18 Φεβρουαρίου 2012

ΚΡΗΤΗ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ ΑΕΒΕ


-Εδώ και ένα μήνα περίπου βρίσκεστε σε απεργία έξω από τις πύλες στην αποθήκη της Αριάδνης ΑΕΒΕ που βρίσκεται στις Μαλάδες Ηρακλείου. Πως πήρατε την απόφαση να σταματήσετε από τις δουλειές σας και να δώσετε ένα τόσο δύσκολο αγώνα;


Εμείς οι εργαζόμενοι της εταιρείας ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΕΒE εδώ και έξι μήνες πριν ακόμα αναλάβουν ως νέα διοίκηση οι προμηθευτές ζούσαμε μέσα στην αγωνία και στην αβεβαιότητα για το μέλλον μας χωρίς να ευθυνόμαστε για την σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η εταιρεία. Αργότερα με την είσοδο των προμηθευτών και τον ορισμό του νέου ΔΣ της Εταιρείας άρχισε κατά τα άλλα η εξυγίανση της εταιρείας.
Για να γίνει η κατά τα άλλα εξυγίανση μας ζητήθηκε να δώσουμε χρόνο στο νέο ΔΣ. Από την δική μας την πλευρά, πέραν από τον χρόνο, μας ζητήθηκε να παίρνουμε άδειες άνευ αποδοχών τις οποίες δεχτήκαμε για τους 2 πρώτους μήνες. Τον τρίτο μήνα στην άρνηση κάποιων συναδέλφων απάντησαν με απολύσεις. Τότε ξεκίνησαν να φαίνονται και έντονα τα προβλήματα τις μισθοδοσίας με συνεχόμενες καθυστερήσεις πληρωμής και σε αυτό το διάστημα λαμβάναμε έναντι του μισθού μας μετά από πιέσεις δικές μας. Αρχές Δεκεμβρίου όμως η καθυστερούμενη μισθοδοσία μετρούσε ήδη 2 μήνες και κατόπιν δικής μας παράκλησης έγινε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΣ ο οποίος και μας καθησύχασε λέγοντας μας ότι θα τα πληρωθούμε όλα μαζί με το δώρο Χριστουγέννων έως τις 21 του μήνα. Όμως το μόνο που πληρωθήκαμε ήταν το Δώρο Χριστουγέννων φοβούμενοι την αυτόφωρη διαδικασία. Σημειωτέον όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρχε σαφής απάντηση για το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας και βλέπαμε ότι αντί να φέρνουν προϊόντα στην αποθήκη την άδειαζαν. Τότε αρχίσαμε να ανησυχούμε και προχωρήσαμε στην επίσχεση εργασίας ως μέσου πίεσης πρώτον για να πληρωθούμε τους μισθούς μας και για να λάβουμε επιτέλους σαφής απάντηση για το πλάνο που μας υποσχόταν ότι είχαν ορίσει.

Εν τέλει πληρωθήκαμε τους μισθούς και την ίδια μέρα μας ζητήθηκε συνάντηση από τον κ. Μανωλιδάκη  για να διαβουλευτούμε σε πνεύμα συνεργασίας την πορεία της εταιρείας, τις εργασιακές θέσεις και τις δυνατότητες διατήρησης των εργασιακών σχέσεων, όπως μας ανακοινώθηκε η εκ περιτροπής εργασία 2 φόρες το μήνα στην αρχή και μετά το διόρθωσε σε 2 φορές την εβδομάδα με απώτερο σκοπό να παραιτηθούμε από τις αποζημιώσεις. Η απάντησή μας ήταν από την αρχή ξεκάθαρη: ΑΠΕΡΓΙΑ και την πήραμε την ίδια μέρα έπειτα από Γενική Συνέλευση. Η στάση της εργοδοσίας στην γνωστοποίηση της απόφασής ήταν σαρκαστική «καθίστε όσο θέλετε απ έξω» και απέφευγε την εξεύρεση κάποιας λύσης.


-Από τα μεγαλύτερα «όπλα» που διαθέτει ο εργάτης είναι η ταξική αλληλεγγύη. Είχατε κάποια βοήθεια από σωματεία, επιτροπές ή συλλόγους όταν ξεκινήσατε και όλο αυτό το διάστημα;

Από την πρώτη μέρα η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και το Π.Α.ΜΕ είναι δίπλα μας. Είναι μεγάλο πράγμα να ξυπνάς τα χαράματα για να πας στην περιφρούρηση της απεργίας στην αποθήκη και να βλέπεις να σε περιμένουν αυτοί οι συνάδελφοι. Δεχόμαστε αλληλεγγύη από δεκάδες σωματεία από όλη τη χώρα, αυτή τη στιγμή ξεπερνάνε τα 30. Αλληλεγγύη με κάθε έκφραση ηθική και οικονομική. Κάθε μέρα αρκετοί είναι αυτοί που σταματάνε τα αυτοκίνητα τους έξω από την αποθήκη και μας προσφέρουν χρήματα πολλές φορές και από το υστέρημα τους, ακόμα και ρακές ή κρασί!!! Δεχθήκαμε την αλληλεγγύη των συναδέρφων μας στην Χαλυβουργία και του Αλτερ.

