24 Φεβρουαρίου 2012

Ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης : Στην υπηρεσία των καπιταλιστών και των επιτελείων τους


Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τις λεγόμενες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κλπ) και το ρόλο τους. Συχνά οι χρήστες τους ομαδοποιούνται και χαρακτηρίζονται από τα αστικά ΜΜΕ και τους οπορτουνιστές σαν το “νέο επαναστατικό υποκείμενο”, ανεξάρτητα από την ταξική τους θέση. 

Ταυτόχρονα αποδίδεται καθοριστική σημασία στη χρήση αυτών των σελίδων και των λεγόμενων blogs για την οργάνωση της πάλης, σε αντιπαράθεση πάντα με τις “ξεπερασμένες” μορφές οργάνωσης του εργατικού λαϊκού κινήματος, δηλαδή τα συνδικάτα στους χώρους δουλειάς, τις επιτροπές στις γειτονιές κλπ. Δεν είναι τυχαίος και ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι χώροι αξιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων σε Τυνησία και Αίγυπτο, αλλά και για την καθοδήγηση του λεγόμενου κινήματος των “αγανακτισμένων” τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες.


Τι είναι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης;  

Πρόκειται για ιστοσελίδες στις οποίες ο χρήστης δημιουργεί ένα “προφίλ” με προσωπικά του στοιχεία και φωτογραφίες και αλληλεπιδρά με άλλους χρήστες, τους εικονικούς του “φίλους” συνήθως στη βάση κοινών ενδιαφερόντων. Πρωτοεμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και σήμερα υπάρχουν πάνω από 200 τέτοιοι χώροι. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το facebook που ξεκίνησε το 2004 και σήμερα έχει την πρωτοκαθεδρία με πάνω από 800 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως εκ των οποίων 3,5 εκατομμύρια είναι Έλληνες. Πρόκειται για καπιταλιστικές επιχειρήσεις-μονοπώλια που, αν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, έχουν τεράστια κέρδη (πάνω από 4 δισ. δολάρια μόνο για το facebook το 2011) από διαφημίσεις, αλλά και από το εμπόριο πληροφοριών σχετικά με τις προτιμήσεις και τις συνήθειες των χρηστών προς όλες τις κατευθύνσεις.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι κανένα προσωπικό δεδομένο δεν μπορεί να μείνει κρυφό όταν συμμετέχει κανείς σε τέτοιες ιστοσελίδες. Άλλωστε ο χρήστης χάνει τον έλεγχο των προσωπικών του δεδομένων που δημοσιεύονται, καθώς αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο αλλά και από τους “φίλους του”. Στη συνέχεια τα δεδομένα αυτά περνάνε στη δικαιοδοσία της εταιρείας-παρόχου που τα διατηρεί στο διηνεκές και τα αξιοποιεί όπως θέλει. Κατά συνέπεια είναι αυτονόητο ότι αξιοποιούνται τόσο από μυστικές υπηρεσίες όσο και από την εργοδοσία για παρακολούθηση των χρηστών. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι οι G8 αποφάσισαν να προσκαλέσουν το δημιουργό και ιδιοκτήτη του facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, στη συνεδρίασή τους τον περασμένο Μάη. Ουσιαστικά οι κάθε λογής υπηρεσίες και επιτελεία βγαίνουν από τον κόπο να σχηματίσουν το κοινωνικό και πολιτικό προφίλ όποιων βάζουν στο μάτι για πολιτικούς ή άλλους λόγους. Τους το παρέχουν τα ίδια τα θύματα “στο πιάτο”.

Η CIA, για παράδειγμα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, παρακολουθεί από ένα ανώνυμο βιομηχανικό πάρκο στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, όλα τα κοινωνικά δίκτυα. Τα στοιχεία που συλλέγονται μάλιστα, συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή ενημέρωση του προέδρου των ΗΠΑ! Δεν είναι λίγες μάλιστα οι περιπτώσεις που εργαζόμενοι έχουν απολυθεί για κάτι που δημοσίευσαν στο facebook. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας εργαζόμενης απ’ τον Κανάδα, που έχασε την δουλειά της ενώ ήταν σε αναρρωτική άδεια επειδή έπασχε από κατάθλιψη.

