13 Δεκεμβρίου 2013

Εδώ παπάς… Εκεί παπάς…

Της Κάλι Καρά

Το διαχρονικό παιχνίδι άρχισε με αφορμή το θάνατο του 13χρονου κοριτσιού από τις αναθυμιάσεις του μαγκαλιού λόγω διακοπής του ρεύματος στο εργατόσπιτο που το χτύπησε η ανεργία σε χώρα της ΕΕ, όπου ο λαός της θα έτρωγε με «χρυσά κουτάλια», μετά την ένταξή της στην «Ευρώπη των Λαών».

Με τη βαρύγδουπη εξαγγελία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου  Βενιζέλου «κανένα σπίτι δίχως ρεύμα», αρχίζει το παπατζίδικο παιχνίδι.

Ακόμη ψάχνουν τα σπίτια χωρίς ρεύμα... ώστε να γίνει η επανασύνδεση του ηλεκτρικού σε χιλιάδες νοικοκυριά, που βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ, την ώρα που ο χειμώνας έχει ενσκήψει για τα καλά και οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι φτωχές οικογένειες πολλαπλασιάζονται.


Οι αρμόδιες επιτροπές που θα εντοπίσουν τα νοικοκυριά που χρειάζονται άμεσα υποστήριξη δεν έχουν ακόμα συγκροτηθεί και «κανείς δε γνωρίζει» πόσα νοικοκυριά έχουν ανάγκη και πότε θα πάρουν ρεύμα.

Η κυβερνητική «κοινωνική ευαισθησία» περιορίστηκε στις λίγες χιλιάδες πολύ φτωχών ανθρώπων που συμμετέχουν στα συσσίτια δήμων και εκκλησιών, όταν μόνο στο Κερατσίνι υπάρχουν 9.000 σπίτια χωρίς ρεύμα και χίλιοι άνθρωποι πηγαίνουν καθημερινά στα συσσίτια του δήμου, με την ανεργία στην περιοχή να κινείται γύρω στο 45%.

Σε ό,τι αφορά το κόστος της επανασύνδεσης η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι είναι επιχείρηση και δεν έχει καμιά υποχρέωση κοινωνικής πολιτικής, η οποία ανήκει στο κράτος. Οι Δήμοι αρνούνται να επιβαρυνθούν.

Το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο της επανασύνδεσης το ξεκαθάρισε ο Γιάννης Μανιάτης σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Τη μία μέρα ανέφερε ότι τα νοικοκυριά αυτά θα ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο με το σχετικό κόστος να διαχέεται στους πιο εύπορους. Την επόμενη μέρα αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει ότι τελικά θα επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές, με ένα κόστος περίπου 0,50 λεπτά το χρόνο.

Άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τις οφειλές των πολιτών που οδήγησαν στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, καθώς μπορεί η ΔΕΗ να κάνει λόγο για διακανονισμούς, όμως είναι αμφίβολο αν μπορούν οι συγκεκριμένοι πολίτες να ανταποκριθούν.

Η λύση βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ «για την άμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αλλά και του ΦΠΑ που επιβαρύνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση, στην κατάργηση όλων των χαρατσιών.

Η κυβέρνηση να απορρίψει τώρα τις κατευθύνσεις της Κομισιόν, που μιλούν για νέα αύξηση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης και του ΦΠΑ στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Τώρα να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας για τους ανέργους, τους χαμηλοαμειβόμενους και τις οικογένειές τους.

Λαϊκή συμμαχία και οργάνωση της πάλης και της αλληλεγγύης για να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση, για την απόκρουση και την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.