2 Ιουνίου 2015

Τι είδε ο Κορεάτης

Ομιλία του πρέσβη της ΛΔΒΚ, Thae Yong-ho, σε εκδήλωση της Tri-Continental Anti-Imperialist Platform, 17 Νοέμβρη 2014, για την ηθική και πολιτική κατάντια του δυτικού ανθρώπου:

Ακολουθεί μετάφραση τμημάτων της ομιλίας του Thae Yong-ho:

Σας ευχαριστώ πολύ [...] απόψε έμαθα τη σημασία της σύνδεσης της πάλης, απ' το Φέργκιουσον στη χώρα μου. Θα ήθελα να πάρω αυτή την ευκαιρία για να παρουσιάσω την οπτική της χώρας μου, το πώς βλέπουμε τη σημερινή πραγματικότητα στον κόσμο, πώς βλέπω ως διπλωμάτης την καθημερινή ζωή στο Λονδίνο, το τι είναι τόσο διαφορετικό από τη χώρα μου.

Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να σας πω το έμαθα απ' την πρώτη μέρα της άφιξής μου στο Λονδίνο. Ανακάλυψα ότι έχει έχει γίνει τρομερή ιδεολογική δουλειά από την άρχουσα τάξη της βρετανικής κοινωνίας για να επιτευχθεί η πλύση εγκεφάλου των απλών ανθρώπων αυτής της χώρας. Την πρώτη μέρα της άφιξής μου, η οικογένειά μου σηκώθηκε το πρωί και ανοίξαμε την τηλεόραση. Και το πρώτο πράγμα που είδαμε ήταν μικρά παιδιά και γυναίκες να πεθαίνουν στη Γάζα, τα πτώματα μικρών παιδιών [...] και η πρώτη αντίδραση των παιδιών μου ήταν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε πρωινό γιατί τους ήρθε εμετός όταν είδαν το αίμα στην τηλεόραση. Όμως το απόγευμα, όταν βγήκα στο δρόμο, στα μπαρ και τα εστιατόρια, στα νοσκομεία, στους σταθμούς του τραίνου, παντού ήταν οθόνες της τηλεόρασης, που αναμετέδιδαν την ίδια είδηση μικρών παιδιών και γυναικών που σκοτώνονταν· το αίμα ήταν παντού στους δρόμους, αλλά ο κόσμος δεν έδινε καμία σημασία. Δεν υπήρχε καμία διάδραση στον κόσμο σε ό,τι αφορά μια τεράστια σφαγή σε ένα άλλο μέρος του κόσμου. Όταν έδειχνε ποδόσφαιρο, ο κόσμος γύρναγε να δει, όταν έδειχναν διασημότητες ο κόσμος έβλεπε, αλλά όταν έβλεπαν εκατοντάδες να πεθαίνουν, να σκοτώνονται, να σφάζονται, όταν έβλεπαν το αίμα ανθρώπων στις οθόνες της τηλεόρασης, δεν επικοινωνούσαν με αυτό που έβλεπαν. Γιατί;

Επειδή τα ΜΜΕ έκαναν κάθε άτομο τυφλό και ευάλωτο, κι έτσι όταν ρωτάς κάποιον "γιατί δεν αντιδράς στο τι συμβαίνει στον κόσμο;", μπορεί να σου απαντήσουν "και τι να κάνω εγώ; Δεν μπορώ να κάνω τίποτα." Για αυτό ο λαός έχει τόσο συνηθίσει όλες αυτές τις σφαγές που συμβαίνουν κάπου αλλού στον κόσμο. Αυτή είναι η πραγματική τραγωδία. Γιατί ο λαός αυτής της χώρας θα πρεπε να ενδιαφέρεται για τη μοίρα, για τη δυστυχία άλλων λαών σε άλλα μέρη του κόσμου. Αλλά το έχουν εντελώς συνηθίσει εξαιτίας των γιγάντιων ΜΜΕ, της προπαγάνδας των ιμπεριαλιστών.

Κάτι άλλο που συνάντησα: Ο γιός μου είναι στο γυμνάσιο στα Ανατολικά του Ealing, και εκεί οι περισσότεροι μαθητές είναι από την Ινδία και την Αφρική· υπάρχουν πολύ λίγα παιδιά από την Αγγλία. Ο γιός μου εξεπλάγη, επειδή τον ενδιαφέρει πολύ η ιστορία. Σε κάθε μάθημα ιστορίας γινόταν πάρα πολλή συζήτηση για την ιστορία, και είδε ότι τα παιδιά από την Ινδία και την Αφρική δεν γνώριζαν καν τα κεντρικά στοιχεία της ινδικής επανάστασης, το πώς πήραν την ανεξαρτησία τους οι Ινδοί. Δεν ήταν δώρο της βασίλισσας της Αγγλίας! Την ανεξαρτησία την κέρδισε ο ινδικός λαός με την ηγεσία του Γκάντι. Υπήρχε τεράστια καταστολή απ' τη Βρετανική Αυτοκρατορία. Δεν τους έδωσαν την ανεξαρτησία δώρο. Τα βιβλία δεν έλεγαν στα αγόρια και τα κορίτσια απ' την Αφρική πώς πήραν την ανεξαρτησία τους οι λαοί της Αφρικής. Η αφρικανική ανεξαρτησία επιτεύχθηκε μονάχα με την ένοπλη πάλη· όταν οι λαοί της Αφρικής πήραν τα όπλα και αμφισβήτησαν την αποικιοκρατία, τότε δεν υπήρχε εναλλακτική παρά να τους δώσουν ανεξαρτησία. Αυτό που διδάσκουν στα σχολεία είναι ότι η ανεξαρτησία και η ελευθερία δόθηκαν σα δώρο απ' τους ίδιους τους ιμπεριαλιστές. Είναι απόλυτη ανοησία.