Συγκεκριμένα, η ασφαλιστική εταιρεία του εργοδότη της, έπαψε να της καταβάλει το μισθό όταν “ανακάλυψε” φωτογραφίες της που είχαν “ανέβει” στο facebook και την απεικόνιζαν χαρούμενη να διασκεδάζει σ’ ένα μπαρ με τους φίλους της. Η εργαζόμενη, πράγματι – με την συμβουλή του γιατρού της – προσπαθούσε να διασκεδάζει. Σημαντική λεπτομέρεια, στην υπόθεση: το “προφίλ” της Καναδέζας ήταν “κλειδωμένο”, αυτό όμως δεν εμπόδισε την ασφαλιστική εταιρεία να βρει τις φωτογραφίες…

Επίσης η φύση και το στήσιμο των χώρων αυτών ωθεί το χρήστη να αφιερώνει πολλές ώρες την ημέρα για να “ενημερώνει το προφίλ του” και να συμμετέχει σε εικονικές συζητήσεις, κάτι που τον κρατά όλο και πιο μακριά από την πραγματική ζωή,  τον οδηγεί σε αποξένωση.

Πέρα από τα παραπάνω όμως που λίγο- πολύ είναι γνωστά, τα τελευταία δύο χρόνια διάφορα αστικά ΜΜΕ και οι πάντα πρόθυμοι οπορτουνιστές ανακάλυψαν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης τη νέα μορφή οργάνωσης. Και όντως μπορούν να παίξουν τέτοιο ρόλο, με τη διαφορά πως ως καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που είναι και μάλιστα πλήρως ελεγχόμενες και καθοδηγούμενες από ενιαίο κέντρο, μπορούν να αξιοποιηθούν για την οργάνωση των μαζών και τον προσανατολισμό της δράσης τους αποκλειστικά στην κατεύθυνση που συμφέρει την αστική τάξη. Ας δούμε παρακάτω ορισμένα παραδείγματα για να καταλάβουμε καλύτερα το ρόλο αυτών των ιστοσελίδων.

Το παράδειγμα της Βόρειας Αφρικής 

Οι πολύ μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις, που ξέσπασαν φέτος στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, είχαν την αιτία τους στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός σε συνδυασμό με την καταπίεση των αυταρχικών καθεστώτων αυτών των χωρών. Χαρακτηρίστηκαν όμως από τους προαναφερθέντες σαν την “επανάσταση του facebook”. Σύμφωνα με αυτές τις απόψεις, το facebook ήταν που έβγαλε το λαό στους δρόμους καθώς από εκεί ο κόσμος οργάνωνε τις κινητοποιήσεις. Ούτε λόγος φυσικά για τις απεργίες που οργάνωναν τα συνδικάτα, τις επιτροπές περιφρούρησης του αγώνα που γεννήθηκαν μέσα από την πάλη του λαού.

Να τι έγραφε η “Ελευθεροτυπία” στις 8 Μάρτη 2011 σε άρθρο με τίτλο “Face to Facebook με την επανάσταση”:  
«Κανείς, μα κανείς, δεν το πρόβλεψε. Για φαντάσου! Η πρώτη on line ηλεκτρονική επανάσταση, που έρχεται ταχύτατα προς τα ‘δω, ξεκίνησε από χώρες επικοινωνιακά καθυστερημένες και ηλεκτρονικά αναλφάβητες. (…)Σε ευχαριστούμε ω Facebook που μας εκπαίδευσες στις κοινωνικές συναναστροφές».   
Την ίδια περίοδο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Daniel Bennett Smith, σημείωνε σε άρθρο του στην “Καθημερινή”:  
«Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα που εκτυλίσσονται (…) το Διαδίκτυο λειτουργεί ως καταλύτης. (…) Η δημιουργία και η ενίσχυση ενός ανεξάρτητου, πλουραλιστικού και ελεύθερου Τύπου είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών και της δημοκρατίας». 
Και όντως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Αξιοποιήθηκαν από τους αστούς με σκοπό να μην πάνε οι κινητοποιήσεις ένα βήμα παραπέρα από αιτήματα τα οποία αφορούσαν αστικούς εκσυγχρονισμούς στο πολιτικό σύστημα, που οι ίδιοι είχαν ανάγκη για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Να μη θίξουν τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και την εξουσία των μονοπωλίων. Και δε θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό, καθώς όπως αναφέραμε δεν πρόκειται για «ανεξάρτητο, πλουραλιστικό και ελεύθερο Τύπο», όπως λέει ο πρέσβης, αλλά για ένα χρήσιμο όργανο στα χέρια των καπιταλιστών. Άλλωστε, ο ιδρυτής του περίφημου group στο facebook το οποίο “οργάνωνε” τις κινητοποιήσεις στην Αίγυπτο, δεν είναι άλλος από τον Wael Ghonim, επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ της Google στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή!

