2 Ιουνίου 2015

Το θράσος και η κοροϊδία ξεπέρασαν κάθε όριο...

ΚΚΕ: Σχόλιο για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τη διαπραγμάτευση

 

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τη διαπραγμάτευση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το θράσος και η κοροϊδία ξεπέρασαν κάθε όριο. Τη στιγμή που η κυβέρνηση συζητάει συμφωνία με νέα σκληρά μέτρα, ζητάει από το λαό να "χορτάσει" με περηφάνια, επειδή δήθεν "για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση".

Η διαπραγμάτευση, όμως, της κυβέρνησης δεν αφορά τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, αλλά την έξοδο του κεφαλαίου από την κρίση, γι’ αυτό και ο λαός καλείται να ξαναπληρώσει τη λυπητερή».
Πηγή: 902

Με εκατέρωθεν προτάσεις προχωράει η κατάρτιση της αντιλαϊκής συμφωνίας 

 

Την «κολοκυθιά» παίζουν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι εκπρόσωποι ΕΕ και ΔΝΤ, σχετικά με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει για να ολοκληρωθεί η αντιλαϊκή συμφωνία, ενώ το μόνο δεδομένο που προκύπτει από όλες τις πλευρές είναι ότι τα μέτρα θα είναι ιδιαίτερα σκληρά για το λαό.

Μετά την πενταμερή σύνοδο του Βερολίνου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι δανειστές κατέληξαν σε μια κοινή πρόταση που θα παραδώσουν στην ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο επιτείνοντας τη σύγχυση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε τη Δευτέρα στους θεσμούς ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο πρότασης» για την επίτευξη συμφωνίας. «Η Ελλάδα δεν περιμένει σχέδιο, καταθέτει σχέδιο», είπε σε μια προσπάθεια να διαψεύσει τις πληροφορίες περί κατάθεσης τελεσίγραφου από τους δανειστές.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε σε δηλώσεις που έκανε από το υπουργείο Παιδείας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό σχέδιο και έγκειται πλέον στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να αποφασίσει εάν επιθυμεί την προσαρμογή στο ρεαλισμό και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Πρόσθεσε ότι η αποδοχή αυτού του σχεδίου θα σηματοδοτήσει το τέλος των σεναρίων διαίρεσης της Ευρώπης.

Θέλοντας να εγκλωβίσει το λαό σε αυτά τα παζάρια που γίνονται για λογαριασμό του κεφαλαίου, υποστήριξε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να είναι περήφανοι γιατί η κυβέρνηση διαπραγματεύεται «σκληρά». Μόνο που αυτή η «περήφανη» διαπραγμάτευση οδηγεί αναπόφευκτα σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, παράλληλα με τη διατήρηση όλων των προηγούμενων.
«Κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών», υποστήριξαν κυβερνητικές πηγές. Πάντως απέφυγαν να ξεκαθαρίσουν τι θα πράξει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εάν της παραδοθεί ένα σχέδιο τελικής συμφωνίας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα, αλλά παράλληλα διεμήνυσε την ετοιμότητα για υποχωρήσεις. «Η κυβέρνηση δεν στέλνει και δεν δέχεται τελεσίγραφα. Δεν εκβιάζεται ούτε εκβιάζει κανέναν. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και συμβιβασμούς, να κάνουμε και προτάσεις, δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα», είπε.

Ο Γιάννης Δραγασάκης εστίασε την ομιλία του στην ανάγκη να περιέχει η συμφωνία έναν «σαφή οδικό χαρακτήρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους», ζήτημα που συνδέεται ευθέως με την προσπάθεια της κυβέρνησης να «απελευθερώσει» χρήματα για τη στήριξη των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.
Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες για να εξασφαλιστεί η συναίνεση του λαού στα νέα σκληρά μέτρα. «Όταν εκλέγεσαι δεν παίρνεις λευκή επιταγή... Αν επιτευχθεί συμφωνία που δεν συνιστά έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό, θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός πριν την υπογράψουμε» δήλωσε στον «ΣΚΑΪ».

«Τελευταία προσφορά»

Σύμφωνα με τους «Financial Times» η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μάριο Ντράγκι και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατέληξαν σε ένα περίγραμμα με τις βασικές θέσεις των δανειστών. Ανώτερος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα, σημείωσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε ένα τεχνικό κείμενο που είχε ετοιμαστεί από την Κομισιόν.

Κοινή συνισταμένη του γερμανικού Τύπου είναι ότι η συνάντηση κατέληξε σε μια «τελευταία προσφορά» προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η «Die Welt» ανέφερε ότι «η συνάντηση είχε στόχο να γίνει μια τελευταία πρόταση στους Έλληνες, που θα βασίζεται όμως αυστηρά στις βάσεις του τρέχοντος προγράμματος». Μάλιστα πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση δήλωσαν ότι η Αθήνα κάνει προσπάθειες να πλησιάσει τους πιστωτές της. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να συζητήσει για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση.

Για «τελευταία προσφορά» και «τελευταία ευκαιρία» κάνουν λόγο και οι εφημερίδες «Die Zeit», «Handelsblatt», «Frankfurter Allgemeine» και «Suddeutsche Zeitung». Σε ανάλογο ύφος το περιοδικό «Der Spiegel» εκτίμησε ότι «οι θεσμοί επιθυμούν να κάνουν μια τελευταία συμβιβαστική πρόταση στην Αθήνα».
Πηγή: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.