27 Δεκεμβρίου 2011

Νόμος είναι το Δίκαιο του ...

Από το Αριστερά & Πολιτική

Νόμος είναι το Δίκαιο του κεφαλαιοκράτη. 

Φίλος, όταν του είπα για τα τεράστια κέρδη των πολυεθνικών και τα τεράστια πλούτη των καπιταλιστών που καταντάει, μερικές δεκάδες από αυτούς να έχουν μεγαλύτερο εισόδημα και πλούτο από δισεκατομμύρια φτωχούς του κόσμου μου απάντησε: «Μπορεί αλλά τα κέρδη αυτά, με εξαίρεση τα «μαύρα» που δεν είναι πολλά σε σχέση με αυτά που βλέπουμε, είναι νόμιμα. Με τήρηση της νομοθεσίας και των συνταγμάτων γίνονται»!

Σκέφτηκα ότι έχει απόλυτο δίκαιο! Νόμιμα είναι τα κέρδη. Γιατί είναι νόμιμα; Γιατί αυτό κατοχυρώνουν οι νόμοι και τα συντάγματα. Και ποιοι κάνουν τους νόμους και τα συντάγματα; Μα αυτοί που έχουν την εξουσία. Δηλαδή όπως και να το κάνουμε το θέμα είναι πάντα ποιος κατέχει την εξουσία και βάζει τους νόμους του ώστε να νομιμοποιεί μετά κάθε πράξη που τον συμφέρει.


Νόμος είναι το Δίκαιο του εργάτη.

Του απάντησα: "Σωστά! Αυτό που λες σημαίνει ότι αν οι εργαζόμενοι πάρουν την εξουσία με οποιοδήποτε τρόπο και με νέους νόμους και συντάγματα που θα κάνουν θα βγάλουν (οι νόμοι) παράνομα όλα τα κέρδη των καπιταλιστών μέχρι σήμερα, θα κατασχεθούν ως παράνομη κλοπή εργασίας, θα τους ζητηθεί να δουλέψουν για να επιστρέψουν όσα έφαγαν και δεν τα έχουν για να κατασχεθούν, θα απαγορευτεί να παίρνουν το προϊόν που βγάζουν οι εργάτες ως ιδιοκτησία τους και θα τους ανήκει μόνο ο μισθός σύμφωνα με τη αξία της εργασίας που θα κάνουν αν θέλουν να τρώνε ψωμί, δεν θα είναι νόμιμα όλα αυτά; Αφού θα το λένε οι νόμοι και το σύνταγμα"!

Το «Φυσικό Δίκαιο».

Έτρεξε να βρει τεκμηρίωση ότι το δίκαιο του κεφαλαιοκράτη είναι «Φυσικό Δίκαιο» και όχι ανθρώπινο ώστε να μη παραδεχτεί ότι οι τάξεις και οι άνθρωποι θέτουν το κάθε Δίκαιο. Είχε πρόβλημα με την ιστορία που δεν τον δικαίωνε. Είχε πρόβλημα με τη σκληρή πραγματικότητα που δεν τον δικαιώνει.

Το μόνο που του είπα είναι ότι έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα στην όλη του προσπάθεια. Οι εργάτες μπορούν να παράγουν και να υπάρξουν χωρίς τον καπιταλιστή αλλά ο καπιταλιστής χωρίς την εκμετάλλευση των εργατών ποτέ. Ο εργάτης παράγει πλούτο ενώ ο καπιταλιστής κλέβει πλούτο. Οι εργάτες μπορούν να επιλέξουν «διευθύνοντα μάνατζερ» για να διεκπεραιώνει τις αποφάσεις τους για το πώς και που θα πάει ο πλούτος που παράγουν, ο καπιταλιστής χωρίς τους εργάτες απλά πεθαίνει από την πείνα αφού δεν ξέρει ούτε το ψωμί του να βγάλει. Άρα η πηγή του πλούτου και η πραγματική πηγή κάθε εξουσίας που είναι η παραγωγή βρίσκεται στα χέρια του εργάτη, είτε αυτός το έχει συνειδητοποιήσει είτε όχι.

Έτσι το «Φυσικό Δίκαιο» είναι εκ των πραγμάτων το Δίκαιο του Εργάτη.

...γιατί όλη η αλήθεια κρύβεται στο παρακάτω σύνθημα:

1 σχόλιο:

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.