Αποκαλυπτικό επίσης είναι πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει ένα ταμείο 25 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή “εργαλείων” που θα επιτρέψουν στους “ακτιβιστές” να επικοινωνούν απρόσκοπτα μέσω διαδικτύου.

Το “κίνημα των αγανακτισμένων” 

Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, και κυρίως το facebook, έπαιξαν το βασικό ρόλο στην οργάνωση και την καθοδήγηση του κινήματος των “αγανακτισμένων” σε πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα πριν το καλοκαίρι. Ο στόχος ήταν η αντικειμενική αγανάκτηση πλατιών λαϊκών μαζών, αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων αντιλαϊκών μέτρων κυβέρνησης-τρόικας, να παραμείνει μακριά από το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Να εκτονωθεί με τη μούντζα, το σιχτίρισμα ενάντια σε όλους τους πολιτικούς, με βασικό σύνθημα “έξω τα κόμματα, έξω τα συνδικάτα” και με το εκμεταλλευτικό σύστημα στο απυρόβλητο. Οι ανώνυμοι καθοδηγητές του εν λόγω κινήματος, οι οποίοι έδρασαν μέσα από τα groups που δημιουργήθηκαν, όριζαν το εκάστοτε ραντεβού και έδιναν την πολιτική κατεύθυνση. Παράλληλα προσπάθησαν να δημιουργήσουν στους συμμετέχοντες την ψευδαίσθηση του αυθόρμητου, της συμμετοχής στη διαμόρφωση του περιεχομένου της κινητοποίησης. Πόσο “αυθόρμητες” και πόσο αρεστές στην πλουτοκρατία ήταν οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, φάνηκε ξεκάθαρα απ’ την έντονη προβολή τους απ’ τα ΜΜΕ του κεφαλαίου. Τα ίδια ΜΜΕ που εξαφανίζουν απ’ τα δελτία τους τις εργατικές κινητοποιήσεις.

Οι σελίδες αυτές, όντας σύγχρονες και θελκτικές στις νέες ηλικίες, προβλήθηκαν κατά κόρον ως “νέα μορφή κινήματος που ξεπερνά τις απαρχαιωμένες” δομές του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Η χρήση τους συνδέθηκε σκόπιμα, και από τα αστικά ΜΜΕ που πήραν τη σκυτάλη, με τη δυνατότητα εφαρμογής μιας “άμεσης” και “αδιαμεσολάβητης” δημοκρατίας, βάλλοντας ενάντια στην ύπαρξη κομμάτων ανεξάρτητα από τον ταξικό τους χαρακτήρα, την ιδεολογία και την πολιτική τους, τσουβαλιάζοντας έτσι το ΚΚΕ με τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα. Τέτοιες απόψεις επί της ουσίας εξυπηρετούν τις ανάγκες αναδιάταξης και εκσυγχρονισμού του φθαρμένου αστικού πολιτικού συστήματος για να συνεχίσει να ενσωματώνει τις λαϊκές μάζες.

Ο χαρακτήρας αυτού του κινήματος επιβεβαιώθηκε στην πράξη από το γεγονός ότι δεν άντεξε πάνω από δύο μήνες και εκφυλίστηκε χωρίς να προσφέρει τίποτα στη λαϊκή πάλη. Τώρα που η δυναμική του οργανωμένου λαϊκού κινήματος ξέβρασε αυτούς τους ανώνυμους καθοδηγητές στη μπάντα, αναγκάζονται να παρουσιάζουν σαν αποφάσεις της “γενικής συνέλευσης της πλατείας Συντάγματος” τα κείμενα που συμφωνούν μεταξύ τους μια χούφτα γκρουπούσκουλα, με την κουκούλα της “άμεσης δημοκρατίας”. Δεν μπορεί να υπάρχει πια καμία αυταπάτη. Η δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση είναι σήμερα ώριμο να βρει τη διέξοδό της στην οργάνωση στα ταξικά σωματεία και τις λαϊκές επιτροπές, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ και την πάλη για το Σοσιαλισμό.

