15 Φεβρουαρίου 2012

ΡΟΥΜΑΝΙΑ- Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της λιτότητας-Έρευνα δείχνει πως το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η ζωή ήταν καλύτερη κατά τη διάρκεια του σοσιαλισμού !



Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής λιτότητας συνεχίζονται στη Ρουμανία παρά το δριμύ ψύχος και τις έντονες χιονοπτώσεις που πλήττουν το τελευταίο διάστημα τη χώρα. Με το αίτημα της παραίτησης του Προέδρου Τράιαν Μπασέσκου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών οι Ρουμάνοι κατέβηκαν σε κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις της Ρουμανίας προειδοποιώντας πως θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους. Στα βορειοανατολικά της χώρας, στη Σουτσεάβα οι διαδηλωτές για πέμπτη συνεχόμενη βδομάδα συγκεντρώθηκαν και πάλι έξω από το διοικητικό μέγαρο, στη πόλη Σιμπίου, όπου πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τις 16 Γενάρη, φώναξαν συνθήματα κατά του Προέδρου, της νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μιχάι Ράζβαν Ουνγκουρεάνου, ενώ στη πόλη Πλοέστι οι διαδηλωτές συνέχισαν τις διαμαρτυρίες τους για 31η ημέρα.


Αναπολούν το σοσιαλισμό

Ολοένα και περισσότεροι Ρουμάνοι αντιλαμβάνονται πως με τη λεγόμενη «ελευθερία και τη δημοκρατία» που έφερε η παλινόρθωση του καπιταλισμού η καθημερινή τους ζωή ολοένα και χειροτερεύει και αναπολούν την περίοδο του σοσιαλισμού παρά τις αδυναμίες και τα σημαντικά λάθη στη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Αύγουστο - Σεπτέμβρη του 2010 από το Ρουμανικό Ινστιτούτο «CSOP» για λογαριασμό του λεγόμενου «Ινστιτούτου για την Διερεύνηση των Εγκλημάτων του Κομμουνισμού» το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η ζωή ήταν καλύτερη κατά τη διάρκεια του σοσιαλισμού. Το 62% θεωρεί πως ήταν καλύτερη η σοσιαλιστική περίοδος επειδή είχαν όλοι δουλειά, το 26% επειδή ήταν καλύτερο το βιοτικό επίπεδο, και το 19% επειδή είχαν όλοι κατοικία.
Η παραπάνω δημοσκόπηση δείχνει την αρνητική εκτίμηση που έχουν οι Ρουμάνοι για την «οικονομία της αγοράς» και τον καπιταλισμό και την αυξανόμενη θετική στάση σε ό,τι αφορά το σοσιαλισμό. Παρόμοια δημοσκόπηση του 2006 είχε δείξει πως το 53% των Ρουμάνων είχε θετική γνώμη για το σοσιαλισμό. Καθόλου παράξενο αν υπολογίσει κανείς πως ο καπιταλισμός έφερε αυξανόμενη φτώχεια, ανεργία και ανασφάλεια, σε συνδυασμό με την ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας που έχει μειώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25%, έχει «παγώσει» τις συντάξεις, έχει αυξήσει το ΦΠΑ από το 19 στο 24% κ.ά


Ριζοσπαστης

4 σχόλια:

  1. Ποσο παιρνει το κομμουνιστικο κομμα στην Ρουμανια ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Ρουμανία το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι απαγορευμένο όπως σου απάντησα και στο άλλο θέμα.

      Διαγραφή
  2. Πως δεν υπάρχει ΚΚ στην Ρουμανια;
    http://en.wikipedia.org/wiki/Communist_ ... ri%C5%9Fti)

    και το Ευρωπαικό Δικαστήριο ήταν αυτό που είπε το ΟΧΙ στο Ρουμανικό Δικαστήριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και η διεύθυνση που δίνεις είναι ελλιπής, θεωρώ πως αναφέρεσαι στο Partidul Comuniştilor (Nepecerişti), στο οποίο επιτράπη η νόμιμη παρουσία το 2006! Σε εκλογές όμως, του έχουν επιτρέψει την συμμετοχή ?

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.