21 Μαρτίου 2013

Ανακοινωση του ΚΚΕ για την 25η Μαρτιου

«Το μήνυμα της επανάστασης του 1821 είναι ότι η ιστορία γράφεται με ανυπακοή και απειθαρχία στο δίκαιο και τη νομιμότητα των παλιών τάξεων, που δεν φεύγουν μόνες τους από το προσκήνιο της ιστορίας, αλλά πρέπει να τις διώξει η λαϊκή επαναστατική πάλη» 


αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

...και  συνεχιζει η ανακοινωση....

«Στην ιστορία των ανθρωπίνων κοινωνιών οι επαναστάσεις είναι πάντα το όχημα για να προχωρά η κοινωνία μπροστά.
Το 1821 η αστική τάξη, φορέας των νέων καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, ηγήθηκε του αγώνα για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό φεουδαρχικό ζυγό και τη διαμόρφωση του δικού της έθνους-κράτους, τράβηξε σε αυτήν την πάλη τη φτωχολογιά, τα λαϊκά στρώματα και συγκρούστηκε βίαια με τους υπερασπιστές του παλιού καθεστώτος.

Ούτε το 1821 υπήρχε «εθνική ομοψυχία». Υπήρχαν και Έλληνες που εχθρεύονταν την επανάσταση, υπερασπίζονταν το παλιό κοινωνικό καθεστώς, το Οθωμανικό σύστημα και την εξουσία του Σουλτάνου γιατί αντλούσαν προνόμια από αυτό. Όλοι αυτοί καλλιεργούσαν τη μοιρολατρία, τρομοκρατούσαν το λαό, με εκβιασμούς, ότι ο ξεσηκωμός του θα είναι μάταιος και θα τον οδηγήσει στην καταστροφή. Απαιτούσαν πίστη και υποταγή στην «Ιερή Συμμαχία» των δυναστών.
Μπροστά σε τέτοιους εκβιασμούς έχει βρεθεί πολλές φορές ο λαός μας. Βρέθηκε και την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, όταν οι συνεργάτες των ναζί, πολιτικοί πρόγονοι της σημερινής Χρυσής Αυγής, καθώς και αστοί πολιτικοί, όπως ο Ν. Πλαστήρας, τον καλούσαν σε υποταγή και συνεργασία με τους κατακτητές, είτε όλοι μαζί οργάνωναν ή ευλογούσαν τα Τάγματα Ασφαλείας (Θ. Πάγκαλος, Στ. Γονατάς, Θεμ. Σοφούλης κ.α.).
Σήμερα, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, βρίσκονται πάλι μπροστά σε ανάλογους εκβιασμούς από τα κόμματα που υπερασπίζονται το παλιό και ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα. Του λένε ότι πρέπει να δεχθεί τις θυσίες για να ξεπεραστεί η κρίση, του ζητάνε να στηρίξει τον «εθνικό στόχο» της ανάπτυξης, δηλαδή τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που βγαίνουν πάνω στα δικά του βάσανα, του ζητάνε να στηρίξει το δήθεν μονόδρομο της σύγχρονης «Ιερής Συμμαχίας», της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
Σήμερα που η αστική τάξη έχει γίνει αντιδραστική, εμπόδιο στην κοινωνική εξέλιξη, φορέας του καινούριου είναι η εργατική τάξη. Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να βάλει τέλος στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα, κατακτώντας την εργατική-λαϊκή εξουσία, να ανοίξει το δρόμο στην κοινωνική εξέλιξη, που είναι ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός. Μπορεί να ηγηθεί της λαϊκής αντεπίθεσης και να συμβάλλει στη διαμόρφωση της λαϊκής συμμαχίας με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες για την ανατροπή της σημερινής εξουσίας των μονοπωλίων.
Ο λαός πρέπει να πιστέψει και σήμερα στο δίκιο και τη δύναμη της πάλης του. Να απορρίψει τους εκβιασμούς των κομμάτων του συστήματος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την οργάνωση και τη συμμαχία του να επιβάλλει τα δικά του συμφέροντα και τη δική του εξουσία, να αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και να μετατρέψει σε δική του περιουσία τα μονοπώλια, για να ζήσει καλύτερα ο ίδιος και τα παιδιά του»

