1 Οκτωβρίου 2013

Σε γενική προειδοποιητική απεργία στις 23 Οκτώβρη καλεί το ΠΑΜΕ !

Κάλεσμα προς όλες τις οργανώσεις της εργατικής τάξης να πάρουν απόφαση για γενική προειδοποιητική απεργία στις 23 Οκτώβρη απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, που συνεδρίασε σήμερα, και σε αυτή την κατεύθυνση τα συλλαλητήρια των συνδικάτων που προγραμματίζονται σε δεκάδες πόλεις της χώρας τις επόμενες μέρες μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν βήμα προώθησης των αγώνων, να δώσουν ώθηση στην οργάνωση της πάλης και στην κλιμάκωσή της. Το ΠΑΜΕ καλεί τις διοικήσεις των συνδικάτων και κυρίως των πρωτοβάθμιων σωματείων να συνεδριάσουν και να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας αποτιμήθηκε ταυτόχρονα, ο κύκλος των τελευταίων κινητοποιήσεων και συζητήθηκε η δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ το αμέσως επόμενο διάστημα, τονίστηκε η ανάγκη για την όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων στα συλλαλητήρια στις 5 Οκτώβρη και για το σκοπό αυτό, τις μέρες και ώρες που απομένουν, πρέπει τα συνδικάτα να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια.

Να παρέμβει η εργατική τάξη

Ολες οι εξελίξεις, σημειώθηκε στη συζήτηση που έγινε στην Εκτελεστική Γραμματεία, επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση από το κεφάλαιο, την κυβέρνηση και την τρόικα θα ενταθεί, γι' αυτό δεν πρέπει να περάσει η προπαγάνδα κυβέρνησης και εργοδοτών ότι δήθεν τα μέτρα είναι τα τελευταία. Το αντίθετο, όπως σημειώνεται στην εισήγηση της Γραμματείας, είναι η ώρα «να νιώσουν την καυτή ανάσα του εργατικού κινήματος στο σβέρκο τους. Να υψωθεί φράγμα παρεμπόδισης, καθυστέρησης των μέτρων. Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις να ανακληθούν και μαζί με αυτά να σαρωθεί και η σημερινή κυβέρνηση και κάθε φιλόδοξος διαχειριστής αυτού του βάρβαρου συστήματος».
Πυρήνας των διεκδικήσεων των εργατικών κινητοποιήσεων πρέπει να είναι η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μαζί και ΕΓΣΣΕ και η κατάργηση των αντεργατικών νόμων για τις συμβάσεις, η προστασία των ανέργων, επίδομα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, αποκατάσταση των περικοπών και επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών από κράτος και εργοδότες, ανάκληση των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, σταμάτημα των απολύσεων στον ιδιωτικό, κονδύλια για την κάλυψη των βασικών αναγκών σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, κατάργηση όλων των χαρατσιών, αποτροπή των κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών οικογενειών. Στα πλαίσια αυτά το κάθε συνδικάτο να αναδείξει τα βασικά ζητήματα του κλάδου ή της επιχείρησης.
Με όπλο την ανασύνταξη του κινήματος
Αποτιμώντας τις τελευταίες κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα στο Δημόσιο, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημείωσε ότι και αυτοί οι αγώνες και η έκβασή τους δείχνουν με ακόμα πιο έντονο τρόπο την ανάγκη της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Βασικά στοιχεία αυτής της ανασύνταξης, όπως τονίζεται στην εισήγηση, είναι:
Αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης του κινήματος και όχι εγκλωβισμού του στα αστικά κόμματα και στις ενδοαστικές αντιθέσεις.
Ηττα και περιορισμός, περιθωριοποίηση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού - και αποφασιστική ενίσχυση του ΠΑΜΕ.
Μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα και στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος και των αγώνων.
Κοινοί στόχοι πάλης και ενιαίοι αγώνες με τα σύμμαχα με την εργατική τάξη λαϊκά στρώματα.
Οπως χαρακτηριστικά τονίστηκε στη συζήτηση, οι κινητοποιήσεις αυτές απέδειξαν ότι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, σε όλες τις εκφράσεις του, είτε ως ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, είτε ως «Αυτόνομη Παρέμβαση» και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αποτελούν μέρος του προβλήματος.

Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η εργατική τάξη παρά τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά της δεν έχει αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητές της. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να σηκώσουν εμπόδια στην πολιτική που τους εξοντώνει. Μπορούν με την πάλη τους να παρέμβουν στις εξελίξεις - και στον αποπροσανατολισμό που επιχειρείται με διάφορους τρόπους - να θέσουν στο κέντρο της κοινωνίας και της δράσης τους τα μεγάλα ζητήματα που τους αφορούν. Σε αυτή την προσπάθεια τα συλλαλητήρια και στη συνέχεια η Γενική Απεργία μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο. Γι' αυτό από τα συνδικάτα, τις Γραμματείες του ΠΑΜΕ, τοπικές και κλαδικές, χρειάζεται αποφασιστική παρέμβαση και δράση μέσα στους χώρους δουλειάς, με ολοκληρωμένο τρόπο και συγκεκριμένο σχέδιο.
Η εισηγητική ομιλία στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας
Την εισήγηση στη συνεδρίαση έκανε ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, λεγοντας τα εξής:
«Οι γενικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν τα βασικά ζητήματα που θέσαμε ως Γραμματεία στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση.
Ότι δηλαδή η επίθεση από κυβέρνηση και τρόικα στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις θα ενταθεί και είναι αναγκαίο μονοπώλια - εργοδότες - κυβέρνηση και τρόικα να βρεθούν αντιμέτωποι με τη μαζική αντίδραση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Να νοιώσουν την καυτή ανάσα του εργατικού κινήματος στο σβέρκο τους. Να μην περάσει η προπαγάνδα εργοδοτών και κυβέρνησης ότι τα μέτρα είναι τα τελευταία, ότι πρέπει να στηριχτούν από το λαό.
Να υψωθεί φράγμα παρεμπόδισης, καθυστέρησης των μέτρων. Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις να ανακληθούν και μαζί με αυτά να σαρωθεί και η σημερινή κυβέρνηση και κάθε φιλόδοξος διαχειριστής αυτού του βαρβάρου συστήματος.
Όπως βλέπεται με βάση τις προηγούμενες ρυθμίσεις, καθημερινά συμπληρώνεται το αντεργατικό παζλ. Όπως για παράδειγμα με τις συντάξεις που περικόπτονται, τους μισθούς που μειώνονται παραπέρα, αλλά και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προστίθενται όπως τα νέα χαράτσια, η απελευθέρωση των απολύσεων, οι νέοι περιορισμοί στην εκδήλωση των αγώνων και των κινητοποιήσεων που ετοιμάζονται να νομοθετήσουν.
Η επίθεση τους καθημερινά γίνεται όλο και ποιο βάρβαρη, με μαζικές απολύσεις, απλήρωτη δουλειά, ατέλειωτους εκβιασμούς, νέα χαράτσια, με νέο αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο και άγρια καταστολή.
Αν λοιπόν όταν αποφασίσαμε τα συλλαλητήρια και την πρότασή μας για τη γενική απεργία η αναγκαιότητα τους ίσχυε μια φορά, τώρα ισχύει 10 φορές.
Συνάδελφοι και συναδέλφισες,
Οι εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις με μπροστάρη τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
Παρά τη γενική υποχώρηση του κινήματος, τη στοχευμένη επίθεση από κυβέρνηση, εργοδότες και κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό σε βάρος μας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αντέχουν, έχουν την εμπιστοσύνη ενός σημαντικού τμήματος της εργατικής τάξης. Εμπιστοσύνη που ανανεώνεται καθημερινά σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Άρα μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Τι να πάρουμε υπόψιν μας:
Α) Ολοκληρώθηκε και ολοκληρώνεται ένας κύκλος κινητοποιήσεων κυρίως στους χώρους της εκπαίδευσης και του δημοσίου, με στόχο την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής των μέτρων της κυβέρνησης και της Τρόικας.
Οι αγώνες αυτοί ήταν έκφραση της οξύτητας που παίρνουν τα προβλήματα. Δεν είχαν όμως τα χαρακτηριστικά που απαιτούνταν για να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο.
Με την ευθύνη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και ιδιαίτερα των τυχοδιωκτών της Αυτόνομης Παρέμβασης και των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οδηγήθηκαν γρήγορα στον εκφυλισμό παρά την αρχική μαζική συμμετοχή των εργαζομένων.
Τα πρώτα συμπεράσματα που δώσαμε για αυτές τις κινητοποιήσεις πρέπει να ολοκληρωθούν και να συζητηθούν με τους εργαζόμενους τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα. Να ενσωματωθούν στη δράση του επόμενου διαστήματος, για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων και της Γενικής Απεργίας.
Και οι αγώνες αυτοί και η κατάληξή τους αναδείχνουν με ακόμα πιο έντονο τρόπο τη ζωτική ανάγκη της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος - με όλα τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν αυτή την ανασύνταξη.
Αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης του κινήματος και όχι εγκλωβισμού του στα αστικά κόμματα και στις ενδοαστικές αντιθέσεις.
Ήττα και περιορισμός, περιθωριοποίηση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και αποφασιστική ενίσχυση του ΠΑΜΕ.
Μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα και στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος και των αγώνων.
Κοινοί στόχοι πάλης και ενιαίοι αγώνες με τα σύμμαχα με την εργατική τάξη λαϊκά στρώματα.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Και οι αγώνες αυτοί και η κατάληξή τους επιβεβαιώνουν αυτό που επίσης έχουμε πει και πρέπει να το συζητήσουμε πλατιά με τους εργαζόμενους.
Η εργατική τάξη δεν έχει αξιοποιήσει τις δυνατότητες της, δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια ακόμα και με ορισμένες "απλές" να το πούμε σχηματικά μορφές πάλης όπως την εγγραφή στα συνδικάτα και τη συμμετοχή στη δράση τους, τα συλλαλητήρια, τη γενική προειδοποιητική απεργία.
Είναι ποιοτικά διαφορετική κατάσταση αν οι εργαζόμενοι σε ένα εργοστάσιο, σε έναν κλάδο, απαντήσουν στην επίθεση με μαζική εγγραφή στο συνδικάτο, δείχνει την απόφαση τους να παλέψουν ενωμένοι και συνειδητά.
Είναι ανώτερη μορφή, εκφράζει νέα ποιότητα, αν στα συλλαλητήρια στις 5 Οκτώβρη 100αδες χιλιάδες πάρουν μέρος με οργανωμένο τρόπο και με αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης.
Το ίδιο ισχύει και είναι ανώτερη μορφή, εκφράζει νέα ποιότητα μια μαζική απεργία που θα νεκρώσει την παραγωγή και τις υπηρεσίες από δεκάδες αποτυχημένες πολυήμερες μεν αλλά άμαζες απεργίες.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Είναι φανερό, επιβεβαιώνεται και από τις εξελίξεις, ότι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός με όλες του τις εκφράσεις, είτε ως ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, είτε ως Αυτόνομη Παρέμβαση και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αποτελούν μέρος του προβλήματος.
Το όλοι μαζί ενωμένοι οι εργαζόμενοι δεν αφορά αυτούς. Το όλοι μαζί αφορά τους εργαζόμενους ανεξάρτητα τι πιστεύουν και τι ψηφίζουν ενάντια στους εργοδότες, την κυβέρνηση, την τρόικα, τα τσιράκια τους στα συνδικάτα.
Η απεργία συνεπώς που έχουμε προτείνει και που εκτιμάμε από τις εξελίξεις ότι γίνεται ακόμα πιο αναγκαία δεν μπορεί να αφεθεί, να εξαρτηθεί από τις θελήσεις και τους σχεδιασμούς, τις σκοπιμότητες αυτών των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Η πρότασή μας, την οποία σήμερα πρέπει και ημερολογιακά να την προσδιορίσουμε -προτείνεται να είναι η 23η Οκτώβρη-, απευθύνεται στις οργανώσεις της εργατικής τάξης, τα σωματεία πρωτίστως, τις ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα. Και βεβαίως όσες περισσότερες οργανώσεις που ελέγχει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός αναγκαστούν, υποχρεωθούν να πάρουν μέρος, τόσο καλύτερα για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία.
Η Εκτελεστική Γραμματεία απευθύνει πρόταση προς όλες τις οργανώσεις της εργατικής τάξης να πάρουν απόφαση για γενική προειδοποιητική απεργία στις 23 Οκτώβρη.
Και ταυτόχρονα να επιδείξουν ετοιμότητα για οποιονδήποτε ελιγμό και εμπόδιο προβάλει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός.
Καλεί τις διοικήσεις των συνδικάτων -κυρίως των πρωτοβάθμιων σωματείων- να συνεδριάσουν και να πάρουν αποφάσεις για τη συμμετοχή στην απεργία.
Στα γενικά αιτήματα της απεργία πού είναι:
- Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νόμο για τις συλλογικές συμβάσεις, να επανέλθει η υποχρεότητά τους και να υπογραφεί ΕΓΣΣΕ με επαναφορά των μισθών στα 751 ευρώ.
- Να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας και να δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους και όλοι οι άνεργοι να έχουν δωρεάν ιατρική νοσηλευτική και φαρμακευτική φροντίδα.
- Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα και να δοθούν κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια. Να σταματήσουν οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
- Να καταργηθούν άμεσα οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να παρθούν πίσω οι μειώσεις στις συντάξεις, να επανέλθουν η 13η και 14η σύνταξη, να επιστραφούν στα ταμεία τα κλεμμένα και παρακρατημένα από το κράτος και τους εργοδότες.
- Να σταματήσουν τώρα όλα τα χαράτσια είτε της ΔΕΗ είτε της εφορίας. Να σταματήσει κάθε κατάσχεση και πλειστηριασμός στα σπίτια των εργαζομένων.
- Να αναδειχτούν και τα πιο βασικά του κλάδου του συγκεκριμένου χώρου.
Οι Γραμματείες τοπικές κλαδικές πρέπει να βοηθήσουν καθοδηγητικά και με τη φυσική παρουσία των στελεχών τους ακριβώς σε αυτό.
Το κάθε σωματείο, είτε πλειοψηφία έχουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είτε είμαστε μειοψηφία, να συζητήσει και να αποφασίσει. Να φτιάξει σχέδιο πρόγραμμα ενεργειών. Και χωρίς να χαθεί ο αυτοτελής ρόλος των Γραμματειών να ενταχθούν τα στελέχη των Γραμματειών στις ενέργειες των ΔΣ των σωματείων, των ψηφοδελτίων μας.
Β) Οι εξελίξεις γύρω από τη Χρυσή Αυγή δικαιώνουν απόλυτα τη θέση του ταξικού κινήματος ότι η Χρυσή Αυγή ήταν και είναι ένα ναζιστικό εγκληματικό μαφιόζικο μόρφωμα, με ισχυρούς θύλακες στο στρατό, στην αστυνομία, τους συλλόγους των φιλάθλων, στους μηχανισμούς της εργοδοσίας. Ένα δολοφονικό εργαλείο του συστήματος ενάντια στο Λαϊκό, το Εργατικό κίνημα.
Οι εξελίξεις με τις συλλήψεις και τις διώξεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει να μας εφησυχάσουν. Το αστικό σύστημα ακόμα κι αν ήθελε δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή. Δεν θα γίνει παιδοκτόνο.
Η Χρυσή Αυγή ως αντιλήψεις και ως πρακτικές γεννήθηκαν, γαλουχήθηκαν, αντρώθηκαν με την ανοχή και τη στήριξη του αστικού συστήματος και η δικτατορία των μονοπωλίων, γιατί αυτό είναι το αστικό σύστημα, θα γεννά και θα αναπαράγει το φασισμό, έστω κι αν δεν τον ζούμε και δεν τον αντιμετωπίζουμε με τη μορφή του κόμματος της Χρυσής Αυγής.
Χωρίς κανέναν εφησυχασμό, να υπάρξει ένταση της δράσης μας, της δράσης των σωματείων, των Γραμματειών, των επιτροπών του ΠΑΜΕ. Στοχευμένη δράση χωρίς φόβο και με αποφασιστικότητα εκεί που η Χρυσή Αυγή υπάρχει είτε ως οργανωμένη φυσική παρουσία είτε και ως αντιλήψεις.
Να κάνουμε πράξη αυτό που έχουμε πει. Να την κάνουμε να λουφάξει ή και να την ξεριζώσουμε εντελώς από τους τόπους δουλειάς, της μόρφωσης και της εκπαίδευσης, από τις λαϊκές γειτονιές.
Έχοντας κατά νου αυτό που ο ποιητής μας λέει: Ο φασισμός δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον.
Είναι λοιπόν αναγκαίο τα συλλαλητήρια να αποτελέσουν βήμα στην κατεύθυνση ανασύνταξης του κινήματος και ταυτόχρονα να είναι παρέμβαση στις τρέχουσες εξελίξεις. Να μην επιδράσουν σε αυτά η αρνητική κατάληξη των τελευταίων αγώνων στους εκπαιδευτικούς και στο δημόσιο τομέα, ο γενικός αποπροσανατολισμός που επιχειρείται.
Γι' αυτό, το άνοιγμα μας στους εργαζόμενους για τα συλλαλητήρια του Σαββάτου 5 Οκτώβρη πρέπει να γίνει ακόμα πιο μεγάλο, πιο μαζικό, να αγκαλιάσει περισσότερο κόσμο. Πρέπει να βοηθηθούν τα σωματεία ή κλαδικές και τοπικές Γραμματείες, οι επόμενες λίγες ημέρες να χαρακτηριστούν από ένταση των προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα και ιδιαιτέρα στο επίπεδο των ΔΣ των σωματείων και με ιδιαίτερη στόχευση στους νέους και τους άνεργους».


902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.