17 Δεκεμβρίου 2013

Τα καλά της ιδιωτικής ασφάλισης

Τα μέσα ενημέρωσης, στον αγώνα που δίνουν ώστε να στοχοποιείται στην συνείδηση του ελληνικού λαού μόνο ο αναλώσιμος πολιτικός, έχουν σηκώσει τις τελευταίες ώρες μια ακόμα συζήτηση χωρίς ουσία, μια συζήτηση που συσκοτίζει έννοιες και γεγονότα και η οποία προσφέρει άφθονο πεδίο για λαϊκισμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Εννοώ φυσικά το τάχα μου "ξεσκόνισμα" των αμαρτωλών δηλώσεων πόθεν έσχες των βουλευτών.

Και αυτό διότι, παρα το γεγονός πως οι δηλώσεις αυτές μπορούν να μας δώσουν μια εικόνα για την επίσημη οικονομική κατάσταση των βουλευτών, στην πραγματικότητα δεν μπορούν να μας δώσουν εικόνα -εκτός ελαχίστων περιπτώσεων- για την ανεπίσημη συνδιαλλαγή των βουλευτών με το επιχειρηματικό τους περιβάλλον. Αυτό δηλαδή που υποτίθεται ήταν και ο λόγος καθιέρωσης του πόθεν έσχες, αυτό που θα εμπόδιζε δηλαδή τους Άκηδες να τα παντελονιάζουν. Υπάρχουν διάφοροι, λογιστικοί και μη, τρόποι ώστε αυτές οι ... ανεπίσημες συνδιαλλαγές, να μην κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε κάποιο πόθεν έσχες. Συνήθως δεν εμφανίζονται καθόλου και με κανέναν τρόπο (τι διάολο υπάρχουν οι off shore), και όταν εμφανίζονται, πράγμα το οποίο είναι εξαιρετικά σπάνιο, εμφανίζονται τμηματικά και κεκαλυμμένα, όπως για παράδειγμα ως μετοχές, ως κάποια αμοιβή ή ως ασφάλεια ζωής, ώστε να μην μπορεί να στηριχθεί κάποια κατηγορία.


Μια απο αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις, κατα τις οποίες αποτυπώνεται μια μικρή εικόνα ως προς τις ανεπίσημες συνδιαλλαγές, είναι η περίπτωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τσουκαλά, ο οποίος δήλωσε στο πόθεν έσχες του, αποδοχές 1.000.000 € από ιδιωτικό ασφάλιστρο της ABN-Amro στην οποία εργαζόταν για 35 χρόνια. Η συζήτηση όμως απο τα αστικά μέσα ενημέρωσης, σκοπίμως περιφέρεται γύρω απο τον συνδυασμό "αριστερός & 1.000.000 €", γύρω απο το "κρίση, πρόκληση & 1.000.000 €" ή γύρω από το "συνδικαλισμός, διαφθορά & 1.000.000 €", και όχι γύρω από το "συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ, εργοδοτικός συνδικαλισμός, διάβρωση του κινήματος,  1.000.000 € & μεταπήδηση στον ΣΥΡΙΖΑ".


Φυσικά και δεν είναι κατακριτέο, ένας αριστερός -κατα δήλωσιν του- βουλευτής, να τσεπώνει 1.000.000 €, εφόσον αυτό δεν έχει προέλθει από εκμετάλλευση άλλων ανθρώπων ή από συνδιαλλαγή με την αστική τάξη. Θα μου πείτε, πως είναι δυνατόν κάποιος να βγάζει 1 εκατομμύριο ευρώ απο την προσωπική του εργασία και μόνο, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

Το ζητούμενο είναι, πως ο συγκεκριμένος βουλευτής, όχι απλά ήταν συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ στον χώρο των τραπεζών για χρόνια, αλλά διετέλεσε και πρόεδρος της ΟΤΟΕ μέχρι το 2006. Και αντί η ABN Amro, να τον έχει βάλει στο μάτι, όπως συνήθως κάνουν οι ιδιωτικές εταιρείες με τους συνδικαλιστές που αγωνίζονται υπερ των συμφερόντων των εργαζομένων, άρα ενάντια στα συμφέροντα της εταιρείας, του πληρώνει και 1.000.000 € σε ασφάλιστρο. Νομιμότατα δεν λέμε, αλλά τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια.

Απέναντι στον νόμο λοιπόν, ο Δημήτρης Τσουκαλάς είναι καθαρότατος, απέναντι όμως στην υποχρέωση του ως εκπροσώπου των εργαζομένων του τραπεζικού κλάδου, που τον ψήφιζαν τόσα χρόνια, είναι άραγε "καθαρός" ? Βέβαια για να βγάζουν οι εργαζόμενοι συμπεράσματα για τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες, δεν χρειάζεται να βλέπουν κάθε φορά και την συνδιαλλαγή τους με την εργοδοσία. Τις περισσότερες φορές, μην σας πω πάντα, αρκεί απλά η αξιολόγηση του συνδικαλιστικού τους έργου.

Αλλά μιας και προέκυψε σε αυτήν την περίπτωση, ας την λάβουν και αυτήν υπ'οψιν τους.

8 σχόλια:

  1. Αυτός τουλάχιστον τα ... δήλωσε !

    Για να ... αποδείξει ένα και μόνο πράγμα !

