23 Μαΐου 2014

Μια αναλυτική εκτίμηση για τις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου

Μετά την ανάγνωση των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων για την Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου, θα προσπαθήσω με το παρόν άρθρο να εκτιμήσω την διάθεση του κόσμου απέναντι στο κόκκινο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ της τελευταίας 5ετίας
κλικ για μεγένθυνση
Εισαγωγικά να σημειώσω πως οι φετινές περιφερειακές εκλογές διαφέρουν από την ελαφρώς πιο χαλαρή ψήφο του 2010, καθώς τα ψευτοδιλήμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, διαμόρφωσαν κλίμα και στις περιφέρειες φέτος, με φόντο φυσικά τις ευρωεκλογές την ερχόμενη Κυριακή. Το ΚΚΕ από τα μέσα του 2010 μέχρι και την άνοιξη του 2012 λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Μαΐου, διατηρούσε μια δυναμική του 11 - 12% (με το αποτύπωμά της να το βλέπουμε στις περιφερειακές του 2010, με περίπου 10,9%), η οποία φυσικά ψαλιδίστηκε στο 8,5% μέχρι τις εκλογές, απο τις πρώτες δηλητηριώδεις αγκάλες του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κόμμα, και συνθλίφτηκε ( η δυναμική) μέχρι τον Ιούνη κάτω απο την πίεση του νέου διπολισμού. Σήμερα όλα αυτά βρίσκονται πίσω μας. Όχι πως δεν υπήρχαν και σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές, χαλαρές ψήφοι, αλλά εκτιμώ πως ήταν σημαντικά περιορισμένες.

Παράγοντας για την παρακάτω εκτίμηση αποτελούν εκτός από τα αποτελέσματα σε περιφερειακές, βουλευτικές και ευρω-εκλογές της τελευταίας πενταετίας, και τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, όχι ως προς το αριθμό των ψήφων ή το ποσοστό, αλλά ως προς την μεταβολή μεταξύ 2010 και 2014. Για παράδειγμα οι δήμοι της Βοιωτίας στο σύνολό τους (εκτός από τον δήμο Διστόμου-Αράχωβας) έδειξαν μια έντονα αυξητική τάση ως προς τα ποσοστά της Λαϊκής Συσπείρωσης, χωρίς να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τα πρόσωπα που την εκπροσωπούσαν ή ως προς τον συνολικό αριθμό των άλλων υποψηφίων. Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις όπως η Αχαΐα, όπου μόνο στον Δήμο Πάτρας υπήρξε παρόμοια τάση, ενώ στους άλλους Δήμους η μείωση ξεπέρασε το 50%. Θα μου πείτε εδώ έπαιξαν ρόλο και τα 50ευρα που μοίραζαν στα Καλάβρυτα και άλλες περιοχές οι βλαχοδήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ. Στο σύνολο της Ελλάδας πάντως υπάρχουν 12-13 νομοί στους οποίους οι δήμοι κινήθηκαν στα ίδια και καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τις δημοτικές του 2010, με την περιφέρειά τους να κινείται παράλληλα στην αντίθετη κατεύθυνση. Κάτι που επιβεβαιώνει τον αρχικό ισχυρισμό μου, πως οι περιφέρειες αντανακλούν καλύτερα σήμερα την πολιτική διάθεση του κόσμου, παρά το 2010.

