23 Φεβρουαρίου 2012

Περιορίζεται το "σοβιετικό" κράτος!


ΕικόναΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΙΚΑ
Με «λουκέτα» και χωρίς αντιδραστήρια
Οι ασθενείς κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλοντας άγρια χαράτσια ενώ δεν γίνονται σοβαρές εξετάσεις, όπως οι αντικαρκινικοί δείκτες


Στο ένα μετά το άλλο μπαίνει λουκέτο στα μικροβιολογικά εργαστήρια του ΙΚΑ και οι ασθενείς που έχουν ανάγκη από επείγουσες και σοβαρές εξετάσεις αναγκάζονται να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας το χαράτσι της συμμετοχής 15% ή και ολόκληρης της συμμετοχής των εξετάσεων εκείνων που δεν έχουν κοστολογηθεί με δημόσιο τιμολόγιο.
Τα εργαστήρια του ΙΚΑ κλείνουν γιατί - στα πλαίσια της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) - θα μετατραπούν σε αιμοληπτήρια ή γιατί δεν έχουν αντιδραστήρια. Εδώ και χρόνια, έχει μπλοκαριστεί ένας διαγωνισμός για την προμήθειά τους. Ταυτόχρονα σταμάτησαν οι διαγωνισμοί με αναθέσεις με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του ΙΚΑ να μετατρέπονται σε προμηθευτές πελατών των μεγάλων επιχειρήσεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, παροπλίζοντας ταυτόχρονα έμπειρο αριθμό εργαστηριακών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΥΓΥΙΚΑ) μέχρι χτες είχαν κλείσει τα εξής εργαστήρια του ΙΚΑ: Νέας Ιωνίας, Νίκαιας, Αμαρουσίου, Αγρινίου, Σερρών και Δράμας. Στη Νέα Ιωνία οι εργαστηριακοί μεταφέρθηκαν στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ ενώ στο Αγρίνιο, στη Δράμα και στις Σέρρες μεταφέρθηκαν στα αντίστοιχα νομαρχιακά νοσοκομεία.
Οι ασφαλισμένοι πια - σε συνδυασμό με τις ελλείψεις των αντιδραστηρίων - δεν μπορούν να κάνουν εξετάσεις καθώς στα δημόσια νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας οι ουρές είναι ατέλειωτες. Ετσι κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, όπου υποχρεώνονται να καταβάλουν το χαράτσι των 15 ευρώ.
Για τις συνηθισμένες εξετάσεις αίματος που - με βάση το δημόσιο τιμολόγιο - στοιχίζουν 34,25 ευρώ, ο ασφαλισμένος πληρώνει πιά 5,1 ευρώ απ' την τσέπη του, ενώ μέχρι τώρα το σύνολο το πλήρωνε το ασφαλιστικό ταμείο (εκτός απ' τον ΟΑΕΕ και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη του ΟΠΑΔ). Μάλιστα αυτές οι εξετάσεις όταν γίνονται στα εργαστήρια του ΙΚΑ - όπου λειτουργούν - κοστίζουν μόλις 4,481 ευρώ, όπως φαίνεται στον Πίνακα που δημοσιεύουμε.




Κι όμως οι διαπρύσιοι κήρυκες της συγκυβέρνησης που ευαγγελίζονται τον περιορισμό της σπατάλης προτιμούν να αναγκάζουν τους ασφαλισμένους να πληρώσουν 5,1 ευρώ απ' την τσέπη τους και τα ασφαλιστικά ταμεία 29,15 ευρώ, αντί να κάνουν τις εξετάσεις στα δικά τους εργαστήρια με συνολικό κόστος 4,481 ευρώ. Πρόκειται για μια λογική προσδεμένη στην επιχειρηματική λογική, που ενισχύει πρωτίστως τους ιδιοκτήτες εργαστηρίων.


