερμανό μόνιμο κάτοικο Πάρου που έκανε το «λάθος» να τους φωτογραφίσει.

Η Πάρος έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλα τέτοια παραδείγματα που αποδεικνύουν πώς αντιμετωπίζεται στην πράξη ο φασισμός, πώς απομονώνονται, καταγγέλλονται πολιτικά οι εν Ελλάδι νεοναζί. Πώς αποκαλύπτονται, στην πρακτική τους και τη θεωρία τους, στην ωμή βία που εκδηλώνουν απέναντι σε ποιους; Σε σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους. Ερχεται να προστεθεί σε περιπτώσεις που περιθωριοποιήθηκαν σε χώρους δουλειάς, όπως εργοστάσια, όπου οι ίδιοι οι εργάτες έδιωξαν περιφερόμενους τραμπούκους, όταν πήγαν να διχάσουν βιοπαλαιστές, χωρίζοντάς τους με βάση τη φυλή, το χρώμα ή το θρήσκευμα, εξυπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας. Περιπτώσεις που αποκλείστηκαν από σχολεία, π.χ. τον περασμένο Νοέμβρη, όταν σε σχολείο της Κρήτης, σε Γενική Συνέλευση μαθητών, ο πρόεδρος του 15μελούς πρότεινε να κληθεί η Χρυσή Αυγή στο σχολείο (ως «κοινοβουλευτικό κόμμα με διαφορετικές απόψεις») να πει στους μαθητές την «άποψή» της για το Πολυτεχνείο. Οπότε ΚΝίτης μαθητής αντέδρασε, πήρε το λόγο και αποκάλυψε το βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών να κηρύξει ανεπιθύμητη τη Χρυσή Αυγή στο σχολείο.


Ετσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Παίρνοντας την απάντησή τους από το μαζικό, οργανωμένο, ταξικό, εργατικό, λαϊκό κίνημα και τους συμμάχους του. Με αγωνιστικό πνεύμα, αυξημένη λαϊκή επαγρύπνηση και πολιτική απάντηση στις όποιες ενέργειές τους. Ξεσκέπασμα του τι και ποιους εξυπηρετούν οι νεοναζί πίσω από τις άσφαιρες ρητορείες τους, τα συσσίτια της ελεημοσύνης. Αποκάλυψή τους καθημερινά στους χώρους εργασίας και τις λαϊκές γειτονιές, στα σχολειά και στις σχολές, του βρώμικου ρόλου που παίζουν ως μπράβοι ενός συστήματος σε βαθιά σήψη. Σε συνάρτηση με τον καθημερινό αγώνα για να γίνει ο λαός κύριος στον τόπο του και στον πλούτο που με το μόχθο του παράγει.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.