29 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΜΕ:Παναττική απεργία στις 17 Γενάρη για τη Χαλυβουργία


Παναττική απεργία στις 17 Γενάρη

* Η ημερομηνία της απεργίας καταλήχθηκε χτες, σε σύσκεψη των προεδρείων των ΔΣ των Εργατικών Κέντρων Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου
* Σύσκεψη της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ για το σχεδιασμό και την οργάνωση της δράσης για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας


Χωρίς να χάνουν ούτε λεπτό, με αποφασιστικότητα, ορμή και σχέδιο για το όσο το δυνατόν πλατύτερο άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, την έγκαιρη και καλή προετοιμασία,οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο λεκανοπέδιο της Αττικής ρίχνονται στη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης παναττικής απεργίας στις 17 του Γενάρη. Ηδη, τα ΔΣ των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Λαυρίου είχαν αποφασίσει την απεργία με ανοιχτή ημερομηνία. Η ημερομηνία της απεργίας αποφασίστηκε χτες, σε σύσκεψη των προεδρείων των ΔΣ των Εργατικών Κέντρων Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου.

Ο σχεδιασμός και η οργάνωση της απεργίας, η εμπειρία από τους χώρους δουλειάς και τα βασικά μέτωπα πάλης συζητήθηκαν στη σύσκεψη που οργάνωσε χτες το απόγευμα η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ στην κατάμεστη από συνδικαλιστές και εργαζόμενους αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων της Αθήνας.

Πρόκειται για μια μάχη σύνθετη που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τα σωματεία και οι σωματειακές επιτροπές στοχεύουν, όπως σημείωσε στην εισήγησή του ο Χρήστος Κατσώτης, στέλεχος της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ, να αποτελέσει έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις (π.χ. «Χαλυβουργία», «Λουκίσας», ΑΛΤΕΡ κλπ.). Αποφασιστική απάντηση στη γενικευμένη επίθεση κυβέρνησης, εργοδοσίας και τρόικας στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καθοριστικό βήμα στην αποδυνάμωση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, για την ανασύνταξη του κινήματος.


«Εχουμε κάνει βήματα, οι συνθήκες απαιτούν άλματα»Ο αγώνας των χαλυβουργών, τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, πρέπει να αποτελέσει οδηγό στην οργάνωση του αγώνα μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Με δεδομένο ότι η επίθεση κλιμακώνεται, τα νέα βαριά και επώδυνα μέτρα σε βάρος του λαού θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας, ο συνδικαλιστής σημείωσε ότι «οι εργαζόμενοι με την απεργία μπορούν και πρέπει να απαντήσουν αποφασιστικά σε αυτή την επίθεση, να οξύνουν την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και το κεφάλαιο».

Υπογράμμισε ότι «τα συνδικάτα, οι επιτροπές αγώνα και οι σωματειακές επιτροπές με αυταπάρνηση, ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες, να ριχτούν στη μάχη της οργάνωσης της απεργίας. Η αξιοποίηση αρκετών δυνάμεων σε κάθε συνδικάτο είναι αυτό που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, να κινητοποιεί εργαζόμενους».

Οπως χαρακτηριστικά είπε, στη «Χαλυβουργία» η δημιουργία επιτροπών είναι παράδειγμα γιατί βοήθησε να μπουν περισσότεροι στην καθημερινή μάχη, να διαμορφώνεται και να ατσαλώνεται η ίδια η συνείδησή τους. Η οργανωτική αυτή δουλειά βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπονομευτικής δράσης των εργοδοτικών δυνάμεων, συμβάλλει στην αντοχή των εργαζομένων στο σκληρό αγώνα.

Τόνισε επίσης ότι πρέπει «να υπάρξει σχέδιο σταθερό σε κάθε σωματείο με συνεδρίαση καλά προετοιμασμένη και καλή συζήτηση στο ΔΣ. Με συσκέψεις, συζητήσεις, συνελεύσεις για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας, τη μαζική συμμετοχή σ' αυτήν των εργαζομένων. Να οργανωθεί έτσι η δουλειά ώστε να αξιοποιηθούν τόσες δυνάμεις ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε και να φτάνουμε κάθε φορά γρήγορα και ολοκληρωμένα σε περισσότερους χώρους δουλειάς, στην πλειοψηφία του κλάδου».