7 σχόλια:

  1. η αστική τάξη του τότε π είναι υπεύθυνη για το σύνολο χρηματοδοτήσεων για όπλα και πυρομαχικα για την επανάσταση, που οι εφοπλιστές π δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό κυρίως έδωσαν τα εμπορικά τους πλοία για να χρησιμοποιηθούν ως πολεμικά κατά των τούρκων, που ξένοι αστοί ευρωπαίοι όπως ο φιλέλληνας μπαιρον σκοτώθηκαν στην ελλάδα για τον αγώνα, ο υψηλάντης, αστός της εποχής με τον ιερό λόχο του επίσης αστοί της εποχής πέθαναν και αυτοί στη βλαχία, που επίσης άλλοι αστοί έδωσαν χρήματα για να αποκτήσουνε οι ραγιάδες σχολεία και βιβλία και πριν αλλά και μετά την επανάσταση..καλώς κακώς οι ραγιάδες δεν ήτανε τόσο μορφωμένοι και έτοιμοι τότε για υποδομές πνευματικές και μορφωτικές αλλά εννοείται είχαν το πάθος για λευτεριά..η καθοδήγηση π έγινε απο αστούς δεν πρέπει να είναι κατακριτέα. πολλοί το κάνανε και για ιδεώδη όχι απλά για νε φέρουνε μια νέα ελευθερη πλεον αστική τάξη και να εκμεταλλευονται τους έλληνες, δεν ήτανε αυτό αυτοσκοπός άλλο άν στην πορεία συνέβη και αυτό π ήτανε λογικό..ο ρενίδης πχ απο την οδησσό ενω έδωσε όλη την περιουσία ούτε αναμείχθηκε μετά με τον όθωνα π τον κάλεσε για σύμβουλο και πέθανε και φτωχός πλέον στη ρωσία..οπότε μην τους βάζετε όλους στο ίδιο τσουβάλι, υπάρχουνε και εξαιρέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οταν το 1453 επεσε η Κωσταντινουπολη ο αριθμος των Τουρκων στην Μικρα Ασια δεν ξεπερνουσε τις 5000, και ειναι λογικο αφου ειχαν ερθει απο τα βαθη της Ασιας, αποδεκατισμενοι απο τις αρρωστειες και τις διαρκεις μαχες.
      Ο αριθμος των Ελληνων ηταν 15000000, επομενως ειναι αστειο να λεμε οτι οι Οθωμανοι "κατελαβαν" το Βυζαντιο το οποιο επεσε μετα απο πολιορκια και τον "ηρωικο θανατο" των υπερασπσιτων του.
      Το Βυζαντιο επεσε μονο του μετα απο αιωνες διαφθορας, πολεμων, και το βασικοτερο βαρια φορολογιας που οι αυτοκρατορες ειχαν επιβαλει στους υπηκοους τους για να χρηματοδοτουν τους ιμπεριαλιστικους τους πολεμους και την σπαταλη ζωη τους.
      Στους αιωνες που μεσολαβησαν ως το '21 ανδρωθηκε μια κυριαρχη ταξη μεσα στα ορια της Οθωμανικης αυτοκρατοριας που προηρθε κυριως απο εξισλαμισμενους Ελληνες, τα εκατομμυρια οι προγονοι μας ασπασθηκαν το Ισλαμ οσο και αν δεν αρεσει σημερα αυτο να ακουγεται.Απα τα σπλαχνα τους προηρθε η "ευγενης ταξη" των κοτσαμπασηδων, των αγαδων και ολων εκεινων που γενιτσαρρηζαν εξασφαλιζοντας προνομια και πλουτη στην αυλη των Σουλτανων.
      Το '21 ηταν οχι μονο αποτελεσμα της εξεγερσης του φτωχου λαου που δεν αντεχε αλλο να ταπεινωνεται και απο τους Τουρκους και απο τους ντοπιους Κουισλιγκς της εποχης, αλλα και μιας μεριδας της κυριαρχης ταξης που ηθελε να επωφεληθει απο τη ραγδαια παρακμη των Οθωμανων.
      Οι μπουρζουαδες της εποχης μπηκαν στον αγωνα φοβουμενοι να μην βρεθουν εκτος εξουσιας, εξ ου και ο ανηλεης πολεμος μετα την επανασταση στους λαικους αρχηγους οι οποιοι αποτελουσαν λαικα συμβολα και αμφισβητουσαν ευθεως την μεχρι προτινος κυριαρχια προεστων και κοτσαμπασηδων, αλλα και στολαρχων που στην ουσια τα δουλεμπορικα τους πλοια τα χαν κανει πολεμικα γιατι ειχαν κατανου τη "νεα ταξη πραγματων".
      Οι δολοφονιες των οπλαρχηγων μετα το '21 ηταν ουσιαστικα η εδραιωση της φαρας των εξουσιαστων στο νεο Ελληνικο κρατος.Ο λαος ηταν ο μεγαλος χαμενος.

