10 Οκτωβρίου 2011

Η αποβιομηχάνιση και η ανάγκη για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος

Διαβάζουμε απ' το site της Ναυτεμπορικής:
~~~~~~~~~~~
Μείωση 11,7% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Αύγουστο του 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2010, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Αυγούστου 2010, παρουσίασε μείωση 8,4%, έναντι μείωσης 5,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.
Η μείωση του Γενικού Δείκτη κατά 11,7%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2010, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:

α. Στη μείωση του Δείκτη Παρ αγωγής Ορυχείων - Λατομείων κατά 5,0%.

Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου και άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων.

β. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 11,0%.

Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, μη μεταλλικών ορυκτών και μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού. μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 16,7%.

δ. Στη μείωση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 2,3%.
~~~~~~~~~~~
Αυτά σε συνδυασμό με τις χιλιάδες απολύσεις, με τη μεγάλη αποβιομηχάνιση της Ελλάδας, με την υπερβολική διόγκωση του τομέα των υπηρεσιών, με τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, όλ' αυτά δυσκολεύουν αντικειμενικά ακόμα περισσότερο τη δουλειά των κομμουνιστών.
Το πιο επαναστατικό τμήμα της εργατικής τάξης είναι το βιομηχανικό προλεταριάτο και αυτό μάλιστα έχει την ιστορική αποστολή να ηγηθεί του πιο συνειδητού κι οργανωμένου τμήματός της, του κόμματος. 
Σ' όλο τον κόσμο τώρα, έτσι όπως μοιράζεται η παραγωγή παγκόσμια ("παγκόσμιος καταμερισμός εργασίας") η βιομηχανική παραγωγή συγκεντρώνεται κυρίως στην Ασία πια.
Αυτό που μας μένει εδώ στην Ελλάδα είναι να διεισδύσουν οι κομμουνιστές στα εργοστάσια, να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος εδώ.
Η Αλέκα είχε πει κάποτε σε ομιλία της, όσο καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις τόσο δυσκολεύει  το πέρασμα στο σοσιαλισμό, το επίπεδο των παραγωγικών δυνάμεων πάει προς τα πίσω με τις κρίσεις. 
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι ήρθε η καταστροφή του κόσμου, ότι δεν μπορεί να υπάρξει επαναστατικό κίνημα χωρίς βιομηχανικό προλεταριάτο. Μειώνεται μεν, αλλά είναι αδύνατο και να εκμηδενιστεί τελείως. Επιπλέον άλλα λαϊκά, μικροαστικά στρώματα ριζοσπαστικοποιούνται, αλλά αυτά είναι περισσότερο ασταθή.
Όταν η παραγωγική βάση της Ελλάδας συρρικνώνεται αυτό σημαίνει ότι στο σοσιαλισμό πρέπει να τα ξαναφτιάξεις. Όταν απολύονται ειδικευμένοι βιομηχανικοί εργάτες και κλείνουν εργοστάσια, χάνεται γνώση, εμπειρία και υποδομές που χρειάστηκαν χρόνια για να στηθούν. 
Αυτό σημαίνει "δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος". Πρέπει να ανασυνταχτεί το εργατικό κίνημα, να πολιτικοποιηθεί, να αποκτήσει προοπτική στο σοσιαλισμό-κομμουνισμό, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.