28 Δεκεμβρίου 2011

Στήνει πολεμικό προγεφύρωμα στον Περσικό Κόλπο

Αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη

Ζητάει από τους εφοπλιστές να διαθέσουν 24 πλοία για μεταφορά πολεμικών εφοδίων προς «άγνωστη» περιοχή, που φωτογραφίζεται σαν γειτονική στο Ιράν

Σε πολεμική προετοιμασία βρίσκεται η ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή, με την Ελλάδα να αναβαθμίζει ολοένα και περισσότερο τον επικίνδυνο ρόλο της. Οπως προκύπτει από έγγραφο που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης», το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Αραβικής Θάλασσας και του Περσικού Κόλπου και για το σκοπό αυτό κίνησε τις διαδικασίες για τη συγκέντρωση εμπορικών πλοίων που θα συμβάλουν στη μεταφορά πολεμικών εφοδίων διά θαλάσσης.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) προς τα μέλη της, με ημερομηνία 22/12/2011 και θέμα «Ανάπτυξη δυνάμεων ΝΑΤΟ - Διαθεσιμότητα εμπορικών πλοίων». Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για «Ερευνα διαθεσιμότητας εμπορικών πλοίων για επιχειρησιακές ανάγκες» την οποία διεξάγει το ΥΕΘΑ/ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ (Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών) που εδρεύει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Η ΕΕΕ, απευθυνόμενη προς τους εφοπλιστές - μέλη της, επικαλείται σχετική ενημέρωση από το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ και αναφέρει: «(...) από τις αρμόδιες αρχές του NATO μελετάται η ενδεχόμενη ανάπτυξη και ανασύνταξη διά θαλάσσης της Δύναμης Επέμβασης του NATO εντός του 2012. Η εν λόγω ανάπτυξη και ανασύνταξη πρόκειται να διοργανωθεί, όταν απαιτηθεί, από το Συμμαχικό Στρατηγείο του NATO στη Θεσσαλονίκη». Το στρατηγείο για το οποίο γίνεται λόγος, είναι το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης HQ-NDC/GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού), που για το 2012 αναλαμβάνει τη διοίκηση του χερσαίου τμήματος της δύναμης ταχείας αντίδρασης (NRF) του ΝΑΤΟ, για την οποία επίσης γίνεται λόγος στο ίδιο έγγραφο των εφοπλιστών ως «Δύναμη Επέμβασης του ΝΑΤΟ». 


Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες

Το πνεύμα της σχετικής πρόσκλησης προς τους εφοπλιστές για διάθεση των πλοίων τους, παραπέμπει σε προετοιμασία πολεμικής επιχείρησης μεγάλης κλίμακας, παρά σε «άσκηση», όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο του εγγράφου. Σε κάθε περίπτωση, συνδέεται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και κυρίως με τους σχεδιασμούς είτε για πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράν, είτε κάποιου είδους αποκλεισμό της χώρας αυτής με ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να συνδέεται και με την ανάπτυξη της Νατοϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας, καθώς είναι γνωστή η πρόθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να δημιουργήσουν και νέες βάσεις γι' αυτό το σκοπό στην ευρύτερη περιοχή.

Στο ίδιο έγγραφο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών αναφέρονται ως λιμάνια αναχώρησης αυτά της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας, ενώ επισημαίνεται ότι «η ανάπτυξη των δυνάμεων θα γίνει σε περιοχή που θα καθορισθεί, απόστασης περί τα 2.700 ν.μ. μέσω Σουέζ, όπου θα υπάρχει κατάλληλος λιμένας φορτοεκφόρτωσης». Δίνεται, δηλαδή, σαφώς το στίγμα της περιοχής ενδιαφέροντος και ενδεχόμενης διεξαγωγής των επιχειρήσεως, που με βάση αυτές τις αποστάσεις είναι η περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Αραβικής Θάλασσας. Επίσης προβλέπεται ότι «η ανάπτυξη των δυνάμεων να διαρκέσει κατ' εκτίμηση δώδεκα (12) μήνες». 

Σε άλλο σημείο περιγράφονται αποκαλυπτικές λεπτομέρειες, όπως ότι «τα υλικά θα βρίσκονται συσκευασμένα σε containers στον λιμένα αναχώρησης, εκτός των ελικοπτέρων», ότι ο «εκτιμώμενος χρόνος ταξιδιού και κατάπλου στο λιμένα προορισμού» είναι δέκα (10) ημέρες. Παράλληλα καθησυχάζονται οι ενδιαφερόμενοι εφοπλιστές ότι «τα πλοία δεν πρόκειται να διέλθουν από εμπόλεμη περιοχή, αλλά μόνον από περιοχή υψηλού κινδύνου πειρατείας». Δηλαδή, θα περάσουν το στενό και τον Κόλπο του Αντεν, ανοιχτά της Σομαλίας, που χαρακτηρίζεται ως περιοχή πειρατείας, προφανώς με κατεύθυνση κάποιο «συμμαχικό» αραβικό λιμάνι απέναντι από το Ιράν, πράγμα που προσανατολίζει σε συγκέντρωση πολεμικών δυνάμεων στην περιοχή. 

