18 Μαΐου 2010

Ο καπιταλισμός δε «φυλακίζεται»

Να πάνε φυλακή οι υπεύθυνοι της κρίσης ζητά το 93% των ερωτηθέντων, διαβάζουμε σε δημοσκόπηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα». Πολύ ωραία. Το ερώτημα όμως είναι ποιους νόμους παραβίασαν οι υπεύθυνοι της κρίσης και, βέβαια, ποιος θα τους βάλει φυλακή.

Διότι η καταλήστευση του εργαζόμενου λαού, που οδήγησε στην κρίση, δεν έγινε παράνομα και με αδιαφάνεια, αλλά με βάση τους ίδιους τους νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. 

Νομιμότατα, για παράδειγμα, έγινε η απαλλαγή των μεγάλων επιχειρήσεων από φορολογικά και ασφαλιστικά «βάρη».


Με τη βούλα του νόμου έγιναν η μεγάλη μείωση των φορολογικών συντελεστών, οι χαριστικές ρυθμίσεις για τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου και τις επιχειρήσεις που δεν πλήρωναν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Νομιμότατα διαλύθηκαν οι εργασιακές σχέσεις προκειμένου να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης, καθ' όλα νόμιμα κατεδαφίστηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία και κονιορτοποιήθηκαν τα ασφαλιστικά δικαιώματα, νόμιμα αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι, κ.ο.κ.

Νομιμότατα διαιωνίζεται η εκμετάλλευση.

Με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατόν να πάνε φυλακή οι υπεύθυνοι της κρίσης, όπως ήταν το σκόπιμα παραπλανητικό ερώτημα της δημοσκόπησης, απλούστατα γιατί ο καπιταλισμός δε φυλακίζεται. Μόνο ανατρέπεται.

Και αυτό είναι το μεγάλο καθήκον της συμμαχίας της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς, που η κρίση φέρνει με ένταση στο προσκήνιο. Το ελπιδοφόρο, όπως κατέδειξε το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ, είναι ότι συνειδητοποιείται από ολοένα και περισσότερους.

Aπό μέρα σε μέρα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.