10 Οκτωβρίου 2011

Ο καπιταλισμός κάνει κακό στην υγεία (το λεν και οι επιστήμονες)

Απ' τα Νέα Online

Το καμπανάκι του κινδύνου για την υγεία των Ελλήνων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, κρούουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ.
Σε έρευνά τους που δημοσιεύεται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» εντοπίζουν την ρίζα του προβλήματος στην δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών για την Υγεία, αλλά και στην αγωνία για το αύριο που έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών και σπρώχνει πολύ κόσμο στις ουσίες.
«Η εικόνα της υγείας στην Ελλάδα είναι ανησυχητική», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Ντέιβιντ Στάκλερ, λέκτορας Κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο.
«Βλέπουμε διπλασιασμό στις αυτοκτονίες, αύξηση στις ανθρωποκτονίες, αύξηση κατά 50% στις HIV λοιμώξεις και ανθρώπους των οποίων η υγεία επιδεινώνεται αλλά λένε ότι δεν πηγαίνουν στον γιατρό παρ' ότι το χρειάζονται».
Οι ερευνητές σημειώνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει και τις υπηρεσίες Υγείας της χώρας μας.
Όπως εξηγούν, οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων τα φέρνουν στα όρια των αντοχών τους.
«Υπήρξαν περικοπές κατά περίπου 40% στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, υπάρχει έλλειψη προσωπικού, αναφέρονται περιστασιακές ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες και δωροδοκείται το ιατρικό προσωπικό για να παρακαμφθούν οι λίστες αναμονής», σημειώνουν.
Την ίδια στιγμή, «αυξήθηκαν κατά 24% οι εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία», κυρίως επειδή στα ιδιωτικά νοσοκομεία απευθύνονται πλέον λιγότεροι πολίτες», προσθέτουν.
Επιπλέον, η ανάλυση συγκριτικών στοιχείων για τα έτη 2007 και 2009 από τις Στατιστικές Εισοδήματος & Συνθηκών Διαβίωσης (SILC), μιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης), δείχνει πως έχει αυξηθεί κατά 15% το ποσοστό των Ελλήνων που δεν πηγαίνουν στον γιατρό ή στον οδοντίατρο, κυρίως εξαιτίας της μακράς λίστας αναμονής.
Η ίδια πηγή στατιστικών πληροφοριών δείχνει ακόμη πως το ποσοστό αυτοκτονιών το 2009 είναι αυξημένο κατά 17% σε σύγκριση με το 2007. Ωστόσο, οι συγγραφείς της έρευνας επικαλούνται και πιο πρόσφατα στοιχεία, τα οποία παρουσιάσθηκαν στην ελληνική Βουλή και μιλούν για αύξηση των αυτοκτονιών εφέτος κατά 25-40%.
Οι ερευνητές – επικεφαλής των οποίων είναι ο ελληνικής καταγωγής δρ Αλέξανδρος Ε. Κεντικελένης, από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου – γράφουν ακόμη πως παρατηρείται «σημαντική αύξηση (14%) στην συχνότητα των ανθρώπων που αναφέρουν πως η υγεία τους είναι κακή ή πολύ κακή».
Επιπλέον, παρατηρείται μείωση στον αριθμό των ατόμων που δικαιούνται αποζημιώσεις ασθενείας, ενώ τα νέα κρούσματα λοιμώξεως με τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS αναμένεται να αυξηθούν κατά 52% το 2011 – με τα μισά να οφείλονται στην ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.
Όπως γράφουν οι ειδικοί, ήδη από τα τέλη του 2010 παρατηρείται σημαντική αύξηση στα νέα κρούσματα των HIV λοιμώξεων, ενώ το 2009 αυξήθηκε κατά 20% η χρήση ηρωίνης.
Χρονικά, οι δύο αυτές ανησυχητικές μεταβολές συμπίπτουν με τις περικοπές που οδήγησαν - σύμφωνα με το Lancet - σε κλείσιμο το ένα στα τρία κρατικά προγράμματα βοήθειας των τοξικομανών στον δρόμο και τα οποία, μεταξύ άλλων, τους τροφοδοτούσαν με καθαρές σύριγγες για να περιοριστεί η εξάπλωση της HIV λοίμωξης μεταξύ τους.
Η έκθεση του Κέιμπριτζ καταλήγει: «Ο απλός κόσμος πληρώνει το υπέρτατο τίμημα: χάνει την πρόσβαση στις υπηρεσίας φροντίδας και προστασίας της υγείας. Απαιτείται περισσότερη προσοχή στην υγεία και στην πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες».