Δε γίνονται σοβαρές εξετάσεις

Με το κλείσιμο των εργαστηρίων ή την έλλειψη αντιδραστηρίων δεν γίνονται πια σοβαρές εξετάσεις, όπως οι αντικαρκινικοί δείκτες όπως κατάγγειλε στο «Ρ» ο πρόεδρος της ΠΟΥΓΥΙΚΑ Γιώργος Πετράς. Επίσης όπως κατάγγειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι των διαβητικών - που κάνουν εξετάσεις κάθε τρεις μήνες - υποχρεώνονται σε άγριες - πέρα απ' τη συμμετοχή 15% - πληρωμές για εξετάσεις που δεν έχουν κοστολογηθεί με δημόσιο τιμολόγιο. Λόγου χάρη για την «εξέταση ούρων 24ώρου» που οι ιδιώτες τη χρεώνουν κοντά στα 15 ευρώ. Κι αν χρειαστεί και ένα ηλεκτρομυογράφημα τότε ο διαβητικός θα πληρώσει απ' την τσέπη του ακόμα 200 ευρώ. Δηλαδή σύνολο 220,1 ευρώ!
Εκτός απ' τις συμμετοχές στις εξετάσεις οι διαβητικοί του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ - μετά τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ - υποχρεώνονται και σε συμμετοχή 25% για την αγορά αναλωσίμων υλικών (ταινίες μέτρησης σακχάρου και σκαρφιστήρες) που μέχρι τώρα ήταν χωρίς συμμετοχή. Ακόμα οι διαβητικοί που χρησιμοποιούν τις αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης υποχρεώνονται να πληρώνουν απ' την τσέπη τους 300 ευρώ το μήνα για τα αναλώσιμα υλικά λειτουργίας της αντλίας, γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία δεν συγκρότησαν ακόμα τους μηχανισμούς πληρωμής με βάση τον νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή είναι τα αποκαλυπτήρια μιας διαλυτικής πολιτικής που καταλήγει πάντα στην τσέπη του αρρώστου.


Διαμαρτυρία σε Νίκαια - Κορυδαλλό

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα ιατρεία του ΙΚΑ στη Νίκαια και στον Κορυδαλλό πραγματοποίησαν χτες το πρωί τα μέλη των Λαϊκών Επιτροπών των δύο πόλεων καλώντας τους ασφαλισμένους αλλά και τους εργαζόμενους στα ιατρεία, σε κοινή πάλη για ένα ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας.
Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ιδιαίτερα θετική όπως και η αγανάκτηση για τις ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού που διοχετεύουν έντεχνα τον κόσμο στα ιδιωτικά ιατρεία.


«Προθυμία» απ' την ιδιωτική ασφάλιση

Τα νέα κενά που δημιουργούνται στις παροχές υγείας έρχεται να καλύψει η επιχειρηματική δραστηριότητα. Ετσι στη χτεσινή συνέντευξη των διαβητικών εμφανίστηκε ιατρικός όμιλος, που - σε συνεργασία με ασφαλιστική εταιρεία, η οποία προσφέρει ετήσια ασφαλιστήρια 1.000 ευρώ - υποσχέθηκαν κάλυψη μιας σειράς εξετάσεων των διαβητικών δωρεάν ή με μειωμένες συμμετοχές με βάση τα τιμολόγια που διαμορφώνονται στην αγορά.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ



Υ
.Γ Αυτά για τους λατρεις  του Χρυσοχοιδη που πανηγύριζαν για τον περιορισμό της "κρατικής σπατάλης".
Φαίνεται το φυσάνε το παραδάκι και τα λένε εκ του ασφαλούς.



1 σχόλιο:

  1. Η πλάκα είναι ότι KAI σε βάζουν να πληρώσεις (ΑΝ φυσικά έχεις, αλλιώς πλέον εφαρμόζεται το Αμερικάνικο σύστημα"ψοφάω στο δρόμο") KAI δεν υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος στους ιδιώτες!
    Ο παραμικρός!! Όχι μόνο στο τι (λεφτά) ζητάνε, αλλά ΚΑΙ στο τι (αποτελέσματα) δίνουν!!
    Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μια εξέταση που έκανα εγώ σε δύο ιδιωτικά εργαστήρια την ίδια περίοδο, το αποτέλεσμα του ενός ήταν...15 (ναι, δεκαπέντε!) φορές πάνω από το άλλο!!
    Μιλάμε για ό,τιναναι κυριολεκτικά...

    Όσο για το "σοβιετικό κράτος", η γραφειοκρατία και η έκταση του καπιταλιστικού κράτους είναι ίσως πιο μεγάλη από αυτή του σοβιετικού, απλά υπάρχουν ουσιαστικά άλλες σχέσεις εργασίας!
    Για ρωτήστε κάποιον που ξέρει πραγματικά: Τα "ανταγωνιστικά" προγράμματα π.χ. της ΕΕ είναι όντως ανταγωνιστικά ή μοιράζονται τα κονδύλια κι αν κάποιος παραείναι "ανταγωνιστικός" και απορροφά πολλά, του μπαίνει το ίδιο χέρι μ' αυτόν που δεν είναι; Αλήθεια, πόσα λεφτά να έπαιρνε η Ελλάδα από την "γαλαντόμα" ΕΕ πριν την κρίση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.