23 Μαΐου 2010

Παγκόσμια Μέρα Βιοποικιλότητας

Ο ανεξέλεγκτος καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης και η εμπορευματοποίηση είναι υπεύθυνοι για τη μείωση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Βιοποικιλότητας, ας θυμηθούμε ορισμένα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν:

Σύμφωνα με Εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, λόγω της κερδοσκοπικής ανάπτυξης και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Τα δάση του Αμαζονίου και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι βρίσκονται πολύ κοντά στο όριο της κατάρρευσής τους εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Στην Ευρώπη για τον ίδιο λόγο κινδυνεύουν να εκλείψουν το 42% των ενδημικών θηλαστικών, το 43% των πτηνών, το 45% των πεταλούδων, το 30% των αμφιβίων, το 45% των ερπετών και το 50% των ψαριών του γλυκού νερού.

Στην Ελλάδα στα πρόθυρα αφανισμού βρίσκονται 468 είδη πανίδας από τα 1.013 που αξιολογήθηκαν από τους επιστήμονες.


Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα θα αναρτηθεί σύντομα σε ανοιχτή διαβούλευση. «Η ενσωμάτωση του παράγοντα της προστασίας της βιοποικιλότητας σε κάθε έργο και δραστηριότητα που πραγματοποιείται στη χώρα μας αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου», υποστηρίζει η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη, την ίδια στιγμή που όλες οι άλλες δράσεις του υπουργείου και της κυβέρνησης οδηγούν στην εμπορευματοποίηση ακόμη και των προστατευόμενων οικοσυστημάτων.

http://www1.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.