Ως δείκτη ανθεκτικότητας απέναντι σε επιθέσεις ρεφορμισμού, δεχόμαστε το κρας τεστ που δέχτηκε το Κόμμα, μεταξύ Ιουνίου και Μαΐου του 2012 και για αυτό λαμβάνουμε υπ'οψιν μας το ποσοστό μείωσης της εκλογικής επιρροής. Στην πλειοψηφία των νομών η πτώση μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2012, κυμάνθηκε μεταξύ 45 και 55% σε απόλυτο αριθμό ψήφων με πρωταθλητές τους νομούς Ροδόπης (57.04%), Καστοριάς (56.54%), Δωδεκανήσου (56.51%), Δράμας (56,34%) και Πέλλας (56,32%) όπου η επιρροή του ΚΚΕ ήταν έτσι και αλλιώς περιορισμένη. Αντίθετα πιο ανθεκτικές αποδείχτηκαν περιοχές όπως οι νομοί Σάμου (25,24%), Ξάνθης (30,53%), Λέσβου (36,85%), Λευκάδας (37,84%) και Λακωνίας (41,67%), όπου οι κομμουνιστές έχουν έντονη παρουσία (εκτός του νομού Ξάνθης που αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση και της Λακωνίας φυσικά). Παράλληλα συμπεριλαμβάνω ως παράγοντα διαμόρφωσης τους εκλογικού αποτελέσματος, τις τοπικές πιέσεις που δέχεται το ΚΚΕ, με βάση τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, όπως ο Βόλος ή η Λάρισα, απο τις οποίες πιθανόν να επηρρεαστεί ένα τμήμα των ψηφοφόρων. Αντίθετα θεωρώ πως το θετικό κλίμα της Πάτρας είναι πιθανόν να δώσει μια παραπάνω ώθηση για τις ευρωεκλογές, παρά τις όποιες αντίθετες προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή.

Επίσης συνυπολογίζουμε τις ειδικές περιπτώσεις ορισμένων υποψήφιων περιφερειαρχών της Λαϊκής Συσπείρωσης, που για τον έναν ή τον άλλο λόγο, συσπείρωσαν και ψήφους που πιθανώς να μην δούμε στην Ευρωκάλπη. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν η Λίλα Καφαντάρη στο Νότιο Αιγαίο (και κυρίως στις Κυκλάδες), ο Γιώργος Μαρίνος στην Στερεά Ελλάδα (κυρίως στην Εύβοια), ο Χρήστος Τρέλλης στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη (κυρίως σε Έβρο και Δράμα), ο Βαγγέλης Μπούτας στην Θεσσαλία (κυρίως σε Καρδίτσα και Λάρισα) και λιγότερο η περίπτωση του Θανάση Παφίλη στην Αττική, λόγω της πόλωσης που υπήρχε εξαρχής στο λεκανοπέδιο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ (Δούρου) και κυβέρνησης (Σγουρός, Κουμουτσάκος). Εξάλλου στην Αττική είναι πάντοτε πιο "πολιτική" η σύγκρουση, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο. Αντιθέτως υπάρχουν περιπτώσεις όπως τα Ιόνια και η Κρήτη, όπου διακομματικά έπαιξε κάποιον ρόλο για την επιλογή περιφερειάρχη η καταγωγή του, στοιχείο το οποίο λειτούργησε ως παράγοντας αποσυσπείρωσης.

Χωρίς λοιπόν άλλη επεξήγηση (εαν θέλετε μπορούμε να το συζητήσουμε στα σχόλια) και υπενθυμίζοντάς σας : (α) πως πρόκειται για μια μαθηματική εκτίμηση, που στηρίζεται σε αλγορίθμους και συντελεστές, στην οποία όσες παραμέτρους και εαν εισήγαγα, γνωρίζω πως είναι απλώς ένα δείγμα ως προς τους πραγματικούς παράγοντες που θα επηρρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα της Κυριακής, και (β) το αποτέλεσμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εκτιμώμενη συμμετοχή στις εκλογές, καθώς υπολόγισα ψήφους και όχι ποσοστό (πράγμα το οποίο σημαίνει πως εαν η συμμετοχή τελικά είναι μικρότερη, θα αυξηθεί το ποσοστό του ΚΚΕ), (γ) αυτές οι Ευρωεκλογές δεν μπορούν να συγκριθούν παρά μόνο με Βουλευτικές εκλογές,

... σας παρουσιάζω τα αποτελέσματα της εκτίμησης ανα νομό και περιφέρεια.



ΥΓ.1 Πολύ πιθανόν να δούμε για πρώτη φορά την Β' Θεσσαλονίκης με μεγαλύτερο ποσοστό από την Α' Θεσσαλονίκης. Αντίθετα στην Αθήνα και τον Πειραιά, φαίνεται πως θα ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης περιφέρειας τους.

