5 Μαΐου 2014

Από το ουκρανικό μέτωπο



Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του ουκρανικού λαού στην ανατολική χώρα. Νέες μάχες σημειώνονται στο Σλαβιάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, οι μάχες διεξάγονται μεταξύ της «Ουκρανικής Εθνικής Φρουράς» (της μονάδας που συγκρότησε η φιλοναζιστική πραξικοπηματική εξουσία του Κιέβου) και ρωσόφωνων στα περίχωρα της πόλης.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι υπάρχουν θύματα από την ουκρανική πλευρά, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Εκπρόσωπος των ρωσόφωνων δήλωσε σε ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι τουλάχιστον πέντε ρωσόφωνοι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι οι ένοπλοι κάτοικοι του Σλαβιάνσκ υποχώρησαν προς το κέντρο της πόλης, μετά την κατάληψη από τις κυβερνητικές δυνάμεις του πύργου της τηλεόρασης στο νότιο προάστιο Αντρέγεβκα.


Σε διάφορες πόλεις στην Ανατολική Ουκρανία, κυρίως στην επαρχία του Ντονέτσκ, οι ρωσόφωνοι εμφανίζονται να έχουν καταλάβει εκ νέου ορισμένα κτίρια στην ίδια την πόλη του Ντονέτσκ και στην Κραματόρσκ. 

Απελευθερώθηκαν ρωσόφωνοι κρατούμενοι στην Οδησσό 

Το κλίμα συνεχίζει να βαρύνει όχι μόνο το μακελειό στην Οδησσό, αλλά και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής, όπου η κατάσταση φάνηκε να ξεφεύγει πλήρως από τον έλεγχο του Κιέβου με την αναγκαστική απελευθέρωση ρωσόφωνων κρατουμένων.

Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί γύρω από τα κεντρικά της αστυνομίας ανάγκασε τις αρχές να αφήσουν ελεύθερους συνολικά περίπου 70 κρατούμενους, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από το βράδυ της Κυριακής. Από την πλευρά του, το Κίεβο έστειλε στην πόλη μια μονάδα της «Εθνικής Φρουράς». Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Aβάκοφ, επικεφαλής της ειδικής μονάδας φέρονται να είναι «εθελοντές» που προέρχονται από την πόλη της Οδησσού.


Φρικιαστικές σκηνές της εν ψυχρώ δολοφονίας όσων προσπαθούσαν να διαφύγουν από το φλεγόμενο Κτίριο των Συνδικάτων, από νεοναζί του «Δεξιού Τομέα», καταγράφει ερασιτεχνικό βίντεο που είδε τη Δευτέρα το φως της δημοσιότητας.

Οι σκηνές καταγράφονται στο πίσω μέρος του κτιρίου. Ρωσόφωνοι διαδηλωτές, που είχαν εγκλωβιστεί από την πυρκαγιά που έβαλαν οι νεοναζί, πηδούν από τα παράθυρα του δεύτερου και τρίτου ορόφου, προκειμένου να ξεφύγουν από τη φωτιά και τους καπνούς. Κάτω όμως από το κτίριο τους περιμένουν οι νεοναζί του «Δεξιού Τομέα», οι οποίοι οπλισμένοι με περίστροφα, μαχαίρια και ρόπαλα, αποτελειώνουν όσους επιζούν της πτώσης.

Το Κτίριο των Συνδικάτων έγινε παρανάλωμα του πυρός, όταν διέφυγαν σε αυτό διαδηλωτές (κυρίως γυναίκες και παιδιά), μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ των ρωσόφωνων και νεοναζί του «Δεξιού Τομέα», οι οποίοι αρχικά είχαν εμφανιστεί ως οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας.



Σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις στην Ουκρανία η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη σημειώνει:

«Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που συνοδεύεται από την παραπέρα κλιμάκωση της βίας και της καταστολής από την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, σε βάρος του oυκρανικού λαού, κύρια στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά και σε άλλες περιοχές.

Οι εξελίξεις είναι σοβαρές και επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ΕΕΔΥΕ ότι τα σύννεφα ενός γενικευμένου πολέμου με ανυπολόγιστα θύματα και καταστροφές πυκνώνουν στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι και η στάση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που θέλοντας να αποδείξει γι’ άλλη μια φορά πόσο υπάκουη είναι στη λυκοσυμμαχία, "παίζει με τη φωτιά", βαθαίνοντας την εμπλοκή της χώρας μας στις εξελίξεις στην Ουκρανία τόσο στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων του ΝΑΤΟ, όσο και στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Την ίδια στιγμή αναδεικνύονται ξεκάθαρα οι ευθύνες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που καλλιεργούν συστηματικά τον εθνικισμό, αβαντάροντας ανοιχτά φασιστικές - ναζιστικές ομάδες, όπως στην προκειμένη περίπτωση την κυβέρνηση του Κιέβου που πέρα από τη βία και την καταστολή επιστρατεύει τον πιο χυδαίο αντικομμουνισμό, λαμβάνοντας νέα μέτρα και κυρώσεις ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας και στο Κόμμα των Περιοχών .

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την αμέριστη διεθνιστική της αλληλεγγύη στον oυκρανικό λαό και καλεί τον ελληνικό λαό σε επαγρύπνηση για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, μπροστά στις οποίες επανέρχεται το καίριο ζήτημα της πάλης του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος και του ταξικού εργατικού λαϊκού κινήματος για αποδέσμευση από την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό, με το λαό να κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγει».

3 σχόλια:

  1. Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες η επίθεση στο Σλαβιάνσκ έχει ουσιαστικά αποκρουστεί:
    http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/05/blog-post_5015.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξαναπήραν τον έλεγχο του Κραματόρσκ και του Σλαβιάνσκ οι δυνάμεις αυτοάμυνας της ΝΑ Ουκρανίας
    http://gr.rbth.com/news/2014/05/04/ksanapiran_ton_elegxo_toy_kramatorsk_kai_toy_slabiansk_oi_dynamei_aytoam_30199.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σκοπεύουν να κόψουν την παροχή νερού στο Σλαβιάνσκ.

    Εδώ οχήματα εκτόξευσης βλημάτων BM-21 «Grad» που χρησιμοποιούνται στην πολιορκία.

    http://histoireetsociete.wordpress.com/2014/05/05/voila-ce-quon-laisse-sacomplir-sans-un-mot/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.