4 Φεβρουαρίου 2013

«Χαλυβουργική»: Ξεσκεπάστηκε ο ρόλος της ΠΑΣΚΕ, στις απολύσεις και την μείωση μισθών


Ο ρόλος της συμβιβασμένης, εργοδοτικής πλειοψηφίας, αποκαλύφθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια της Ενημερωτικής Γενικής Συνέλευσης, που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργικής».

Ο πρόεδρος του σωματείου, που στηρίζεται από την ΠΑΣΚΕ, άφησε να εννοηθεί ότι αποδέχεται τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών καθώς επανέλαβε αρκετές φορές τη φράση ότι «Ναι μεν δεν μου αρέσουν οι οικειοθελείς αποχωρήσεις αλλά δεν θα απαγορεύσω σε κανέναν να το κάνει». Έτερος εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ πρότεινε «οι εργαζόμενοι να πάνε στην κυβέρνηση να ζητήσουν δουλειά για τον εργοδότη».

Στον αντίποδα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εξέφρασαν την ξεκάθαρη θέση ότι δεν αποδέχονται κανένα από τα μέτρα της διεύθυνσης. Κάλεσαν σε οργάνωση του αγώνα, σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους της περιοχής που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και σημείωσαν την αιτία της κρίσης, που έφερε τα αποτελέσματα αυτά για όλους τους εργάτες.


Το διοικητικό συμβούλιο των εργαζομένων θα συνεδριάσει την Τετάρτη ενώ την Παρασκευή περιμένει απάντηση η εταιρεία.

Η διεύθυνση της εταιρείας σε συνάντηση, που είχε το Σάββατο, με το Σωματείο των Εργαζομένων της «Χαλυβουργικής» τους ανακοίνωσε ότι προτίθεται να πάρει τα παρακάτω μέτρα:
  • 170 απολύσεις, μέσω «εθελούσιας» εξόδου.
  • 20% μείωση αποδοχών.
  • Κατάργηση των έξτρα δώρων που παίρνουν οι εργαζόμενοι το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, 150 και 250 ευρώ αντίστοιχα.
  • Κατάργηση του έξτρα επιδόματος 12,5 ημερομισθίων στην άδεια.
  • Διευθέτηση χρόνου εργασίας με 12ωρα σε 40ωρη βάση τη βδομάδα.
  • Συμψηφισμός στα επιδόματα γάμου και τριετίας.
  • Κατάργηση της κάρτας απεριορίστων διαδρομών για τις αστικές συγκοινωνίες όπως και των πούλμαν για τη μεταφορά των εργαζομένων.
Πηγή : 902.gr

14 σχόλια:

  1. ΠΑΣΚΕ στη Χαλυβουργική... Τι είπες τώρα:
    Προσοχή, μην φαντάζεστε φιλοεργοδοτικό συνδικαλισμό, εδώ μιλάμε για προχωρημένες καταστάσεις.
    Ούτε η γυναίκα του Αγγελόπουλου (ιδιοκτήτης) δεν προσλαμβανόταν στο εργοστάσιο αν δεν συμφωνούσε το ΄΄σωματείο΄΄.
    Το ένα δέκατο εργοδοτικος, πεθαίνεις...
    Αυτοί οι ρουφιάνοι λοιπόν, πριν από ένα χρόνο διέδιδαν (μέσω χρήσιμων ηλιθίων ή/και εξαγορασμένων για να μην φαίνονται οι ίδιοι) μέσα στο εργοστάσιο πως η απεργία στην Ελληνική Χαλυβουργία είναι καλή για το ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ εργοστάσιο, (τα δύο εργοστάσια έχουν παρόμοια παραγωγή και βρίσκονται πολύ κοντά το ένα με το άλλο) γιατί έτσι ΠΑΙΡΝΟΥΝ τις δουλειές του Μάνεση και αν η Χαλυβουργία κλείσει θα τρώνε με χρυσά κουτάλια!
    Τόσο σκουλίκια...

    Είναι βέβαια και το ζήτημα να βρεις ή να δημιουργήσεις ευήκοα ώτα... Για να δούμε τώρα, θα τους πάρουν με τις πέτρες οι από κάτω?