ΥΓ.2 Για τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων δεν έχει γίνει αντίστοιχη δουλειά. Παρ'αυτά θα ρίξω μια πρόβλεψη για την παράδοση. 
1. ΣΥΡΙΖΑ 25 - 26%
2. Νέα Δημοκρατία 23 - 24%
3. Χρυσή Αυγή 8 - 9%
4. ΚΚΕ 7,8 - 8,6% (από τα παραπάνω)
5. Ελιά/ΠΑΣΟΚ  6 - 6,5 %
6. Ποτάμι 5,5 - 6 %
7. ΑΝΕΛ 4,5 - 5 %
8. ΔΗΜΑΡ 2 - 2,5%

22 σχόλια:

  1. Σαν τωρα θυμήθηκα τις προβλέψεις πριν τις εκλογές του Μαη του 12. Ελπίζω να μην πέσετε το ίδιο μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει, δεν είπαμε να τα παίξεις και στο στοίχημα.
      Μια προσωπική εκτίμηση κάνω εξάλλου, δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο απο εσάς για το πραγματικό αποτέλεσμα της κάλπης.

      Διαγραφή
    2. Εννοεί την αποτυχία του προηγούμενου μοντέλου υπολογισμού του 2012. Τότε εαν θυμάμαι καλά είχα εκτιμήσει ένα ποσοστό της τάξης του 10 με 11%, και πήραμε 8,5%. Που να ήξερα εγώ τότε, την δουλειά που έκαναν οι κλαδικές του ΠΑΣΟΚ υπερ του ΣΥΡΙΖΑ.

      Διαγραφή
    3. Πάλι μέσα πέσατε...

      Διαγραφή
  2. Redfly είναι εύκολο να μου πεις περίπου το υπόδειγμα που χρησιμοποίησες; Επειδή λόγω αντικειμένου έχω αρκετά καλές γνώσεις στατιστικής και οικονομετρίας ,ίσως μπορώ να βοηθήσω. Πάντως όσο καλό και αν είναι το υπόδειγμα και ανεξάρτητα από το διάστημα εμπιστοσύνης θεωρώ πως δεν είναι τόσο εύκολο να έχεις μία σαφή εικόνα για την εκλογική επιρροή γιατί μην ξεχνάς ότι πέρα από την πόλωση πιθανόν στις περιφερειακές να είχαμε και ψήφους από συνδυασμούς που δεν κατέβασαν υποψηφίους(δεν θεωρώ ότι είναι και τόσο μεγάλο το ποσοστό αλλά δεν παύει να υπάρχει). Πάντως εγώ από μία πολύ πρόχειρη ανάλυση και με βάση τις συσπειρώσεις(όσο μπορείς να είσαι σίγουρος και γι'αυτές) βγάζω ένα ποσοστό από 5,9 έως 6,8 πιθανόν με μία μικρή υποεκτίμηση. Επίσης καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η συμμετοχή. Διαχρονικά η συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι μικρότερη από τις βουλευτικές και εδώ βλέπω ότι η συμμετοχή είναι περίπου ίση με αυτή των βουλευτικών του 2012. Παρότι έχω κάποιες ενστάσεις δεν διαφωνώ ιδιαίτερα σε αυτό. Ελπίζω να μας δώσει τα φώτα του κανένας μαθηματικός.

    Κυψελιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το υπολογιστικό μοντέλο αποτελείται απο τρεις αλγορίθμους που συνδέουν μεταξύ τους όλα όσα αναφέρω στο παραπάνω κείμενο. Την βάση ουσιαστικά αποτελεί το αποτέλεσμα των περιφερειακών, το οποίο στην συνέχεια μεταβάλλεται ανάλογα με την σχέση των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων (κυρίως δηλαδή μέσω της σχέσης Βουλευτικές 09, Περιφερειακές 10, Βουλευτικές 12 Μαϊου). Εκεί μπαίνουν 2 αυθαίρετοι δικοί μου συντελεστές βαρύτητας, ένας σχετίζεται με την σχέση Δημοτικών εκλογών 2010 - 2014, ώστε να "καθαρίσει" αναλόγως το αποτελεσμα των περιφερειακών του 2014 απο χαλαρές ψήφους, και ο άλλος με το ποσοστό της μεταβολής από Μάιο σε Ιούνη του 2012, ώστε να διακρίνω το πόσο ευαίσθητο είναι το εκλογικό σώμα σε πιέσεις ακόμα και της μιας εβδομάδας.

