20 Δεκεμβρίου 2011

Μεγαλώνουν τα αδιέξοδα και οι αντιθέσεις

Από το Ριζοσπάστη


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ανησυχούν οι αστοί για τη βαθιά και παρατεταμένη κρίση
Η ανησυχία των αστικών επιτελείων για την παρατεταμένη κρίση, προμηνύει νέο γύρο όξυνσης των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών
Επιμένουν τα σενάρια διάσπασης της ευρωζώνης, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών να πείσουν για το αντίθετο, επιβεβαιώνοντας ότι τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης της κρίσης είναι αξεπέραστα και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις διαρκώς οξύνονται.
Τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα έχει η κρίση στην ΕΕ συνολικά για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, επισήμανε εκ νέου χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, δηλώνοντας ότι θέτει σε κίνδυνο «όλες τις οικονομίες του κόσμου».Κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε χτες με αξιωματούχους στη Νιγηρία, η Λαγκάρντ είπε ότι «αυτό που συμβαίνει στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ιδίως στην Ευρώπη, είναι φανερό ότι προκαλεί ανησυχία σε οποιονδήποτε στον κόσμο, τη δεδομένη φάση».
Σήμερα ξεκινούν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για να δοθεί σάρκα και οστά στο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, στις οποίες θα συμμετάσχει και η Βρετανία, με το καθεστώς του παρατηρητή. Το κύριο σημείο τριβής είναι το πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, ώστε να ανοίξει η διαδικασία κυρώσεων σε βάρος χωρών δημοσιονομικά «απείθαρχων». Η Γερμανία επείγεται να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία της συμφωνίας γύρω στα τέλη Γενάρη, ώστε να εγκριθεί το Μάρτη.
Ενδεικτική του νέου πλαισίου λειτουργίας της ΕΕ που επιδιώκουν οι ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες, είναι η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος, σε χτεσινή συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία, υποστήριξε ότι «οι ευρωπαϊκές διαδικασίες λήψης των αποφάσεων ήταν πολύπλοκες. Αυτά δεν τα καταλαβαίνουν οι επενδυτές στην Ασία ή την Καλιφόρνια. Την εμπιστοσύνη που χάσαμε δεν μπορούμε να την ανακτήσουμε εν μια νυκτί». Ο ίδιος δε βλέπει καμιά πιθανότητα οι ΗΠΑ να αυξήσουν τη συμβολή τους στο ΔΝΤ για να δανειοδοτήσει στη συνέχεια την ΕΕ.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Σόιμπλε αναφέρθηκε και στην Ελλάδα λέγοντας ότι συνιστά ιδιάζουσα περίπτωση με ασυνήθιστες δυσκολίες. «Εάν η ελληνική οικονομία δε γίνει ανταγωνιστική δεν ωφελούν τα προγράμματα βοήθειας», τόνισε ο Σόιμπλε, δείχνοντας τον πραγματικό στόχο της πολιτικής του μνημονίου. Ταυτόχρονα, υποστήριξε προκλητικά για το λαό που στενάζει, ότι «η Ελλάδα έζησε πάνω από τις δυνατότητές της και ο δρόμος της λιτότητας είναι μονόδρομος».