-Στα δύσκολα τα «καλύτερα παιδιά» πιάνουν δουλειά… όταν η ταξική πάλη οξύνεται η εργοδοσία τα παίζει όλα για όλα και ξαμολάει τους υποτακτικούς της για να κάμψει έναν αγώνα που φωτίζει όλη την εργατική τάξη. Ποια ήταν η στάση της εργοδοσίας στη συνέχεια, καθώς φαινόταν πως ο αγώνας σας δείχνει να γίνεται και υπόθεση τρίτων;

Στην αρχή δεχτήκαμε τηλεφωνήματα από στελέχη της Διοίκησης που μας καλούσαν να σταματήσουμε την απεργία με το επιχείρημα πως «κάνουμε κακό στην ανάπτυξη της επιχείρησης». Το οποίο είναι και μεγάλο ψέμα, φτάνει και μόνο να πούμε πως η Αριάδνη ΑΕΒΕ είναι μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση που τα προηγούμενα χρόνια τα κέρδη της ανήλθαν σε εκατομμύρια ευρώ! Ενδεικτικά μόνο το 2009 η Αριάδνη ΑΕΒΕ, έκανε τζίρο 69 εκατομμύρια ευρώ και η ΑΕ (τα 4 ιδιόκτητα καταστήματα) 100 εκατομμύρια ευρώ! Αυτοί το μόνο που θέλουν είναι να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους εις βάρος των εργαζόμενων. Με πρόσχημα τα Μνημόνια και την οικονομική κρίση θέλουν να στήσουν ένα νέο κύκλο ανάπτυξης.

Ακόμα και παράνομος απεργοσπαστικός μηχανισμός στήθηκε από το ΔΣ. Και όχι μόνο αυτό. Εντάθηκαν οι πιέσεις και σε άλλους συναδέλφους με εκβιασμούς και απειλές ότι αν δεν πάνε για δουλειά το μέλλον τους είναι αβέβαιο.

Όλα αυτά λειτούργησαν συσπειρωτικά για μας και μας πεισμώνουν να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση των αγώνα μας. Μας «ανοίγουν τα μάτια» για να ξεχωρίσουμε τους φίλους και όσους εμφανίζονται σαν «φίλοι» και γενικότερα μέσα στο εργατικό κίνημα στο οποίο παλεύουμε.

-Στις μέρες μας είναι αναγκαίο να υπάρχουν πολλά «κάστρα» αντίστασης και οργάνωσης που να παλεύουν για κατακτήσεις, για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στοχεύετε να μεταδώσετε και σε άλλους κλάδους τον αγώνα σας;

Έχουμε πραγματοποιήσει περιοδείες σε επιχειρήσεις κοντά στην περιοχή της αποθήκης όπως και στο κέντρο του Ηρακλείου, σε εμπορομάγαζα. Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους για τους σκοπούς μας και την εξέλιξη του αγώνα. Ο κόσμος δείχνει πρόθυμος να μας ακούσει. Το επόμενο διάστημα στοχεύουμε στην γενίκευση του αγώνα. Δίνουμε σημασία στο να προβληθεί ο αγώνας μας στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στον τύπο (ηλεκτρονικό και έντυπο). Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο να μεταφερθεί ο αγώνας μας στα τέσσερα μαγαζιά (στην οδό 1866, στο Κοκκίνη Χάνι, στη Σητεία και στην Ιεράπετρα) που οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε άδειες άνευ αποδοχών. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να μεταφέρουμε την πολύτιμη εμπειρία μας σε όποιον μας την ζητήσει. Συμβουλεύουμε δε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία τους και να μην υποχωρήσουμε σε κανένα εκβιασμό από την εργοδοσία. Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο μεγαλύτερη δύναμη αποκτούμε ενάντια στα άδικα μέτρα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει: ή θα γίνουμε δούλοι ή θα ξυπνήσουμε και θα σπάσουμε τις αλυσίδες μας!


-Έχετε κάποια ιδιαίτερη σκέψη στο να προβληθεί αυτός ο αγώνας;

Υπάρχει σκέψη για ποδοσφαιρικό αγώνα με παλαίμαχους του ΟΦΗ ή του Εργοτέλη και με εμάς. Το γήπεδο μας έχει ήδη παραχωρηθεί.

ΥΓ: Ευχαριστώ θερμά από την επιτροπή των απεργών τον Γιάννη Ροβύθη και τον Γιάννη Τυράκη.




4 σχόλια:

  1. Ξέρει κανείς για πόσους εργαζόμενους μιλάμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σορρυ δεν καταλαβα τι παραγει η εταιρια? σε ποιο κλαδικο σωματειο ανηκει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η Αριάδνη ειναι αλυσίδα supermarket και η απεργία γίνεται στην αποθήκη της εταιρίας.To κλαδικό τους σωματείο είναι η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.