      Απο εκεί και ύστερα, τις τοπικές ιδιαιτερότητες, έρχεται να επιλύσει μια εμπειρική σταθερά και η μελέτη της ιστορικότητας κάθε περιοχής.

      Όπως βλέπεις η προσωπική εκτίμηση παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, για αυτό και αποτελεί προσωπική εκτίμηση.

      Απο την άλλη όμως την εκτίμηση που δίνεις εσύ μου, δίνει την εντύπωση πως υπολογίζεις την σχέση περιφερειακών 2014 - ευρωεκλογών 2014, από την σχέση περιφερειακές 2010 - βουλευτικές 2012 Μαΐου, ίσως εισάγοντας και μια σταθερά που σχετίζεται με τις ευρωεκλογές του 09. Με αυτό δεν συμφωνώ, διότι θεωρώ πως η εικόνα της εκλογικής επιρροής του ΚΚΕ μετά τις περιφερειακές κυμαινόταν στο 10%, έφτασε κάποια στιγμή το 11 ίσως και το 12% στις αρχές του 2012, και έπεσε μέχρι τις εκλογές του Μαΐου

      Εγώ δεν έχω λάβει καθόλου υπόψιν μου τις Ευρωεκλογές του 09, ούτε ως προς το αποτέλεσμα, ούτε φυσικά ως προς την συμμετοχή διότι εαν θυμάστε καλά, τότε προωθούσαν τον κόσμο να πάει για μπάνιο παρά να ψηφίσει.

      Η εκτίμησή μου για την συμμετοχή προέρχεται καθαρά από την βαρύτητα που έχει δωθεί σε αυτές τις εκλογές από όλους, όπως επίσης από τις συζητήσεις μου με τον περίγυρο. Η πλειοψηφία όσων επέλεξαν το ένα απο τα δυο σαββατοκύριακα για να ψηφίσουν, επέλεξαν το δεύτερο. Αυτήν την εικόνα έχω τουλάχιστον.

      Διαγραφή
    2. Α ξέχασα,
      μόνο το ΕΠΑΜ θεωρώ πως μπορεί να αποσπάσει ένα ποσοστό της τάξης του 0,10 -0,15%. Αυτό φυσικά δεν το υπολόγισα ξεχωριστά, αλλά το συμπεριλαμβάνω στις απώλειες λόγω "χαλαρότητας". Όλοι οι υπόλοιποι μας μισούν αρκετά ώστε να μην μας ψηφίζουν ούτε εαν κατεβαίναμε μόνοι μας και η αποχή, το λευκό και το άκυρο, τιμωρούνταν με φυλάκιση.

      Διαγραφή
  3. Οι ευρωεκλογές είναι διαφορετική υπόθεση, πολλά κόμματα-αναχώματα, 40φεύγα ψηφοδέλτια,αποχή να προωθείται και τα μυαλά στα κάρβουνα. Δε πιστεύω ότι θα πιάσει τέτοιο ποσοστό το ΚΚΕ, όσο και να θέλω ένα καλό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι η ψήφος θα "σκορπίσει" αρκετά, έχουν βρει το κόλπο για την ώρα και το μάντρωμα το καταφέρνουν ακόμα καλά, σαν τους "αντάρτες" κι "ανεξάρτητους" στις τοπικές, αν έχεις επι της ουσίας 3-4 ΝΔ, άλλα 3-4 ΠΑΣΟΚ, ΧΑ-ΛΑΟΣ,Καζάκηδες και δε ξέρω κι εγώ τι άλλο. Είναι δύσκολη μάχη.
    Για ΧΑ, κάπου εκεί θα είναι, επίσης νομίζω ότι ο έλληνας ψηφοφόρος θα δώσει παραπάνω στο ΠΟΤΑΜΙ. Γιατί; Γιατί μπορεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ αισιόδοξος. Ένα μεγάλο κομμάτι θα ψηφίσει για "να φύγουν αυτοί" άσχετα αν δεν είναι αυτό το διακύβευμα, άσχετα αν οι "άλλοι" είναι μια από τα ίδια (και το καταλαβαίνουν όσοι τους ψηφίζουν).
    Το σκαλοπάτι του 6% θα είναι ένα θετικό σημάδι ανάκαμψης κατά τη γνώμη μου.
    ΑΒ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μέχρι τώρα έχω συναντήσει δυο κατηγορίες "εκτιμητών". Οι αισιόδοξοι που μας ανεβάζουν στο 8,5 με 9 και αφήνουν υπόνοιες για διψήφιο, και οι απαισιόδοξοι που όπως και εσύ μας κατεβάζουν στο 6 με 6,5.

