5 Οκτωβρίου 2011

Γιουρογκρουπ- Η επικείμενη χρεοκοπία-Το σχέδιο Ρέσλερ και άλλες εξελίξεις

από τον Ριζοσπάστη

Οσο αποκαλύπτονται τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η πλουτοκρατία στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, εντείνονται και τα παζάρια ανάμεσα στις διάφορες μερίδες κεφαλαιοκρατών για τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Στο πλαίσιο αυτό, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για τις 13 Οκτώβρη έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ με αντικείμενο την έγκριση της έκτης δόσης του δανείου της τρόικας προς την Ελλάδα.

Την ακύρωση της συνεδρίασης και, συνεπώς, την παράταση των εκβιασμών προς το λαό, με όχημα την εκταμίευσή της, αποφάσισε το προχτεσινό Γιούρογκρουπ. Οπως δήλωσε ο πρόεδρός του, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η έκθεση του κλιμακίου της τρόικας θα είναι έτοιμη στα τέλη του μήνα και συνεπώς η απόφαση για την εκταμίευση ή όχι της έκτης δόσης του δανείου αναβάλλεται μέχρι το Νοέμβρη. Πάντως, ο ίδιος δηλώνει πως η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαίωσε το Γιούρογκρουπ ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστού μέχρι τότε και επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα «δεν χρεοκοπεί, δεν βγαίνει από την Ευρωζώνη και ότι η ΕΕ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία».

Με αφορμή το Γιούρογκρουπ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρετίζουν τα «σημαντικά μέτρα» που αποφάσισε η κυβέρνηση με τη στήριξη των κομμάτων της πλουτοκρατίας για το 2011 και 2012, ενώ τόσο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο κοινοτικός επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, επισημαίνουν πως σε ό,τι αφορά το 2013 και το 2014 ενδεχομένως να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Τονίζουν ακόμα ότι απαιτείται η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών (δηλαδή του ξεθεμελιώματος των εργασιακών δικαιωμάτων) και των αποκρατικοποιήσεων.

Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις με πωλήσεις ποσοστών σε εταιρείες, γης, κτηματικής περιουσίας και σε παραχωρήσεις περιουσίας για εκμετάλλευση», δηλαδή να προχωρήσει σε πολύμορφη εκποίηση της κρατικής περιουσίας, είτε με απευθείας πώληση, είτε με παραχώρηση γης, θάλασσας κ.λπ. προκειμένου να αναλάβουν τα μονοπώλια, για το δικό τους όφελος και κέρδος, την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της χώρας.

Την ίδια στιγμή, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου», προειδοποιώντας την τάξη του να πάρει μέτρα για να ποδηγετήσει το λαϊκό κίνημα, αντιλαμβανόμενος ότι η κλιμακούμενη αντιλαϊκή επίθεση πυροδοτεί τις δίκαιες λαϊκές κινητοποιήσεις: «Οι απλοί πολίτες στην Ελλάδα υποφέρουν πολύ. Θεωρώ ότι η κρίση μας δεν πρέπει να μετατραπεί σε απόρριψη από την ελληνική κοινωνία. Το οικονομικό μοντέλο μας δεν πρέπει να απορριφθεί. (υπογράμμιση δικιά μας, red fly planet) Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τους ανθρώπους που υποφέρουν υλικά και ηθικά».

Σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), το Γιούρογκρουπ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προωθηθεί τελικά μεγαλύτερο «κούρεμα» από το περίπου 21% που προβλέπεται βάσει της απόφασης της 21ης Ιούλη, καθώς οι «συνθήκες έχουν αλλάξει».

