27 Μαρτίου 2012

«Νόμιμη» κλοπή και σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με το PSI!

Από τον Ριζοσπάστη


Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου με μια «νόμιμη» κλοπή (τη μετατροπή των αποθεματικών σε ομόλογα Δημοσίου και το «κούρεμά» τους) αφαίρεσε εκατομμύρια ευρώ από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τα οποία αδυνατούν να λειτουργήσουν!
Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δε θα μπορούν να λειτουργήσουν μετά τη «νόμιμη» κλοπή στα αποθεματικά τους, που έγινε με το «περιβόητο» PSI (Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους)! Η κυβέρνηση, όπως έκανε με όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, μετέτρεψε τις καταθέσεις των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, που υπήρχαν στην Τράπεζα της Ελλάδας, σε ομόλογα «Δημοσίου» και τα «κούρεψε». Τι σημαίνει αυτό το «κούρεμα»; Αφαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, από ποσά που χρησιμοποιούνται για τις βασικές λειτουργίες των ιδρυμάτων - πρακτικά πρόκειται για τα ταμεία των ιδρυμάτων! Από το «κούρεμα» οι απώλειες διαθέσιμων και αποθεματικών για τους δημόσιους φορείς υπολογίζονται στο 70%.
Να σημειώσουμε πως το «κούρεμα» των χρημάτων των Πανεπιστημίων έγινε με «νόμιμο» τρόπο, αξιοποιώντας νόμο του 1997 της κυβέρνησης Σημίτη, που υποχρέωνε τους δημόσιους φορείς να καταθέτουν τα οικονομικά διαθέσιμα και τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτές οι αναγκαστικές καταθέσεις, που αφορούν και ποσά που άμεσα θα αξιοποιούσε ο κάθε φορέας για τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες, είχαν μετατραπεί σε ομόλογα και πετσοκόπηκαν με το «κούρεμα». Επιπλέον, να υπενθυμίσουμε πως οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ έχουν κοπεί μέχρι 60%, ενώ η κρατική χρηματοδότηση εκταμιεύεται με το σταγονόμετρο! Ολα τα παραπάνω μπορούν να ονομαστούν μόνο λεηλασία σε ό,τι έχει απομείνει στη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση! Πρακτικά, η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου αφήνει τα ΑΕΙ, τους φοιτητές και τους σπουδαστές στον «αέρα».


Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, που συνεδρίασαν για το θέμα χτες, λένε ότι από την όλη διαδικασία τα 150 εκατ. ευρώ που είχαν συνολικά τα ΤΕΙ «έγιναν» 50 εκατ. ευρώ! Ηδη τα ΤΕΙ κυριολεκτικά υπολειτουργούσαν, αφού υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις καθηγητών, λίστες αναμονής στα εργαστήρια, προβλήματα εξοπλισμού κ.ά. Σύμφωνα με στοιχεία της Συνόδου των προέδρων ΤΕΙ, οι καταθέσεις των ΤΕΙ μετά και πριν το «κούρεμα» διαμορφώνονται ως εξής: ΤΕΙ Αθήνας μένει με 1,9 εκατ. ευρώ από 11 εκατ., ΤΕΙ Πάτρας με 2 εκατ. ευρώ από 7 εκατ., ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με 180.000 ευρώ από 8,2 εκατ. ΤΕΙ Καβάλας με 400.000 ευρώ από 2 εκατ. ευρώ., ΤΕΙ Σερρών με 1,1 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ., ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με 110.000 ευρώ από 370.000 ευρώ., ΤΕΙ Ηπείρου με 3,6 εκατ. ευρώ από 11,7 εκατ., ΤΕΙ Κρήτης με 1,6 εκατ. ευρώ από 5,3 εκατ. ευρώ., ΤΕΙ Λαμίας με 3,7 από 12,2 εκατ. ευρώ., ΤΕΙ Μεσολογγίου με 700.000 ευρώ από 900.000 ευρώ.
Η σύνοδος ΤΕΙ αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων (εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας) την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ υποστηρίζει πως εάν δεν εξασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας των ιδρυμάτων, οι πρόεδροι θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Ζητούν υπογραφή των προϋπολογισμών του 2012, έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα ιδρύματα για να καλυφθούν τα κενά από το «κούρεμα», αξιοποίηση του ταμειακού υπολοίπου του 2011. Δήλωσαν ότι θα καταθέσουν και μηνύσεις κατά της Τράπεζας της Ελλάδας.
Επίσης, η σύνοδος πρυτάνεων θα συνεδριάσει σήμερα για το ίδιο θέμα, ενώ έχει ξεκαθαρίσει πως η ενέργεια της Τράπεζας της Ελλάδας έγινε «χωρίς τη βούληση των ιδρυμάτων». Οι πρυτάνεις ζητούν την άμεση επιστροφή των αφαιρεθέντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το «κούρεμα» το Πανεπιστήμιο Αθήνας χάνει 13 εκατ. ευρώ, το ΕΜ Πολυτεχνείο 31 εκατ. ευρώ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 4,5 εκατ. ευρώ, το Πάντειο 8 εκατ. ευρώ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης 833.000 ευρώ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 1,2 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των αποθεματικών που χάνουν τα Πανεπιστήμια θα υπολογιστεί στη σημερινή σύνοδο πρυτάνεων.

