9 Μαρτίου 2013

Συγκεντρώσεις για τη Μέρα της Γυναίκας σε πόλεις της Ελλάδας


Συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν οι δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας την Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας. Οι συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν από ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ και ΟΓΕ το απόγευμα σε δεκάδες πόλειςαποτελούν συνέχεια και κορύφωση της δραστηριότητας που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες μέρες μπροστά στην επέτειο της 8ης Μάρτη.

Στην Αθήνα (δείτε το θέμα εδώ) πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 18.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Με τα πανό και τα συνθήματα διαδήλωσαν «8 του Μάρτη σύμβολο αγώνα θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, συμμαχία λαϊκή για κοινωνία άλλη». Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους. (Δείτε εδώ βίντεο)
Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου μίλησε η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων. «Η 8 Μάρτη είναι μια φωνή που έρχεται από ένα μακρινό παρελθόν και κατευθύνεται σ' ένα αισιόδοξο μέλλον! Είναι η ματωμένη φωνή της εργατικής τάξης που μήτε ο θάνατος δεν μπορεί να την κάνει να σωπάσει. Είναι η δική μας φωνή», σημείωσε. Πρόσθεσε πως «οι γυναίκες, το πάντα "φθηνό και ευέλικτο" εργατικό δυναμικό για την άρχουσα τάξη καλείται άλλη μια φορά να θυσιαστεί για τα κέρδη των μονοπωλίων. Τώρα είναι η ώρα του ξεσηκωμού, συναγωνίστριες. Με αγωνιστική και αποφασιστική στάση να μην επιτρέψουμε να υλοποιηθούν τα σχέδια της αστικής τάξης για τσάκισμα του λαϊκού κινήματος».


Στο συλλαλητήριο της Πάτρας απηύθυνε χαιρετισμό ο Β. Βασιλείου, εκ μέρους της γραμματείας Αχαΐας του ΠΑΜΕ. Η κεντρική ομιλία έγινε από την Μαρίζα Ξιούρα, πρόεδρο του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, η οποία αναφέρθηκε στο ταξικό περιεχόμενο της ημέρας και στην πλούσια πείρα του αγώνα των γυναικών και τη συμμετοχή τους στο εργατικό-λαϊκό κίνημα. Επίσης αναφέρθηκε στα σημερινά καθήκοντα του εργατικού κινήματος και ανέπτυξε το κοινό πλαίσιο των σύγχρονων αιτημάτων που προβάλλουν οι δυνάμεις που απαρτίζουν την Κοινωνική Συμμαχία.

Η συγκέντρωση στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία. Την κεντρική ομιλία έκανε η Κική Καρυώτη, (Δείτε εδώ βίντεο με απόσπασμα από την ομιλία) πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών της ΟΓΕ στη Λάρισα. Προηγήθηκε χαιρετισμός από την Αγγέλα Δασκαλάκη, πρόεδρο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας και μέλους της διοίκησης του Εργ. Κέντρου Λάρισας.

Μαχητική κινητοποίηση τιμώντας τους αγώνες των εργατριών, των γυναικών της αγροτιάς, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα. Η συγκέντρωση ξεκίνησε από το δημαρχείο της πόλης, συνεχίστηκε στους κεντρικούς δρόμους με συνθήματα καταδίκης της βαθιά ταξικής πολιτικής που αυξάνει το βαθμό εκμετάλλευσης της εργαζόμενης γυναίκας.