Επί της ουσίας, διαβεβαιώνουν τους εφοπλιστές ότι η μπίζνα με το ΝΑΤΟ είναι «σίγουρη» και κερδοφόρα, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι ο εμπορικός στόλος μετατρέπεται σε δύναμη κρούσης της ιμπεριαλιστικής πολεμικής μηχανής. Την ίδια ώρα, οι ναυτεργάτες εμπλέκονται σε σοβαρούς κινδύνους και συμμετέχουν, χωρίς τη θέλησή τους, σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. 

Οσο για τον όγκο τού προς μεταφορά φορτίου, αναφέρεται πως θα γίνουν: Δεκατέσσερα δρομολόγια για μεταφορά 114 κοντέινερ με καύσιμα, ανά δρομολόγιο. Ενα δρομολόγιο στο οποίο θα μεταφέρονται 114 κοντέινερ με καύσιμα και 2 ελικόπτερα τύπου «Chinook» («Σινούκ»). Εξι δρομολόγια στα οποία θα μεταφέρονται 114 κοντέινερ με καύσιμα και 4 ελικόπτερα τύπου «Chinook». Tρία δρομολόγια στα οποία θα μεταφέρονται 114 «Σινούκ» με καύσιμα και 5 ελικόπτερα τύπου «Chinook» (CH-47D).

Μπούσουλας τα μνημόνια

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό «μνημόνιο κατανόησης», περί ίδρυσης και λειτουργίας του NDC/GR στη Θεσσαλονίκη, πέρασε από τη Βουλή στα μέσα Δεκέμβρη 2008, με τη συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, η Ελλάδα αναλαμβάνει την υποχρέωση να φιλοξενεί στο έδαφός της πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ για τις ανάγκες και τους σκοπούς των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Πρόκειται για ΝΑΤΟικό στρατηγείο «χαμηλής ετοιμότητας» (HQ-NDC/GR), όπως λέγεται.

Η καρδιά του Στρατηγείου είναι το επιτελείο του, με την επωνυμία «Επιτελείο του Σώματος Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα», που κατά περίπτωση αναλαμβάνει αποστολές, μετακομίζοντας στα διάφορα ιμπεριαλιστικά πολεμικά μέτωπα, όπως έχει γίνει στο Αφγανιστάν. Τώρα έρχεται το συγκεκριμένο στρατηγείο να αναλάβει ρόλο με σύζευξη της δομής του με αυτή των ΝΑΤΟικών ευέλικτων και ταχυκίνητων δυνάμεων, δηλαδή τη δύναμη ταχείας αντίδρασης (NRF), τη διοίκηση του χερσαίου τμήματος της οποίας αναλαμβάνει για το 2012 το στρατηγείο της Θεσσαλονίκης HQ-NDC/GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού).

18 σχόλια:

  1. Τουλάχιστον το ΙΡΑΝ έχει θάλασσα, γιατί κάποιοι μας έλεγαν παλιότερα ότι ο Ελληνικός ιμπεριαλισμός (που ως αιχμή του έχει το εφοπλιστικό κεφάλαιο) είχε επέμβει και στο Αφγανιστάν που όμως....δεν είχε θάλασσα.

    Εκεί είχαμε εκτεθεί κάπως στους συναδέλφους ιμπεριαλιστές που είχαν εκπλαγεί με την επιθετικότητά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω σε τι ακριβώς αναφέρεσαι, αλλά το Αφγανιστάν έχει .. εμμέσως θάλασσα, δια της πακιστανικής συμμαχικής οδού.

    Εξάλλου και τώρα, δεν είναι αναγκαίο η μεταφορά να γίνει στο "εχθρικό" ιρανικό έδαφος, αλλά στις απέναντι ακτές του Ντουμπάι, του Ομάν, του Κατάρ, του Μπαχρέιν ή της Σαουδ. Αραβίας. Τόσοι γείτονες πρόθυμοι υπάρχουν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά όλοι έχουν θάλασσα στον καπιταλισμό! Γι αυτό άλλωστε και η Βολιβία ή η...Μογγολία(!) διαθέτει εμπορικό στόλο.

    Το θέμα είναι ο βαθμός που έπαιξαν ρόλο τα Ελληνικά συμφέροντα στον βομβαρδισμό/κατοχή του Αφγανιστάν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο Αφγανιστάν δεν ξέρω τι ρόλο έπαιξαν. Θεωρώ πολύ μικρό έως ελάχιστο. Θα το καταλαβαίναμε καλύτερα εαν είχαν λήξει οι ένοπλες συγκρούσεις, και εντοπίζαμε την δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων εκεί. Αλλά μέχρι τώρα, κανείς δεν έχει τολμήσει να βγει απο την Καμπουλ.

    Στην Λιβύη όμως φέτος, στο Ιράκ και την Γιουγκοσλαβία παλαιότερα, έπαιξαν απο σημαντικό έως σπουδαίο ρόλο, στον βομβαρδισμό και την κατοχή των χωρών αυτών. Και για αυτό σήμερα ανταμοίβονται με κατασκευαστικά έργα και ενεργειακά αποθέματα στο Κιρκουκ, με κομμάτι της πρώην γιουγκοσλαβικής αγοράς και ... θα πάρουν και ένα μεζεδάκι απο την Λιβύη.