Η δολοφονική επίθεση στα μπλοκ του ΠΑΜΕ στις 20 Οκτώβρη 

Τρανή απόδειξη του πώς αξιοποιούν τα επιτελεία των αστών το διαδίκτυο και τους χώρους κοινωνικής δικτύωσης για να εξυπηρετήσουν τους σχεδιασμούς τους, αποτελούν τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της 48ωρης απεργίας στις 19-20/10. Η δεύτερη μέρα της απεργίας σημαδεύτηκε από τη δολοφονική επίθεση στα μπλοκ του ΠΑΜΕ από ομάδες αναρχοφασιστών που εκπαιδεύονται και καθοδηγούνται από κέντρα μέσα και στο πλάι του αστικού κράτους. Το καθήκον της δημιουργίας κλίματος, μέρες πριν, εκτός από τις αστικές εφημερίδες, είχαν χρεωθεί και τα εν λόγω επιτελεία με αναρτήσεις σε τέτοιους χώρους, ενώ αξιοποιήθηκαν και για το συντονισμό τους την ώρα της επίθεσης.

Χαρακτηριστικές της “ελευθερίας και του πλουραλισμού των blogs” είναι οι καταγγελίες ότι τα μηνύματα, που αναρτούσαν μέλη και φίλοι του ΠΑΜΕ σε διάφορους χώρους για να καταγγείλουν την οργανωμένη δολοφονική επίθεση, κατέβαιναν αμέσως. Το γεγονός αυτό αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι αυτοί οι χώροι δεν μπορούν να αποτελέσουν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και πειθούς, είναι πλήρως ελεγχόμενοι και καθοδηγούμενοι, δεν αποτελούν χώρο ελευθερίας πέρα και έξω από τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.

Καθήκον των κομμουνιστών η ακούραστη πολιτική δουλειά στην πραγματική ζωή 

Το διαδίκτυο θα πρέπει να κατανοείται ως ΜΜΕ υποταγμένο, όπως άλλωστε όλα τα ΜΜΕ, στις εκάστοτε σχέσεις παραγωγής και την αντίστοιχη εξουσία. Εν προκειμένω την αστική. Δεν μπορεί οι λειτουργίες και οι δυνατότητές του να ιδωθούν έξω από τις κοινωνικές σχέσεις μέσα στις οποίες αυτό υφίσταται. Οι κομμουνιστές έχουν καθήκον να αξιοποιούν κάθε δυνατότητα που δίνουν οι νέες τεχνολογίες για την προπαγάνδιση της πολιτικής του Κόμματος και τέτοιες δυνατότητες δίνει και το διαδίκτυο. Η παρέμβαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μέσα σε αυτό, όπως και σε όλα τα άλλα ΜΜΕ, δεν μπορεί παρά να γίνεται με οργανωμένο τρόπο, με ευθύνη και καταμερισμό.

Σε κάθε περίπτωση το διαδίκτυο δεν αποτελεί μαζικό χώρο. Δεν μπορεί με τίποτα να αντικαταστήσει την καθημερινή, ακούραστη παρέμβαση στο εργοστάσιο, το γραφείο, τη γειτονιά, το σχολείο, το πανεπιστήμιο. Η πολιτική μεταστροφή ενός νέου σήμερα απαιτεί χρόνο και πολιτικούς δεσμούς που καμία σχέση δεν έχουν με τις συζητήσεις και την εικονική “φιλία” των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές οι σελίδες συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από τα παραπάνω παραδείγματα, βρίσκονται στο σχεδιασμό των καπιταλιστών στους οποίους ανήκουν και από τους οποίους ελέγχονται άμεσα. Θα αξιοποιηθούν πιο έντονα το επόμενο διάστημα τόσο για το “φακέλωμα” των χρηστών όσο και ως μέσο οργάνωσης σε αντιδραστική κατεύθυνση. Οι νέοι κομμουνιστές έχουν ευθύνη τόσο να προφυλαχθούν οι ίδιοι όσο και να ενημερώσουν και να προφυλάξουν τη νεολαία από τη συμμετοχή σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Όπως σημειώνεται και στην απόφαση του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ:  
«Σοβαρό ζήτημα διαπαιδαγώγησης των μελών μας είναι το θέμα της επαγρύπνησης και της περιφρούρισης. Τα μέλη της ΚΝΕ δεν υποτιμούμε τον ταξικό αντίπαλο. Προστατεύουμε με τη στάση μας την ιδιότητα του μέλους της ΚΝΕ. Προστατεύουμε το Κόμμα και την Οργάνωση. Αυτή η στάση του μέλους της ΚΝΕ ισχύει για όλες τις πλευρές της ζωής του, το χώρο δουλειάς, το σχολείο, τη σχολή, την οικογένεια, τις προσωπικές του σχέσεις.
Η στάση αυτή των νέων κομμουνιστών έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς σήμερα επιβεβαιώνεται η σημασία που έχει για το λαϊκό κίνημα να αυτοπεριφρουρείται, να επαγρυπνά απέναντι σε προσπάθειες να χτυπηθεί με κάθε λογής προβοκάτσιες και προβοκατόρικους μηχανισμούς».