Στο Βόλο, μαζική και δυναμική συγκέντρωση πραγματοποίησαν το απόγευμα στην πλατεία Πανεπιστημίου του Βόλου, οι τοπικές γραμματείες του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ μαζί με τον Δημοκρατικό σύλλογο Γυναικών με αφορμή της ημέρα της γυναίκας, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην κεντρική της ομιλία η Ρίτσα Κωττή – Ρούσση, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Βόλου, τόνισε: Η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί σύμβολο αγώνα που φωτίζει και τη σημερινή πάλη των γυναικών για ισοτιμία και χειραφέτηση. Αφορά τις εργαζόμενες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις φτωχές αγρότισσες, τις μετανάστριες, τις άνεργες, τις νέες που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα. Τις γυναίκες δηλαδή που υφίστανται την εκμετάλλευση και τη διπλή καταπίεση, την ανισοτιμία που σήμερα οξύνεται λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της επίθεσης του κεφαλαίου. Η φετινή 8η του Μάρτη ας αποτελέσει την αφετηρία για έναν ξεσηκωμό ενάντια στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει. Η υποχώρηση, ο συμβιβασμός, η παραίτηση από τα δικαιώματά μας δε λύνουν κανένα πρόβλημα, αντίθετα οξύνουν τα αδιέξοδα. Να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να ενισχυθεί και να ισχυροποιηθεί το κοινωνικό μέτωπο ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ, για να αναπτυχθεί ένα τέτοιο κίνημα που θα φέρει το λαό στο προσκήνιο, θα αποσπάσει κατακτήσεις, θα συντρίψει αυταπάτες, θα αντιμετωπίσει τα αντιλαϊκά μέτρα και τα σχέδια της αστικής τάξης και των συμμάχων της και θα ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας. Το μέλλον θα κριθεί από τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου που θα 'ρθει σε ρήξη και ανατροπή με την εξουσία των μονοπωλίων και θα διαφεντεύει τον παραγόμενο πλούτο, ικανοποιώντας όλες τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Τότε και μόνο τότε εμείς οι γυναίκες θα βάλουμε τα θεμέλια για να κατακτήσουμε την ισοτιμία και τη χειραφέτησή μας».

Στα Τρίκαλα, απο νωρίς το απόγευμα, στο χώρο της πλατείας Ρήγα Φεραίου, μέλη του συλλόγου γυναικών Τρικάλων μοίραζαν την προκήρυξη της λαϊκής συμμαχίας για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και από τη μικροφωνική που είχε εγκατασταθεί υπήρχε αφήγηση από στιγμές της πάλης του γυναικείου και εργατικού κινήματος. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 7:30 το απόγευμα με απαγγελία ποιήματος του Μ.Μπρεχτ και στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία από τη συναγωνίστρια Βάσω Μπακάση, πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων και μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ. Στην ομιλία της η Βάσω Μπακάση μεταξύ άλλων τόνισε: «Έχουμε χρέος απέναντι σε μας και στα παιδιά μας. Έχουμε το χρέος να παλέψουμε για ένα μέλλον που θα τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή ζωή. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τους αφήσουμε κληρονομιά τους μισθούς των 200 και 300 ευρώ, τη σύνταξη στα βαθιά γεράματα, την ανεργία και ανασφάλεια, την εργασιακή περιπλάνηση, την αβάσταχτη φοροληστεία και την αμορφωσιά, προκειμένου τα μονοπώλια να κερδοφορούν. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τα πράγματα, αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμή μας. Μπορούμε να νικήσουμε, αρκεί να σηκώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στα μονοπώλια και τις ενώσεις τους, ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα,ΔΝΤ, να πούμε έξω από τις λυκοσυμμαχίες, με μονομερή διαγραφή του χρέους, να πάρει τα εργαλεία της οικονομίας και της εξουσίας στα χέρια του ο λαός».

Στην Καρδίτσα στις 6 μμ έγινε η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία από το Σύλλογο Γυναικών με τις δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ. Στην συγκέντρωση χαιρέτησε από το ΠΑΜΕ η Χαρά Κούτρα, γραμματέας του συλλόγου ιδιωτικών υπαλλήλων και κεντρική ομιλήτρια ήταν η πρόεδρος του συλλόγου γυναικώνΚλεοπάτρα Ζούκα. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στη συνέχεια εκδήλωση αφιέρωμα στις κατακτήσεις των γυναικών τον 20ο αιώνα.


Η συγκέντρωση στην Ρόδο πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κύπρου.

Στην Πτολεμαΐδα, η συγκεντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία από την ΟΓΕ, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα στην Ενέργεια και ΣΕΥΠΕ. Χαιρετισμο απηύθυνε η πρόεδρος του Συνδικάτου Εμποροϋπαλλήλων Περιοχής Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ) Αγγελική Χατζηδημητρίου και ομιλία έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πτολεμαϊδας Δήμητρα Καπασακαλίδου.

Στην Κοζάνη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στον πεζόδρομο με πρωτοβουλία των «Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης» (μέλος της ΟΓΕ) -ΠΑΜΕ-ΜΑΣ-ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.