28 Μαΐου 2014

Τραγικές οι συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ κατά των ναρκωτικών

Παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις για το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Την επείγουσα ανάγκη η πολιτική κατά των ναρκωτικών να απεξαρτηθεί από τις πολιτικές της ΕΕ για το ζήτημα επιβεβαιώνει η έκθεση «Για τα Ναρκωτικά 2014: Τάσεις και εξελίξεις» του Οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά EMCDDA και της Ετήσιας Εκθεσης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) «Για την κατάσταση του προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα 2013».

Την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Εκθεσης έκανε ο A. Goosdeel, συντονιστής των Εθνικών Κέντρων του EMCDDA, και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι εντοπίστηκαν σε χώρες της ΕΕ 651 ιστοσελίδες που πωλούσαν «νόμιμα ψυχότροπα». Ως τέτοια αναφέρονται ουσίες όπως η καρφεντανύλη (οπιοειδές κατασταλτικό μεγάλων ζώων), πρεγκαμπαλίνη (πωλείται ως προϊόν για τη θεραπεία του άγχους). Ενώ εντοπίζονται 30 νέες που το χαρακτηριστικό τους είναι ότι με ελάχιστες ποσότητες μπορούν να παραχθούν χιλιάδες δόσεις.

Επιπλέον για μια ακόμα φορά κατέρρευσε ο μύθος της «αθώας» κάνναβης αφού «η κάνναβη αποτελεί πλέον τη συχνότερα αναφερόμενη ουσία χρήσης απ' όσους ξεκινούν θεραπεία απεξάρτησης για πρώτη φορά στη ζωή τους», αναφέρεται στην Εκθεση του EMCDDA. Ο συνολικός αριθμός των χρηστών που ξεκίνησαν θεραπεία για πρώτη φορά αυξήθηκε από 45.000 σε 61.000 μεταξύ των ετών 2006 - 2011 και το 2012 στις 59.000. Η ετήσια κατανάλωση κάνναβης στην ΕΕ εκτιμάται σε περίπου 2.000 τόνους.

Είναι χιλιάδες οι εξαρτημένοι από υποκατάστατα διότι σε 17 χώρες της ΕΕ πάνω από το 10% των χρηστών ζητούν να απεξαρτηθούν από μεθαδόνη, βουπρενορφίνη, φαιντανύλη. Σε ορισμένες χώρες οι συγκεκριμένες ουσίες έχουν καταστεί πλέον τα πιο διαδεδομένα ναρκωτικά. Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τη χρήση ηρωίνης μειώνεται, ενώ αυξάνονται δραματικά εκείνοι που συνδέονται με τη χρήση συνθετικών οπιοειδών.

Ωστόσο η ΕΕ διατηρεί το δόγμα της «μείωσης της βλάβης» και πριμοδοτεί όλο και περισσότερο τα προγράμματα υποκατάστασης, χορηγώντας μεθαδόνη και βουπρενορφίνη.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Στην Ετήσια Έκθεση 2013 για την «κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών και των οινοπνευματωδών στην Ελλάδα», που παρουσιάστηκε από την Μανίνα Τερζίδου, επιστημονική υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) προκύπτει πως:

Κατά 119% αυξήθηκαν οι αιτήσεις για απεξάρτηση από την κάνναβη την περίοδο 2008 - 2012 και στη μη ιατρική χρήση ή κατάχρηση συνταγογραφούμενων ψυχοδραστικών φαρμάκων, κυρίως από εξαρτημένους σε άλλες ουσίες (100% αύξηση το 2012 συγκριτικά με το 2008).

Από τους 9.878 εξαρτημένους που ήταν στα προγράμματα υποκατάστασης το 2012, μόλις το 1,1% (110 άτομα) ολοκλήρωσε το πρόγραμμα. Τα «στεγνά» προγράμματα παρακολούθησαν 978 άτομα και το 20,7% (357 άτομα) από αυτούς ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα και βγήκαν «καθαροί» στην κοινωνία.

Ο καθοριστικός ρόλος της οικογένειας αποτυπώνεται από το γεγονός ότι οικογένεια και φίλοι (για το 38,1% των χρηστών) αποτελούν τις συχνότερα αναφερόμενες πηγές παραπομπής σε θεραπεία. Οι χρήστες που πήραν οι ίδιοι πρωτοβουλία να ενταχθούν σε πρόγραμμα θεραπείας καταγράφουν το ποσοστό 35,1%. Το 56,8% των αιτήσεων θεραπείας έγιναν σε «στεγνά» προγράμματα, το 37,5% έγιναν σε πρόγραμμα υποκατάστασης.

Το προφίλ των εξαρτημένων ατόμων που έκαναν αίτηση θεραπείας το 2012 είναι: Το 83,4% άνδρες, μέση ηλικία τα 32,8 έτη. Μόλις μία σε κάθε 18 αιτήσεις θεραπείας αφορούσε αλλοδαπό χρήστη ουσιών. Ανεργοι ήταν το 63,9%, το 19,8% είχε περιστασιακή απασχόληση, το 16,3% ανέφερε σταθερή εργασία. Το 47,7% είχε ολοκληρώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το 58,3% ανέφεραν ότι ζουν με τους γονείς τους, το 14,9% ζουν μόνοι τους και 15,1% συζούν με σύντροφο (με ή χωρίς παιδιά). Το 89,6% ανέφερε σταθερή στέγη, ένας στους 10 έχει «μη σταθερή στέγη» ή είναι άστεγος. Η καθημερινή χρήση αυξάνεται, το ίδιο και η παράλληλη χρήση ουσιών.

Παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, οι δράσεις τους δεν περιορίζονται μόνο στα σχολεία, αλλά με πολύ κόπο επεκτείνεται και σε άλλους χώρους. Μόνο το 2012 σε παρεμβάσεις πρόληψης συμμετείχαν πάνω από 2.300 παιδιά και νέοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.