    Ιάκωβος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολα τα παραπάνω,είναι υπερβολές και απέχουν πολύ απο την πραγματικότητα.Η ζήτηση του σιδήρου στην Ελλάδα σήμερα, είναι τόση,που και μόνη να ήταν η Χαλυβουργική,αρκούσε ένας μήνας παραγωγής το έτος.Οπότε δεν υπάρχουν ούτε κουτάλια πλαστικά στον ορίζοντα!Οι προσλήψεις γίνονταν σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης ,και το σωματείο δεν συμμετείχε ως κριτική επιτροπή!!Και το κυριότερο,άλλο διαλλακτικός,άλλο εργοδοτικός.Οι καιροί δεν επιτρέπουν δυναμικές κινητοποιήσεις.Ενα σχεδόν χρόνο τώρα χωρίς να υπάρχει παραγωγή οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά.Το καταλογίζω ως επιτυχία του σωματείου,και είμαι σίγουρος οτι και την κρίση αυτή θα την διαχειριστεί άριστα, και οι εργαζόμενοι θα βγουν με τις λιγώτερες δυνατές απώλειες,γιατί το να είσαι δογματικός και άκαμπτος,δεν έχει καλά αποτελέσματα! Ηλίας

      Διαγραφή
    2. Μιλάς για υπερβολές, ενώ εσύ ο ίδιος κάνεις την υπερβολή επιστήμη.

      Αφού λοιπόν θα έφτανε μόνο της η Χαλυβουργική, και για έναν μήνα το έτος ώστε να καλύψει την ζήτηση ...
      θα έπρεπε σήμερα ο τζίρος των επιχειρήσεων συνολικά στην χώρα, να ισούται με το 1/12 του τζίρου της Χαλυβουργικής για το 2009, ας πούμε.

      Για να δούμε
      2009 Τζίρος Χαλυβουργικής 135.000.000 Ευρώ

      άρα για το 2011, ο συνολικός τζίρος όλου του κλάδου θα έπρεπε να ισούται με 135.000.000 / 12 = 11.250.000 Ευρώ

      Κι όμως για το 2011 η Χαλυβουργική ΜΟΝΗ ΤΗΣ ανακοίνωσε τζίρο
      196.000.000 Ευρώ, δηλαδή αύξηση 45 % σε σχέση με το 2009 !

      Μπράβο λοιπόν στο ξεπουλημένο σωματείο και απο εμένα.

      Διαγραφή
    3. Αλλα ξέχασα, εμείς είμαστε οι δογματικοί και οι άκαμπτοι. Ε σας αφήνουμε λοιπόν, να κάνετε κάμψεις με την ησυχία σας.

      Διαγραφή
    4. Το να κάνεις τζίρους,δεν σημαίνει οτι καταγράφεις και κέρδη.Αντιθέτως ενδέχεται να εργάζεσαι με ζημία περιμένοντας βελτίωση της αγοράς.Μην κοροιδεύουμε τον εαυτό μας!Οι επιχειρήσεις γίνονται για να λειτουργούν και να φέρνουν κέρδη στον ιδιοκτήτη.Η αναπροσαρμόζεις την λειτουργεία τους ανάλογα με τις περιστάσεις,ή καταρρέουν,και δεν έχει όφελος κανένας, ούτε η εργοδοσία,ούτε οι εργαζόμενοι.Σε οποιονδήποτε πολιτικό τομέα και αν λειτουργούν, οι συνθήκες είναι ίδιες.Η κερδοφορείς,ή πεθαίνεις! Δες και παραδείγματα από τον χώρο σου.Δυστυχώς σε περιόδους ισχνών αγελάδων,οι εργαζόμενοι δέχονται τα μεγαλύτερα πλήγματα!!Και δεν είμαι εδώ ούτε για να στεφανώσω,ούτε για να θάψω κανέναν.Είμαι άχρωμος πολιτικά, και κρίνω τους πάντες εκ του αποτελέσματος! Ηλίας

      Διαγραφή
    5. Μάστορα, μην πηδάς απο το ένα στο άλλο.
      Μίλησες για ζήτηση παραπάνω και τουλάχιστον απο οικονομικά ξέρουμε πολύ καλά τι μας γίνεται.

      Η ζήτηση λοιπόν αποτυπώνεται πολύ καλά απο τον κύκλο εργασιών μιας εταιρείας, ασχέτως εαν δηλώνει κέρδη ή όχι. Και τζίρο η εταιρεία έκανε και μάλιστα αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα 2 χρόνια. Άρα πούλησε παραπάνω χάλυβα, τελεία και παύλα.

      Όσο για τα καθαρά κέρδη μιας επιχείρησης, ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά πως οι λογιστές κάνουν θαύματα. Η Χαλυβουργική τα μισά της χρόνια δηλώνει ζημιογόνα και δεν πληρώνει φόρους. Τι σημαίνει αυτό δηλαδή, πως οι Αγγελόπουλοι βάζουν και από την τσέπη τους για να λειτουργήσουν την επιχείρηση ?

