5 Απριλίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ - Βελεστίνο / Ασπρόπυργος

Από τον Ριζοσπάστη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ - ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ
Κυβέρνηση και εργατοπατέρες αποσιωπούν το έγκλημα
  • Αποκρύπτουν την έκρηξη και τον τραυματισμό εργάτη
  • Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τρίτη, 10 Απρίλη, στο Βόλο

Την εγκληματική συνενοχή της κυβέρνησης στις επιδιώξεις του βιομήχανου Μάνεση που μετατρέπει σε κρεματόριο τους χώρους δουλειάς στα εργοστάσια της Ελληνικής Χαλυβουργίας σε Βόλο και Βελεστίνο, αναδεικνύει η προκλητική σιωπή της Επιθεώρησης Εργασίας, πέντε μέρες μετά την έκρηξη που έγινε το Σάββατο στο εργοστάσιο του Βελεστίνου και το βέβαιο τραυματισμό τουλάχιστον ενός εργαζόμενου, του Β. Ζόλια, που σώθηκε από τύχη, γεγονότα που αποκάλυψε χτες μετά από επίμονο ρεπορτάζ ο «Ριζοσπάστης».

Ο μηχανισμός του βιομήχανου έχει επιβάλει σε τέτοιο βαθμό το νόμο της σιωπής, που ακόμα και την ώρα που είχαμε στα χέρια μας τα πλήρη στοιχεία για την έκρηξη όλοι οι γνωρίζοντες από πρώτο χέρι έκαναν την πάπια.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, καθώς εδώ και μήνες το συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» έχει καταγγείλει ότι οι εργαζόμενοι στα δύο εργοστάσια αναγκάζονται να παίζουν τη ζωή τους κορόνα γράμματα καθημερινά, καθώς ο βιομήχανος για να σπάσει την απεργία των εργατών στον Ασπρόπυργο έχει επιβάλει φρενήρεις ρυθμούς δουλειάς σε Βόλο και Βελεστίνο, σε εγκαταστάσεις παλιές και ανεξέλεγκτες ως προς την ασφάλεια της εργασίας.


Οι ευθύνες της κυβέρνησης πολλαπλασιάζονται από το γεγονός ότι 5 μήνες τώρα, που απεργούν οι χαλυβουργοί στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, το υπουργείο Εργασίας με κάθε ευκαιρία προσπάθησε να σπάσει την απεργία, αντί να πάρει υπόψη - τουλάχιστον - τις καταγγελίες των απεργών για το γεγονός ότι ο Μάνεσης λειτουργεί σα λαγός των βιομηχάνων για να επιβάλουν συνολικά τσάκισμα των συμβάσεων. Η ενθάρρυνση του βιομήχανου από την κυβέρνηση που ενέκρινε ως και τη δημιουργία ειδικού λιμανιού για την εξυπηρέτησή του είναι από εκείνα τα στοιχεία που οδήγησαν στην έκρηξη στο Βελεστίνο σαν αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης δράσης του. Η κυβέρνηση έχει πλέον ακέραιες όλες τις ευθύνες για κάθε μέρα που καθυστερεί να δώσει λύση τέτοια που να εμποδίζει τον βιομήχανο να εγκληματεί σε βάρος της ίδιας της ζωής των εργατών του.

Τεράστιες είναι, επίσης, οι ευθύνες των διοικήσεων του εργοστασιακού σωματείου σε Βόλο - Βελεστίνο και του Εργατικού Κέντρου Βόλου, τόσο για την αποσιώπηση της έκρηξης και του τραυματισμού, όσο και για τη γενικότερη στάση τους στο πλευρό του Μάνεση και ενάντια στους εργάτες.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι και χτες στο χώρο της έκρηξης η παραγωγή ήταν σταματημένη, γιατί για να λειτουργήσει το σύστημα πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές, αφού από την έκρηξη διαλύθηκε κυριολεκτικά η στέγη του εργοστασίου, στοιχείο που καθιστούσε αδύνατη τη συνέχιση της παραγωγής.  