Επιμέλεια : Συντακτική Επιτροπή του "Οδηγητή"
Πηγή : Οδηγητής Νοεμβρίου 2011

17 σχόλια:

  1. Πολλά σωστά έχει το κείμενο αλλά επικοινωνιακά είναι λάθος. Θυμίζει λίγο τα βιβλία του Φαράκου από τη δεκαετία του '90 για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν οι κομμουνιστές.
    Δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δουλειά στα εργοστάσια το διαδίκτυο ωστόσο αποτελεί μαζικό χώρο. Σωστή η κριτική. Αλλά δεν μπορείς να απαγορέψεις στη νεολαία τη συμμετοχή στο facebook για να προφυλαχθεί. Οι κομμουνιστές δεν κρύβουν τις προθέσεις του. Το ΚΚΕ θα μπορούσε να σαρώσει στο ίντερνετ με οργανωμένη δουλειά των δεκάδων χιλιάδων μελών του και να μην αφήνει τον κάθε αναρχογκεμπελίσκο να δημιουργεί εντυπωσεις. Ταυτόχρονα ωστόσο η υπερβολική αυτοπεποίθηση και η απολυτότητα πολλών στελεχών της ΚΚΕ εκλαμβάνεται ως έπαρση ανωτερώτητας από πολύ λαϊκό κόσμο. Ναί, ανήκετε σε μια πρωτοπορία. Δεν σημαίνει ότι είσαι καλύτερος από την κομμωτριούλα που μέχρι χθες διάβαζε lifo και επηρεάζεται από τηο δηλητήριο της. Αυτό το όσοι διαφωνούν είναι οπορτουνιστές δημιουργεί άσχημες εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ μαζί σου Κεν. Το ΚΚΕ έχει επίσης κατά τη γνώμη μου αρκετές ανοιχτές υποθέσεις τις οποίες πρέπει να διευθετήσει, όπως να εξηγήσει στον κόσμο απλά και κατανοητά τι έχει συμβεί στα πρώην "σοσιαλιστικά" κράτη, με ειλικρινή και κριτική σκέψη. Ο κόσμος ακούει πολλά και δεν ξέρει τι να πιστέψει.

    Επίσης θα πρέπει να τους υποδείξει ένα πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση και το μέλλον που οραματίζετε με αναλυτικό τρόπο. Πρέπει να τους δείξει πως, με αγώνα βέβαια, θα πάει από το σημείο Α στο σημείο Β και τα ενδιάμεσα βήματα. Να γίνει μια πιστευτή εναλλακτική και βιώσιμη δύναμη.

    Το παράδειγμα των παραγωγών πατάτας στο Νευροκόπι που ξεπούλησαν στην Κατερίνη όλη την παραγωγή τους πουλώντας ΑΜΕΣΑ στους παραγωγούς μέσω διαδικτύου, οδηγώντας παράλληλα τα σουπερμάρκετ της περιοχής σε μείωση της τιμής της πατάτας κατά 50%, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα που δίνει ελπίδα και πείθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ότι "καθήκον των κομμουνιστών είναι η ακούραστη πολιτική δουλεία στη πραγματική ζωή". Η διαφορά είναι ότι οι ιστοσελίδες είναι μέρος της πραγματικής ζωής για πάρα- πάρα πολλούς ανθρώπους και ιδιαίτερα νέους. Επομένως η μάχη δίνεται ΚΑΙ εκεί και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να οργανωθούμε και σε αυτόν τον τομέα όσο το δυνατόν καλύτερα για να είμαστε ισχυροί ΚΑΙ σε αυτή τη μάχη. Ότι δεν μπορείς να το νικήσεις, δεν το αποφεύγεις (έτσι το κάνεις ακόμα πιο ισχυρό), το εκμεταλλεύεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2012/02/o_4272.html


