3 Μαρτίου 2012

Σκέψεις γύρω από το… «πείραμα της πατάτας»!



Του Δημητρη Τσιμουρα


Είναι γεγονός ότι δόθηκε από τα ΜΜΕ μεγάλη δημοσιότητα  στην  κίνηση της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας για την παραγγελία και τη διανομή πατάτας Νευροκοπίου με τιμή σχεδόν  στο ένα τρίτο  αυτής των  Super Markets

Σίγουρα  ο βασικός στόχος των μελών της ομάδας ήταν  αφενός να ανακουφίσουν,  όσο  αυτό είναι εφικτό τους κατοίκους της περιοχής που θερίζει η φτώχεια  -όπως βέβαια  και την ..........
πλειοψηφία των υπόλοιπων Ελλήνων- και αφ’ ετέρου να παρακάμψουν  τους μεσάζοντες-αεριτζήδες. Αυτοί, έχοντας σαν βασικό εργαλείο την ελεύθερη αγορά, εντός και εκτός συνόρων, εκβιάζουν στην κυριολεξία τους παραγωγούς, προκειμένου να  αποκομίσουν υπέρογκα κέρδη, με θύμα πάντα  το δίδυμο  παραγωγός-καταναλωτής!


Ό λόγος βέβαια  που δόθηκε τόση δημοσιότητα από τα ΜΜΕ  σ’ αυτήν  την κίνηση είναι γιατί θεωρήθηκε από τα αφεντικά  τους… ακίνδυνη! Ταυτόχρονα εκμεταλλευτήκαν την ευκαιρία να διανθίσουν την απόλυτα μελετημένη μαύρη ενημέρωση και με κάτι… αισιόδοξο. Αναγκάζονται λοιπόν  τα όργανα άσκησης μαζικής τρομοκρατίας, τα οποία έχουν χάσει και τα τελευταία ψήγματα   αξιοπιστίας, καθώς και ένα πολύ μεγάλο μέρος των ακροατών-τηλεθεατών-καταναλωτών  τους, όταν τους δίνεται η κατάλληλη ευκαιρία, να παρουσιάζουν σαν εξαίρεση του κανόνα και ένα διαφορετικό προσωπείο.  

 Όλοι βέβαια  αυτοί της «ενημέρωσης», όπως ήταν αναμενόμενο, έδωσαν αποκλειστικά και μόνο  την επιφανειακή διάσταση αυτής της κίνησης,  η οποία   προφανώς   βοήθησε και θα βοηθήσει αρκετούς κατοίκους της Πιερίας, αλλά η βοήθεια αυτή και πολύ μικρή είναι και προφανώς από μόνη της δεν μπορεί να ανατρέψει  αυτήν την κατάσταση.  Αυτοί  γνωρίζουν πολύ καλά ότι δίνοντας μόνο μια τέτοια διάσταση, η πολιτική των κυβερνήσεων, την οποία στηρίζουν και προβάλλουν με κάθε μέσο και τρόπο,  επί της ουσίας δεν  βάλλεται. Εκτιμούν ταυτόχρονα   ότι έτσι   δημιουργείται και  μια μορφή εκτόνωσης όσων  με οποιονδήποτε τρόπο συμμετέχουν σ’ αυτήν τη διαδικασία, χάνοντας  έτσι τον  κύριο στόχο τους.  Όπως επίσης  γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε καμιά περίπτωση  ο ρυθμός  αύξησης της εξαθλίωσης και των εξαθλιωμένων Ελλήνων δεν πρόκειται να σταματήσει, όσες τέτοιες κινήσεις και «δράσεις» και εάν εμφανιστούν,     όσες νταλίκες τέτοιων προϊόντων και αν παραγγελθούν. Γνωρίζουν ότι αυτό    που στην ουσία  τελικά θα πετυχαίνουν δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά  διαχείριση   της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Άρα, αν μείνει μόνο η επιφανειακή διάσταση αυτής της κίνησης ή ανάλογων κινήσεων,  τότε Κυβέρνηση και λοιποί του συστήματος όχι μόνο  δεν θα  είχαν   κανέναν λόγο να προβάλουν εμπόδια, αλλά θα τους βόλευε κιόλας!

