5 Μαρτίου 2013

Κινητοποίηση του ΜΑΣ για τις φοιτητικές εστίες στην Αθήνα


Από τα χαράματα της Τρίτης, οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στην Αττική, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, ιδιοκτησίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο ξενοδοχείο «La Mirage», στην Ομόνοια, διεκδικώντας να γίνουν τώρα δωρεάν φοιτητικές εστίες με ευθύνη του κράτους.
Δείτε εδώ δήλωση της Εύας Κάτρη, μέλους της Επιτροπής Αγώνα Νομικής του ΜΑΣ.

Η κινητοποίηση είχε μεγάλη ανταπόκριση από τους εργαζόμενους. Αξιοσημείωτο είναι το συμβάν στην οδό Πανεπιστημίου και Σανταρόζα, όπου πέρασαν μαθητές Λυκείου από το Διδυμότειχο, οι οποίοι πήραν όλοι τις προκηρύξεις του ΜΑΣ.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:
  • Φέτος, μόνο οι πρωτοετείς, ανήλθαν σε 74.440. Στέγαση, πανελλαδικά, για όλους τους φοιτητές (όχι μόνο για τους πρωτοετείς) παρέχεται σε 7.435 άτομα, δηλαδή μόνο το 2% περίπου των φοιτητών και σπουδαστών μένουν σε εστία!
  • Στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθήνας φέτος έγιναν περίπου 500 αιτήσεις και δόθηκαν 250 δωμάτια, με αποτέλεσμα φοιτητές με οικογενειακό εισόδημα 14.000 € να μείνουν έξω από την εστία!
  • Για τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά με τους χιλιάδες σπουδαστές διατίθενται λιγότερα από 200 δωμάτια!
  • Το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Γεωπονικό, το Χαροκόπειο, το Πάντειο δεν έχουν καν εστία!
  • Ακόμα κι αυτοί οι φοιτητές που στάθηκαν «τυχεροί» και μπήκαν σε κάποια εστία, αντιμετωπίζουν πολλές φορές άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Για παράδειγμα στην παλιά εστία του ΕΜΠ δεν υπάρχει θέρμανση!
  • Όλες οι εστίες βρίσκονται στον αέρα, αφού η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί δραστικά. Ήδη έγινε η αρχή με την εστία της ΑΣΟΕΕ στη Δροσοπούλου που έκλεισε.
  • Με το νόμο-πλαίσιο οι εστίες μετατρέπονται σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν όσο τα έσοδα είναι περισσότερα από τα έξοδα, φορτώνοντας το κόστος σε εμάς και τις οικογένειές μας. Με αυτόν τον τρόπο οι εστίες μετατρέπονται σε ξενοδοχεία με νοίκια, ανοίγει ο δρόμος για ξεπούλημα σε ιδιώτες.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αττικής του ΜΑΣ:
 «Τη στιγμή που πολλαπλασιάζονται οι φοιτητές που έχουν ανάγκη τη δωρεάν στέγη και οι υπάρχουσες εστίες δεν φτάνουν ούτε για "ζήτω", τη στιγμή που συμφοιτητές μας πεθαίνουν στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν όπως στο ΤΕΙ Λάρισας, η τεράστια ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων αξιοποιείται για επιχειρηματικά "νταραβέρια", με επιχειρήσεις. Διαμερίσματα, κτιριακά συγκροτήματα, καταστήματα, γραφεία, κληροδοτήματα, οικόπεδα- φιλέτα νοικιάζονται σε επιχειρήσεις ή αφήνονται να ρημάζουν. Απαιτούμε να αξιοποιηθούν τώρα τα ακίνητα των ιδρυμάτων για τη δημιουργία νέων εστιών, στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες και ενοίκια.


Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διεκδικεί:
  • Η “Μαθητική Εστία Αγ. Αναργύρων”, που βρίσκεται δίπλα στο πάρκο "Αντώνης Τρίτσης" και τη διαχειρίζεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να μετατραπεί σε εστία για τους σπουδαστές των ΤΕΙ.
  • Το ξενοδοχείο “La Mirage” να γίνει φοιτητική εστία για τη ΔΩΡΕΑΝ διαμονή των φοιτητών και σπουδαστών. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για σύγχρονη και άνετη διαμονή (μελέτες για την ασφάλεια του κτιρίου, διαμόρφωση χώρων, δωματίων κλπ.)
  • Το κτίριο της οδού Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να αξιοποιήσει για φοιτητική εστία το κτίριο που βρίσκεται στο χώρο του Πανεπιστημίου, πίσω από το εστιατόριο και σήμερα παραμένει αναξιοποίητο.

Μαζί με αυτά υπάρχουν δεκάδες ακόμα ακίνητα των ιδρυμάτων και εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανέγερση εστιών.

Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών να βάλουν στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να παλέψουν για το πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί το λαό και την εξουσία του και όχι τα μονοπώλια και τα κέρδη τους. Σε αυτό το πανεπιστήμιο η στέγαση θα είναι δωρεάν, δικαίωμα για όλους και όχι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα».

Σήμερα η κινητοποίηση του ΜΑΣ ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά»
Εξάλλου, σήμερα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, διοργανώνει συλλαλητήριο στις 13.00, στα Προπύλαια, ενώ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής συζητιέται το σχέδιο «Αθηνά».



902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.