    Όλο και κάτι θα ζητούν τώρα απο την τεράστια ιρανική πίτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α...όχι redfly.
    Γι αυτά που λες θέλω και στοιχεία: Θέλω να μου αποδείξεις πώς μια χώρα η οποία δεν ελέγχει και ουσιαστικά δεν επηρεάζει τίποτε, σε κανένα διεθνή οργανισμό και σε καμιά συμμαχία και ΕΠΙΠΛΕΟΝ μόνη της δεν μπορεί να κηρύξει πόλεμο ούτε στην...Μπουργκίνα Φάσο, έπαιξε σημαντικό ρόλο στις επεμβάσεις στην Λιβύη, την Γιουγκοσλαβία, στο ΙΡΑΚ κλπ.

    Αυτά δεν μπορεί να λέγονται έτσι, ειδικά όταν σε λίγο σε όλα τα υπουργεία θα στέλνεις τα έγγραφα στ' Αγγλικά για ν' αλληλογραφήσεις με την ηγεσία.

    Υγ: Φαντάζομαι ότι πλέον δεν μπορείς να μου πεις ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη χώρα για το ΚΚΕ: Το άλλο άρθρο το λέει καθαρά: "ΕΝΔΟΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ" οι αντιθέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Δεν μπορεί να είμαστε και ιμπεριαλιστές και εξαρτημένοι...ή μήπως στην μεταμοντέρνα εποχή μας μπορεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Yuri νομίζω οτι η θέση του κκε στο συγκεκριμένο ζήτημα ειναι οτι απο τις αρχές της δεκαετίας του 90 και μετά η Ελλάδα βρίσκεται σε ενδιάμεση θέση στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Τον τελευταίο καιρό μετατράπηκε και σε αδύναμο κρίκο στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αλήθεια είναι "ρεπόρτερ" ότι δεν έχω καταλάβει την θέση του ΚΚΕ σ' αυτό το ζήτημα. Η επίσημη θέση απ' όσο ξέρω είναι για "ενδιάμεση εξαρτημένη θέση", αλλά από την άλλη κάθε τόσο στο Ριζοσπάστη διαβάζω για "μικροϊμπεριαλισμό", και σήμερα πλέον καθαρά για ιμπεριαλισμό, (άντε και με ένα "ενδο-" μπροστά).

    Μου δημιουργείται η αίσθηση ότι προσπαθεί να περάσει σταδιακά σε μια άλλη άποψη, εγκαταλείποντας την παλιά έννοια της εξάρτησης, απλά το κάνει προσεκτικά και με...βήματα.

    Εντάξει, προσωπικά διαφωνώ κι επίσης θεωρώ ότι σε τίποτε δεν έχει να κάνει η έννοια της εξάρτησης με συνεργασίες με την αστική τάξη. Αυτό ουσιαστικά είναι σπέκουλα συγκεκριμένων κύκλων, που μάλιστα δεν μας έχουν δώσει και κανένα εχέγγυο ότι οι ίδιοι δεν θα συνεργαστούν με την αστική τάξη με την πρώτη ευκαιρία...μάλλον τα αντίθετα σημάδια έχουν δώσει θα έλεγα.