Τα πράγματα  όμως   θα έπαιρναν άλλη τροπή –και τότε εκ μέρους τους θα σήμαινε πόλεμος-  αν είχε αναδειχθεί ο συμβολισμός, το μήνυμα  αυτής της κίνησης και κυρίως τα βαθύτερα συμπεράσματα που θα μπορούσαν να προκύψουν, εξ’ αιτίας της.  

Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να δει  ότι  αυτοί που μας εκμεταλλεύονται, αυτοί που έχουν τους  νόμους του κράτους   κομμένους  και ραμμένους στα μέτρα τους,   αυτοί που δεν δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους, να κατέχουν τόσο πλούτο σαν να  έχουν δουλέψει  εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες  ζωές. Είναι αυτοί που και σήμερα, τη στιγμή που ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας πέρασε το κατώφλι της εξαθλίωσης, συνεχίζουν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενοι με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση, που οι ίδιοι δημιούργησαν.  Ενώ οι άλλοι, που το μόνο  που ξέρουν στη ζωή τους είναι να δουλεύουν και να παράγουν πλούτο,  είναι σήμερα μπροστά στο κατώφλι της εξαθλίωσης ή το έχουν ξεπεράσει κιόλας!  Το ενδιαφέρον τους όμως για μια τέτοια αγορά  τους δίνει την αίσθηση μιας μικρής υλικής ικανοποίησης, γιατί μ’  αυτόν τον τρόπο αξιοποιούν και το τελευταίο τους ευρώ, ταυτόχρονα δε έχουν και  την αίσθηση  της ηθικής ικανοποίησης,  επειδή   βοηθούν τον παραγωγό και  χτυπούν τον μεσάζοντα-αεριτζή! 


Όμως το βασικό  μήνυμα, που θα ήταν άκρως επικίνδυνο για όλους αυτούς, που έχουν εξαπολύσει εναντίον μας τη γενικευμένη αυτή επίθεση, είναι ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ.
Μπορούμε να σταματήσουμε  το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η οποία και μας ανήκει. Μπορούμε να τους πούμε ότι δεν αναγνωρίζουμε τετελεσμένα και ότι   θα λογοδοτήσουν  στον Ελληνικό Λαό  όσοι λεηλάτησαν ή συνέβαλαν στο να λεηλατηθεί ο εθνικός μας πλούτος. Μπορούμε  να  διαχειριστούμε την τύχη των προϊόντων που παράγουμε. Μπορούμε να διαχειριστούμε τις δημόσιες επιχειρήσεις, τους δρόμους, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις υποδομές που με αίμα και θυσίες ο Ελληνικός Λαός έφτιαξε και που σ’ αυτόν ανήκουν.
Μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς από τον πλούτο της πατρίδας μας.
Μπορούμε χωρίς τους μεσάζοντες, χωρίς τους κάθε είδους  εκμεταλλευτές, χωρίς μαυραγορίτες,   χωρίς τους επιβήτορες της ζωής μας, χωρίς τους πολιτικούς τους υπηρέτες!
Μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα αυτονόητα για τη σημερινή εποχή,  σ’ αυτά που τόσο βίαια μας στερούν. Στη δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, στην υγεία, στην παιδεία, στην ψυχαγωγία, στον ελεύθερο χρόνο, στη χαρά, στην ελπίδα για το αύριο.
Είμαστε οι πολλοί και έχουμε με το μέρος μας και το δίκιο και τη δύναμη.
Η πίστη μας στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ αναγκαία προϋπόθεση, για να  τους ανατρέψουμε. 