5 σχόλια:

  1. Πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο. Τεράστιο πραγματικά. Μιλάμε για εν ψυχρώ κλοπή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και όχι μόνο, με πολιτική εντολή.

    Προσοχή: ΔΕΝ μιλάμε για λεφτά που είχαν γίνει ομόλογα που κουρεύτηκαν κλπ. Μιλάμε για καταθέσεις πανεπιστημίων, νοσοκομείων κλπ. με τις οποίες ΕΠΙΤΗΔΕΣ αγόρασαν ομόλογα από ομολογιούχους την μέρα που έκλεινε το PSI και κατόπιν τα "κούρεψαν", χάνοντας μέχρι και το 70% της αξίας τους!! (Διαβάστε για τα νοσοκομεία: http://www.ygeianews.gr/section/ugeia-politiki/content/minuseis-xekinoun-oi-giatroi-gia-ta-kouremena-apothematika-ton-nosoko)

    Για να γλυτώσουν το κούρεμα οι ιδιώτες "επενδυτές" καταβαράθρωσαν νοσοκομεία, πανεπιστήμια και υποδομές σε μία νύχτα κυριολεκτικά!!
    Μιλάμε ΓΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ κανονική!
    Οι τύποι είναι του κοινού ποινικού δικαίου, αυτά που κάνουν είναι για πολλά χρόνια φυλακή, ακόμη και με το αστικό δίκαιο. Εδώ έχεις ευθύνες για κακοδιαχείριση, κι αυτοί δεν έχουν ευθύνες για συνειδητή κλοπή των καταθέσεων;;;

    Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί τα πανεπιστήμια δεν κλείνουν όλα. Δεν έχει κανένα νόημα: Δεν θα έχουν λεφτά ούτε για τα στοιχειώδη, αφήνω στην άκρη τις μαζικές απολύσεις που έρχονται από αυτή την ληστεία!!

    Πρέπει να ΟΥΡΛΙΑΞΟΥΜΕ, όχι απλά να φωνάξουμε!!!! Συντελείται έγκλημα προς την Ελληνική κοινωνία. Πως αλλιώς από ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος που ληστεύει νοσοκομεία;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ετσι ειναι. Θα ανεβαζα και το αλλο αρθρο του ριζου για τα νοσοκομεια. αλλα εχω θεμα με το πισι σημερα.

      Θα μειωθουν και οι εισακτεοι απ οτι φαινεται με ο,τι αυτο συνεπαγεται για τις τοπικες οικονομιες οι οποιες βασιζονται στους φοιτητες (μεγααααλη κουβεντα αυτη, αλλα ας μην την ανοιξουμε)..

      Διαγραφή
    2. Manny αυτά τα πράγματα είναι πρωτοφανή!
      Δεν είναι ότι δεν έκλεβαν ή ότι δεν ήξεραν π.χ. την μοίρα που θα είχαν τα λεφτά των ταμείων στο χρηματιστήριο κλπ. Απλά φρόντιζαν να κρατάνε κάποια στοιχειώδη προσχήματα. Εδώ παίρνουν κανονικά τις καταθέσεις από νοσοκομεία, πανεπιστήμια το ΤΑΠΑ (αρχαιολογικοί πόροι) και τις δίνουν στους δανειστές χωρίς να ρωτήσουν κανένα, ούτε καν μια δοτή διοίκηση να δώσει ένα τυπικό "οκ"!!

      Αυτά δεν μπορεί να περάσουν έτσι Manny.
      Οκ, πολιτικό το πρόβλημα, αλλά οι δίκες πρέπει να γίνουν. Πλέον εκτός του πολιτικού ζητήματος κάποιοι πρέπει να δώσουν λόγο και αυτό να γίνει ΑΙΤΗΜΑ κοντά στα άλλα αιτήματα.
      Στο κάτω-κάτω και το ΕΑΜ κάποτε φώναζε "Κρεμάλα ο Γονατάς": http://polianapoda.files.wordpress.com/2011/12/3dec19443.jpg

      Ξέρω, ακούγομαι ίσως σαν Καζακικός, αλλά εδώ υπάρχει θέμα, δεν μπορεί το κάθε ψωνισμένο φασιστοειδές να κάνει ότι θέλει με τις ζωές του κόσμου. Καταστρέφουν την παιδεία, θα πεθάνει κόσμος από τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και μετά τι θα λέμε;
      Ήταν η μοίρα του;

      Διαγραφή
    3. και που εισαι ακομα..πλεον τα λενε καθαρα. Μιλαν ανοιχτα για απολυσεις στο δημοσιο και αλλα πολλα.

      Οπως και με τα ταμεια. Και εχεις τους φασιστοδημοσιογραφους να προσπαθουν να πεισουν τον κοσμο οτι για την κατρακυλα των ταμειων ευθυνονται τα μαϊμου επιδοματα και συνταξεις και ο ελευθερος επαγγελματιας που δεν μπορει να πληρωσει το ταμειο του.

      Διαγραφή
    4. Δεν το λένε καν οι αλήτες οι ρουφιανοδημσιογράφοι!
      Τίποτε, κουβέντα, δεν τρέχει μία!!

      Μ' αρέσει που φοβόμαστε και το πραξικόπημα!
      ...κι αυτό είναι πίσω μας...

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.