30 Ιουνίου 2015

Νέο Eurogroup για την Ελλάδα το πρωΐ της Τετάρτης - Στο τραπέζι το 3ο μνημόνιο

Πηγή : 902.gr

Έληξε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα, δεν έγινε δεκτό το αίτημα για παράταση του υπάρχοντος μνημονίου. Αναμένεται νέα συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη το πρωί της Τετάρτης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Eurogroup «θα συνεχιστεί αύριο το πρωί ώστε οι υπουργοί Οικονομικών να εξετάσουν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως «ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα μπορεί να έχει σκληρότερους όρους» και γνωστοποίησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει νέα πρόταση που θα την συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε στην ΕΡΤ πως η συζήτηση θα συνεχιστεί το πρωί και πως πέρα από την πρόταση για τη χρηματοδότηση και το χρέος, «θα συζητηθούν οι πολιτικές συνθήκες και τα μέτρα υπό τα οποία θα συναφθεί η νέα συμφωνία».

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε πως δεν έγινε δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος-μνημονίου και πως την Τετάρτη το Eurogroup θα συζητήσει 3ο πρόγραμμα-μνημόνιο.


Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι μπήκε το θέμα του δημοψηφίσματος, είτε για να αποσυρθεί είτε για να γίνει έκκληση από την κυβέρνηση υπέρ του «Ναι». 

Τέλος του 2ου προγράμματος-μνημονίου

Το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εκπνέει τα μεσάνυχτα της 30ής Ιουνίου ώρα Κεντρικής Ευρώπης, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESM, δηλαδή εκπνέει στη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.

Κατά συνέπεια, δεν είναι διαθέσιμη η τελευταία δόση του EFSF των 1,8 δισ. ευρώ όπως και τα 10,9 δισ. ευρώ επίσης από τον EFSF που ήταν στο πρόγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. 

Η πρόταση της κυβέρνησης την Τρίτη

Το απόγευμα της Τρίτης η κυβέρνηση κατέθεσε επίσημο αίτημα προς τον ESM για νέα δανειακή σύμβαση-μνημόνιο διάρκειας δύο ετών προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή του χρέους μέχρι και το 2017 που συνολικά είναι 29,2 δισ. ευρώ. Η πρόταση συνοδεύτηκε και από λίστα μέτρων που θα αποτελούν τους όρους και τις προϋποθέσεις (μνημόνιο) της νέας δανειακής σύμβασης.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε και την ολιγοήμερη επέκταση του 2ου προγράμματος-μνημονίου για τεχνικούς λόγους, έτσι ώστε να συμφωνηθεί η νέα δανειακή σύμβαση. Το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.