      Διαγραφή
  2. και επίσης άλλο ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας και άλλο η κοινωνικοπολιτική επανάσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πρεπει να καταλαβεις καποια πραγματα
    1ον βαλε ψευδωνυμο, απο οτι καταλαβαινω ελληνικα ξερεις οποτε θα διαβασες τους κανονες σχολιασμου.
    2ον ποτε και πουθενα στον πλανητη δεν υπηρξε πολεμος που να εγινε για θρησκευτικους ή αλλους λογους πλην του μοιρασματος αγορων και ζωτικου χωρου και κυριαρχιας (οικονομικης). ειτε αυτο μεταφραζοταν σε περισσοτερους δεινοσαυρους ή ριζες ή σε ορυχεια και αλλους φυσικους πορους οπως νερο πετρελαιο κτλ. καποιοι λαοι ηταν ποιο ανεπτυγμενοι απο επιστημονικης αποψης οπως π.χ εγινε η αλλαγη σκυταλης στον ελλαδικο χωρο με τα "ελληνικα" φυλλα. αλλοι λαοι ηταν ποιο ανεπτυγμενοι σε επιπεδο "πολιτισμου" και οργανωσης της κοινωνιας οπως μετεπειτα οι ρωμαιοι. σε επιπεδο οργανωσης της κοινωνιας και της αναπτυξης της οικονομιας η φεουδαρχια επισης.
    ετσι λοιπον ηρθε η ωρα της και αυτης να κανει στην ακρη και η αστικη ταξη να παρει την θεση της.
    ετσι λοιπον την επανασταση στην ελλαδα την εκαναν οι αστοι με συμμαχο την φτωχολογια που ηταν μισοδουλοι στην ουσια.
    ο μπαιρον εκτος απο φαν της αρχαιας ελλαδας (παρεπιπτοντως καμια σχεση με την υπο δημιουργια ελλαδα του 21, αλλο πραγμα) και ποιητης ηταν επισης και ενας αστος του κερατα που οι λογοι της επισκεψης του δεν ηταν και τοσο ανιδιοτελης. οπως και του κανινγκ κ.α. να υπενθυμισω εδω οτι η ναυμαχια του ναυαρινου που σημαδεψε την συνεχεια της επαναστασης εγινε απο λαθος και οχι σχεδιασμενα. ενας πυροβλητης κατα λαθος εριξε την πρωτη την ωρα που προσπαθουσαν να διαπραγματευτουν.
    3ον η ανακοινωση οπως και του ΠΑΜΕ λεει οτι δεν ηταν ολοι οι ελληνες ενωμενοι. οι φιλικοι δεν ειχαν τα ιδια "μυαλα" με τους προεστους του μωρια και οι οπλαρχηγοι της ρουμελης ειχαν διαφορα στο μυαλο τους μεχρι να μπουν στον αγωνα. (απειρα τα παραδειγματα προδοσιας αναμεσα στους οπλαρχηγους).
    4ον το ΚΚΕ αλλα και το παγκοσμιο κομμουνιστικο κινημα χαρακτηριζει τις αστικες επαναστασεις της εποχης προοδευτικες καθως γκρεμιζαν το παλιο.
    5ονο υψηλαντης αν δεν με απατα η μνημη μου ηταν ρωσος υπηκοος και οτι εκανε το εκανε με την πληρη εγκριση της τσαρικης ρωσιας.
    6ον δεν μπορεις να συγκερινεις την αστικη ελληνικη επανασταση με τον θουριο του ρηγα, για αυτο τον φαγανε ΟΛΟΙ μαζι γιατι αυτος κυρητε αλλα πραγματα
    7ον πληροφοριακα, αν το οθομανικο κρατος ηταν αστικο ηδη, καμια επανασταση δεν θα γινοτανε απο την ελληνικη αστικη ταξη και στο υπογραφω με χερια και με ποδια. αποδειξη αυτου ειναι οτι στην μικρα ασια 100 χρονια απο την ιδρυση ελληνικου κρατους δεν ειχε γινει καμια απολυτως κινηση, παρολη την παρακμη του οθομανικου κρατους γιατι οι ελληνες αστοι ζουσαν και βασιλευαν. ηταν οι πραγματικοι αρχοντες του τοπου κραταγαν ολα τα φραγκα, κανανε τις μπιζνες τους κανονικα.