    Όμως όσοι εγκαταλείπουν αυτό το διαχωρισμό (ιμπεριαλιστικών-εξαρτημένων κρατών) θα πρέπει να δώσουν μια καθαρή εξήγηση για το αν θεωρούν ότι η Ελλάδα ανήκει πλέον στον Βορειοευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό κέντρο ή αν θεωρούν ξεπερασμένη γενικότερα αυτή την έννοια και ν' απαντήσουν επί της ουσίας και χωρίς υπεκφυγές όχι σ' εμένα, αλλά στον Λένιν που την χρησιμοποιεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Yuri η συγκεκριμενη φραση ενδοιμπερεαλιστικες αντιθεσεις και για μενα στην παρουσα φαση ειναι λαθος δεν καταλαβαινω ομως την εμμονη σου σε αυτο γιατι το νοημα του αρθρου κατα τα αλλα ειναι σωστο.Τωρα αν δουμε την ουσια του επικειμενου πολεμου στον Περσικο με μονο στοχο την ανατροπη του καθεστωτως του ΙΡΑΝ πιστευω οτι μας αφορα αμεσα και παρα πολυ μαλιστα.Το ΙΡΑΝ(χωρις φυσικα να στηριζω πολιτικα ενα τετοιο πολιτικοοικονομικο καθεστως)ειναι η μονη δυνατη ενεργειακα και στρατιωτικα δυναμη στην ευρητερη περιοχη που δεν ανηκει στην σφαιρα επιροης των ιμπεριαλιστων.Η επιχειρηση εχει ξεκινησει με πρωτο σταθμο την Συρια,που αν πεσει ολα θα ειναι πιο ευκολα για τους ιμπεριαλιστες.Απο το ΙΡΑΝ αναγκαστικα θα προμηθευτει μια χωρα που εχει κερδισει την ανεξαρτησια της πετρελαιο.Αν το ΙΡΑΝ ξαναγινει Περσια τοτε ειναι παρα πολυ ευκολο στους ιμπεριαλιστες να κανουν εμπαργκο σε οποια χωρα τους γουσταρει......Και αυτο συντροφοι μας αφορα αμεσοτατα στην περιπτωση που καταφερουμε καποια στιγμη να εγκαθιδρυσουμε στην πατριδα μας λαικη εξουσια πραγμα που θα ειναι εφιαλτης οχι μονο στα ντοπια αφεντικα αλλα περισοτερο ακομα στα ξενα γιατι με την ατελειωτη καπιταλιστικη κριση που μαστιζει τον πρωτο κοσμο πολυ φοβουντε και την θεωρια του ντομινο.Ξερουμε πολυ καλα πως οι υποτιθεμενοι εξεγερμενοι της Συριας και παλαιοτερα του Ιραν δεν προκειτε να φερουν πραγματικες αλλαγες προς οφελος των λαων των χωρων αλλα χρησιμοποιουντε σαν πιονια των ιμπεριαλιστων.Ο επικειμενος πολεμος μας αφορα οσο ποτε πρεπει να ξεμπροστιαζουμε συνεχως τον ρολο των γερακιων εναντια στην προπαγανδα των αστων ειναι ανεπιτρεπτο να επιτρεψουμε σαν λαος την χρησιμοποιηση εδαφους και στρατου (τα πλοια προς το παρον ανοικουν στους εφοπληστες)για να ανατραπουν καθεστωτα που στην θεση τους θα μπουνε αλλα πιο αντιλαικα με στοχο την πληρη ενεργειακη απομονωση οποιας χωρας θελει να εφαρμοσει ανεξαρτητη και αντικαπιταλιστικη πολιτικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 1) Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, έχει έδρα.
    2) Είναι πιο ευκολο στον Κόκκαλη να ελένξει την κυβέρνηση της Ελλάδας, τον SIEMENS και BAYERN τη Γερμανία και στον Ανιέλι την Ιταλία.
    3) Χέρι στα πετρέλαια του Αγαίου θέλουν να βάλουν πολλοί, από τους οποίους λίγοι καπιταλιστές ελληνικήςς προελευσεως έχουν τη δυνατότητα.
    4) Η διαπάλη αυτή μεταξύ των ιμπεριαλιστών, εκφράζετε σε επίπεδο πολιτικής.
    5) Η κυβέρνηση της Ελλάδας δε μπορεί να υπερασπιστεί με κάποιο ισχυρό χαρτί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, π.χ. το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλιο είναι πιο δυνατός διαπραγματευτής από τη κυβέρνηση, και είναι εξαρτόμενη στο να ψάχνει ποιος συνασπισμός ιμπεριαλιστικών δυνάμεων θα τις εξασφαλίσει κανενα ψαροκόκαλο παραπάνω.

    Αν κάνεις μια σύνδεση των παραπάνω νομίζω δεν είναι δύσκολο να καταλάβει το 'ενδοιμπεριαλιστικοί'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς red faith:
    Συμφωνώ στα περισσότερα που λες και μάλιστα αυτά που σημειώνεις με το ΙΡΑΝ δείχνουν την τεράστια σημασία που έχει σήμερα η διεκδίκηση ακόμη και της στοιχειώδους ανεξαρτησίας απέναντι στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που πλέον επεμβαίνουν ωμά και απροκάλυπτα δημιουργώντας κράτη-προτεκτοράτα, κράτη-χωροφύλακες και φυσικά κράτη-μαριονέτες, όπως την Λιβύη.

    Αυτό όμως red faith εξηγεί και ένα μέρος από το "κόλλημα" που μου καταλογίζεις. Γενικότερα μέσα είσαι, σαν χαρακτήρας κολλάω σε πράγματα, όμως επί του συγκεκριμένου έχω άδικο; Τι πάει να πει π.χ. το "στην παρουσα φαση" που αναφέρεις;
    Σε άλλη φάση θα ήταν σωστό;

    Προς ts:
    1. Φυσικά και το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα κι αυτό μπορούμε να το κατανοήσουμε πολύ άμεσα εμείς οι Έλληνες, όταν οι εφοπλιστές μας έχουν ως "έδρα" που αναφέρεις όχι την Αθήνα, αλλά το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη. Παρόλα αυτά φαίνεται να το ξεχνάμε μερικές φορές.

    Επιπλέον όμως ας μην ξεχνάμε ότι το κεφάλαιο δημιούργησε τα κράτη και τις πατρίδες! Στη Γαλλία του μεσαίωνα είχαμε περισσότερο δουκάτα, βασίλεια κλπ. (Νορμανδία, Βρετάνη, Βουργουνδία, Φραγκία κλπ.) παρά κράτος. Δεν μιλώ για την Γερμανία που ήταν μέχρι (σχετικά πάντα) πρόσφατα χωρισμένη σε 100 βασίλεια που σφάζονταν.
    Τα γνωστά έθνη-κράτη ξεπήδησαν από την αναγκαιότητα για εσωτερική αγορά και μετεξελίχθηκαν σε "έδρες" όπως το λες, στην εποχή του ιμπεριαλισμού.