8 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φυσικά και δεν είναι κακό που γινεται αυτο το πειραμα.
    Μη-πρακτικό είναι γιατί ο κόσμος και η οικονομία μας δουλεύουν διαφορετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μόνο η φωτογραφία είναι ντροπή. Η εξαθλίωση δεν γιατρεύεται με ασπιρίνες και μάλιστα γενετικές.Ποιος θα έτρεχε δέκα χιλιόμετρα μακριά, για δέκα κιλά πατάτες, αν είχε σταθερή δουλειά,αξιοπρεπή μισθό και την προστασία της πολιτείας από τους μεσάζοντες της "ελεύθερης" αγοράς των μεσαζόντων? Το πρόβλημα είναι σοβαρό και χρειάζεται σοβαρή λύση. Μέχρι τη λύση και στους δύσκολους καιρούς και η φθηνή πατάτα, είναι απαραίτητη! Μη κοιτάξουμε όμως το δένδρο και χάσουμε το δάσος. Ο αντίπαλος είναι δύσκολος και μεις συχνά ευκολόπιστοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εικόνες ντροπής σε ανάλογη κίνηση και στη Δράμα. Ο κόσμος είχε στηθεί από τα χαράματα μέσα στο κρύο, η ποσότητες ήταν μικρές, υπήρξαν εντάσεις και απειλήθηκαν επεισόδια. Είδα δελτίο ειδήσεων τοπικού σταθμού της περιοχής και πραγματικά έφριξα. Δεν έχω τη δυνατότητα να ανεβάσω βίντεο από το σχετικό ρεπορτάζ αυτού του Σταθμού : http://news.startvfm.gr/ αν κάποιος μπορεί ας το κάνει, έχει δελτίο ειδήσεων ξανά στις 6 το απόγευμα σήμερα (και ποιο νωρίς το μεσημέρι άλλα οι φίλοι που με ενημέρωσαν σχετικά δε ξερών να μου πουν ώρα). Σε κάθε περίπτωση είναι αυτό που λεμέ αξίζει να το δεις.
    Όπως με πληροφόρησαν διοργανωτές ήταν η διοίκηση του τοπικού εργατικού κέντρου δηλαδή ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ και η δημοτική παράταξη της ΝΔ. Αυτά είναι γούστα…

    Φαμφάρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι κομμουνιστές συναγωνιστές έχουν καθήκον να μπαίνουν σφήνα και μαζικά στα Κινήματα. Να ανατρέπουν συσχετισμούς και να χειραφετούν συνειδήσεις. Αυτό φυσικά δεν γίνεται μήτε με γκρίνια, μήτε με αφορισμούς, μήτε με σνομπισμό. Μην επαναληφθούν τα λάθη τακτικής του Συντάγματος. Κάθε χώρος έντασης είναι έστία συμμετοχής στο Κίνημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντως η επίσημη τοποθέτηση του Κομμουνιστικού Κόμματος θα μπορούσε να είναι περισσότερο διπλωματική. Στο παιχνίδι της ρητορικής υπάρχει θέμα. Δεν αναφέρομαι στην ουσία. Η προσέγγιση του γράφοντα πιο πάνω θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική. Η ανάδειξη των συμβολισμών και ο σχολιασμός του πεπερασμένου τέτοιων κινήσεων. Αλλά όχι τέτοια επίθεση. Πισωγυρίζουν συνειδήσεις έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΛΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ.

    ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΔΗΘΕΝ ΨΑΓΜΕΝΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΣΤΟ ΚΚΕ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΓΕΛΑΣΕΙΣ;

    ΔΕΝ ΤΟΝ ΧΑΛΑ ΠΟΥ Η ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΑΤΥΡΙΚΙΗ ΕΚΠΟΜΠΗ. Η ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΤΟΝ ΧΑΛΑΕΙ ΠΟΛΥ.

    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΙΠΕ ΚΑΤΙ ΧΥΔΑΙ ΚΑΙ ΑΙΣΧΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ. ΟΤΙ ΤΑΧΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΤΗΝΙΣΕΙ Η ΠΑΤΑΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ.

    ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ;

    ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΣΚΟΣ Ο ΟΠΟΠΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΛΟΙΑ ΤΟΥ ΣΥΧΓΟΡΔΙΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ Ν ΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΛΑ ΕΙΠΕ ΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΤΟΥ.

    ΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΦΤΗΝΙΣΕ Η ΠΑΤΑΤΑ.

    ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΦΤΗΝΙΣΕΙ Η ΠΑΤΑΤΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΛΑΔΙ Η ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΡΕΥΜΑ.

    ΚΑΙ ΝΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΙΚΟ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΦΙΛΟΛΑΙΚΟ.

    ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΜΟΙΡΑΖΑΝΕ ΣΥΣΙΤΙΑ.

    ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ 2012 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ.

    ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΧΑ ΓΡΑΨΕΙ.

    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΝΤΑΛΑΡΑ, ΛΑΖΟΠΟΥΛΟ, ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ ΕΠΙΣΤΑΤΕΥΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟ ΞΕΦΤΙΛΑ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΚΕ.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.