27 Δεκεμβρίου 2011

Τα βιβλία των Χριστουγέννων

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή επιλέγω κάποιο βιβλίο του Ντίκενς για διάβασμα. Ο λόγος που έχω συνδυάσει τον Ντίκενς με τα Χριστούγεννα, θαρρώ πως είναι το "A Christmas Carol" (Χριστουγεννιάτικη ιστορία, στα Ελληνικά), η γνωστή ιστορία με τον τσιγκούνη Σκρουτζ και οι πάμπολες φορές που την έχω δει σε διάφορες κινηματογραφικές μεταφορές. Γενικά δεν θεωρώ τον εν λόγω συγγραφέα ιδιαίτερα...εορταστικό, λόγω της ζοφερής ατμόσφαιρας που έχουν τα βιβλία του και των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται, αλλά όπως λέει και η παροιμία, είμαι πλάσμα της συνήθειας!

Λόγω του ότι τα βιβλία του (εκτός από τα "Δύσκολα χρόνια", "Ιστορία δύο πόλεων" , "Μεγάλες προσδοκίες" και "Χριστουγεννιάτικα βιβλία") είναι πολύ μεγάλα σε έκταση, συνήθως ξεκινάω αρχές Δεκέμβρη για να τελειώσω ανήμερα των Χριστουγέννων. Είναι κάτι σαν ιεροτελεστία.


Φέτος επέλεξα το "Dombey and Son", δεδομένου ότι πλέον τα έχω διαβάσει σχεδόν όλα και αυτό είχε μείνει παραπονεμένο, αρκετά χρόνια στη βιβλιοθήκη μου . Δεν γνωρίζω αν έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά. Λίγο που έψαξα στο νετ, δεν βρήκα κάτι. Πάντως όσοι νιώθετε άνετα με τα αγγλικά σας, σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Υπάρχει στην Πρωτοπορία σε πολύ χαμηλή τιμή (χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση, μόνο εκεί το βρήκα!).
http://www.protoporia.gr/product_info.php/products_id/147314
Ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου αλλά και η πορεία του, θυμίζουν σε αρκετά πράγματα την Χριστουγεννιάτικη Ιστορία.

Αν έπρεπε να επιλέξω ένα βιβλίο του ως το καλύτερο (πράγμα δύσκολο μιας και πρόκειται για τον αγαπημένο μου συγγραφέα) , θα επέλεγα τον "Ζοφερό οίκο", ο οποίος έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, με δεύτερο το "Δαβίδ Κόπερφιλντ" ή "Τα δύσκολα χρόνια"! Προσοχή όμως στις εκδόσεις, γιατί κυκλοφορούν πολλές πετσοκομμένες, πράγμα απαράδεκτο για οποιοδήποτε βιβλίο, πόσο μάλλον για βιβλίο του Ντίκενς.

Χτές ξεκίνησα να διαβάζω τον "'Ενοικο" του Χαβιερ Θερκας, Ισπανού συγγραφέα, για τον οποίο είχα ακούσει πολλά θετικά σχόλια. Έχοντας φτάσει σχεδόν στο τέλος, μπορώ να πω ότι είναι πολύ καλό και ίσως λίγο καφκικό. Δεν διαβάζω πολύ συχνά σύγχρονη λογοτεχνία, αλλά το συγκεκριμένο είναι μια καλή επιλογή.

Τώρα σκέφτομαι ποιο θα είναι το βιβλίο της πρωτοχρονιάς. Ενδεχομένως να ξαναδιαβάσω ένα από τα τρία αγαπημένα μου βιβλία (που μαζί με τον "Ζοφερό Οίκο" που ανέφερα παραπάνω) συμπληρώνουν την χρυσή τετράδα. Τον "άρχοντα των δαχτυλιδιών", τον "Κόμη Μοντεχρίστο" (βάζω το λινκ της αγγλικής έκδοσης, διότι όποιο ελληνικό αντίτυπο έχει πέσει στα χέρια μου έχει -στην καλύτερη περίπτωση- υποστεί κούρεμα 50%!!) ή το "Τζέην Έυρ".

EDIT

Για όποιον μπορεί να διαβάσει ολόκληρο βιβλίο από οθόνη υπολογιστή (εγώ δεν μπορώ, δυστυχώς) ρίξτε μια ματιά εδώ:

Τα άπαντα του Ντίκενς
http://www.dickens-online.info/

Ο κόμης (και πολλά άλλα)
http://www.literature.org/authors/dumas-alexandre/the-count-of-monte-cristo/

Jane Eyre
http://www.literature.org/authors/bronte-charlotte/jane-eyre/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.