                                     Νέοι συμβιβασμοί και ελεγχόμενη χρεοκοπία
 
Εξέλιξη σημειώθηκε και στο ζήτημα των εμπράγματων εγγυήσεων που είχε συμφωνήσει η Φινλανδία με την ελληνική κυβέρνηση και το οποίο είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των υπολοίπων κρατών - μελών της Ευρωζώνης. Στο Γιούρογκρουπ συμφωνήθηκε μια ρύθμιση βάσει της οποίας η Φινλανδία θα λάβει ως εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα, αλλά ταυτόχρονα θα δανείσει την Ελλάδα με όρους που θα είναι υποδεέστεροι των όρων με τους οποίους θα δανείσουν την Ελλάδα οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την απόφαση, όποιο κράτος λάβει εγγυήσεις θα πρέπει να καταβάλει το μερίδιό του στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μέσα σε ένα χρόνο, αντί για πέντε που ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες. Παράλληλα, τα κέρδη - δηλαδή οι τόκοι - από τα δάνεια προς την Ελλάδα θα μειωθούν για το συγκεκριμένο κράτος, ενώ οι εγγυήσεις σε περίπτωση χρεοκοπίας θα πληρωθούν μόνο μετά τη λήξη των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα είναι 15-30 χρόνια. Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, ενώ όλες οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν όρους δανεισμού αντίστοιχους με της Φινλανδίας, καμία δεν έδειξε να ενδιαφέρεται.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, σύμφωνα με τη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ - ο οποίος επισκέπτεται αύριο την Ελλάδα, επικεφαλής αποστολής Γερμανών επιχειρηματιών που θα ερευνήσουν τις δυνατότητες να στήσουν νέες μπίζνες στη χώρα - φέρνει στις αποσκευές του σχέδιο για τη διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «σχέδιο Ρέσλερ» επεξεργάστηκαν ειδικοί με την προοπτική ένταξής του στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μέσω του οποίου προβλέπεται η ελεγχόμενη χρεοκοπία κράτους - μέλους της ευρωζώνης.

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι το «σχέδιο Ρέσλερ» προβλέπει διαδικασία πτώχευσης με παράλληλο περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Τη διαδικασία θα δρομολογήσει ανεξάρτητο σώμα που θα αναλάβει και θα εποπτεύει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της και προοπτικά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και να ενσωματωθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Φ. Ρέσλερ έχει στα χέρια του και το περίφημο «μίνι σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα. Οπως γράφει η εφημερίδα, ο Φ. Ρέσλερ «δεν τρέφει αυταπάτες, καθώς γνωρίζει ότι η διαδικασία ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας θα ακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα την πορεία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας». Ως πλευρά του «μίνι σχεδίου Μάρσαλ» παρουσιάζεται η προσφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας από τις γερμανικές υπηρεσίες, οργανισμούς και επιχειρήσεις, ώστε να δρομολογηθούν οι αποκρατικοποιήσεις και να αναδιοργανωθεί η δημόσια διοίκηση.

                                                 Τους στοιχειώνει η κρίση
 
Παράλληλα, σε δημοσίευμα του πρακτορείου «Reuters» επισημαίνεται ότι όσον αφορά την ελληνική χρεοκοπία, σύντομα, «οι κανόνες του παιχνιδιού θα έχουν αλλάξει». Το «Reuters» επικαλείται τον αναπληρωτή διευθυντή του ινστιτούτου ερευνών των Βρυξελλών «Bruegel», Γκούντραμ Γουλφ, ο οποίος εκτιμά ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας «είναι πιθανό να συμβεί από τη στιγμή που θα ισχύσει το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα αλλάξει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, δηλαδή από το Νοέμβριο». Μάλιστα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η απόφαση για την ελληνική χρεοκοπία «θα ληφθεί μέχρι τότε εφόσον ο ιδιωτικός τομέας έχει απαλλαχθεί από αρκετά μεγάλο μέρος του κόστους που επιβάλλεται στους πιστωτές από το δεύτερο πακέτο βοήθειας της 21ης Ιουλίου».

Σε αυτό το πλαίσιο, η «Goldman Sachs» μειώνει τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2011 και το 2012, υπογραμμίζοντας ότι «στα επόμενα τρίμηνα αναμένεται μια ήπια ύφεση στη Γερμανία και στη Γαλλία και μια βαθύτερη στην περιφέρεια της ευρωζώνης». Η «Goldman Sachs» εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι 3,8% το 2011 και 3,5% το 2012 (έναντι 3,9% και 4,2% που προέβλεπε προηγουμένως), ενώ εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα κυμανθεί στο 0,1% το 2012 (έναντι 1,3% που εκτιμούσε) και φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,6%.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.