8 Οκτωβρίου 2011

KUHLE WAMPE Σε ποιον ανήκει ο Κόσμος (1932)


Με αφορμή την διανομή από τη New Star, της ταινίας «Σε ποιον ανήκει ο κόσμος», τον περασμένο Φλεβάρη, ο Ριζοσπάστης είχε εκτενή παρουσίαση της ταινίας με 2 άρθρα μάλιστα (εδώ το πρώτο και το δεύτερο). Την είδα τότε με αγγλικούς υπότιτλους. Πρόσφατα ανακάλυψα ότι κάποιοι αναρχικοί την κάνανε και με ελληνικούς υποτίτλους και αποφάσισα να την ανεβάσω.

Η ταινία γυρίστηκε στη Γερμανία της οικονομικής κρίσης του 1929-33, το σενάριο της είναι του Μπ. Μπρεχτ, αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη του προλεταριάτου. Η μουσική είναι του Άϊσλερ, ενός σημαντικού συνθέτη ταγμένου στην υπόθεση της εργατικής τάξης (εκείνη την εποχή είχε συνθέσει επαναστατικά τραγούδια, όπως το "Προσκλητήριο Της Διεθνούς" που υπάρχει και στα Ελληνικά, ενώ παράλληλα είχε διασκευάσει παλιότερα που χρησιμοποιούνταν στις συγκεντρωσεις του Γερμανικού ΚΚ). Ο τίτλος της ταινίας είναι εμπνευσμένος από το "Τραγούδι της αλληλεγγύης" (στίχοι Μπρεχτ) που στους στίχους του περιλαμβάνεται ο τίτλος και επαναλάμβάνεται πολλές φορές στην ταινία (στα ελληνικά το τραγούδησε η Φαραντούρη στο άλμπουμ "Η Μαρία Φαραντούρη Τραγουδά Μπρεχτ").


Στη σχετική σύντομη διάρκεια (περίπου μια ώρα) της φαίνεται η πνιγηρή κατάσταση της ανεργίας που άλλωστε ζούμε και εμείς τώρα, η εξαθλίωση της εργατικής τάξης λόγω κρίσης, καθώς και η διέξοδος της. Δεν θα πω περισσότερα, παρά μια στιχομυθία στο μετρό, προς το τέλος της ταινίας, 

«-…και ποιος θα αλλάξει τον κόσμο;

 -Αυτοί που δεν τους αρέσει!!»  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.