15 Δεκεμβρίου 2011

Δημοσκοπήσεις : Έχουν κάνει επιστήμη την απάτη ...

Αυτό που γίνεται φέτος με τα αστικά μέσα ενημέρωσης και τις δημοσκοπήσεις πραγματικά δεν έχει προηγούμενο, καθώς κάθε εβδομάδα έχουμε και απο 2-3 καινούργιες δημοσκοπήσεις. Εμείς ως μπλογκ αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε αυτό τον χορό της "δημοσκοπολογίας", καθώς απο την μια δεν εμπιστευόμαστε με τίποτα τα αστικά μαγειρεία παραπλάνησης της κοινής γνώμης, αλλά επιπλέον, καθαρά επιστημονικά, θεωρούμε τις δημοσκοπήσεις των 1000 και 2000 ατόμων μια ακόμη απάτη. Ειδικά όταν το εύρημα της δειγματοληψίας (όταν και εφόσον αυτό υπάρχει στην πραγματικότητα) υφίσταται σταθμίσεις και διάφορες άλλες στατιστικές αλλοιώσεις, πριν βγει επίσημα στα αστικά μέσα.

Δηλαδή παίρνεις τηλέφωνα, καταγράφεις τα στοιχεία και μετά σύμφωνα με την γεωγραφική, ηλικιακή, εκπαιδευτική και εργασιακή κατανομή του πληθυσμού της χώρας, διαλέγεις ποιο στατιστικό εύρημα θα συμπεριληφθεί ή όχι στο αποτέλεσμα της έρευνας. Και όταν το αποτέλεσμα είναι περίεργο, απλά κοιτάζουμε τι έλεγε η προηγούμενη έρευνα και την προσαρμόζουμε αναλόγως ... Κουραφέξαλα με ρίγανη.

Τελοσπάντων, αστικά παιχνίδια είναι τούτα, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί ...

Αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω το σημερινό ανέκδοτο της MRB, που ακούει στο όνομα "Εξαμηνιές τάσεις". Σύμφωνα λοιπόν με την MRB τα αποτελέσματα της "έρευνας" σε δείγμα 2000 ανθρώπων, είναι τα κάτωθι.Κατα το παραπάνω διάγραμμα, το ΠΑΣΟΚ προτίμησε το 12,1% δηλαδή σε δείγμα 2000 ανθρώπων αυτό μας κάνει 242 ψήφοι, την ΝΔ το 20,7% και 414 ψήφοι, το ΚΚΕ το 9,5% και 191 ψήφοι, το ΛΑΟΣ το 6% και 120ψήφοι , το ΣΥΡΙΖΑ το 7,5% και 150 ψήφοι .... μπλα μπλα μπλα , και λευκό-άκυρο 11,8 δηλαδή 236 ψήφοι, δεν θα πάνε να ψηφίσουν το 3% (μόνο ???) δηλαδή 60 άτομα και τέλος δεν έχουν αποφασίσει, δεν ξέρουν και δεν απαντούν 230 άτομα δηλαδή 11,5%. Ωραίααα ...

Ανεξαρτήτως λοιπόν εαν πιστεύω πως τα αποτελέσματα είναι μια πλαστή εικόνα της πραγματικότητας, με ξάφνιασαν τα επόμενα 2 διαγράμματα-πίνακες που δείχνουν την κατανομή των εγκύρων και την εκτίμηση ψήφου, βάση πάντοτε των παραπάνω (ήδη σταθμισμένων και ποιός ξέρει τι άλλο ...) αποτελεσμάτων !Κανονικά εαν χρησιμοποιήσουμε μια απλή μαθηματική μονοβάθμια εξίσωση, μπορούμε να μετατρέψουμε τα ποσοστά που αντιστοιχούν πλέον στο 100 - 14,8 = 85,2%. Δηλαδή

ΠΑΣΟΚ = 12,1%/85,2% = 16,42% και όχι 15,1% όπως μας αναφέρει το διάγραμμα
ΝΔ=20,7%/85,2% = 24,30% και όχι 26% όπως μας αναφέρει το διάγραμμα
ΚΚΕ=9,5%/85,2% = 11,15% και όχι 11,6% όπως μας αναφέρει το διάγραμμα
ΛΑΟΣ=6,0%/85,2% = 7,04% και όχι 6,2% όπως μας αναφέρει το διάγραμμα
και πάει λέγοντας ...

