11 Μαρτίου 2013

 Τσαριτσάνη: Τίμησαν τα θύματα της αντίστασης - έδιωξαν τη φασιστική «Χρυσή Αυγή»


Το πρωί της Κυριακής, ο λαός της Τσαριτσάνης όρθωσε το μπόι του απέναντι στην αποκρουστική ιδεολογία του φασισμού, τίμησε όπως αξίζει στο αίμα που χύθηκε, τη μνήμη των θυμάτων της σφαγής της Τσαριτσάνης το 1943 και όλων των ηρώων που πάλεψαν για τη λευτεριά, απάντησε αποφασιστικά στις προκλήσεις της «Χρυσής Αυγής», την απομόνωσε και την έδιωξε από την εκδήλωση τιμής και μνήμης.
Στις 12 Μάρτη 1943, Ιταλοί φασίστες και ντόπιοι συνεργάτες τους εκτέλεσαν 45 πατριώτες στην πλατεία του χωριού, το οποίο προηγουμένως κατέστρεψαν ολοσχερώς, ως τιμωρία για τη συμμετοχή των Τσαριτσανιωτών στο κίνημα της Αντίστασης.

Φέτος, 70 χρόνια μετά, η φασιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» πήγε να εκτελέσει για δεύτερη φορά τα ηρωικά θύματα της φασιστικής σφαγής. Εκπρόσωποί της είχαν το θράσος να εμφανιστούν στο χώρο της εκδήλωσης, έχοντας μάλιστα ως πρόθεση να προβούν σε κατάθεση στεφάνου. Μπροστά στην προσβολή αυτή, άμεση ήταν η αντίδραση του λαού της Τσαριτσάνης. Εργαζόμενοι και αγροτιά, γυναίκες, νέοι και φορείς απαίτησαν την άμεση απομάκρυνση τους.

Παρ όλη την κατάσταση που δημιουργήθηκε, τα φασιστοειδή προκλητικά παρέμεναν στο χώρο, με μοναδικό σκοπό να χαλάσουν και να ακυρώσουν την εκδήλωση, διοργανωτής της οποίας ήταν ο Δήμος Ελασσόνας. Ο Δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος, που ήταν παρών στην εκδήλωση εκπροσωπώντας το Δήμο, έσπευσε να ανακοινώσει την ακύρωση της εκδήλωσης. Η δημοτική αρχή φέρει μάλιστα ευθύνη για την πρόσκληση βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» στην εκδήλωση.

Τη στιγμή εκείνη, με αποφασιστικότητα και εκφράζοντας το παλλαϊκό αίσθημα ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, Χάρης Νούσιας, ανακοίνωσε την απόφαση να προβεί ο Σύλλογος στη διοργάνωση της εκδήλωσης, μέσα σε χειροκροτήματα και επευφημίες των συγκεντρωμένων κατοίκων, πολλοί από τους οποίους ήταν απόγονοι των θυμάτων.
Από τη διοίκηση του Συλλόγου και τους κατοίκους απαιτήθηκε η άμεση απομάκρυνσή των φασιστοειδών από την εκδήλωση, όπως και τελικά έγινε.

Διαβάστηκε ψήφισμα του Μορφωτικού Συλλόγου ενάντια στη «Χρυσή Αυγή», τα ονόματα των θυμάτων και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Μορφωτικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Τσαριτσάνης, το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. 

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Τσαριτσάνης του ΚΚΕ τονίζει:

«Η Κομματική Οργάνωση Βάσης του ΚΚΕ χαιρετίζει το λαό της Τσαριτσάνης, την εργατιά και την αγροτιά, τις γυναίκες και την νεολαία του χωριού, που στάθηκαν φραγμός στους φασίστες της Χρυσής Αυγής, αναγκάζοντάς τους να φύγουν από τον ηρωικό χώρο της εκτέλεσης των συμπατριωτών μας από τα φασιστικά κατοχικά στρατεύματα, το Μάρτη του 1943.

Παράλληλα καταγγέλλουμε τη Δημοτική αρχή για τη στάση της που προσκάλεσε το βουλευτή της Χρυσής Αυγής, όπως και τους δημοτικούς συμβούλους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που κράτησαν «σιγή ιχθύος», νομιμοποιώντας ουσιαστικά την παραμονή των φασιστοειδών στο χώρο και δίνοντας καταφύγιο στους νοσταλγούς των φρικαλεοτήτων του φασισμού.

Ο λαός της Τσαριτσάνης με τη στάση του απέδειξε ότι ο λαός έχει τη δύναμη να σπάσει το φόβο και την τρομοκρατία, να οργανωθεί και να αντιμετωπίσει τη λυσσασμένη επίθεση που εξαπολύει η συγκυβέρνηση των μονοπωλίων, χρησιμοποιώντας τα μαντρόσκυλα της Χρυσής Αυγής για το τσάκισμα του κινήματος.

Η ΚΟΒ Τσαριτσάνης του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής μας να διδαχτεί από τη μαζική οργανωμένη απάντηση των κατοίκων της Τσαριτσάνης, να απομονώσει τους Χρυσαυγίτες και να αντιπαλέψει την πολιτική του συστήματος που γέννημα - θρέμμα του είναι ο φασισμός». 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ελασσόνας, Δημήτρης Αβρανάς και Δημήτρης Παπαστερίου, σε δήλωσή τους τονίζουν:

«Οι κάτοικοι της Τσαριτσάνης απέτρεψαν με αποφασιστικότητα τη φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, να λερώσει τον αιματοβαμμένο χώρο του μνημείου των εκτελεσθέντων αγωνιστών και πατριωτών από τους Ιταλούς φασίστες το Μάρτη του ’43.

