24 Μαΐου 2014

 Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής»

Συνέντευξη παραχωρεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής».

Παρατίθεται η συνέντευξη:

Είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» των αυτοδιοικητικών εκλογών σε δήμους και περιφέρειες.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα για τη Λαϊκή Συσπείρωση, που στηρίζει το ΚΚΕ, στους δήμους και στις περιφέρειες είναι θετικό και ελπιδοφόρο, πρώτα απ’ όλα για τον ίδιο το λαό. Η σημαντική παρουσία και η άνοδος σε όλες τις περιφέρειες, σε σχέση με την εκλογική δύναμη του ΚΚΕ στις εκλογές του Ιούνη του 2012, αλλά και η ανοδική τάση σε 214 δήμους και η είσοδος στο β’ γύρο των συνδυασμών της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Πάτρα, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Ικαρία, δείχνει μια θετική τάση που χρειάζεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, με την μαζική υπερψήφιση της Λαϊκής Συσπείρωσης εκεί όπου συμμετέχει στο β’ γύρο, να ενισχυθεί με την αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές».

Σας προβληματίζουν τα αυξημένα ποσοστά των συνδυασμών της Χρυσής Αυγής και πως τα ερμηνεύετε;


«Φυσικά και μας προβληματίζουν, είναι αρνητική εξέλιξη. Το είπαμε άλλωστε από το βράδυ των εκλογών. Σε συνθήκες κρίσης, ανεργίας, καταστροφής μικροαστικών στρωμάτων και πάνω από όλα σε συνθήκες που το λαϊκό κίνημα δεν έχει ανασυνταχθεί, διαμορφώνεται έδαφος για να ριζώσει ο φασιστικός λαϊκισμός, προκειμένου να εγκλωβίσει απελπισμένο κόσμο. Το σπόρο όμως τον ρίχνουν διάφορα μεγαλοσυμφέροντα, που στηρίζουν τη ΧΑ, ως δύναμη κρούσης σε βάρος των εργαζομένων. Τον ρίχνει η ΕΕ, που στηρίζει τους ναζιστές, όπως για παράδειγμα στην Ουκρανία. Διευκολύνουν τη ΧΑ εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις, που υιοθετούν μια θολή ρητορεία και συνθήματα, όπως «κλεπτοκρατία», «έξω τα κόμματα, έξω τα συνδικάτα», που δε στοχεύουν στον πραγματικό αντίπαλο. Επίσης διευκολύνουν τη ΧΑ τα καλοπιάσματα ορισμένων, στους ψηφοφόρους της ΧΑ, για να ψαρέψουν σε θολά νερά. Χρειάζεται απομόνωση στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στη νεολαία, αποκάλυψη του αντιδραστικού χαρακτήρα της ΧΑ, των νημάτων που τη δένουν το ναζισμό με το ίδιο το σύστημα».

Κατά τη γνώμη σας η οικονομική κρίση, έστρεψε τους εργαζομένους σε συντηρητική κατεύθυνση και εάν συμβαίνει, γιατί; Δεν θα έπρεπε να βγουν κερδισμένοι οι κομμουνιστές;

«Η όξυνση των προβλημάτων δεν οδηγεί αυτόματα σε ριζοσπαστικοποίηση, ιδιαίτερα όταν το λαϊκό κίνημα, όπως είπα, η οργανωμένη λαϊκή πάλη είναι πολύ πίσω. Πολλές φορές υπάρχει μείωση των απαιτήσεων, τυφλή οργή που δυσκολεύει να δεις ποιος φταίει, ποια είναι η αιτία. Μια τέτοια τυφλή οργή μπορεί ευκαιριακά να πριμοδοτήσει και αντιδραστικά, οπισθοδρομικά και μορφώματα ή σχήματα διαχείρισης που μοιράζουν φρούδες ελπίδες για καλύτερη διαχείριση, με ανανέωση - αναπαλαίωση του πολιτικού προσωπικού. Η λαϊκή οργή για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να μεταφραστεί σε συνειδητή επιλογή ενάντια στις αιτίες της κρίσης και της όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων, που είναι η ΕΕ, τα μονοπώλια και το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα».

