29 Δεκεμβρίου 2011

ΚΥΠΡΟΣ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Επιβεβαιώνονται τα μεγάλα αποθέματα

Από τον Ριζοσπάστη

Ανακοινώσεις έκανε χτες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Τα πλούσια κοιτάσματα προμηνύουν νέα ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τη διανομή της λείας στην Ανατολική Μεσόγειο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Από πέντε έως οκτώ εκατομμύρια κυβικά πόδια υπολογίζονται τα αποθέματα φυσικού αερίου που βρέθηκαν μετά τις ερευνητικές γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 12» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα αποτελέσματα των ερευνών που διενεργήθηκαν από την αμερικανο-ισραηλινή εταιρεία «Noble Enegry» ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας,Δημήτρης Χριστόφιας,κάνοντας λόγο για μία«μεγάλη ευκαιρία» και λέγοντας ότι η ανεύρεση φυσικού αερίου «δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για την Κύπρο (...) μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης».
Ξένοι επενδυτές έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για δραστηριοποίησή τους στην Κύπρο με αφορμή το φυσικό αέριο, καθώς, όπως σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος, το νησί «εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», ενώ παράλληλα διανοίγονται προοπτικές στο γεωστρατηγικό και πολιτικό πεδίο. Ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό». Απευθυνόμενος προς την Τουρκία, κάλεσε την Αγκυρα να επιδείξει πνεύμα «ειρήνης και συνδιαλλαγής, να αποφύγει τις οποιεσδήποτε τυχοδιωκτικές ενέργειες και προκλήσεις που προκαλούν προβλήματα στις συνομιλίες, αλλά και ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, η κυβέρνηση έχει αρχίσει το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, ενώ σύντομα θα προχωρήσει στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης και τη δημόσια προκήρυξη για τα υπόλοιπα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

2 σχόλια:

  1. από πέντε ως οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια όχι εκατομμύρια.

    βάλτε ένα τρις μπροστά από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δισδαιμονα δεν μπορω να πειραξω το κειμενο μιας και ειναι αναδημοσιευση
    : ]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.