Ήρθαν οι φασίστες να "τιμήσουν" τα θύματα του φασισμού. Φέρει τεράστια ευθύνη η Δημοτική αρχή και ο ίδιος ο Δήμαρχος της Ελασσόνας που έφτασε η πρόσκληση στα χέρια του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, που την επεδείκνυε και έλεγε πως προσκαλέστηκε. Δεν χωράει καμία δικαιολογία για το συγκεκριμένο γεγονός, ούτε η επίκληση των συνταγματικών θεσμών ούτε ότι πρόκειται για κοινοβουλευτικό κόμμα που ισότιμα πρέπει να προσκαλείται σε όλες τις εκδηλώσεις.

Θυμίζουμε την ιστορία του ναζισμού. Το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ αναδείχθηκε και κυβέρνησε μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες και εκλογές μέσα στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης του 1929 - 1932, με τη στήριξη των γερμανικών μονοπωλίων και την ανοχή της σοσιαλδημοκρατίας.
Ρωτάμε: μπορούν να αθωωθούν τα εγκλήματα του ναζισμού, οι θηριωδίες του Άουσβιτς και Νταχάου, στο όνομα του αστικού κοινοβουλευτισμού και των "δημοκρατικών διαδικασιών"; Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, τους ιδεολογικούς απογόνους του Χίτλερ ως ένα "κοινοβουλευτικό" κόμμα;

Καταγγέλλουμε στο λαό της περιοχής μας τη στάση της δημοτικής αρχής και καλούμε άμεσα να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο και να παρθεί απόφαση ώστε να μην καλεστεί ξανά εκπρόσωπος του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής.

Ο λαός της περιοχής μας να τους απομονώσει ώστε να μην μπορούν να σταθούν πουθενά και να χύνουν το δηλητήριό τους».

Πηγή : 902.gr

11 σχόλια:

  1. http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/h-parousia-ths-chrushs-aughs-sthn-tsaritsanh-kai-ta-paramuthia-twn-kommouni#.UT385NZA2So
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ ΚΑΙ ΓΕΛΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ...ΟΤΑΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΣΟ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρός του λαό της Ελλάδας

      Ο φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα με σκοπό να την υποδουλώσει και εξανδραποδίσει. Σήμερα όλοι οι έλληνες παλαίβουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Μα ένα έθνος που θέλει να ζήσει πρέπει να παλαίβει, αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.
      Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα. Στον πόλεμο αυτό που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δόσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη. Έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα, πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούργια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ’ ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό.
      Όλοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και η νίκη θάναι νίκη της Ελλάδας και του λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν στο πλευρό μας.

      Αθήνα 31 Οχτώβρη 1940
      Νίκος Ζαχαριάδης
      Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ

      Διαγραφή
    2. ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ-ΟΠΛΑ-ΔΣΕ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΚΚΕ

      Διαγραφή
  2. Η χρυσαυγίτικη αμοιβάδα στον κάδο.

    Σχόλια απο ψυχοπαθείς και μέλη εγκληματικής οργάνωσης,
    δεν δεχόμαστε,
    καθώς ως γνωστόν παραβαίνουν και τους 5 κανόνες σχολιασμού
    ταυτόχρονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βαλτε μια προέγκριση να μην πατάνε οι μαγαρισσές εδω μέσα

      Διαγραφή
    2. Η προέγκριση έχει άλλα προβλήματα.
      Την αφήνουμε στην άκρη ως ύστατο όπλο.

      Διαγραφή
  3. καθώς ως γνωστόν παραβαίνουν και τους 5 κανόνες σχολιασμού
    ταυτόχρονα.
    χα χα χαχαχαχα θεος, ηταν οτι χειροτερο μπορουσες να τους πεις, οχι οτι το καταλαβαν κιολας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεφάνι κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω από παραδρομή και όχι σκόπιμα να αποσιωπήθηκε από το ρεπορτάζ του ιστολογίου σας! m.

      Διαγραφή
    2. Καταρχάς η ανταπόκριση ανήκει στον 902.

      Κατα δεύτερον το άρθρο γράφει :
      "μεταξύ άλλων κατέθεσαν στεφάνι ..."

      Ξέρεις τι σημαίνει το "μεταξύ άλλων" ? Ότι και άλλοι κατέθσαν στεφάνι, αλλά εμείς θα επικεντρωθούμε στις πιο ουσιαστικές παρουσίες. Σε αυτές που πραγματικά τιμούν τους νεκρούς της αντίστασης, όχι σε αυτές που προσπαθούν απλά να αντλήσουν πολιτική υπεραξία, στο ενδιάμεσο των επισκέψεων σε Ομπάμα, Σόιμπλε και ίδρυμα Καραμανλή.

      Διαγραφή
  4. και του ιδρυματος levy/κατσε καλα γερασιμε.
    θελω να δω πως οι τσυριζαιοι που βριζανε τον αρσενη θα κανουν χωριο με αυτον και το εταιρον του ημισι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ασε που ο τσυριζα για να τσιμπισει κανα ψηφο πηγαινει και σε κοπη πιτας της μικτης ποδοσφαιρου σερβιτωρων βαρης και περιχωρων, δεν ειναι δειγμα ποια, φημες λενε οτι υπαρχει στο γραφειο "καραβανι.." διπλα απο την εισοδο της κουμουνδουρου ειδικο τμημα που παραγγελνει στεφανια μαζικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.