Εύλογα ερωτήματα 

Με χτεσινή της ανακοίνωση, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ θέτει ορισμένα εύλογα ερωτήματα που γεννά το γεγονός της έκρηξης:
«Γιατί το ατύχημα δεν καταγράφηκε καθόλου στην Επιθεώρηση Εργασίας;
Γιατί δεν υπάρχει καταχώρηση σε κανένα αστυνομικό δελτίο, όταν μάλιστα πληροφορίες λένε ότι η έκρηξη ήταν σοβαρή, ακούστηκε σε όλη τη γύρω περιοχή και υπήρχαν τραυματίες;
Γιατί δεν κινήθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας εδώ και πέντε μέρες από το ατύχημα;
Γιατί αποσιωπήθηκε το γεγονός από τα τοπικά ΜΜΕ;
Γιατί δεν έχει δημοσιοποιηθεί από την εργοδοσία και το σωματείο του χώρου το πόσοι και ποιοι είναι οι τραυματίες, ποια είναι η κατάστασή τους και πού βρίσκονται τώρα;
Γιατί η πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο Βόλου κρατά "σιγή ιχθύος";».

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι υπάρχει ανάγκη οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα από το γεγονός ότι, μπροστά στο κέρδος, το κεφάλαιο δε λογαριάζει ούτε τις ζωές των εργατών.
Το ΠΑΜΕ καλεί σε συμπόρευση με το ταξικό κίνημα σημειώνοντας: «Οι θυσίες στο δρόμο της ταξικής πάλης είναι μικρότερες από το να θυσιάσετε τη ζωή σας για τα κέρδη του Μάνεση».
Και καλεί τους εργαζόμενους στα εργοστάσια του Βόλου και του Βελεστίνου να πάρουν όλοι μέρος στη συγκέντρωση αλληλεγγύης και αγωνιστικής συμπαράταξης στους απεργούς Χαλυβουργούς του Ασπρόπυργου που διοργανώνει το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» την Τρίτη 10 Απρίλη, στις 7μ.μ. στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Καμία αυταπάτη

Με ειδική του επιστολή προς τους χαλυβουργούς σε Βόλο - Βελεστίνο, το συνδικάτο Μετάλλου σημειώνει: Καμία εμπιστοσύνη στους ξεπουλημένους συνδικαλιστές που στο εργοστάσιο του Βελεστίνου έκαναν γαργάρα το ατύχημα. Που κρύβουν ότι εκεί βρίσκεται μια ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να σακατέψει τους εργάτες, μόνο και μόνο για να δείξουν καλό πρόσωπο στο αφεντικό τους, το Μάνεση! Καμία αυταπάτη ότι οι εργάτες μπορούν να είναι μαζί με τους κεφαλαιοκράτες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται ακόμα και την ίδια τη ζωή μας, ενώ δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να μας πετάνε στο δρόμο, για να βγάλουν μεγαλύτερα κέρδη.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» - ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Νέες απολύσεις ανακοίνωσε η εργοδοσία
 Δεκάδες τόνοι τροφίμων που συγκεντρώθηκαν στη Γαλλία παραδόθηκαν χτες στους απεργούς 

Τα τρόφιμα μοιράστηκαν στις οικογένειες των απεργών
Νέες απολύσεις ανακοίνωσε χτες, η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» επιβεβαιώνοντας πόσο αδίστακτη είναι και δικαιώνοντας το αγωνιστικό πείσμα, με το οποίο οι χαλυβουργοί συνεχίζουν το σκληρό τους απεργιακό αγώνα. Μέχρι χτες το απόγευμα, οι απολύσεις είχαν φτάσει συνολικά τις 100. 

Τις προκλήσεις σε βάρος των εργατών συμπληρώνει και το σκηνικό έντασης που και χτες προσπάθησαν να στήσουν επίδοξοι απεργοσπάστες, καταγράφοντας και έτσι την ανησυχία που γεννά στην εργοδοσία η δύναμη με την οποία ενισχύονται οι απεργοί μέσα από την έμπρακτη αλληλεγγύη που ενισχύεται καθημερινά.

Αλληλεγγύη που απλώνεται σε όλο τον κόσμο, όπως επιβεβαίωσαν και οι αντιπροσωπείες της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και της Λαϊκής Μέριμνας Γαλλίας (SPF), που έφτασαν χτες στις πύλες του χαλυβουργείου και παρέδωσαν τόνους τροφίμων που συγκεντρώθηκαν και μεταφέρθηκαν από τη Γαλλία. «Αλληλεγγύη στα παιδιά και τις οικογένειες της Ελλάδας» και «Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών», έγραφαν τα πανό των δύο οργανώσεων που ανοίχτηκαν στο χώρο και πλαισιώθηκαν από τους απεργούς χαλυβουργούς.