Σενάρια διάσπασης και διάλυσης
«Η έξοδος από το ευρώ δε θα βοηθούσε τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το χρέος τους αλλά ούτε τις χώρες που θα παρέμεναν σε αυτή», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times». Στην ερώτηση αν η αποχώρηση κάποιων χωρών θα ήταν καλύτερη για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ο Ντράγκι δεν έκρυψε την ανησυχία για τις φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ, λέγοντας: «Τότε, θα γινόταν μία ουσιαστική παραβίαση της υφιστάμενης συνθήκης. Και όταν κάποιος ξεκινά με αυτή, δε γνωρίζεις ποια θα είναι η κατάληξη».
Αναφερόμενος στα προβλήματα που προκαλούνται από τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν οι χώρες της Ευρωζώνης, ο Ντράγκι δεν αμφισβήτησε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή οδηγεί βραχυπρόθεσμα σε ύφεση της οικονομίας, αλλά πρόσθεσε ότι η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης θα έχει ως όφελος τη μείωση του κόστους δανεισμού. Στάθηκε και αυτός στην «αναγκαιότητα» των αντεργατικών ανατροπών, λέγοντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές ενισχύουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ενώ ζήτησε και την εφαρμογή των «αναγκαίων πολιτικών» από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
Στον αντίποδα, απίθανη θεωρεί την παραμονή της Ελλάδας εντός του ευρώ σε δημοσίευμά του ο «Guardian», επικαλούμενος αναλυτές, ενώ εκτιμά ότι η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Γαλλίας μπορεί να έρθει τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, αναλυτές που επικαλείται το βρετανικό έντυπο, επισημαίνουν ότι η «Standard & Poor's» αναμένεται να υποβαθμίσει τη Γαλλία, σε μια κίνηση που θα αποδυνάμωνε την ικανότητά της να λάβει κεφάλαια από τις αγορές.
Επίσης, ο A. Τιριέ, πρόεδρος ειδικής οικονομικής επιτροπής του βρετανικού Κοινοβουλίου, επισήμανε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τονίζοντας πως είναι απίθανο η Αθήνα να μπορέσει να συνεχίσει εντός ευρωζώνης. «Πολλοί λίγοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει φερέγγυα εντός της ευρωζώνης. Εάν η Ελλάδα βγει, θα είναι αναγκαία η επανακεφαλαιοποίηση αρκετών τραπεζών της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Ανταγωνισμοί και λυκοφιλίες
Την ίδια στιγμή αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Sunday Telegraph» ότι τα βρετανικά υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας εξετάζουν μέτρα ώστε να βοηθήσουν στη διαφυγή χιλιάδων εκπατρισμένων που ζουν στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, στην περίπτωση που μείνουν χωρίς πρόσβαση στους καταθετικούς λογαριασμούς τους.
Κατά τη βρετανική εφημερίδα, το Foreign Office εξέφρασε την ανησυχία του ότι το 1 περίπου εκατ. Βρετανοί που ζει στην Ισπανία και οι 50 χιλιάδες που ζουν στην Πορτογαλία μπορεί να αποκοπούν από τους λογαριασμούς τους αν οι τράπεζες των δύο χωρών καταρρεύσουν. Μάλιστα, πηγή δήλωσε στους «Sunday Times» ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ναύλωσης αεροπλάνων, πλοίων και λεωφορείων για να μεταφέρουν τους εκπατρισμένους πίσω στη Βρετανία.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκ. Βεστερβέλε, προσφέρθηκε χτες να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο για να γεφυρωθεί το χάσμα στις σχέσεις Γερμανίας - Βρετανίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Για τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας απαραίτητος εταίρος στην ΕΕ», είπε ο Βεστερβέλε στους δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξή του στο Λονδίνο με το Βρετανό ομόλογό του Ου. Χέιγκ. «Θα οφείλαμε να μείνουμε ενωμένοι, να σταθούμε πλάι πλάι και θα έπρεπε να οικοδομήσουμε γέφυρες ανάμεσά μας μετά την τελευταία σύνοδο» πρόσθεσε, δείχνοντας και το περιεχόμενο της λυκοσυμμαχίας.

1 σχόλιο:

  1. Και κάποιοι ερωτούν και ζητούν διευκρηνήσεις: Οι νεότεροι ας ρωτήσουν τους πατεράδες κ. μανάδες τους, τους παπούδες και γιαγιάδες τους, ΕΜΕΙΣ δεν μεγαλώσαμε και γαλουγηθήκαμε με τα ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΙΚΑ ΙΔΑΝΙΚΑ, ότι οι ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ, ΟΙ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΟΣΥΜΟΡΙΤΕΣ, θα μας ΠΑΡΟΥΝ τα ΣΠΙΤΙΑ, ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ, ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ, ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ κ. ΤΑ ΓΙΔΙΑ ! ΘΑ ΜΑΣ ΒΙΑΣΟΥΝ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ κ. ΚΟΡΕΣ !! Και Ω ! ΕΚ ΘΑΥΜΑΤΟΣ βλέπουμαι, ότι ο "ΧΡΟΝΟΣ" είτανε ο καλύτερος κριτής ! Τα ΣΠΙΤΙΑ, Τα ΧΩΡΑΦΙΑ, Τα ΜΑΓΑΖΙΑ τα ΠΡΟΒΑΤΑ κ. Τα ΓΙΔΙΑ, .... ΑΛΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΠΕΙΡΑΝ ! ΟΙ .... ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΕΦΙΑΛΤΩΝ ! Και όσο ΑΝΑΦΟΡΑ για τους ... ΒΙΑΣΜΟΥΣ ;; ΣΑΣ ΕΚΑΝΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΑΙ, Ο ΣΕΒΑΣΤΟΣ ... ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΟΓΛΟΥ ! ΑΥΤΗ ΕΙΤΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ 1944 Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ! ΑΥΤΗ ! Και ως ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ για το ΣΤΟΜΑΧΙ ΤΟΥ ΧΟΝΤΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΡΟ κ. το ΨΗΛΟ ΚΑΠΕΛΟ; ΠΟΥΛΟΥΝ ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ !! ΕΙΠΑΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ;; Τα ... Τέτοια στον ΔΗΜΑΡΧΟ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.