Χμμμ ... κάτι δεν πάει καλά ! Α ναι ...  Στο παραπάνω διάγραμμα έχουν αφαιρεθεί υποτίθεται οι μετρήσεις των άκυρων, λευκών και της αποχής, δηλαδή το ποσοστό των 3,5% (λευκό) + 8,3% (άκυρο) + 3% (δεν θα πάω να ψηφίσω), δηλαδή σύνολο 14,8% το οποίο μας κάνει 296 άτομα ... και όχι 492 όπως μας λέει στο γκρί πλαίσιο (Ν=1502) !!! Τα δυο διαγράμματα δεν συμφωνούν καθώς απο κάπου εμφανίστηκαν άλλα 196 άτομα που δεν θα πάνε να ψηφίσουν ή θα ρίξουν λευκό/άκυρο ...

Μα εάν σου απάντησαν απο την αρχή πως δεν θα πάνε να ψηφίσουν, τι τους βάζεις στο αρχικό διάγραμμα ?? Και περεταίρω, τι σημαίνει στο πρώτο διάγραμμα το 3% ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ και τι τους διαχωρίζει απο τους υπόλοιπους που εμφανίστηκαν στο δεύτερο διάγραμμα ?

Περίεργα πράγματα.

Έστω όμως ότι δέχομαι πως θα πάνε να ψηφίσουν 1508, ενώ στο πρώτο διάγραμμα μας παρουσίασες την τάση των 2000 ατόμων. Όμως αυτό δεν απαντάει στην μεταμόρφωση της αδιευκρίνιστης ψήφου η οποία από το 11,5% στο πρώτο διάγραμμα, πάει στο 18% στο δεύτερο. Διότι πως οι 230, που στους 2000 μας κάνουν όντως 11,5%, στο δεύτερο διάγραμμα οι ίδιοι 230 στους 1508 όπως μας λες ... μας κάνουν 18% ?? Το δικό μου κομπιουτεράκι βγάζει 15,55 %, λες να είναι χαλασμένο ? Άσε που δε δέχομαι με τίποτα, πως 16 απο τους 191 που ψήφισαν ΚΚΕ, δεν θα πάνε τελικά να ψηφίσουν ... Απαπαπα ;-)

Υπάρχει όμως και η άλλη περίπτωση. Να εννοείται πως 492 δεν θα πάνε, συν άλλοι 236 θα ρίξουν λευκό-άκυρο, συν άλλοι 60 ... που δεν θα ψηφίσουν ! Χμμμ, σε αυτήν την περίπτωση, όντως οι 230 αναποφάσιστοι μας κάνουν 18,1 % ... Ωραία εμείς τον λύσαμε τον γρίφο σας, αλλά εσείς θα πρέπει να μας πείτε σε ποιο απο τα δυο κάνετε ψευδή παράθεση "στοιχείων" !

Σιγά τα ωά μέχρις εδώ (μας ζάλισες με τα νούμερα θα μου πείτε) ... καθώς το κορυφαίο "ατόπημα" έρχεται στον επόμενο πίνακα.


Ας ξεχάσουμε λοιπόν για λίγο, όλα αυτά που λέγαμα παραπάνω και ας δεχτούμε το δευτερο διάγραμμα ως αποτέλεσμα της επιστήμης και ότι τα δικά μας μαθηματικά έχουν ολίγον σκουριάσει, μιας και είμαστε απολιθωμένοι κομμουνισται.

Έχουμε και λέμε ... εαν κατανεμηθεί το 18% της αδιευκρίνιστης ψήφου σε κάποιο απο τα κόμματα, τότε το ΠΑΣΟΚ λέει φτάνει από 15,1% στο 19,1%, η Νέα Δημοκρατία από το 26% εκτοξεύεται στο 32,7% και το ΚΚΕ απογειώνεται απο το 11,6 στο .... 11,2 % !!! Δηλαδή στην κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου ενώ τα ποσοστά ΟΛΩΝ των κομμάτων αυξάνεται (πολύ λογικά) απο το ΚΚΕ έφυγε και άλλο ένα 0,4% ? Τι έγινε ρε παιδιά ?

Μάλιστα εαν βάλουμε την κατανομή στο μικροσκόπιο, τότε το 4% που παίρνει επιπλεόν το ΠΑΣΟΚ αντιστοιχεί στο 22,2% της αδιευκρίνιστης ψήφου, το 6,7% που παίρνει επιπλεόν η ΝΔ αντιστοιχεί στο 37,2% της αδιευκρίνιστης, το 2,4% της Δημοκρατικής Αριστεράς αντιστοιχεί στο 13,3 % της αδιευκρίνιστης ψήφου ... το -0,4% που παίρνει το ΚΚΕ αντιστοιχεί σε 2,2 άτομα που ξαναπήραν πίσω την MRB να ακυρώσουν την ψήφο τους (!!!) και όλα τα υπόλοιπα κόμματα μοιράζονται την διαφορά.