    Η "έδρα" όμως αυτή δεν είναι κάτι ασήμαντο για τον ιμπεριαλισμό. Αποτελεί το πρώτο σημείο εξόρμησης και το τελευταίο αν το θες καταφύγιό του στον διεθνή ανταγωνισμό, που ως γνωστόν πολλές φορές δεν γίνεται με το γάντι. Γι αυτό και παρόλα τα τεράστια οικονομικά τους προβλήματα όχι μόνο η Γαλλία, αλλά ακόμη και η Ιταλία κατά τη γνώμη μου, πολύ δύσκολα θα δεχθούν π.χ. επιτηρητές στα υπουργεία τους αν δεν γίνει με την μορφή παρέλασης στρατευμάτων στο Παρίσι. Αντίθετα ο Ελληνικός "ιμπεριαλισμός" περιμένει κάθε φορά στρατιές "συμβούλων" και ελεγκτών απ' το εξωτερικό.

    2. Και ακόμη πιο εύκολο για τον Κόκκαλη είναι να εκπροσωπήσει τα κεφάλαια πολυεθνικών όπως π.χ. την Vodafone ή την Raytheon, αντί να κάθεται να φτιάχνει από το μηδέν τεχνογνωσία για να κατακτήσει την Ελλάδα και τα....Βαλκάνια.
    Μάντεψε λοιπόν ποιός ελέγχει τι.

    3. Καλά εδώ δεν μπόρεσε το ΙΡΑΚ και η Λιβύη να κρατήσουν τα πετρέλαιά τους και μιλάμε για την Ελλάδα-σύμμαχο του Ισραήλ, κι αν της λείπει η όχι η....τεχνογνωσία εκμετάλλευσης;
    Θα γελάνε κάποιοι μέσα από τα αεροπλανοφόρα τους...

    Αν λοιπόν κάνεις κι εσύ μια σύνδεση των παραπάνω βγαίνει το σχέσεις υποτέλειας και εξάρτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μα δε διαφωνώ...

    Υπάρχουν σχέσεις υποτέλειας και εξάρτησης, και εγώ αυτό σου έλεγα κ η ελληνική κυβέρνηση είναι υποτελής. Η διαφωνία μου είναι στο ότι εσύ βλεπεις τα κράτη σα κράτη, ενώ δεν είναι τπτ άλλο παρά ένας μηχανισμός ασκησης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Σαν ένας τέτοιος μηχανισμός οι 'αντιπαραθέσεις' Γαλία-Γερμανίας, ΗΠΑ-Κίνας, Ελλάδας-Τουρκίας, Ζιμπάμπουε-Μαλάουι είναι ενδοιμπεριαλιστικές, γιατί εκφράζουν αντιθέσεις κεφαλαίου είτε ντόπιες είτε ξενόφερτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι εννοείς ότι βλέπω "τα κράτη σα κράτη"; Έτσι κι αλλιώς το κράτος είναι ένας μηχανισμός ταξικής κυριαρχίας, οπότε προφανώς και προωθεί τα συμφέροντα που λες.

    Όμως η αντίθεση Γαλλίας-Γερμανίας είναι πάντα ενδοϊμπεριαλιστική, ενώ η αντίθεση Ζιμπάμπουε-Μαλάουι κάλλιστα μπορεί και να μην είναι, εκτός κι αν οι δύο χώρες είναι αυστηρά στρατευμένες στο πλευρό διαφορετικών ιμπεριαλιστικών κέντρων (π.χ. σαν το Ισραήλ, που είναι το μακρύ χέρι της Αμερικής).

    Μπορείς να είσαι λίγο πιο αναλυτικός για να καταλάβω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Yuri

    έχουμε ξανασυζητήσει για το θέμα και είχα υποσχεθεί να βάνω ένα θεματάκι ώστε να δούμε τι τρέχει (οικονομικά και πολιτικά) και να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα. Η υπόσχεση ισχύει για μετά τις γιορτές ...

    Μέχρι τότε όμως, ας αφήσω ένα συντομο σχολιο ...

    Η Θέση του ΚΚΕ είναι γραμμένη στο πρόγραμμά του από το 15ο συνέδριο: Η Ελλάδα βρίσκεται σε ενδιάμεση και εξαρτημένη θέση στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Ως γνωστόν, το πρόγραμμα υπερισχύει κάθε άλλης πολιτικής απόφασης ή άρθρου, και μέχρι την επόμενη τροποποίηση του προγράμματος, θα ισχύει αυτή η θέση.