    Μια πολλή καλή συνέντευξη του γνωστού ηθοποιού και παλαιού κομμουνιστή – αγωνιστή όπου εκφράζει πολλούς τέτοιους προβληματισμούς.
    Παράδειγμα αυτού που λέω. Πολύ δύσκολο το έργο των κομουνιστών να ξεκαθαρίσουν το παρελθόν. Ανάγκη για να χαραχτεί το όποιο μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το κείμενο -πέρα από κάποια σημεία όπου μπορεί να δημιουργηθεί σύγχυση- είναι καλό. Διαφωνώ ότι μοιάζει με τα κηρύγματα τύπου κατηχητικού που έκανε ο Φαράκος: Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τι ακριβώς παίζει και εν τέλει παρασύρεται από πλαστές πραγματικότητες. Δεν είναι το ίδιο πράγμα με τα πρώτοι στα μαθήματα και τις "συμβουλές" για τα μπαράκια (που δεν τις έδινε μόνο ο Φαράκος μεταξύ μας...)

    Καταρχάς να πω την διαφωνία μου:
    Δεν έχει σχέση το facebook, το twitter κλπ. με μέσα όπως τα μπλογκς ή άλλα site ενημέρωσης (που συνήθως συνδυάζονται και με κουβέντα, όπως εδώ). Είναι άλλος ο χαρακτήρας αυτών των δύο πραγμάτων, άσχετα με το αν πολλά μπλογκς έχουν link με τέτοιες αηδίες (ανάμεσα στα οποία και το παρόν μπλογκ, μη πω καμιά κουβέντα για το κωλοtwitter...)

    Δεύτερον να πω ότι στο intetrnet δεν υπάρχει ανωνυμία. Όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο καλύτερα να κάνει ένα κρύο ντους, θα του είναι χρήσιμο. Ξεκινώντας από την ip που υπό συνθήκες μπορεί να καρφώσει αρκετά δεδομένα και καταλήγοντας στα υπερσύγχρονα μέσα που έχουν για την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών ιχνών, θα πρέπει να ξέρουμε ότι ανωνυμία στο internet απλά δεν υπάρχει για τον απλό χρήστη, ακόμη και για τον πιο εξειδικευμένο, αν δεν έχει αφιερώσει την ζωή του σ' αυτό και πάλι...ΑΝ είναι τυχερός.
    Τα ψευδώνυμα υπάρχουν απλά για να μην δίνουμε εύκολα στόχο στον οποιονδήποτε, όχι γιατί σε προστατεύουν από αυτόν που θέλει ν' ασχοληθεί σοβαρά μαζί σου. Αυτό να το έχουμε στο μυαλό μας.

    Τρίτον ερχόμαστε στα μέσα κοινωνικής (απο)δικτύωσης:
    Αυτά ξεκίνησαν με το γνωστό τρόπο (μόδα, με το εμετικό "βρες παλιούς συμμαθητές σου"), εξαπλώθηκαν ταχύτατα σε όλους στις ανεπτυγμένες χώρες και στην μεσαία αστική τάξη των υπανάπτυκτων χωρών. Κατ' εμέ πρόκειται για δίκτυα αφόρητης μοναξιάς κι αντικοινωνικής συμπεριφοράς που εμπεριέχουν μεγάλη δόση εγωισμού, σκληρότητας και μιζέριας. Δεν έχω όμως προσωπική εμπειρία, οπότε ας μην είμαι απόλυτος. Εκείνο που με φοβίζει είναι μήπως κάποια στιγμή η ηλεκτρονική αυτή "ταυτότητα" γίνει υποχρεωτική. Ήδη πολλές εταιρίες στο εξωτερικό (και κάποιοι ηλίθιοι "εναλλακτικοί" στην Ελλάδα) βγάζουν αγγελίες δουλειάς στο facebook, θεωρούν απαραίτητη την ύπαρξη προφίλ από τον υποψήφιο εργαζόμενο κλπ. Αυτά δεν είναι καθόλου περιθωριακά, ούτε φυσικά καλά σημάδια, για πολλούς λόγους. Σε λίγο καιρό βλέπω να υποχρεωνόμαστε να έχουμε ένα προφίλ με τίτλο "Ζήτω η ανταγωνιστικότητα" με το ονοματεπώνυμό μας και ένα άλλο με τίτλο "Βραστούς βραστούς θα φάμε τους αστούς" με ψευδώνυμο...