Όταν ο γιός μου συμμετείχε στο μάθημα για τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα τεράστιο κομμάτι του μαθήματος αφιερώθηκε στις εκκαθαρίσεις του Στάλιν στην ΕΣΣΔ. Δεν μίλαγαν για το πώς ο Σοβιετικός λαός, με την ηγεσία του Στάλιν, τσάκισε το Ναζισμό και είχε τον κύριο ρόλο στην ήττα του Ναζισμού. Δεν το έλεγαν.



Νομίζω λοιπόν πως ανακάλυψα πως υπάρχει μια τεράστια, πολύ μακροχρόνια, για δεκαετίες, πλύση εγκεφάλου εκ μέρους της άρχουσας τάξης αυτής της κοινωνίας, με στόχο ο λαός να είναι τυφλός, να νιώθει ευάλωτος, να μην ξέρει ότι υπάρχει εναλλακτική στον τρόπο που ζει, να δέχεται την πραγματικότητα όπως έχει. Αυτός είναι ο λόγος που η άρχουσα τάξη αυτής της χώρας, οι ιμπεριαλιστές, μισούν τόσο πολύ τη ΛΔΒΚ. Αν ήξερε ο λαός αυτής της χώρας ή των ΗΠΑ ότι υπάρχει χώρα στον κόσμο όπου η εκπαίδευση είναι δωρεάν, η κατοικία δωρεάν, η ιατρική περίθαλψη δωρεάν, τότε μπορεί να σκεφτόταν, να έχει δεύτερες σκέψεις: "γιατί όχι και για μας;"

Έτσι, για να αρνηθούν την εναλλακτική λύση στον απλό λαό αυτής της κοινωνίας, λοιδωρούν τη διαφορετική κοινωνία, το διαφορετικό σύστημα της δικής μου χώρας. Αυτός είναι ο λόγος που τα ΜΜΕ επινοούν όλες αυτές τις σοκαριστικές και τρομακτικές ιστορίες για τη χώρα μου.

Θα σας δώσω ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα. Πέρυσι τον Ιούλη, η χώρα μου γιόρτασε την 60η επέτειο του Πολέμου της Κορέας [...] και σε εκείνη τη φάση προσκαλέσαμε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ στη χώρα μου. Και πράγματι, πήγαν. Εγώ τα παρακολουθούσα από εδώ, γιατί η αναμετάδοση γινόταν από το Sky News και το Channel 4, που εκπέμπουν όλο το 24ωρο. Παραμόρφωσαν πλήρως, για παράδειγμα, την 27η Ιούλη, όπου υπήρχε μια μεγάλη τελετή, και όπως σε όλες τις χώρες όταν προσκαλούνται ηγέτες, υπάρχει έλεγχος ασφαλείας. [...] Είναι κάτι συνηθισμένο σε όλο τον κόσμο όταν υπάρχει μια κρατική εκδήλωση. Αλλά ο δημοσιογράφος που έστειλαν έβγαζε φωτογραφίες απ' τα σημεία ελέγχου και μετέδιδαν εδώ στο Λονδίνο ότι η Πιονγκ-Γιανγκ είναι γεμάτη σημεία ελέγχου, ότι δεν επιτρέπεται στο λαό της πόλης η ελεύθερη διέλευση. Θεέ μου! Γιατί; Γιατί το έκαναν αυτό; Δεν κατηγορώ τους δημοσιογράφους. Γιατί αν αναμετέδιδαν τα πράγματα όπως είχαν, θα τα λογόκριναν οι μοντέρ και οι εκδότες των καναλιών και των εφημερίδων. Γι αυτό δεν έχουν πραγματικά επιλογή οι δημοσιογράφοι και οι ρεπόρτερ. Όσο πιο τρομακτικές και σοκαριστικές είναι οι ιστορίες που επινοούν, τόσο περισσότερο θα διαβαστούν και θα παρακολουθηθούν απ' την βρετανική κοινή γνώμη. [...] Επινοούν λοιπόν όλες αυτές τις σοκαριστικές ιστορίες. Για παράδειγμα, ότι ο θείος του ηγέτη ταϊστηκε στα σκυλιά, όλα αυτά. Επινοούν αυτές τις σοκαριστικές ιστορίες.

Φυσικά, σε κάθε επανάσταση στον κόσμο, όταν υπάρχει αντιπολίτευση στην επανάσταση, υπάρχει και διαδικασία απομάκρυνσης των φραξιονιστών. Είναι φυσιολογικό. Το ίδιο και με την Κορεατική επανάσταση. Είναι φυσικό να απομακρύνονται απ' την ηγεσία οι φραξιονιστές. Όταν όμως αυτά τα νέα τα αναμεταδίδει η άρχουσα τάξη αυτής της κοινωνίας, οι ιμπεριαλιστές, τα μεταβάλλουν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε οτιδήποτε. Και την ίδια στιγμή σιωπούν για τη δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων κάθε μέρα βάσει δικών τους σχεδίων και με τα δικά τους όπλα.
[...]
Πηγή: Lenin reloaded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.