      Τέλος οι κρίσεις είναι αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας της αγοράς, και τα κέρδη έχουν μια τάση να πέφτουν. Για αυτό και εμείς επιδιώκουμε την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της αγοράς, ώστε να μην είμαστε αναγκασμένοι να ψωμολυσάμε, κάθε φορά που θα πέφτουν τα κέρδη του κάθε Αγγελόπουλου. Με καταλαβαίνεις ?

      Διαγραφή
    6. Αν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα η σχέση τζίρος/κερδοφορία,έτσι όπως τα περιγράφεις παραπάνω,τότε και ο Αγγελόπουλος δεν θα σταματούσε εντελώς την παραγωγή χάλυβα το 2012, για να μη χάσει την κονόμα!!!Ούτε ο Μάνεσης θα σταματούσε!!

      Συνειδητοποίησε πως με τις υπάρχουσες τιμές ενέργειας, καμιά Ελληνική ενεργοβόρα βιομηχανία δεν είναι ανταγωνιστική στην εξωτερική αγορά.Με τις σημερινές τιμές εξωτερικού ανταγωνισμού, συμφέρει καλύτερα τις χαλυβουργίες να είναι σταματημένες και να πληρώνονται οι εργαζόμενοι χωρίς να υπάρχει παραγωγή,παρά να παράγουν και να διακινούν χιλιάδες τόνους σίδερο με ζημία.Είπαμε πριν πως η Ελληνική αγορά ψόφησε!!!

      Και τα πάντα είναι απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής,που δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω, αν έχουμε να κάνουμε με ανεγκέφαλους, ή αν εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα,και απογυμνώνουν από βιομηχανίες την χώρα,και οδηγούν στην ανεργία και εξαθλιώνουν τον λαό βάσει σχεδίου.

      Από το παντελόνι κανένας δεν βάζει να πληρώσει,εκτός αν με την κίνηση αυτή βλέπει προοπτικές κέρδους στον ορίζοντα.Αφιλοκερδώς δίνει μόνο η Πρόνοια,και η Εκκλησία στους λιμοκτονούντες.

      Προσωπικά προτιμώ να μη πληρώσει δεκάρα φόρο ο κάθε Αγγελόπουλος,και να έχουμε ζωντανή βιομηχανία, χωρίς ανεργία,γιατί αν έχω δουλειά και φράγκα,θα την παλέψω την φορολογία!!

      Και όσο αφορά την τελευταία σου παράγραφο, βάσει της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων,προς το παρών είναι ανεκπλήρωτοι πόθοι,και που όσο έχουμε κάτι να χάσουμε,λέμε μόνο πύρινους λόγους,ασκούμε οξείες κριτικές,αλλά κανένας δεν παίρνει τα ηνία να τολμήσει να κάνει το μεγάλο βήμα!!!! (Δεν θέλω να επεκταθώ επί αυτού)

      Ηλίας

      Διαγραφή
  2. Τι λες ρε παπαρηγα σιγα μην χερόμαστε με τις απολυσεις των άλλων χαλυβουργών
    Ρε μεγαλε πες μου που δεν εχει αναμυχθει το ΠΑΜΕ και δεν έχει γινει χαμός θες στην pirelli στην πάτρα στο πέραμα στην ελληνικη χαλυβουργια που για πες μου ολλα αυτα τωρα δουλευουν με 1300€ κατότατο μισθό οπως έλεγε το κόμμα σου? ε? για πες μου δηλαδη εσεις στον 902 δεν κάνατε απολύσεις ή άλλο εσεις δεν ειμαι με κανένα κόμμα αλλά με την λογική!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την επιφύλαξη ότι δεν είσαι απλά ασφαλίτης ή κάποιος άλλος εγκάθετος, ρίξε ένα βλέφαρο εδώ:

      http://redflyplanet.blogspot.com/2012/07/pirelli-goodyear.html

      Για το άλλο θέμα φετίχ σου, περί σοσιαλιστικών νησίδων-επιχειρήσεων στον καπιταλισμό, επίσης έχουν δημοσιευτεί ένα κάρο άρθρα. Κάνε μια ταπεινή αναζήτηση.

      Και να πλένεις τα δοντάκια σου πιο συχνά γιατί αυτές οι χαλασμένες καραμέλες θα στα σαπίσουν τα κακόμοιρα.