    Εγώ βρίσκομαι στην μέση και αυτό διότι αδυνατώ να πιστέψω, πως περίπου 150.000 ψηφοφόροι της Λαϊκής Συσπείρωσης στις περιφέρειες, θα πάνε να ρίξουν Τσύριζα αύριο. Έχω λοιπόν χρόνο μέχρι τις 7 η ώρα αύριο το απόγευμα, να ζήσω παρέα με τις αυταπάτες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα ζητούμενο είναι να πάνε και να ψηφίσουν καταρχάς. Υπενθυμίζω οτι στη δεύτερη αναμέτρηση του '12 χάσαμε τους μισούς ψήφους μας από τους οποίους μόνο το 1/3 πήγε στο Συριζα, οι υπόλοιποι δεν πήγαν να ψηφίσουν καν. Το ποσοστό όπως γράφεις κι εσύ, έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την αποχή, όχι μόνο τη συνολική αλλά και των δικών μας ψηφοφόρων. Αν κατέβουν να ψηφίσουν τότε ναι, όλα τα ενδεχόμενα που αναφέρεις είναι εφικτά.
    Γενικά προτιμώ πάντα να κρατώ μικρό καλάθι.
    ΑΒ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ετσι για τη ιστορια,θα κανω και γω μια προβλεψη,βαση των επαφων μου με τη τοπικη κοινωνια και τους συναδελφους στο εργοστασιο. ενα ποσοστο,πανω απο 6%,θα το θεωρησω θετικο.γυρω στο 6,5-7 %,ειναι η δικια μου εκτιμηση.οτιδηποτε παραπανω,καλοδεχουμενο και μαλλον,εκπληξη για μενα.ευχαριστη,εννοειται! γιωργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όλα δείχνουν, πως το ΚΚΕ θα κυμανθεί μεταξύ 6,5% και 8,5%.
    Για μένα, το 6,5% είναι ένα καλό αποτέλεσμα και το 8,5% ένα πολύ καλό.
    Κάτω από το 6,5 το αποτέλεσμα θα είναι μέτριο και πάνω από το 8,5 εξαιρετικό.

    Ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο για το νομό Αχαίας:
    Σε ΟΛΕΣ τις βουλευτικές εκλογές και σε όλες τις ευρωεκλογές, το ποσοστό του ΚΚΕ στην Αχαία είναι λίγο κάτω από το αντίστοιχο πανελλαδικό του ποσοστό ( 0,3 - 0,5 - 0.8 κάτω ) και αυτό με απίστευτη, στατιστικά, επανάληψη.
    Εσύ, εδώ, δίνεις πρόβλεψη για την Αχαία : 8,95% - 9,90%, προφανώς υπολογίζοντας, πως ο Πελετίδης θα τραβήξει στο Κόμμα για την κάλπη των ευρωεκλογών, ένα επιπλέον ποσοστό.
    Αυτό είναι αλήθεια, όμως το ποσοστό αυτό θα είναι μικρό, όπως έδειξε και το αποτέλεσμα Καραθανασόπουλου ( 8,7% ) για την Περιφέρεια.
    Επομένως, εάν η πρόβλεψή σου για το ποσοστό του Κόμματος στην Αχαία επαληθευτεί, τότε μιλάμε για πανελλαδικό ποσοστό άνω του 8%.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ποσοστό του Καραθανασόπουλου για την Περιφέρεια, ήταν 10,53% για την Αχαΐα και 13,46 για το Δήμο Πατρέων, όταν στις Βουλευτικές του 2012 (Μάιος) ήταν 7,91% στην Αχαΐα και 9,40% στην Πάτρα. Άρα, καταρχάς η Αχαΐα σε σχέση με τους άλλους 2 νομούς φαίνεται να έχει πιο ισχυρές ανοδικές τάσεις, ενώ η Πάτρα δείχνει από μόνη της να τραβάει 1 με 1,5% παραπάνω κόσμο στην κόκκινη ψήφο.