Ποιος είναι ο στόχος σας για τις Ευρωεκλογές. Μεγαλύτερη εκπροσώπηση και αύξηση των ποσοστών ή κάτι περισσότερο;

«Όσο γίνεται μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Το πολιτικό σκηνικό δεν έχει καμία πλέον σχέση με το 2009. Σήμερα είναι «κινούμενη άμμος», έχουν αλλάξει συσχετισμοί. Έτσι, μέτρο σύγκρισης είναι το ποσοστό του ΚΚΕ, τον Ιούνη του 2012. Από τότε όμως έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Πολλές εκτιμήσεις, που έκανε τότε το Κόμμα μας, έχουν επιβεβαιωθεί. Όπως για παράδειγμα για τη διγλωσσία και τις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ, για την ταχύτατη πορεία μετατροπής του σε νέο ΠΑΣΟΚ ή για την εκτίμηση μας ότι όποια κυβέρνηση υποκλίνεται στην ΕΕ και τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας, θα είναι τελικά μια αντιλαϊκή κυβέρνηση. Γι’ αυτό και λέμε ότι η καταδίκη της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής και της κυβέρνησης, περνάει μέσα από την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και όχι μέσα από τη στήριξη κομμάτων, που κινούνται στο ίδιο πλαίσιο και φέρνουν την ίδια πολιτική από το παράθυρο».

Μπορεί να αλλάξει η ζωή των εργαζομένων εντός της ΕΕ ή κατά τη γνώμη σας είναι μονόδρομος η έξοδος, όπως υποστηρίζετε;

«Για την ευημερία των εργαζομένων, μονόδρομος είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, του ορυκτού πλούτου, των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα και επιτρέπουν ο λαός να ζει με σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα. Και αυτό δεν είναι απομόνωση, όπως μας κατηγορούν τα άλλα κόμματα που αποδέχονται το «μονόδρομο» της ΕΕ, αλλά προϋπόθεση να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του, να οικοδομήσει σχέσεις με άλλες χώρες στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Βελτίωση της ζωής των εργαζομένων δε μπορεί να υπάρξει εντός της ΕΕ, με αυταπάτες για μια «ανθρώπινη» ΕΕ, που καλλιεργούν κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο πράγμα φυσικά ότι ο αγώνας για ριζικές ανατροπές μπορεί να καθυστερήσει μέτρα, να βάλει εμπόδια, να αποσπάσει και κατακτήσεις. Αυτό είναι δυνατόν».

Μπορεί η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να βγάλει τη χώρα από την κρίση;

«Υπέρ του λαού σε καμία περίπτωση. Σταθεροποίηση της οικονομίας ή μια μικρή ανάκαμψη δεν αποκλείουμε να υπάρξει, όμως θα πατήσει πάνω σε τσακισμένα δικαιώματα και υψηλή ανεργία. Δε θα ανακόψει την πορεία επιδείνωσης της ζωής του λαού, η οποία προδιαγράφεται μέσα από τα ευρωπαϊκά μνημόνια και τους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ, ακόμη και αν τα ελληνικά μνημόνια τελειώσουν με αυτή την μορφή. Ο στόχος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, στον οποίο ορκίζονται τόσο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να ματώνει το λαό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εναλλακτική λύση;

«Μπορεί να αποτελεί λύση για ορισμένα τμήματα του κεφαλαίου, για το ίδιο το σύστημα, σίγουρα όμως δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για τα λαϊκά συμφέροντα. Κινείται στις ίδιες ράγες με τη συγκυβέρνηση. Άλλωστε το ομολογούν πλέον τα λόγια και τα έργα τους. Πρόσφατα ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Άφησε ανοιχτή την πόρτα σε συνεργασίες με δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Παραπέμπει στις καλένδες την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου, δηλαδή το ίδιο το μνημόνιο. Πόσες ακόμη αποδείξεις χρειάζεται κάποιος για να δει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί λύση για το λαό».

Γιατί κάποιος κατά τη γνώμη σας να ψηφίσει σήμερα το ΚΚΕ.

«Η ψήφος στο ΚΚΕ δυναμώνει την αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα και τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ και των δυνάμεων που την στηρίζουν. Δυναμώνει τη χειραφέτηση από τους εκβιασμούς και τις ψεύτικες υποσχέσεις των κομμάτων της ΕΕ, που στόχο έχουν να παγιδεύσουν το λαό στο σημερινό ευρωμονόδρομο του κεφαλαίου και της εξουσίας του. Η ψήφος στο ΚΚΕ δυναμώνει την ελπίδα, την αισιοδοξία και προοπτική, γιατί μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, να βάλουμε εμπόδια στον αντιλαϊκό κατήφορο, να ανοίξουμε το δρόμο για τη λαϊκή ευημερία και πρόοδο για να απαλλαγούμε από τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων και οριστικά από την πολιτική που μας καταδικάζει στην ανεργία, στην ανέχεια και την ανασφάλεια. Μόνο με ΚΚΕ ισχυρό μπορεί να νοιώθει ισχυρός ο λαός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.