      - Άρης

      Διαγραφή
  3. Ειμαι ο παραπάνω ανώνυμος συγνώμη για το ύφος μου αλλα δεν θέλω να διαβάζω βλακείες οτι θα η απεργία στην χαλυβουργία θα είναι καλή για εμάς γιατι όπου υπαρχει καπνός υπάρχει και φωτία και σιγα-σιγα θα έφτανε και σε εμάς τι είμαστ άβατο? αυτά είχα να πώ ας πάνε τα πραγματα καλά για όλους. που δεν το βλέπω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι μέλος της ΠΑΣΚΕ ή μήπως βρίσκεσαι στην ηγεσία του σωματείου ?

      Διότι εαν είσαι, τότε φίλε μου έχεις πολύ μεγάλο θράσος.

      Εαν όμως δεν είσαι κανένα απο τα δυο, τότε δεν καταλαβαίνω, ούτε το σχόλιο, ούτε τον εκνευρισμό, ούτε και τον αυριανισμό που εκβάλλει από τον γραπτό σου λόγο, καθώς ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΟΡΟΥΝ οι χαρακτηρισμοί του πρώτου σχολιαστή.

      Ο οποίος παρεπιπτόντως, δεν λέγεται Παπαρήγα, αλλά Ιάκωβος.

      Διαγραφή
  4. Ο ενας ανωνυμος λοιπον εχει ως δεδομενο οτι θα ειναι μια ζωη δουλος του αφεντικου του και απλα μαθαινει μαθηματικα για να δει ποτε κερδιζει και ποτε χανει η επιχειρηση ελπιζοντας οτι αν το αφεντικο κινηθει σωστα στη κριση θα τη βγαλει καθαρει και αυτος, ο αλλος ανωνυμος θεωρει οτι οταν κανεις κινητοποιήσεις τα κανεις μπαχαλο και βγαινεις χαμενος, θεωρει επισης οτι ο 902 μαζευε τοσα χρονια τα κερδη που παρηγαγε ο κοσμος του και θεωρει και τιμη του να λεει οτι ειναι και ακομματιστος χωρις να ντρεπεται.
    Γι αυτο φτασαμε εδω που φτασαμε που λεει και η γιαγια μου
    Υ.Γ ο ακομματιστος ειναι χειροτερος και απο χρυσαυγιτη, ειναι ο τυπος που θελει να τα εχει καλα με ολους, ο τυπος που μονο να κρινει ξερει σε καθε κουβεντα, ειναι αυτος που στο διαλειμμα βγαινει για τσιγαρακι με τους αλλους και λεει οτι πρεπει να ακουστει, αλλα βεβαια στις εκλογες συμμετεχει στα κρυφα παντα...μαγκα αν δεν υπαρχει ιδεολογια που να σε εκφραζει φτιαξε το δικο σου κομμα και ασε τα λογια, δεν ειναι μοδα πλεον ο ακομματιστος ειναι δεικτης δηλιας
    φιλικα παντα
    νκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κύριε ψυχογράφε,καθότι ο δείκτης νοημοσύνης μου δεν μου επιτρέπει να κάνω σωστά ούτε τα στοιχειώδη,ώστε να επιβιώσω χωρίς να προσκολληθώ σε κομματικό ιστό,θα με υποχρέωνες αν μου ανάλυες την λέξη .......αεροβάτης !!!!

      Ηλίας

      Διαγραφή
  5. και θα το συνεχεισω λιγο ακομα
    ο κοσμος πρεπει να καταλαβει πως πρεπει να ψηφιζει στη τελικη...
    σκεφτεται τι κοσμο θελει, με ποια απο τις ιδεολογιες που υπαρχουν, μπορει να επιτευχθει αυτο που θελει, μετα κοιταει ποια κομματα υποστηριζουν την ιδιεολιγια στην οποια εχει καταληξει, αν δεν τον εκφραζει κατι απολυτα πρεπει να κανει καποιες υποχωρησεις....οταν ομως ψηφισει καποιο κομμα τοτε πρεπει να εχει την απαιτηση το αυτο να μενει σταθερο στις θεσεις για τις οποιες το ψηφισε....
    στην Ελλαδα τωρα, πρωτα ψηφιζουν σαν ζωα και μετα ζητανε συνεργασειες και δε μπαινουν καν στο κοπο να σκεφτουν οτι καποιος αλλος εχει ψηφισει το ιδιο κομμα και το θελει ετσι ακριβως οπως το ψηφισε...ο ακομματιστος βεβαια προτιμησε να μην κανει το δευτερο παρα να κανει το πρωτο...ειναι ενας συμβιβασος και αυτος αλλα στη λαθος κατευθυνση
    νκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.