Αυτή η κατανομή, βάσει ποιού επιστημονικού κριτηρίου, αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα ?
Φυσικά καμίας ! Κάποιος μύρισε τα νύχια του και μοίρασε το 73 % της αδιευκρίνιστης ψήφου σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και κατα λάθος μάλλον αφαίρεσε ένα 0,4% από το ΚΚΕ !! Κατα τα άλλα μας φαίνεται απόλυτα λογικά, το 18% να μην έχει πάρει πρέφα του τι γίνεται, και να ταλαντεύεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ ... ! Βέεεβαια

Πολύ πιθανόν να ζαλιστήκατε απο τα νούμερα, για αυτό πηγαίνετε να πάρετε λίγο φρέσκο αέρα.

Το ζουμί βεβαίως είναι, τι γίνεται με τις δημοσκοπήσεις ΠΡΙΝ δημοσιευθούν, το μαγείρεμα που γίνεται πίσω απο τις κουρτίνες ... και όχι οι μαθηματικές "ατασθαλείες" κατα την δημοσίευση, αλλά ακόμα και αυτές μας δείχνουν πως μερικοί δεν οδηγούνται απο την επιστήμη στο σωστό αποτέλεσμα, αλλά οδηγούν την επιστήμη στο αποτέλεσμα που θέλουν. Δηλαδή με λίγα λόγια, έχουν κάνει την απάτη επιστήμη.

9 σχόλια:

 1. Λίγα πράγματα μόνο ξέρω από στατιστική, αλλά αναγκάστηκα να μάθω κάποια στοιχειώδη. Για να έχει αξία μια τέτοιου τύπου έρευνα πρέπει να στηρίζεται σε τυχαία δειγματοληψία (αλλιώς σε κάθε δειγματοληψία σε στρώματα ή δεσμίδες ή ό,τι άλλο, επιλέγουμε στην ουσία ό,τι νομίζουμε). Το δείγμα πρέπει να είναι επαρκώς μεγάλο με βάση συγκεκριμένο επιτρεπόμενο στατιστικό σφάλμα (υπάρχουν ιστοσελίδες που στο υπολογίζουν αμέσως ανάλογα με τον πληθυσμό). Η ίδια η διατύπωση των ερωτήσεων παίζει ουσιαστικό ρόλο (π.χ. θέλεις ευρώ ή δραχμή και λοιπές ανοησίες). Γενικά, η στατιστική στερείται έτσι κι αλλιώς πολλών επιστημονικών χαρακτηριστικών, αν άγεται και από συμφέροντα γίνεται κάτι παραπάνω από ύπουλη. Φαίδρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εδώ έχουν κατορθώσει να κάνουν την επιστήμη απάτη, θα έχουν πρόβλημα να κάνουν την απάτη επιστήμη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "we are floaaating down here"
  http://www.youtube.com/watch?v=UzoPUHKZTNM&feature=related

  (αν και πρεπει να ειναι ο κλοουν των μακ ντοναλντς που ειναι ακομη πιο τρομακτικος, διοτι εχει τραφει με τα προιοντα της επιχειρησης και οχι με παιδικη σαρκα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όχι ρε συ, μη σε πιάνουν οι μαύρες σου. Σιγά μη μας καταπιεί αυτός ο κεφτές.

  Να...τσίμπα κι αυτό για να ορθοποδήσει η λογική: http://sokoban.info/?1_1
  7000 πίστες! Μη μου πεις ότι δεν φτάνουν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Yuri να σου καεί το βίντεο, με κόλησες βραδυάτικα ^%#&^@#%$%&*#&^#%

  τσιγάρο... και επόμενη πιστα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. της πλάκας. εξίσου καλή ήταν και η ανάλυση της αξιολόγησης της κυβέρνησης παπαδήμου σε "καλή" και "όχι καλή" (υποθέτω πως στη μεταβλητή "φύλο" οι κατηγορίες θα ήταν "άνδρες" και "όχι άνδρες"!!!) Εύγε στο Νικολακόπουλο. Ο άνθρωπος παράγει δική του επιστήμη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Yuri!! Αυτο το παιχνιδι θελει γερα νευρα..argh

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ναι...μπορεί να σε φτάσει σε αδιέξοδο...αλλά ποτέ δεν είναι στην πραγματικότητα αδιέξοδο, ΑΝ ακολουθείς φυσικά τον σωστό δρόμο... ;)

  Πάντως, για όσους το προσπαθήσουν, τα επίπεδα του αρχικού παιχνιδιού είναι τα πρώτα 50 (αυξανόμενη δυσκολία). Όλα τα υπόλοιπα είναι προσθήκες από διάφορους που το εκτίμησαν...(στο αρχικό σου έδινε και την δυνατότητα σχεδιασμού!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.