30 Μαΐου 2010

Γενικεύονται οι κοινωνικές αντιδράσεις κατά της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη

Η ελληνική οικονομική κρίση τελικά αποδεικνύεται παρωνυχίδα μπροστά στη γενικότερη που σαρώνει πλέον όλη την Ευρώπη και οδηγεί εργαζόμενους και συνδικάτα μαζικά εναντίον των σκληρών μέτρων λιτότητας που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις κατ’ εντολή των διεθνών οικονομικών κέντρων.

Δεν είναι μόνο οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου (με τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα) αλλά και βορειοευρωπαϊκές ή ανατολικοευρωπαϊκές που δονούνται από τις αντιδράσεις στα πακέτα μέτρων που οι κυβερνήσεις τους έλαβαν στο... πρότυπο της ελληνικής. Σε πολλές χώρες τα συνδικάτα μιλάνε πλέον για γενική απεργία.

Στη Δανία το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο LO (το οποίο περιλαμβάνει 18 συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκπροσωπώντας 1,2 εκατομμύρια μέλη σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων) κάλεσε σε διαμαρτυρία κατά των μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων είναι και η μείωση του χρόνου παροχής επιδόματος ανεργίας από τα τέσσερα στα δύο χρόνια, επιβολή ορίου στα οικογενειακά επιδόματα, αναβολή του μέτρου μείωσης των φόρων για τα υψηλά εισοδήματα και μείωση κατά 5% των μισθών των υπουργών.

Στη Γαλλία εικοσιτετράωρη απεργία διαμαρτυρίας στις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό (σύμφωνα με τις οποίες, μεταξύ άλλων, θα αυξηθεί το όριο ηλικίας της συνταξιοδότησης πέραν των 60 χρόνων που είναι σήμερα) πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη από τα περισσότερα των συνδικάτων, επηρεάζοντας τις εναέριες και τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Τα συνδικάτα και η Αριστερά καλούν αύριο τους εργαζομένους σε απεργίες και διαδηλώσεις, προκειμένου να αντιπαρατεθούν αποφασιστικά κατά της προετοιμαζόμενης επίμαχης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Στην Ιταλία ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου CGIL ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη διεύθυνση της οργάνωσης να καλέσει τα μέλη της σε γενική απεργία τον Ιούνιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνηση αυτήν τη βδομάδα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα μέτρα θα οργανωθεί από το συνδικάτο το Σάββατο 12 Ιουνίου στη Ρώμη. Σημειώνεται ότι η CGIL, που πρόσκειται στην Αριστερά, αποτελείται από περίπου 5 εκατομμύρια μέλη.

Στη Γερμανία, προβλήματα σημειώθηκαν στις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Σένεφελντ και Τέγκελ λόγω της προειδοποιητικής απεργίας των πληρωμάτων εδάφους. Το ver.di κάλεσε 2.000 εργαζόμενους στην εταιρεία GlobeGround Berlin, στη θυγατρική της Ground Service International και στην ανταγωνίστριά της Acciona (το 90% των εργαζομένων στα πληρώματα εδάφους στα αεροδρόμια) να απεργήσουν από τις 4 ώς τις 10 την Πέμπτη το πρωί μετά την αποτυχία πέντε γύρων διαπραγματεύσεων για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των διοικήσεων των εταιρειών αυτών και των εργαζομένων τους όσον αφορά μισθολογικά ζητήματα.

Στην Ισπανία η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Θαπατέρο απέσπασε την Πέμπτη την έγκριση από το κοινοβούλιο του πακέτου μέτρων λιτότητας, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με μόλις μία ψήφο διαφορά, αποφεύγοντας έτσι μια ήττα που θα οδηγούσε και σε πτώση της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 169 ψήφους υπέρ, έναντι 168 κατά, καθώς το Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης, για να το καταψηφίσει, εξασφάλισε ακόμη και την προσέλευση βουλευτή του στην ψηφοφορία με... ασθενοφόρο. Το νομοσχέδιο διασώθηκε όταν δέκα βουλευτές των καταλανών εθνικιστών (CiU) απείχαν από την ψηφοφορία, μετά τις έντονες επικρίσεις κατά του νομοσχεδίου, λέγοντας πως δεν επιθυμούν η Ισπανία να βυθιστεί σε μια κρίση ελληνικού τύπου.

Στη Ρουμανία τα συνδικάτα προκήρυξαν γενική απεργία στον δημόσιο τομέα και στην εκπαίδευση, ενώ συνεχίζουν από την περασμένη Δευτέρα τις αντιδράσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας και στην έδρα της κυβέρνησης. Το ρουμανικό πρόγραμμα λιτότητας που ενέκρινε και υιοθέτησε η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ρουμανίας, σε συμφωνία με το ΔΝΤ, προβλέπει μείωση κατά 25% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 15% των συντάξεων, όπως και των επιδομάτων ανεργίας.

Στη Βουλγαρία θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει το σχέδιο αναθεώρησης του προϋπολογισμού για το 2010, που προβλέπει άνοδο του ελλείμματος στο επίπεδο των 3,9% και μείωση του ανώτερου επιτρεπτού ορίου του δημόσιου αποθέματος στο επίπεδο των 4,5 δισ. λέβα. Υπενθυμίζεται ότι οι δαπάνες όλων των δημοσίων υπηρεσιών έχουν πλέον μειωθεί κατά 20%, ώστε να περισταλεί το μεγάλο δημόσιο έλλειμμα της Βουλγαρίας και να διαμορφωθεί σύμφωνα με την επιταγή του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε.

http://www.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.