13 Απριλίου 2012

Δημοσκοπικές απάτες ... συνέχεια.


Οι δημοσκοπικές έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν. Και δεν μιλώ τόσο για τα ευρήματα τους, όσο για την λογική με την οποία τα ευρήματα αυτά αλληλοσυγκρούονται. Σοβαρευτείτε ρεεε ...

Πραγματικά ο καθένας γράφει και μαγειρεύει ότι θέλει. Χαρακτηριστικά σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB για την Β' Αθηνών, το ΚΚΕ παρουσιάζεται μεν δεύτερο κόμμα, αλλά με ποσοστό που κυμαίνεται γύρω από το 10,2% (πρώτη τοποθετείται η ΝΔ με 15,5%). Με μια πρώτη ανάγνωση, δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή η απάτη, αλλά εαν ψάξει κανείς τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, θα δει πως το ΚΚΕ στις εθνικές εκλογές του 2009 είχε στην Β' Αθηνών 10,84%, στις Ευρωεκλογές του 2009 είχε 11,50%, ενώ το 2007 12,11%. Με λίγα λόγια σύμφωνα με την MRB το ΚΚΕ πέφτει σε σχέση με το 2009 και μάλιστα στις εργατογειτονιές της Αθήνας !!!

Μόνο που η ίδια η MRB σε πανελλαδική δημοσκόπηση στις 24/3/2012 που δημοσιεύθηκε στην Real News, παρουσίασε το ΚΚΕ με ποσοστό κοντά στο 11% σε ολόκληρη την χώρα. Και επειδή το κουτόχορτο μας πειράζει στην χώνεψη και το αποφεύγουμε, αναζητήσαμε ανάλογα δείγματα για την Β Αθηνών, όταν το ΚΚΕ είχε ξανά στο παρελθόν πλησιάσει ή ξεπεράσει το 10%, είτε μόνο του, είτε σε συνεργασία με άλλα κόμματα.


Το 1981 το ΚΚΕ καταγράφει στην επικράτεια ποσοστό  10,93%. Στην Β' Αθηνών το ποσοστό φτάνει το 18,04 %.

Το 1985 το ΚΚΕ καταγράφει στην επικράτεια ποσοστό  9,89%. Στην Β' Αθηνών το ποσοστό φτάνει το 15,51 %.

Τον Νοέμβριο του 1989, ο ενιαίος Συνασπισμός καταγράφει στην επικράτεια ποσοστό 10,97%. Στην Β' Αθηνών το ποσοστό φτάνει το 17,68 %.


Τον Απρίλη του 1990, ο ενιαίος Συνασπισμός καταγράφει στην επικράτεια ποσοστό 10,28%. Στην Β' Αθηνών το ποσοστό φτάνει το 16,30 %.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι σε όλες τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν, ακόμα και σε εποχές υψηλής πόλωσης και ψυχολογικής τροκρατίας όπως τα τελευταία χρόνια,  η αναλογία των ποσοστών του ΚΚΕ σε Β' Αθηνών και την Επικράτεια, δεν πέφτει σε καμία περίπτωση κάτω από το 1.40 με 1.45, άρα στην περίπτωση που το ΚΚΕ πανελλαδικά καταγράφει δημοσκοπικά 11% απο μια εταιρεία σαν την MRB, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το ποσοστό της Β Αθηνών από την ίδια εταιρεία, να υποχωρήσει κάτω από το 15,5%.

Ναι αλλά ... τότε υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί και πρώτο κόμμα στην Β Αθηνών !!! Και εδώ βρίσκεται και η αιτία του "άγαρμπου" μαγειρέματος.

Οι απατεώνες των δημοσκοπικών εταιρειών πληρώνονται για μια συγκεκριμένη υπηρεσία από τα μέσα ενημέρωσης που τους προσλαμβάνουν και ξέρουν τι πρέπει να παρουσιάσουν. Μερικές φορές όμως είναι δύσκολο να βγάζεις τα αποτελέσματα που θέλουν, όσο καλά και εαν μπορείς να μαγειρεύεις.

3 σχόλια:

  1. Μπράβο για την ανάρτηση. Θέλω να σημειώσω ότι, με βάση ανάλογες προσεγγίσεις σε όλες τις περιφέρειες, το ΚΚΕ είναι πιθανό να έρθει 1ο κόμμα σε Β΄Πειραιά και Σάμο και μετά έρχεται ως πιθανότερη η Β' Αθηνών, όπου το μήνυμα θα είναι πολύ ισχυρό. Ακολουθούν Κέρκυρα, Λέσβος, Α' θεσ/νίκης, Αττικής. Στην Α' Αθηνών για τη 2η θέση παίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν υποθέσουμε ότι ο Καμένος θα πάρει σταθερό ποσοστό της ΝΔ του 2009 και το ΠΑΣΟΚ μείνει εκεί που το δείχνουν τα γκάλοπ, σε Λακωνία και Καστοριά μπορεί να πάρει 2η θέση. Για ΔΗΜΑΡ είναι δυσκολότερη η προσέγγιση, γιατί οι εισροές της είναι κυρίως από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Μια λογική προσέγγιση είναι υψηλά ποσοστά στην Κρήτη. Θα δείξει. Συνολικά στην περιφέρεια Αττικής, το ΚΚΕ μάλλον θα είναι δεύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως πρέπει απλά να μάθεις να "διαβάζεις" δημοσκοπήσεις;
    Το 10,2 είναι πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή στο αποτέλεσμα.
    Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων και αποχή/άκυρο/λευκό που όταν αφαιρεθεί δίνει το τελικό 100% του αποτελέσματος.
    Βέβαια αυτήν την εποχή και σε δύσκολες περιφέρειες όπως η Β'Αθηνών,η αναγωγή ενέχει πολλά περιθώρια λάθους και γι'αυτό αποφεύγεται.

    Συμφωνώ πως μαγειρεύονται οι δημοσκοπήσεις,όχι όμως για τους λόγους που αναφέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι γνωστό πως οι αριθμοί είναι ο καλύτερος τρόπος να πεις ψέματα. Ποσό μάλλον αν σου προσφέρονται και… προμαγειρεμένοι
    Οι φερεγγυότητα των δημοσκοπήσεων αλώστε, αμφισβητείτε από τους ίδιους τους δημοσκόπους, όταν στις επόμενες μετρήσεις τους ( πόσες άραγε θα δούμε ακόμη??)αυτοανατρέπονται, κάνοντας τα ποσοστά των κομμάτων να μοιάζουν με πτυσσόμενες κεραίες ραδιοφώνων!!
    Η χρησιμότητά τους είναι απλά για «να’χαμε να λέγαμε»!!!

    FGK

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.