    Τέταρτον ας μην κοροϊδευόμαστε: Τα κοινωνικά αυτά δίκτυα δεν έχουν ούτε το 1/10 από την δύναμη που διαφημίζουν ότι έχουν. Οι αγανακτισμένοι στην Ελλάδα δεν έγιναν από το facebook, έγιναν από την ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, η οποία διαφήμιζε σε κάθε δελτίο τις κουβέντες στο...facebook σ' ένα στυλ "κατεβαίνουν οι μυριάδες". Την τηλεόραση άκουσε ο κόσμος και κατέβηκε, νομίζοντας ότι κατεβαίνει σε κάλεσμα αγωνιστών του...facebook. Αν η τηλεόραση, οι εφημερίδες κλπ. το έθαβαν (όπως έχουν κάνει με τόσα και τόσα) 500 άτομα το πολύ να μαζεύονταν και στοιχηματίζω γι αυτό.
    Όσο για την Β.Αφρική, εκεί κάθε χώρα έχει την δική της ιστορία, το σίγουρο όμως είναι ότι ο πεινασμένος του Καίρου δεν κουβαλά το ασύρματο λάπτοπ του στις χωματερές όπου μένει, αυτό να το ξεχάσουμε.

    Τα συνδικάτα μπορεί να έχουν συμβολή, ο ιμάμης μπορεί, το facebook ΔΕΝ μπορεί ή μπορεί ελάχιστα. Εκείνο που μπορεί το facebook είναι να καπελώσει, με την βοήθεια φυσικά των ΜΜΕ.

    Και δύο λόγια για το twitter: Κατ' εμέ τα "τιτιβίσματα" είναι χειρότερα κι απ' το facebook. Η εντελώς κωδικοποιημένη και ανεξέλεγκτη πληροφορία που καταντά περισσότερο κουτσομπολιό παρά είδηση, μπορεί να δημιουργήσει φήμες που μόνο αυτούς που τις διασπείρουν συμφέρουν. Αν αυτό θεωρείται "σύγχρονη ενημέρωση", τότε εγώ προτιμώ την παλιά, όσο υπάρχει ακόμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Twitter το χρησιμοποιούμε μόνο, ως μέσο διαφήμισης του μπλογκ και μάλιστα το έχουμε προγραμματίσει, να δημοσιεύει αυτόματα τα θέματα του μπλογκ. Τιποτε περισσότερο.

      Για να σου πω την αλήθεια, δεν ξέρω καν πως να συνδεθώ στο Twitter !

      Διαγραφή
    2. χμμμ δεν ξέρω...δεν το έχω πατήσει ποτέ... :)

      Διαγραφή
  6. Η μη αξιοποιηση του δικτυου ειναι σαν να ανακυλυπταμε την γραφη και να μην αξιοποιουμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δίκτυο είναι πολλά πράγματα και κάποια από αυτά σαφώς θα πρέπει να τα αξιοποιήσεις και πολύ μάλιστα. Όμως είναι τεράστιο λάθος να καταργήσουμε την γραφή για να μουγκανίζουμε στο twitter με ατάκες της γραμμής.

      Στο κάτω-κάτω ήταν σαφώς πιο σοβαρή εφεύρεση η γραφή.