    Άρα σύμφωνα με το πρόγραμμα του Κόμματος, η Ελλάδα καταχωρείται ως ιμπεριαλιστική σε κάποιο ενδιάμεσο βαθμό, αλλά και εξαρτημένη απο μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

    Ιμπεριαλιστική είναι σίγουρα με την οικονομική έννοια του όρου (σύμφυση τραπεζικού και βιομηχανικού κεφαλαίου) αλλά και βάση της αναζήτησης αγορών σε άλλες χώρες (Βαλκάνια, Ασία, Βορ.Αφρική). Φυσικά και η Ελλάδα, δεν έχει πρωτεύοντα ρόλο στο μοίρασμα των αγορών, ούτε βρίσκεται στο κέντρο των αποφάσεων. Αλλά ως κραταιά πολιτική, οικονομική και στρατιωτική οντότητα με σημαντική γεωγραφική θέση, έχει συμμετοχή ώστε να προωθήσει τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου. "Ενδιάμεσα και εξαρτημένα".

    Για τα στοιχεία που λες, θα τα συγκεντρώσω στο άμεσο μέλλον ...

    Πληροφοριακά, η Ελλάδα έχει 17 εταιρείες οι οποίες συγκαταλέγονται στις 2000 ισχυρότερες του κόσμου (forbes), έχει βιομηχανίες οι οποίες δραστηριοποιούνται ακόμα και στις ΗΠΑ (για παραδειγμα ο TITAN), έχει κατασκευαστικές οι οποίες έχουν αναλάβει έργα απο το Καζακστάν μέχρι την Αλγερία (J&P, Ακτωρ κλπ), έχει εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες αποσπουν σημαντικά μερίδια σε χώρες της Βαλκανικής (πχ Φουρλής, Ιντρακομ, Βερόπουλος), οι ελληνικές Τράπεζες έχουν καταστήματα σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία και ο ελληνικός εμπορικός στόλος κατέχει παγκόσμιο μερίδιο που ξεπερνά το 20%.

    Θα τα συγκεντρώσω και θα τα παραθέσω, ώστε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. χμμμ...νννναι, απλά redfly κοίτα να βγάλεις σύντομα το άρθρο για τις Ελληνικές τράπεζες, γιατί τις προλαβαίνεις - δεν τις προλαβαίνεις πριν τινάξουν τα πέταλα. Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά τότε μπορεί να τρέχουμε γι άλλα και δεν ξέρω αν θα μπορούμε να κάνουμε και την κουβέντα... ;)

    Και κάτι γραμματικής φύσεως:
    κραταιός -ά / -ή -ό [krateós] Ε1, Ε2 : (λόγ.) πανίσχυρος: Ένα κραταιό έθνος. Kραταιά αυτοκρατορία.
    http://alturl.com/qj3kn
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καταρχήν να πω πως στο ιστορικό σημείο που είμαστε και στο τόσο προχωρημένο στάδιο όχι μονο του καπιταλισμού, αλλά και του ιμπεριαλισμού, είναι ελάχιστες οι μη ιμπεριαλιστικές συρράξεις-συγκρούσεις-αντιθεσεις.

    Ο όρο ιμπεριαλιστικός σημαίνει επεκτατική πολιτική με σκοπό την υποδούλωση παραγωγικών δυνάμεων σε κάποια άλλη χώρα. Η επέμβαση αυτή μπορεί να είναι από πολεμική μέχρι και οικονομική, και συγγεκριμένα η οικονομική πολιτική είναι πιο πετυχημένη, π.χ. ηταν το δόγμα Τρούμαν που έφερε μέχρι και σήμερα τις ΗΠΑ στην πρωτοκαθεδρία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

    Νομίζω θα βοηθήσει να αναρωτηθούμε και οι δυο ποιές δεν ειναι ιμπεριαλιστικές. Μη ιμπεριαλιστική σύρραξη είναι π.χ. ένας εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, όπου ναι μεν μπορεί να έχει σκοπό-προγραμμα την εγκαθίδρυση αστικού κράτους, αλλά δεν είναι ιμπεριαλιστική διότι δεν αποσκοπή στην υποδούλωση ξένων παραγωγικών δυνάμεων. Επί της ουσίας αποσκοπεί στον απεγκλωβισμό των εθνικών της δυνάμεων από ξένο ζυγό. Το αποτέλεσμα για τον εργαζόμενο μπορεί να είναι το ίδιο, μπορεί και χειρότερο, αλλά έχει να κάνει με την αυτοδιάθεση των λαών, με το δικαίωμα του να διαμορφώσει δική του πολιτική, δικαίωμα που στερούταν υπόδουλος. Είναι το ζήτημα για τους δίκαιους και άδικους πολέμους. Μη ιμπεριαλιστική σύρραξη θα είναι και ένας ξεσηκωμός του Ιρακινού λαού κατά των Αμερικάνων, μη ιμπεριαλιστική(αντιιμπεριαλιστική) σύρραξη ήταν και η εξέγερση του 73 κατά της ξενοκίνητης χούντας ή η αντίσταση των Γιουγκοσλάβων, των Αφγανών, των Λίβυων κ.τ.λ.

