15 Δεκεμβρίου 2011

Για την απεργία και κατάληψη του ALTER


Για κάμποσες ημέρες τώρα, οι εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού ALTER (και όταν μιλάμε για εργαζόμενους δεν εννοούμε φυσικά τους μεγαλοδημοσιογράφους με τα χρυσά συμβόλαια), έχουν διακόψει την ροή του προγράμματος του σταθμού - τις επαναλήψεις και τις χιλιοπαιγμένες ταινίες δηλαδή - ώστε να καταγγείλουν την διοίκηση και τον ιδιοκτήτη Γ. Κουρή, που τους οφείλει τα δεδουλευμένα 10 και πλέον μηνών. Στην θέση της κανονικής ροής του σταθμού, παίζουν όλη την ημέρα, μηνύματα που κάνουν γνωστό το πρόβλημά τους, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν προστεθεί και μηνύματα αλληλεγγύης προς άλλους χώρους εργασίας που απεργούν, όπως είναι η Ελληνική Χαλυβουργία. Ως ένδειξη συμπαράστασης εργαζόμενοι της Ελληνικής Χαλυβουργίας, βρέθηκαν χθες στις εγκαστάσεις του ΑΛΤΕΡ.

Φυσικά δεν αναμένουμε οι εργαζόμενοι του ALTER, να ριζοσπαστικοποιηθούν απο την μια μέρα στην άλλη, αλλά ελπίζουμε να αντιληφθούν πολύ γρήγορα, πως :

(α) δεν υπάρχει επιστροφή στις ημέρες που απλά έκαναν την δουλειά τους και έπαιρναν έναν μισθό, άσχετα με τον συστημικό, αντιλαϊκό και αντικινηματικό ρόλο που έπαιζε και παίζει ένας αστικός προπαγανδιστικός σταθμός σαν τον ALTER. Στις μέρες που έρχονται έχουν και οι ίδιοι ανάγκη την αλληλεγγύη άλλων εργαζομένων, την οποία σίγουρα δεν την αποκτάς όταν η εργασία σου (ακόμα και χωρίς να το θέλεις) οδηγεί στην σπίλωση και καταδίκη τους.


(β) έχουν (είχαν ??) στα χέρια τους τόσες μέρες μια πολύ σημαντική δυνατότητα την οποία αφήνουν δυστυχώς ανεκμετάλλευτη και αυτή είναι η πανελλαδική εμβέλεια του σταθμού. Το τι θα μπορούσες να κάνει κάποιος με αυτήν, μπορει να το φανταστεί ο καθένας. Δεν ξέρουμε φυσικά ποιές είναι οι δυνατότητες των εργαζομένων που έχουν κάνει κατάληψη στον σταθμό, αλλά εδώ το ΠΑΜΕ κάνει ερασιτεχνικό δελτίο ειδήσεων ... δεν θα μπορούσε το προσωπικό ενός τηλεοπτικού σταθμού ?

Το τελευταίο ήταν ερώτημα που μας απασχολούσε ημέρες, αλλά όπως φαίνεται οι εξελίξεις θα μας προλάβουν καθώς ήδη η διοίκηση προχωρά σε μηνύσεις με την στήριξη του ΕΣΡ και την πίεση της DIGEA, καθώς ενοχλούνται ορισμένοι ακόμα και απο αυτά τα μηνύματα συμπαράστασης που βγαίνουν στο γυαλί. Φανταστείτε να έκαναν και εργατικό ρεπορτάζ δηλαδή.

Διαβάζουμε στον σημερινό Ριζοσπάστη :

Μήνυση κατά των εργαζομένων κατέθεσε, χτες, ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, Γ. Κουρής, μόλις μία μέρα μετά από την καταγγελία της εταιρείας των μεγαλοκαναλαρχών DIGEA στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για «εκπομπή περιεχομένου μη αδειοδοτημένου», αλλά και τις δηλώσεις του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ο Γ. Κουρής μήνυσε τους απλήρωτους εργαζόμενους, που πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα πάνω από 10 μήνες, για κατάληψη του χώρου και παρεμπόδιση της λειτουργίας του σταθμού.