      Διαγραφή
  7. Ποιος ειπε να καταργηθει η γραφη ?
    Ισα ισα που το δικτυο κανει την γραφη πιο αποτελεσματικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνηθιζα να μπαινω σε chat,υποτιθεται ελευθερο,για απλη κουβεντα αλλα μερικες φορες ξεφευγε το ολο σκηνικο και εκανα και καποια σχολια φιλοαριστερα φιλοκομμουνιστικα,αντικαπιταλιστικα,αντιφασιστικα κλπ...ο yuri εχει δικιο.Αν θελουν δηλαδη μπορουν να σε εντοπισουν.Ειναιξεκαθαρο εργαλειο του συστηματος το ιντερνετ.Ερχονται και τα ACTA και SOPA(επισημη λογοκρισια στο διαδικτυο και με την βουλα)Υπαρχει ip,υπαρχουν ηλεκτρονικα ιχνη.Μολις τολμησεις και πεις κατι διαφορετικο σε σχεση με την κυριαρχη ιδεολογια ,σε απομονωνουν σε μπλοκαρουν και ουτε καλησπερα δε σου λενε.Θελει προσοχη.Εγω δεν μιλαω τοσο για facebook η blogs ,αλλα κυριως για chat.Πολυ χ.α. παιζει ισως και μυστικες υπηρεσιες και γενικα ανθρωποι του συστηματος που ελεγχουν και κατευθυνουν ολη την "κουβεντα".Tωρα γιατι εμπαινα θα ρωτησει ισως καποιος και πολυ ευλογα.Ισως απο μοναξια και απο την αναγκη να επικοινωνησω,ισως και απο διαθεση να τους την σπασω γιατι απο μια στιγμη και υστερα καταλαβα τι παιζοταν.Χρησιμοποιουσα και δυναμικα δικα μας nicks.Αυτο που θελω να πω ουσιαστικα ειναι οτι πρεπει να οργανωθουμε καλυτερα και να χρησιμοποιουμε το ιντερνετ υπερ μας οσο ειναι δυνατο αυτο.Να κανουμε τα δικα μας chat και να περναμε αυτα που θελουμε εμεις.Αυτα... για να μην κουραζω αλλο φιλοι και συντροφοι απο μια προσωπικη εμπειρια που ειχα και ηθελα να την μοιραστω μαζι σας.Λεπτομερειες για το/τα ονοματα των chat oποιος ενδιαφερεται υπαρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά αγαπητέ είμαι ενάντια στα chat. Θα μου πεις μια κουβέντα σαν κι αυτές που κάνουμε εδώ, δεν έχει στοιχεία chat; Έχει, όμως δεν είναι τα κυρίαρχα και ούτε η θεματολογία επιτρέπει να είναι τα κυρίαρχα.

      Την μεγαλύτερη ευθύνη πάντως να ξέρουμε ότι την έχει η συντακτική ομάδα κάθε μπλογκ, site κλπ. Αυτή καθορίζει το στυλ, όχι οι αναγνώστες. Αυτή βάζει τα πλαίσια -και ΠΡΕΠΕΙ να βάζει τα πλαίσια- μιας κουβέντας, όσες απόψεις κι αν υπάρχουν. Άλλωστε χωρίς διαφορετικές οπτικές/απόψεις δεν γίνεται και κουβέντα.

      Από εκεί και πέρα η κυρίαρχη ιδεολογία θα περάσει και στο internet, δεν είναι κάτι που ξεφεύγει από τον γενικό κανόνα που ισχύει για όλα τα ΜΜΕ. Δεν πρέπει να την φοβόμαστε: Είναι κυριολεκτικά "χάρτινος τίγρης" που έλεγε και ο γνωστός πρόεδρος.
      Απλά, όπως παλιά είχαν δημιουργήσει το μύθο της "ελεύθερης τηλεόρασης", τον μύθο της "ανεξάρτητης εφημερίδας" κλπ., σήμερα προβάλουν τον μύθο του "ανοιχτού δικτύου". Το δίκτυο είναι ανοιχτό στον βαθμό που το αφήνουν να είναι ανοιχτό, για τους δικούς τους λόγους, όχι "αντικειμενικά".

      Γνώμη μου είναι ότι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται κι από τους αριστερούς: Όπως έχουν εφημερίδες, ραδιόφωνα κλπ. έτσι πρέπει να ασχοληθούν και με το δίκτυο.
      Καμία μυθοποίηση και καμία τεχνοφοβία.

      Υγ: Η γραφή πάντως να ξέρουμε έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από το internet, μην παρασυρόμαστε από την εποχή. Όπως πολύ μεγαλύτερη αξία από τον υπολογιστή έχει το ψυγείο, απλά το έχουμε συνηθίσει. :)(=στοιχείο chat)

      Διαγραφή
  9. Ναι αλλά αναλογίσου, ότι στο διαδύκτιο έχεις φωνή, έστω αυτή που είναι, ενώ στα κυρίαρχα μέσα άχνα του τάφου σιωπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλες, φίλοι
    από δω από κει, τελικά με άφησαν στο δρόμο.
    άλλα δεν θέλω να λέγω.
    παλεύω να επιβιώσω πλέον.
    τουλάχιστον μέχρι να μπορέσω να ανακτήσω εργασία.
    όποιος μπορεί ας βοηθήσει.
    έχω ένα λογαριασμό απλό ταμιευτηρίου στην Εμπορική τράπεζα: 60144010.
    να είστε καλά, Σεραφείμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.