11 Ιουλίου 2012

Βυθίζεται στη φτώχεια η Πορτογαλία


Παιδική φτώχεια, μεγάλη ανεργία, επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στους ηλικιωμένους και σωρεία εξώσεων είναι μεταξύ άλλων οι επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην Πορτογαλία, διαπιστώνει ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς...


Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνεργοι, υφίστανται περισσότερο απ' όλους, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της επιβολής των μέτρων λιτότητας στην Πορτογαλία, τονίζει σε έκθεση του ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς.
Με βάση τα όσα είδε κατά την επίσκεψη του στην Πορτογαλία στο τριήμερο 7-9 Μαΐου 2012, ο Επίτροπος διαπιστώνει ότι εξαιτίας των μέτρων λιτότητας και περικοπών η παιδική φτώχεια στην Πορτογαλία βρίσκεται σε άνοδο ενώ ο συνδυασμός της αυξανόμενης ανεργίας, των περικοπών των μισθών, της αύξησης των φόρων και της μείωσης των επιδομάτων ανεργίας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της φτώχειας σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.

Η αδυναμία των νοικοκυριών να καταβάλλουν τα ενοίκια για τα σπίτια που έμεναν ή να καταβάλλουν τις δόσεις των ενυπόθηκων δανείων για τα σπίτια που απέκτησαν, έχει προκαλέσει σωρεία εξώσεων από τους ιδιοκτήτες και κατασχέσεων ακινήτων από τις Τράπεζες, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Ο Επίτροπος εκφράζει την έντονη ανησυχία του διότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην εκπαίδευση και είχαν ως αποτέλεσμα την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου από ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών ενδέχεται να οδηγήσουν στην αναβίωση της παιδικής εργασίας στους τομείς της παραοικονομίας και της Γεωργίας.

Το πάγωμα των συντάξεων και των περικοπών στις κοινωνικές παροχές, σε συνδυασμό με την αύξηση στις τιμές της υγειονομικής περίθαλψης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, του φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και των τροφίμων, έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων ατόμων, ειδικότερα εκείνων που είχαν χαμηλά εισοδήματα ή διαμένουν σε απομονωμένες αγροτικές περιοχές, τονίζεται στην έκθεση του Επιτρόπου.

Η βία εναντίον των ηλικιωμένων έχει αυξηθεί και σχεδόν το 40% του πληθυσμού των ηλικιωμένων στην Πορτογαλία έχει υποστεί κακοποίηση μέσα στην οικογένεια, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.


1 σχόλιο:

  1. Όπως θα έλεγε και ένας Συριζοκ: Το ΚΚΕ φταίει που δεν απαρνείται τις μαρξιστικές αρχές του και δεν συνεργάζεται με την μεγάλη δημοκρατική παράταξη να αλλάξουμε την Ευρώπη!

    υγ. Το έχω ακούσει και αυτό δεν κανω πλάκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.