~~~~~~~~~~~~

Mε λίγα λόγια, όχι η κρίση, ο καπιταλισμός γενικά (γιατί καπιταλισμός χωρίς κρίσεις δεν υπάρχει) κάνει κακό στην υγεία. Δεν τρως καλά, ζεις με στρες, τρέχεις όλη μέρα για το μεροκάματο, δεν έχεις λεφτά για υγιεινή διατροφή, δεν έχεις λεφτά για ιατρικές εξετάσεις, δεν έχεις λεφτά για σωστή περίθαλψη, δεν έχεις λεφτά για φάρμακα, πλερώνεις για όλα, απογοητεύεσαι, παθαίνεις κατάθλιψη (όχι τυχαία οι αμερικάνοι την κρίση 29-31 την είπαν "depression"), γίνεσαι ψυχάκιας, το ρίχνεις στο πιοτό και τα στα ναρκωτικά κι όταν δεν αντέχεις άλλο τινάζεις τα μυαλά σου, πηδιέσαι απ' το παράθυρο που έλεγε κι εκείνος ο τζερεμές πως-τον-λένε, δένεις μια πέτρα στο λαιμό κλπ. κλπ. 
Θέλει πολύ κουράγιο, κότσια κι όρεξη για ζωή. Αυτό θα πει αγώνας μέχρι τέλους, αγώνας για Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για το λαό.

7 σχόλια:

  1. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά υπαλληλίσκοι του κεφαλαίου και της Τρόικας,απ' τον Λοβέρδο ως τους διοικητές των νοσοκομείων νοιάζονται μόνο για τα ταμεία των νοσοκομείων και καυχιούνται για τα όσα
    εξοικονομούν καθημερινά ξεζουμίζοντας το λαό!
    Μπατ-τάι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είτε λέγεται Καπιταλισμός, είτε λέγεται Υπαρκτός Σοσιαλισμός(όπως έγινε στις χώρες του πρωήν Ανατολικού μπλόκ) η υγεία πάντα είναι στο στόχαστρο...εξαιρώ την Κούβα και την Βενεζουέλα
    Δυστυχώς πρέπει να αλλάξει όλη η γενική νοοτροπία και να αλλάξει το σύστημα ώστε να έχουμε καλύτερη δημόσια υγεία
    Στην Ελλάδα η Αριστερά ωφείλει να έχει πρόταση για την δημόσια υγεία με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι λόγια του αέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ακριβώς εννοείς μεσιέ "λογια του αέρα";
    Για να ακούσουμε και τις δικές σου προτάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ έχω κι άλλες απορίες: Μπορείς να μας πεις γιατί στον υπαρκτό σοσιαλισμό η υγεία ήταν στο στόχαστρο; Από που βγάζεις αυτό το συμπέρασμα;

    Γιατί ο πατέρας φίλου που ήταν καπετάνιος, ευχόταν να βρεθεί στα ταξίδια του δίπλα σε σοβιετικό πλοίο. Γιατί τα σοβιετικά πλοία είχαν μια "ιδιαιτερότητα":
    Είχαν ΟΛΑ πάνω τους γιατρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δες στον εξαντα τι εγινε στην αργεντινη (με βαση επισημα στοιχεια),

    κατα την κριση 5πλασιατηκαν (σε σχεση με αλλες χωρες) οι ασθενειες που σχετιζονται με το αγχος - εγκεφαλικα, καρδιες, κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑλεξΔ εννοώ σοβαρή πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ
    δηλαδή πως θα ανατραπεί το καπιταλιστικό σύστημα και τι σκέφτεται να κάνει το ΚΚΕ για να διαμορφώσει ένα νέο κόσμο...
    Ρωτάω απλά και όχι να προβοκάτω αδερφέ μου
    Όσον αφορά τον αναγνώστη δεν ξέρω τι λές αλλά το επίπεδο της δημόσιας υγείας δεν ήταν τόσο υψηλό σε όλες τις χώρες του Ανατολικού μπλόκ μπορεί ναι μεν οι σοβιετικοί να είχαν γιατρό σε πολλές υπηρεσίες αλλά δεν σημαίνει ότι είχαν το καλύτερο σύστημα
    Το καλύτερο σύστημα ΥΓΕΙΑΣ σε όλον τον πλανήτη την έχει η ΚΟΥΒΑ και σε αυτό ας είναι καλά ο Ραουλ Κάστρο που είναι γιατρός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχεις ζήσει εκεί, έχεις διαβάσει (που;) ή απλά το υποθέτεις; Γιατί ΕΙΔΙΚΑ σε αυτόν τον τομέα δεν έχω ακούσει το παραμικρό για τις χώρες του ανατολικού μπλοκ.

    Αντίθετα στην Αμερική, απλά δες όπου το βρεις αυτό το ντοκιμαντέρ: http://antipera-oxthi-culture.blogspot.com/2009/02/sicko.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.