    8ον σε κανενα τουρκοφαγο επαναστατη δεν εχει κινηθει η περιεργια πως στο διαλο οι "εφοπλιστες" τις εποχης, που δεν ηταν καθολου στο εξωτερικο χιωτες, σπετσιωτες, ψαριανοι κτλ κτλ ηταν, αποκτησαν τον στολο που ειχαν;;;;;;;;ως ραγιαδες;!;!;! το εμποριο του σουλτανου εκαναν και καθαριζαν το αιγαιο απο τους πειρατες, οταν δεν ηταν και οι ιδιοι πολλες φορες. ξεσηκωθηκαν οταν ειδαν οτι ειναι αρκετα δυνατοι να παιρνουν ολο το μερτικο μονοι τους και να μην το μοιραζονται με κανενα νταβατζη σουλτανο.
    9ον ο αστος για το κερδος μπορει να κανει πολλα, για το υπερκερδος ακομα και να πεθανει σε ξενη χωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καταρχήν συμφωνώ μαζί σου σε όλα αυτά..το μόνο π ίσως να διαφωνώ λίγο είναι για τους θρησκευτικούς πολέμους π μπορεί να είχανε πίσω τους οικονομικά κ άλλα συμφέροντα αλλά ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός ειδικά το μεσαίωνα ήτανε τέτοιος π γίνονταν και συγκρούσεις γ αυτό, τέτοια πρόβατα ήτανε, και ακόμα υπάρχουνε βέβαια :P για τον μπαιρν άν ισχύει αυτό π λες ίσως να με πιάνεις αδιάβαστο πάντως υπάρχουνε και άλλα παραδείγματα ελλήνων π ίσως να είχανε πιο ανιδιοτελείς σκοπούς, απλά δεν μπορώ να καταλάβω γτ ισοπεδώνονται όλοι οι αστοί, μπορεί κάποιοι απο αυτούς σε κάποιες περιπτώσεις να λειτουργούν και αυτοβούλως και είναι και θέμα παιδείας..βέβαια η κυρίαρχη αστική τάξη εννοεείται ότι εχει τέτοια συμφέροντα απλά δεν μαρέσει το γενικό τσουβάλιασμα..σε όλα τα άλλα συμφωνώ,,επίσης όντως ο ρήγας είχει άλλα στο μυαλό του απλά τον ανέφερα ως αστός π ήτανε, δεν μιλάω για το σχέδιό του για βαλκανική ένωση κτλ κτλ άλλωστε σε τέτοιες εποχές όλοι κοιτούσανε πως θα προχωρήσουνε τα πράγματα μετά την απελευθέρωση και ν΄ταξει ο καθένας είχει τα σχέδιά του και τις θεωρίες του, όπως καισωστά αναφέρεις την στάση πολλών αρματολικιών.. δάρδανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν υπαρχει θρησκευτικος φονταμενταλισμος, ειναι ορος και τακτικη που δημιουργηθηκε πολυ αργοτερα για να δικαιολογησει ακριβως αυτο, τους οικονομικους πολεμους. ακομα και για τα προβατα, ειναι ποιο ευπεμτο να σκοτωνονται για ενα θεο, παρα για τα φραγκα. ολοι οι "θρησκευτικοι" πολεμοι ηταν για την μοιρασια. οι σταυροφοριες; οι πολεμοι καθολικων προτεσταντων; you name it που λενε και στο χωριο μου.
    το οτι μπορει και κανενας αστος να ξεφυγει και να κανει κατι διαφορετικο απο οτι τον προσταζει η ταξη του δεν λεει και τιποτα, επιβεβαιωνει το τσουβαλιασμα (βλ. κανονα). η αυτοβουλη δραση ενος αστου ειναι αυτη που εχει μαθει το κυνηγι του κερδους.
    ο ρηγας δεν μιλαγε απλα για βαλκανικη ενωση, μιλαγε για ταξικη βαλκανικη ενωση (τηρουμενων των αναλογιων)
    Τι σ' ωφελεί αν ζήσεις, και είσαι στη σκλαβιά;
    στοχάσου πως σε ψένουν, καθ' ώραν στην φωτιά.
    Βεζύρης, δραγουμάνος, αφέντης κι αν σταθής
    ο τύραννος αδίκως σε κάμνει να χαθής.