Ο Ζουλιέν Λαμπρέτ πρόεδρος της SPF τόνισε ότι «στόχος μας είναι να διεθνοποιήσουμε την αλληλεγγύη, να ξεπεράσουμε θάλασσα και σύνορα για να την εκφράσουμε με πράξεις». Η Μάρη Λαυρεντιάδιου πρόεδρος (ΕΕΔΔΑ) χαιρετίζοντας στη συνέχεια σημείωσε: «Το μήνυμα που δίνετε εσείς εδώ με 157 ημέρες απεργίας είναι το καλύτερο μήνυμα αλληλεγγύης σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι. Η σημερινή δραστηριότητα αλληλεγγύης είναι συμβολική. Οσα τρόφιμα και να φέρουμε, αν ο δικός σας αγώνας, μαζί με τον αγώνα άλλων μαζικών φορέων και συνδικάτων εργατών, δεν εμποδίσει την επίθεση που γίνεται, το μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο. Σας ευχαριστούμε γι' αυτόν τον αγώνα που δίνετε. Συνεχίστε γιατί πρέπει να βγείτε νικητές». Οι δύο οργανώσεις παρέδωσαν υλική βοήθεια και στους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, νωρίτερα το πρωί.

Οι χαλυβουργοί υποδέχτηκαν θερμά τις δύο οργανώσεις
Οπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που οι δύο οργανώσεις έδωσαν χτες, η SPF έχει μια πορεία διεθνιστικής δράσης 31 χρόνων. Ο πρόεδρος της «Λαϊκής Μέριμνας» αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία φιλίας και αλληλεγγύης με τους αγωνιστές στην Ελλάδα, που ξεκίνησε από το 1947 και τη στήριξη τότε των πολιτικών κρατούμενων και των οικογενειών τους. Πρότεινε, επίσης, να πάρουν μέρος και Ελληνόπουλα στη διεθνή κατασκήνωση που διοργανώνεται από την οργάνωσή τους τον Αύγουστο στη Γαλλία.

Το ΚΚ Μεξικού προσφέρει 150 δολάρια στους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας ως συμβολική χειρονομία ταξικής διεθνιστικής αλληλεγγύης που συγκεντρώθηκαν από το υστέρημα Μεξικανών εργατών και αγωνιστών. Τη σκυτάλη παίρνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης που διοργανώνει εκδήλωση στην πύλη του εργοστασίου την Κυριακή 8 Απρίλη στις 12.30.

4 σχόλια:

  1. Οι εργαζομενοι να καταλαβουν οτι η ζωη τους δε μετρα μπροστα στα κερδη του αφεντικου τους κι ας ειναι αυτοι που παραγουν τον πλουτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτσε να δεις που θα παίξει και το σενάριο ότι ήταν …σαμποτάζ από τους …κομμουνιστές για να οξυνθεί η ταξική συνείδηση των εργατών του εργοστασίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαντέψτε, ποιος είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Μάνεση, που έχει αναλάβει και το ρόλο του εκπροσώπου του, απαντώντας στις καταγγελίες του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, και του ΠΑΜΕ!!

    Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της Χαλυβουργίας!!

    Το οποίο αναφερόμενο στο Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας αναφέρει, στο τέλος της ανακοίνωσης του. "....Εδώ δεν είναι Ασπρόπυργος για να κάνει τα κομματικά παιχνιδάκια του…"

    FGK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. FGK "....Εδώ δεν είναι Ασπρόπυργος για να κάνει τα κομματικά παιχνιδάκια του…"

    Εδώ είναι Χαλυβουργία Βόλου και συγκαλύπτουμε τα εργοδοτικά εγκλήματα, καταγγέλουμε όσους εργαζόμενους τραυματίζονται όταν γίνονται εκρήξεις στη Χαλυβουργία, ενημερώνουμε την επιθεώρηση εργασίας για τον τραυματισμό των χαλυβουργών όταν έχουμε μπαζώσει τον χώρο που έγινε το έγκλημα για να μην υπάρχει κανένα πειστήριο και τεκμήριο του εγκλήματος που συντελέστηκε στη Χαλυβουργία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.