19 Δεκεμβρίου 2011

Η μελέτη της Ιστορίας μας είναι παράγοντας ισχυροποίησης, ωρίμανσης και ανάπτυξης του Κόμματος

Από τον Ριζοσπάστη

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Β' Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας
Ο Β' Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, 1949 - 1968
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, έγινε την περασμένη Τετάρτη από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ η παρουσίαση του Β' Τόμου του «Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, περίοδος 1949 - 1968», που εγκρίθηκε από πανελλαδική Συνδιάσκεψη τον Ιούλη και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη «Σύγχρονη Εποχή». Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα ολόκληρη την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στην εκδήλωση, που πλαισιώθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα και σηματοδοτεί την έναρξη σειράς εκδηλώσεων από τις Κομματικές Οργανώσεις για την παρουσίαση του Β' τόμου του Δοκιμίου σε όλη τη χώρα.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ικανοποίηση παρουσιάζουμε σήμερα το δεύτερο τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ που αφορά στην περίοδο 1949-1968. Ηδη από τη δεκαετία του 1980 είχε δρομολογηθεί η συγγραφή του Α' Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, της περιόδου 1918-1949. Μετά το 14ο Συνέδριο - ανασυγκρότησης του ΚΚΕ, αυτό το καθήκον υλοποιήθηκε με τη διαμόρφωση του Α' Τόμου που εκδόθηκε το 1995 και παράλληλα δρομολογήθηκε η συγγραφή του Β' Τόμου 1949-1968.
Είμαστε το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που μελετά με επιστημονικό και κυρίως συλλογικό τρόπο την Ιστορία του, την εκθέτει ανοιχτά στην κρίση των φίλων και οπαδών, των αγωνιστών, όλων των εργαζομένων, στην κρίση της νεολαίας, αποτιμά την προσφορά του, ανοιχτά μιλά για λάθη και παραλείψεις.
Μελετάμε την Ιστορία μας για να αποτιμήσουμε την προσφορά μας, αλλά και τα λάθη, τις παραλείψεις μας, να αποκτήσουμε νέα πείρα και γνώση. Ολα αυτά τα βλέπουμε ως παράγοντες ισχυροποίησης, ωρίμανσης και ανάπτυξης του Κόμματος. Επιδιώκουμε μέσα και από αυτή τη διαδικασία να γίνει η δράση μας πιο διεισδυτική και αποτελεσματική, στην πάλη για την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό.

Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα
Εχουν γραφτεί πολλά για σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας, έχουν κυκλοφορήσει ιστορικά και άλλα και βιβλία ή μονογραφίες, έρευνες και άρθρα για το ΚΚΕ και σημαντικές στιγμές της Ιστορίας του.
Αυτό που ξεχωρίζει, κατά τη γνώμη μας, την έκδοση που παρουσιάζουμε σήμερα, είναι ότι πρόκειται για έργο συλλογικής μελέτης που στηρίχθηκε σε ένα τεράστιο γραπτό υλικό, που ήδη έχει εκτεθεί δημόσια, ακόμα και σε εχθρικές πηγές προς την ιδεολογία του ΚΚΕ. Η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε περιλαμβάνει αρχειακές πηγές, ντοκουμέντα του Κόμματος, κομματικά ντοκουμέντα της ΕΔΑ, εφημερίδες και περιοδικά, ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Εντεκα πυκνογραμμένες σελίδες καταλαμβάνει η αναλυτική έκθεση της βιβλιογραφίας.
Ο δεύτερος Τόμος του Δοκιμίου συζητήθηκε σε όλο το Κόμμα και στα όργανα της ΚΝΕ, αφού συγκεντρώθηκαν πάρα πολλές παρατηρήσεις, τελικά έγινε παραπέρα επεξεργασία και διαμορφώθηκε σε απόφαση με τη διαδικασία της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, που με βάση το Καταστατικό μας είναι το δεύτερο σε σημασία κομματικό σώμα μετά το Συνέδριο.
Στον Τόμο, που πλησιάζει τις 800 σελίδες, αναφέρονται τα πιο βασικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.
Το πιο σημαντικό, το πιο ξεχωριστό είναι ότι στις σελίδες του Δοκιμίου δεν περνάει μόνο η δράση των «επάνω», των κομμάτων, των ηγεσιών, των προσωπικοτήτων, αλλά και η δράση των «κάτω», των εργατών, των εργαζομένων γενικότερα, του κινήματος. Η ταξική πάλη είναι παρούσα, δηλαδή η κινητήρια δύναμη της κοινωνικής εξέλιξης.

Γεμάτη από κόσμο κάθε ηλικίας η αίθουσα της εκδήλωσης
Ξεχωριστό επίσης είναι και ένα άλλο χαρακτηριστικό, ότι δεν κλείνουμε την Ιστορία του Κόμματος, του κινήματος, των εξελίξεων στα σύνορα της Ελλάδας και μόνο. Το Δοκίμιο κάνει πλατιά και βαθιά εξέταση των διεθνών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, γιατί η Ελλάδα ήταν και είναι αναπόσπαστο τμήμα του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος, η ταξική πάλη με όλες τις μορφές ήταν επίσης αναπόσπαστο τμήμα των αντίστοιχων διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων, και γιατί το Κόμμα μας ήταν επίσης οργανικό τμήμα του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος (ΔΚΚ).










Το υπόλοιπο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.