8 Δεκεμβρίου 2013

Στόχος του γαλλικού κεφαλαίου, ο έλεγχος της Αφρικής

Στα χνάρια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού η Γαλλία. Μετά την Λιβύη το 2011 και την επέμβαση στο Μάλι στις αρχές του χρόνου, οι Γάλλοι ετοιμάζουν ήδη την τρίτη επίσημη στρατιωτική τους κίνηση στην μεγάλη σκακιέρα της αφρικανικής ηπείρου τα τελευταία 3 χρόνια. Στόχος αυτήν την φορά μια ακόμα πρώην (?) αποικία της, η Κεντροαφρικάνικη Δημοκρατία και ο έλεγχος του τεράστιου και ανεκμετάλλευτου ορυκτού πλούτου της χώρας.

 
Η γαλλική επέμβαση σε εξέλιξη

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η πρώτη φάση της γαλλικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης «Sangaris» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα την επιβολή έννομης τάξης και απώτερο στόχο τον έλεγχο του τεράστιου αλλά ανεκμετάλλευτου ορυκτού πλούτου της χώρας.

Εκατοντάδες Γάλλοι στρατιώτες πραγματοποιούν από χτες περιπολίες στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας Μπανγκί, ενώ η γαλλική στρατιωτική επιχείρηση που φέρει ως κωδική ονομασία το όνομα μιας πορφυρής πεταλούδας, που συναντάται κυρίως στην κεντρική Αφρική, εξαπολύεται μετά το «πράσινο φως» που έδωσε την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν Ιβ Λεντριάν, ανακοινώνοντας και επίσημα την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επιχείρησης του γαλλικού στρατού, ισχυρίστηκε ότι η χρονική διάρκεια της παραμονής των γαλλικών στρατευμάτων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία θα περιοριστεί στους έξι μήνες. Παρόμοιες ανακοινώσεις είχε κάνει και τον περασμένο Γενάρη, όταν το Παρίσι εξαπέλυσε ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση και στο δυτικοαφρικανικό Μάλι, με πρόσχημα τη δράση ισλαμιστών εξτρεμιστών και τα γαλλικά στρατεύματα παραμένουν ως σήμερα στη συγκεκριμένη χώρα.

Aς σημειωθεί, τέλος, ότι την Πέμπτη, μερικές ώρες πριν την επίσημη έναρξη της επέμβασης σε αυτήν την πρώην γαλλική αποικία, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σε συνδιάσκεψη Αφρικανών ηγετών στο Παρίσι, με θέμα ένα νέο μοντέλο γαλλο-αφρικανικής οικονομικής συνεργασίας, είχε αναγγείλει ως βασικό στόχο το διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών της χώρας του με χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής.

Ο γαλλικός αστικός Τύπος στηρίζει την επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
 
Την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση στην επέμβαση στην οποία προχωρεί ο γαλλικός ιμπεριαλισμός στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στη λογική ότι «δεν είναι δουλειά της Γαλλίας να παρεμβαίνει πάντα αλλά δυστυχώς τώρα δεν υπάρχει άλλη λύση», την οποία διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, προσπαθεί, στην πλειοψηφία του, να καλλιεργήσει ο γαλλικός αστικός Τύπος. Τα περισσότερα δημοσιεύματα συνδέουν άμεσα τη στρατιωτική επέμβαση και με την πραγματοποίηση, χτες, στο Προεδρικό Μέγαρο, της προγραμματισμένης εδώ και καιρό γαλλο-αφρικανικής συνόδου κορυφής. Οι σύνοδοι αυτές διοργανώνονται από τις γαλλικές κυβερνήσεις, σχεδόν κάθε χρόνο από το 1973 και μετά, σε μια προσπάθεια να διατηρούν «ζωντανές» και στενές τις σχέσεις του γαλλικού κεφαλαίου με τις πρώην αποικίες.
 
«Η πρώτη γαλλο-αφρικανική σύνοδος του Προέδρου Ολάντ τίθεται υπό το καθεστώς του κατεπείγοντος και της σοβαρότητας. Κλείνει μια χρονιά την οποία ξεκίνησε με την παρέμβαση στο Μάλι, τον Ιανουάριο. Ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή του, ο Φρανσουά Ολάντ στέλνει, για άλλη μια φορά, στρατεύματα να πολεμήσουν στην Αφρική...», σημειώνει, σε άρθρο που υπογράφει η Σαρλότ Μποζονέ, με τίτλο «Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στην καρδιά της συνόδου στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων», η εφημερίδα «Λε Μοντ». «Η Γαλλία, για άλλη μια φορά, εμφανίζεται σε ρόλο χωροφύλακα, ενάντια στη θέλησή της», διατείνεται το άρθρο, όπου αναφέρεται επίσης: «Οπως και οι προκάτοχοί του, ο Φρανσουά Ολάντ είχε διατυπώσει, όταν ανέλαβε την Προεδρία, τη διάθεση να "ομαλοποιήσει" τη σχέση του με την Αφρική. Κάτι που εν μέρει έκανε (...) Δεκαοκτώ, όμως, μήνες μετά, η Γαλλία, κύρια στρατιωτική ευρωπαϊκή δύναμη στην ήπειρο, ξαναβρίσκεται στην πρώτη γραμμή στρατιωτικών επιχειρήσεων». Σημειώνεται επίσης η εκτίμηση του Φιλίπ Ουγκόν, διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (IRIS), ότι «με αυτήν τη σύνοδο, συνεχίζεται η πορεία των αντιφάσεων που χαρακτηρίζουν τη σχέση Γαλλίας και Αφρικής».
 
«Το Παρίσι θα προσπαθήσει να θέσει υπό έλεγχο το χάος που επικρατεί εκεί», υποστηρίζει σε άρθρο της με τίτλο «Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Γιατί η Γαλλία παρεμβαίνει», στην εφημερίδα «Λιμπερασιόν», η Κορντέλια Μπονάλ. Και συνεχίζει η πάλαι ποτέ εφημερίδα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος: «Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Κεντροαφρικανοί, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού, έχουν ανάγκη από βοήθεια κατεπειγόντως... Ο στόχος λοιπόν (της γαλλικής επέμβασης εννοείται) είναι καθαρά ανθρωπιστικός και ασφαλείας. Είναι επίσης στρατηγικός. Το κενό ασφαλείας που επικρατεί απειλεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή. Το διακύβευμα σχετίζεται και με την θέση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας ανάμεσα στο Καμερούν, στο Τσαντ, στο Σουδάν, στη Δημοκρατία του Κογκό. Η Γαλλία θέλει να αποφύγει το σενάριο μιας ευρείας ζώνης ανομίας η οποία θα είναι ανοιχτή σε κάθε είδους μεταφορά και μετακίνηση και θα μετατραπεί σε εν δυνάμει βάση οπισθοφυλακής ισλαμιστικών ομάδων».
 
Επίσης χτες βράδυ ο Γάλλος υπουργός Αμυνας αποκάλυψε τα σχέδια για τη δημιουργία μιας «αφρικανικής δύναμης ταχείας επέμβασης» που η Γαλλία μπορεί να παράσχει εξοπλισμό, επιμελητειακή βοήθεια και την εκπαίδευση 20.000 Αφρικανών στρατιωτών ώστε ένα πρώτο τμήμα να είναι επιχειρησιακά έτοιμο το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.