      Για αυτό πιστεύω πως οι αναλογίες με το πανελλαδικό ποσοστό, δεν θα επαληθευτούν φέτος, όσον αφορά την Αχαΐα.

      Διαγραφή
  9. 8% νταν.

    27 συριζα 22 νδ 9 χ.α. 8 κκε 6-7 πασοκ και ποταμι 4 ανελ 3 δημαρ και 1.5 ανταρσυα.Μενει αλλο 11% που θα μοιραστει κυριως σε οικολογους τζημερους καρατζαφερηδες και δευτερευοντως σε ολα τα αλλα.

    Συμφωνουμε σχεδον σε ολα πανω κατω εκτος απο τη διαφορα συριζα νδ,εγω προβλεπω να ξεφευγει και να πηγαινει στις 5.Επισης βλεπω να βγαινει η δουρου περιφερεια και το κκε να μη χανει δημο.Αυτα.Ες αυριον τα σπουδαια.

    ΛΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ας κανω και εγω μια προβλεψη. πιστευω οτι θα ειμαστε γυρω στο 6 χωρις αυτο να σημαινει οτι και λιγοτερο να ειναι θα το θεωρησω αποτυχια. οτιδηποτε πανω απο το 4,5 του 2012 για μενα ειναι νικη καλη δυναμη σε ολους παιδια και να βγει παραπανω απο οτι λεω ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εμένα προσωπικά με ενδιαφέρουν οι απόλυτοι αριθμοί ψήφων-συνειδήσεις παρά τα ποσοστά γιατί ξέρουμε ότι με την αποχή που θα έχει αύριο στα αντιστοιχα ποσοστά με την προηγούμενη βδομάδα μπορεί να φτάσουμε και 8%, σε ψήφους ειναι το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οπως και να εχει και σε ψηφους και σε ποσοστα θα ειμαστε παραπανω απο τον ιουνη του 2012 οπτε μεσα σε αυτες της συνθηκες μιλαμε για θριαμβο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομίζω πως πέφτεις πολύ έξω όσον αφορά τη συμμετοχή, που τη βλέπω να κυμαίνεται σε επίπεδα ευρωεκλογών 2009, ίσως κι ακόμα παρακάτω.
    Επίσης θεωρώ πως η τελευταία βδομάδα έδρασε αρκετά πολωτικά και μαζί με την αποχή θα μας επιρρεάσει σημαντικά.
    Προσωπικά μας βλέπω λίγο κάτω από το 6%. 5,7 λ.χ. Πάνω από 6 θα είναι σημαντική επιτυχία, πάνω από 6,5 θρίαμβος.
    300.000 ψήφοι και κάτι, εκεί νομίζω θα παίξουμε.
    Δε μπορώ να φανταστώ πάνω από 400.000...

    Μακάρι όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σύντομη ενημέρωση από το εκλογικό τμήμα.

    Η συμμετοχή φαίνεται προς το παρον να είναι πεσμένη σε σχέση με τις περιφερειακές. Η τρίτη ηλικία που επιλέγει ψηφοδέλτιο εκτός παραβαν, επιλέγει ΝΔ και Ελιά ! Με τρεις κάλπες στις σειρά μάλλον στην καταμέτρηση θα δούμε αλλα αντι αλλων μέσα στους φακέλους.

    Αυτά, τα λέμε το βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι τις θες τις προβλέψεις κάθε φορά; Άντε τώρα να "πανηγυρίσεις" μαζί με τον Κουτσούμπα που βρέθηκες 2 μονάδες κάτω από αυτό που περίμενες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.