Σημείωσε ότι στην προσοχή και το σχεδιασμό κάθε κλάδου πρέπει να είναι:

* Η καθημερινή δράση για την οργάνωση της τάξης μας σε κάθε κλάδο.
* Η ενδυνάμωση της αλληλεγγύης παντού.
* Η διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας των ανέργων με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.
* Η συνέχιση της δράσης ενάντια στα χαράτσια.
* Η διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
* Η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών του λαού.
* Η αποφασιστική στάση απέναντι στις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, η ανατροπή όπου επιχειρούνται.
* Η επαγρύπνηση στη δημιουργία ενώσεων προσώπων από την εργοδοσία.


Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι στο περιεχόμενο της δράσης δεν μπορεί παρά να έχει προτεραιότητα η πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, η συσπείρωση όλο και περισσότερων δυνάμεων στην πάλη για το δρόμο ανάπτυξης που συμφέρει την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.


Να είναι πρωτοφανής ο ξεσηκωμός των δυνάμεων του ΠΑΜΕ

Στη σύσκεψη αγωνιστικό χαιρετισμό μετέφερε εκπρόσωπος από τη Γενική Συνομοσπονδία Οικοδόμων Ινδίας και τη Διεθνή Οργάνωση Οικοδόμων. Ο πρόεδρος του σωματείου στη «Χαλυβουργία» Γ. Σιφωνιός στάθηκε ιδιαίτερα στο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που εκδηλώνεται στον αγώνα τους, αλλά και στη μάχη που δίνουν οι χαλυβουργοί ο αγώνας αυτός να αγκαλιάσει και άλλες επιχειρήσεις και κλάδους.

Τον καθοριστικό ρόλο της συμπαράστασης από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον αγώνα τους, αλλά και το παράδειγμα του αγώνα των χαλυβουργών, υπογράμμισε εκπρόσωπος από τη Σωματειακή Επιτροπή στην επιχείρηση 3Ε. Ανάλογη και η εμπειρία από εκπρόσωπο του Συνδικάτου Μετάλλου της Αθήνας για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε επιχειρήσεις (π.χ. «Λουκίσας») στη βιομηχανική ζώνη του Περιστερίου.

Ο Π. Ηλιόπουλος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι μπροστά στην απεργία πρέπει να υπάρξει «πρωτοφανής ξεσηκωμός των δυνάμεών μας. Πρέπει να σκεφτούμε σε κάθε χώρο σε κάθε σωματείο πώς θα οργανώσουμε τη δουλειά». Υπογράμμισε ότι «θα είναι μεγάλη επιτυχία μπροστά στην απεργία να οργανωθούν - και μπορούν - εκατοντάδες γενικές συνελεύσεις, να γίνει συζήτηση, να βγουν συμπεράσματα».

Ο Γιώργος Σκιαδώτης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος από την οργάνωση της απεργίας και υπογράμμισε: «Κριτήριο μπροστά σε αυτή τη μάχη πρέπει να είναι σε πόσους περισσότερους εργάτες θα φτάσουμε. Κριτήριο επίσης πρέπει να είναι πόσοι θα μπουν στην προετοιμασία αυτής της μάχης. Κριτήριο πρέπει να είναι το ζήτημα της πάλης για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης. Είναι αναπόσπαστη πλευρά της σύγκρουσης με την κυβέρνηση και το κεφάλαιο η διαπάλη με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό». Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να βαθύνει η πολιτική και ιδεολογική διαφώτιση. Να γίνει συζήτηση με τους εργάτες, να αναδειχτεί το ζήτημα ότι δεν υπάρχει σήμερα υποχώρηση που να οδηγεί στην άμβλυνση της επιθετικότητας της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, ότι είναι μονόδρομος η οργάνωση της πάλης για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Αρκετές ακόμα ήταν οι παρεμβάσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων από διάφορους κλάδους.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.