    Δουλεύεις όλη ημέρα, σε ό,τι κι αν σε πει,
    κι' αυτός πασχίζει πάλιν, το αίμα σου να πιει.
    Ο Σούτζος, κι ο Μουρούζης, Πετράκης, Σκαναβής
    Γκίκας και Μαυρογένης, καθρέπτης, ειν' να ιδής.
    .......
    Βουλγάροι κι Αρβανήτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί,
    Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινήν ορμή,
    Για την ελευθερίαν, να ζώσωμεν σπαθί,
    πως είμαστ' αντριωμένοι, παντού να ξακουσθή.

    Όσα απ' την τυραννίαν, πήγαν στην ξενητιά
    στον τόπον του καθ' ένας, ας έλθη τώρα πιά.
    Και όσοι του πολεμου, την τέχνην αγροικούν
    Εδώ ας τρέξουν όλοι, τυρράνους να νικούν.

    Η Ρούμελη τους κράζει, μ' αγκάλες ανοιχτές,
    τους δίδει βιό και τόπον, αξίες και τιμές.
    Ως ποτ' οφφικιάλος, σε ξένους Βασιλείς;
    έλα να γένης στύλος, δικής σου της φυλής.
    ....
    Να σφάξουμε τους λύκους, που στον ζυγόν βαστούν,
    και Χριστιανούς και Τούρκους, σκληρά τους τυραννούν.
    Στεργιάς και του πελάγου, να λάμψη ο σταυρός,
    και στην δικαιοσύνην, να σκύψη ο εχθρός.

    Ο κόσμος να γλυτώση, απ' αύτην την πληγή,
    κ' ελεύθεροι να ζώμεν, αδέλφια εις την γη.

    παραδειγματος χαρην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς το όραμα του Ρήγα δεν το ακολούθησαν οι επαναστάτες στρατηγοί άλλοι πήγαν με τους προεστούς,άλλοι με τους κοτζαμπάσηδες,άλλοι με τους Αγγλοχαιδεμένους καραβοκύρηδες κλπ,κλπ,κι ήρθε ο αλληλοσπάραγμος....πόσο ίδια είναι η ιστορία.

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.