20 Μαΐου 2010

Βαρβαρότητα αρένας...

Στην αρχαία Ρώμη, την περίοδο της παρακμής, η άρχουσα τάξη προσέφερε «άρτον και θεάματα», προκειμένου να εκτονώσει και να εκτρέψει τη λαϊκή οργή, σε ανώδυνες για την ίδια καταστάσεις. Τα πεινασμένα πλήθη των πληβείων συνέρρεαν στο Κολοσσαίο, για να παρακολουθήσουν αιματηρές, μέχρι θανάτου, μονομαχίες, ή τους αιρετικούς της εποχής, τους οποίους έριχναν στα πεινασμένα λιοντάρια. Και μπροστά στο θέαμα αυτό, ο λαός παραληρούσε.

Σήμερα, έχουν καταργηθεί οι μέχρι θανάτου μονομαχίες των σκλάβων, και οι αιρετικοί δε ρίχνονται στα λιοντάρια για να τους κατασπαράξουν. Αυτό, όμως, που συνδέει την αρχαία Ρώμη με τον καπιταλισμό τού σήμερα, είναι ότι ο λαός συνεχίζει να πεινάει, να μην έχει δουλειά, να βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Τα βάρβαρα μέτρα που συναποφάσισαν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ιμπεριαλιστική τρόικα έχουν προκαλέσει τεράστια οργή και θυμό στους ανθρώπους της δουλειάς. Η κοινωνία βράζει. 


Και οι σύγχρονοι πατρίκιοι του κεφαλαίου επιστρατεύουν τους σύγχρονους μηχανισμούς εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης. Σήμερα, δεν έχουν δούλους για να μονομαχήσουν μέχρι θανάτου στο Κολοσσαίο, δεν έχουν πεινασμένα λιοντάρια για να κατασπαράξουν αιρετικούς, έχουν, όμως, πίνακες φοροφυγάδων...

Για την ακρίβεια, τους πίνακες αυτούς, τους είχαν πολλά χρόνια στη διάθεσή τους, αλλά τους κρατούσαν στα συρτάρια, γιατί δε συνέτρεχαν λόγοι να τους βγάλουν στη φόρα. Σήμερα όμως, που η κοινωνία κοχλάζει από αγανάκτηση για τα θανατηφόρα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θα πρέπει να παραδοθούν στην «πυρά» επώνυμοι φοροφυγάδες. Ξεκίνησαν από τους γιατρούς του Κολωνακίου, ακολούθησε ο Βοσκόπουλος, ενώ αναμένεται, πιθανόν, να δοθούν στη συνέχεια ονόματα γνωστών τραγουδιστών, ηθοποιών, αθλητών, ίσως και πολιτικών. Το κεφάλαιο διαβλέπει κινδύνους, και πρέπει η κατάσταση να εκτονωθεί γρήγορα. Γι' αυτό, κάποιοι επώνυμοι θα πρέπει να θυσιαστούν, να διαπομπευτούν, ίσως και να φυλακιστούν, για να καταλαγιάσει η λαϊκή οργή.

Οχι πως δεν πρέπει να πληρώνονται οι φόροι. Αλλά αυτός ο ορυμαγδός γίνεται για να μείνουν τα πράγματα όπως ήταν, για να συνεχίσουν οι τεράστιες «νόμιμες» φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, να αυξάνονται οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι για το λαό και, το κυριότερο, για να διατηρηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

http://www2.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.