    Το ότι ... "λεφτά υπάρχουν" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το να εχει καποιος περιουσια στη τραπεζα δεν αποτελει απο μονο του ενοχοποιητικο στοιχειο και επαρκης λογος στοχοποιησης και κατηγοριων. Το γεγονος ομως οτι υπαρχουν ανθρωποι που παρουσιαζονται ως υπερασπιστες εργαζομενων, που ζητανε" ψωμι" για τους εργατες και την ιδια στιγμη ,οι ιδιοι εχουν εξασφαλισει το" παντεσπανι " των δισεγγονων τους, προβληματιζει και ηθικα,πολιτικα και κοινωνικα για τα πραγματικα τους κινητρα και την "ανιδιοτελεια "τους.
    Τον ιδιο προβληματισμο μου δημιουργει και μια αλλη γνωστη βουλευτινα του συριζα με 800.000 καταθεσεις και χρυσες λιρες , που καποτε μιλαγε για "υπεραξια" και σε κανει να αναρωτιεσαι ευλογα για το "ηθικον" της υποθεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ;Άρα, σύμφωνα με την παραπάνω λογική, όποιος τυγχάνει λεφτάς ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ή είναι τουλάχιστον υποπτος αν επιλέξει να μην είναι με τους λεφτάδες....Ωραία!

      Διαγραφή
  3. Δεν υπάρχει απομεινάρι της πασοκικής διαφθοράς που να μην κούρνιαξε στο σύριζα, όπως δεν υπάρχει και στέλεχος της δημόσιας διοίκησης που να μη γλείφει τώρα πια τη "μελλοντική κυβέρνηση". Το πόσο ξεπουλημένος ήταν ο κυβερνητικός συνδικαλισμός παλιά και που μεταπήδησε τώρα πια φάνηκε περίτρανα από άλλη μια ιστορία που "ξετρύπωσαν" οι αδέκαστοι αστοί δημοσιογράφοι. Οι συνδιαλλαγές σε όλο τους το μεγαλείο. Ας δει κάτι και ο απλός κόσμος και ας συμπεράνει. Δική του η ευθύνη.
    Φαίδρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο παιδιά, εμπρός στον δρόμο που χάραξε η ΝΔ...συνέχεια της τετράγωνης λογικής σας...τα καλόπαιδα της Χ.Α. που δηλώνουν πάμφτωχα πρέπει να είναι ένα βήμα πριν την μεταπήδηση στο αυθεντικό ταξικό κίνημα σε σχέση με τον Τσουκαλά...
    Προσπαθώ να το φανταστώ...
    Είσαι ΚΚΕ
    πιάνεις δουλειά σε ιδιωτική τράπεζα...
    Σου κάνει ιδιωτικό συμβόλαιο ασφάλισης, το αρνείσαι;
    Ξεκινάς τη συνδικαλιστική σου δράση..
    Φτάνει η ώρα να βγεις στη σύνταξη...
    Αρνείσαι την αποζημίωση από το ασφαλιστήριο;

    (Αν αφαιρέσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ κλπ, τί το μεπτό υπάρχει αδέρφια; Μη ταυτίζετσε με τους κουτοπόνηρους της ΝΔ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι το μεμπτό υπάρχει ?
      Εμένα πάντως εάν μου έλεγαν πως ο Γιώργος Σιφωνιός πήρε 1.000.000 € σε μορφή ασφαλίστρου από την Ελληνική Χαλυβουργία, θα έλεγα πως τα άρπαξε για να διαβρώσει το σωματείο. Αλλά βλέπεις αυτά δεν συμβαίνουν ποτέ με ΚΚΕδες ή ΠΑΜίτες. Αυτοί απολύονται για την δράση τους, δεν ανταμοίβονται πλουσιοπάροχα.

      Και στο κείμενο το γράφω ευθέως ότι τα άρπαξε από την εργοδοσία. Μάλιστα εαν τα βάλεις κάτω, δεν τα πήρε μόνο απο την ABN Amro μην τρελαθούμε δηλαδή ... Συνεισφορά είναι απο ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο.

      Εκτός εαν ξέρεις εσύ πολλούς εργοδότες, να μοιράζουν 3 και 4 χιλιάρικα το μήνα για ιδιωτική ασφάλιση και μάλιστα σε συνδικαλιστές που υποτίθεται ότι βρίσκονται ταξικά απέναντί τους.

      Μην παίζετε λοιπόν τους χαζούς, διότι απο την αρχή του κειμένου ξεκαθαρίζω πως δεν τα βάζουμε με αυτούς που δηλώνουν πολλά, αλλά με αυτούς που τα πιάνουν απο την εργοδοσία.

      Διαγραφή
    2. καμια φορα πανε και φυλακη για καταληψεις στην ερτ (που παρεπιπτοντως δεν υπαρχει ποια). καταδικαστηκαν γιατι εκαναν παρεμβαση σε τηλεοπτικο καναλι (που το ΠΑΜΕ θεωρουσε οτι δεν προβαλει τις κινητοποιησεις) που οι ιδιοι το εκλεισαν με την αιτιολογια οτι ειναι σπαταλο και μη αντικειμενικο!!!!!!!

      Διαγραφή
    3. Αν υπήρχε δυνατότητα να σκαλίσεις οικονομικά διάφορων πολιτικών δυνάμεων θα είχε αρκετο ενδιαφέρον. Μόνο το ΚΚΕ δίνει λογαριασμό τι κάνει και όλοι βέβαια του ζητάνε απολογίες και εξηγήσεις. Για τη ΧΑ έχω πολλές επιφυλάξεις, αλλά οι πονηροί συνειρμοί σας αλλού.
      Προσωπικά βάζω σε δεύτερη μοίρα το χρηματικό, με νοιάζει όμως πολύ που το ΠΑΣΟΚοειδές Τσουκαλάς μας το παίζει αναβαπτισμένος αριστερός και δε γίνεται να μη ζυγίσεις τη "προσφορά" του τόσα χρόνια ως εκπρόσωπο του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού.

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.