Αστυνομική δύναμη από το Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου βρέθηκε χτες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις, μετά από εισαγγελική εντολή, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστώσει αν ευσταθούν οι καταγγελίες της διοίκησης. Στις εγκαταστάσεις αμέσως έσπευσαν σε συμπαράσταση εργαζόμενοι από άλλα ΜΜΕ καθώς και εκπρόσωποι Σωματείων και Ενώσεων.

Να σημειωθεί ότι όλα ξεκίνησαν μία μέρα πριν, όταν στήθηκε επιχείρηση φίμωσης των εργαζομένων από τους καναλάρχες έχοντας τη συνδρομή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ι. Λασκαρίδης, μετά και από σχετική καταγγελία της εταιρείας DIGEA, δήλωσε ότι το «εργατικό προσωπικό του σταθμού δεν περιορίστηκε στο να κάνει επίσχεση εργασίας, αλλά προχώρησε παραπέρα, στην κατάληψη του σταθμού», για την οποία κατάληψη παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη, αφού, όπως είπε, δεν αφορά το ΕΣΡ. Παράλληλα, το ΕΣΡ ανέθεσε σε νομικό σύμβουλο εισήγηση προκειμένου να εξετάσει αν έχει την αρμοδιότητα να λάβει μέτρα, με δεδομένο ότι ο σταθμός βρίσκεται στη διαδικασία του άρθρου 99.

Η DIGEA, η οποία εκπέμπει το ψηφιακό σήμα στο σταθμό, στην καταγγελία της ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα «ο ALTER, τις εγκαταστάσεις του οποίου έχουν καταφανώς καταλάβει και ελέγχουν εργαζόμενοι του σταθμού, μεταδίδει περιεχόμενο που δεν αποτελεί τηλεοπτικό πρόγραμμα, ούτε αφορά μόνο θέματα των εργαζομένων». Παράλληλα εκτιμά ότι με βάση τα παραπάνω η εταιρεία είναι «εκτεθειμένη σε σημαντικό νομικό κίνδυνο» και ζητά ...απαντήσεις αν μπορεί «νομίμως να συνεχίσει να εκπέμπει το σήμα του ALTER».

6 σχόλια:

  1. Ωστε επεμβαινει το ΕΣΡ ε????
    Για τις τοσες μαλακιες που δειχνουν τα φασιστοκαναλα δεν επεμβαινει ουτε για τα προσχηματα.
    Φαντασου να εκαναν ολα αυτα που συζηταγαμε οι εργαζομενοι του αλτερ (εργατικα δελτια, ρεπορταζ κτλ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΣΡ; Καλά αυτό δεν έχει αρμοδιότητα μόνο αμα πεις την λέξη "μαλάκας" και τα συναφή να επέμβει μόνο; ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι και να βαζει και κανα προστημο στον Λαζο-πουλο για το κλανιο-χιουμορ του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα ήθελα απλά να ενημερώσω ότι η σημερινή συναυλία αλληλεγγύης που είχαν προγραμματίσει οι εργαζόμενοι του σταθμού για σήμερα στις 20:00 δεν θα πραγματοποιηθεί για τεχνικούς λόγους, από ότι μου είπαν στο τηλέφωνο. Θα πρέπει να ξεκινήσει πάντως σύντομα κύμα συμπαράστασης προς τους εκεί εργαζόμενους αντίστοιχο με αυτό στην Χαλυβουργία. 'Εχω ακούσει (δεν έχω διασταυρώσει αν πρόκειται για ράδιο αρβύλα) ότι μερικοί εργαζόμενοι του σταθμού βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση με αποτέλεσμα να κοιμούνται στο σταθμό διότι δεν έχουν που να μείνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΛΙ Ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ Ο ΚΟΥΡΗΣ Ο ΨΕΥΤΟΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ? ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΝΤΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΕ? ΤΙ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΤΑ ΜΕΤΑΞΩΤΑ ΒΡΑΚΙΑ Ο ΑΘΛΙΟΣ? ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.