    Μία αντιπαράθεση Ελλάδα, Κύπρου-Τουρκίας για τον ορυκτό πλούτο είναι μια σύγκρουση για την εκμετάλευση των πόρων υπέρ της μίας πλευράς και κατα της άλλης. Πέραν του ότι πίσω από την Κύπρο και την Ελλάδα είναι το Ισραήλ και κατ επέκταση οι ΗΠΑ, το οποίο φανερωνει ότι παίζονται ενδοιμπεριαλιστικά παιχνίδια στο χώρο του Αιγαίου με πιόνια την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Κύπρο.

    Που θέλω να καταλήξω:
    Είναι ενδοιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις γιατί,
    1) Πίσω από τα κράτη αυτά υπάρχουν συγκρούσεις συμφερώντων μεγάλων μονοπολιακών ομίλων, τυνχάνει να είναι από διαφορετικά κράτη η έδρα τους, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι δυο αμερικάνικες, π.χ. Shell-Texaco
    2) Και ελληνοτουρκικές να ήταν οι εταιρίες, και κρατικές να ήταν, πάλι ενδοιμπεριαλιστική θα ήταν η αντιπαπάθεση, γιατί ΜΕ την αστική τάξη στην εξουσία μια τέτοια διαφορά έχει να κάνει με το ποιάς αστικής τάξης το κράτος θα έχει μεγαλύτερα οφέλη ΕΝΑΝΤΙ της άλλης, συγκρούονται συμφέροντα πάλι ιμπεριαλιστικών ομίλων.
    Το ότι όσο έχει η αστική τάξη την εξουσιά και στις δύο χώρες δε θα λυθεί αλλιώς αυτό το ζήτημα και μόνο μια διμερής ανατροπή και εγκαθίδρυση λαικής εξουσίας θα έλυνε ΔΙΚΑΙΑ και χωρίς εκβιασμούς το θέμα, αποδεικνύει ότι πρόκειται για ενδοιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παρουσα φαση εννοω Yuri την φαση μειωσης της δυναμης των Ελληνων κεφαλαιοκρατων στην ευρητερη περιοχη σε σχεση με το παρελθον.Τωρα ts.αν ενδοιμπεριαλιστικους εννουμε οτι συμμετεχουνε σαν τσιρακια οι Ελληνες αστοι τοτε ναι ο ορος ειναι σωστος.Πολυ κατατοπιστικα τα σχολια συντροφοι αλλα νομιζω χασαμε λιγο το ενδιαφερον θεμα της αναρτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα συνεχίσω λίγο με το θέμα που κουβεντιάζουμε, παρόλο που έχει ένα δίκιο ο red faith, το αρχικό θέμα είναι πολύ σημαντικό και πέρασε λίγο στο ντούκου, κατά βάση με δική μου ευθύνη. Ωστόσο red faith δεν νομίζω ότι κουβεντιάζουμε κάτι πολύ άσχετο, αφού άπτεται άμεσα στον ρόλο που παίζει η χώρα μας στο διεθνές ιμπεριαλιστικό παιχνίδι και στους πολέμους που πέρασαν ή μέλει να έρθουν.

    Υπάρχει λοιπόν ts μια σκέψη ή καλύτερα ένας τρόπος σκέψης που τον βλέπω λίγο μηχανιστικό:
    Η σκέψη αυτή λέει ότι όσο περνά ο χρόνος και η ανάπτυξη του ιμπεριαλισμού συνεχίζεται, όλο και περισσότερα κράτη "ολοκληρώνουν" την καπιταλιστική τους ανάπτυξη και περνούν στο ιμπεριαλιστικό στάδιο. Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν ισχύει. Ο χρόνος δεν φέρνει αναγκαστικά την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση. Ίσα-ίσα που μπορεί να προκαλεί ακόμη μεγαλύτερες στρεβλώσεις στην ανάπτυξη των χωρών, χάρις τον παγκόσμιο Ιμπεριαλιστικό Καταμερισμό Εργασίας και μπορεί να κρατά πατημένο κυριολεκτικά το κεφάλι χωρών στο έδαφος, μη αφήνοντάς τες όχι να αναπτυχθούν, αλλά ούτε καν να αναπνεύσουν. Σήμερα π.χ. οι Αφρικάνοι ΞΑΝΑχάνουν ουσιαστικά την γη τους, από μεγάλες εταιρίες και κράτη που την "αγοράζουν" μαζικά, διώχνοντας τους χωρικούς που την κατοικούν. Μια νέα ΚΑΝΟΝΙΚΗ αποικιοκρατία, 100 χρόνια μετά το τέλος της παλιάς. (tvxs.gr/node/36093,tvxs.gr/node/72190, tvxs.gr/node/62709)

    Απ' την άλλη, όντως επειδή πλέον ο ιμπεριαλισμός έχει διεισδύσει (ή πολιορκεί...) ακόμη και στην πιο μακρινή γωνιά του πλανήτη, όντως είναι ελάχιστες οι συγκρούσεις πλέον στις οποίες δεν έχει βάλει το δακτυλάκι του καθόλου. Ως γνωστόν στον ιμπεριαλισμό είναι βασική η υπόσκαψη της ηγεμονίας του αντιπάλου, οπότε πολλά πράγματα μπορεί να γίνονται ακόμη και χωρίς άμεσο οικονομικό όφελος γι αυτόν που τα προκαλεί. Επιπλέον ο ιμπεριαλισμός έχει κι ένα άλλο "καθήκον": Να καθαρίσει τα υπολείμματα της παλιάς ισορροπίας, όταν η Σοβιετική Ένωση είχε ένα παγκόσμιο λόγο και ρόλο. "Υπολείμματα" που ήταν/είναι πολύ σημαντικά για να έχουν δικό τους λόγο πλέον (βλ. ΙΡΑΚ, Λιβύη, ΙΡΑΝ κλπ.).

    Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι συγκρούσεις και οι αντιθέσεις έχουν ένα ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα. Ουσιαστικά με τον ορισμό που δίνεις ταυτίζεις τον επεκτατισμό και την επιθετικότητα με τον ιμπεριαλισμό. Δεν θέλω να γίνω δυσκοίλιος, όμως έχει μια σημασία να μένουμε σε κάποιους ορισμούς, αλλιώς η Ελλάδα ήταν ιμπεριαλιστική χώρα από την εποχή της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, από την εποχή της εισβολής στην Τουρκία και της μικρασιατικής καταστροφής!.
    Πράγμα όμως που καταλήγει σε παραλογισμό: Πως είναι δυνατόν να είναι ιμπεριαλιστική μια χώρα στην οποία υπάρχουν ακόμη...τσιφλίκια; Και μάλιστα δεν μιλάμε για καμιά αχανή αυτοκρατορία, μιλάμε για την Ελλάδα!

    Ο ιμπεριαλισμός λοιπόν σχετίζεται αλλά δεν ταυτίζεται με τον επεκτατισμό. Θα έλεγα μάλιστα ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ επεκτατισμό: Είτε οικονομικός είναι αυτός είτε στρατιωτικός. Γιατί ναι, το Ελληνικό κεφάλαιο εξόρμησε στα Βαλκάνια, όμως ΓΙΑΤΙ; Έχει αναρωτηθεί κανείς; Αυτό έγινε γιατί το Ελληνικό κεφάλαιο..."ασφυκτιούσε" μέσα στην μικρή Ελληνική αγορά ή γιατί ο ρόλος που του είχε καθοριστεί από άλλα κέντρα ήταν αυτός του πιονιέρου των Βαλκανίων;
    Είναι ένα ερώτημα.

    Θα σταματήσω κάπου εδώ για να μην κουράσω κι εσάς κι εμένα, απλά να συμπληρώσω ότι θα πρέπει να προσπαθούμε να κατανοούμε την πραγματικότητα στα πλαίσια όμως της κάθε εποχής. Ναι, δεν είμαστε Αφρικανική χώρα, δεν είμαστε στην δεκαετία του 1950 που βρίσκεται η μισή Λατινική Αμερική. Όμως αυτό μας κάνει ιμπεριαλιστές; Η απάντηση η δική μου είναι: Αν θεωρείτε την Ελλάδα κομμάτι του Βορειο Ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού όπως π.χ. μπορεί να θεωρηθεί με ένα τρόπο η Δανία ή το Βέλγιο (που είναι υπό διάλυση ουσιαστικά), τότε ναι. Αν όμως δεν την θεωρείτε (πράγμα ορθότερο κατά την ταπεινή μου γνώμη) τότε και μόνο η λέξη ιμπεριαλισμός μετά από το "Ελληνικός" μου προκαλεί γέλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ.

    ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΕΣ ΕΔΩ YURI

    αλλιώς η Ελλάδα ήταν ιμπεριαλιστική χώρα από την εποχή της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, από την εποχή της εισβολής στην Τουρκία και της μικρασιατικής καταστροφής!.

    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΗΤΑΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ.

    ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟ ΜΕΧΡΙ ΚΙΑ ΤΗΝ ΜΟΣΟΟΥΛΗ.

    ΚΑΘΑΡΑ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΤΑΝ Η ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ ΤΩΝ 7 ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ 3 ΗΠΕΙΡΩΝ.

    ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΝ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΣ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΖΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ.

    ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΕΙΤΕ Η ΠΟΡΕΤΟΓΑΛΙΑ ΚΙΑ ΤΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΗTTHMΝEΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΔΟΘΗΚΕ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ.

    ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟ 1831 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΞΑΓΕΙ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΕΟΥΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. ΝΤΟΠΟΙΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥ.

    ΑΠΟ ΤΟ 1831 ΔΙΑΡΚΩΣ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΤΟ 1922 ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΣΑΤΗΚΕ ΩΣ ΤΟΤΕ.

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΙΑΡΚΩΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1831 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.

    H ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΙΕΑ.

    ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΛΕΨΩ 100 ΚΑΙ Ο ΑΛΛΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΛΕΨΕΙ 1000 ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΛΕΦΤΗΣ ΕΠΙΔΗ Ο ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ.

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΔΟΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΑΝΑ ΠΑΡΙΟΔΟΥΣ ΩΣ ΠΡΟ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΟΤ ΠΛΟΤΟΥ.

    ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΜΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Η ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΝΑ ΤΑΚΤΑ ΧΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ.

    ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΚΙ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΑΝΑΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.