10 Σεπτεμβρίου 2012

Χ.Α, πόσο αντισυστημικοί είναι τελικά;(μέρος ντεύτερον)

Οι φασίστες αποτελούν την τραγελαφική απόδειξη
ότι ο άνθρωπος προέρχεται τελικά απο τον πίθηκα
(συγνώμη πίθηκα)

Γράφω το παρόν άρθρο ως μια πιο συγκροτημένη "κατάθεση" σε ένα διάλογο που έχει ανοίξει με αφορμή το παρακάτω δημοσίευμα του Αντώνη(Lenin Reloaded). Ο τίτλος που διαλέγω είναι ο συγκεκριμένος επειδή τα όσα θα ειπωθούν παρακάτω λειτουργούν συμπληρωματικά με ένα άλλο άρθρο που είχα γράψει πριν από μερικές ημέρες.

Είναι γενική παρατήρηση και ασφαλές συμπέρασμα να πούμε ότι σε περιόδους κρίσεως δύο είναι οι τάσσεις που εμφανίζονται στην κοινωνία, ή τάση για συντήρηση(εξιδανίκευση του παρελθόντος, εξιδανίκευση κάποιων αξιών που ξεπερνιούνται, φόβος για το καινούριο και δαιμονοποίηση του, φόβος για το άγνωστο, γενικό πισωγύρισμα, θωράκιση του ατόμου σε εθνοτικές ή άλλες ομάδες, στην οικογένεια κλπ) και η προοδευτική τάση. Αυτή τη στιγμή, και χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει στο μέλλον, η τάση που διαφαίνεται να χαρακτηρίζει ξεκάθαρα την ελληνική κοινωνία είναι η τάση για συντήρηση.

Και γιατί υπάρχει τάση για συντήρηση; Απλά επειδή η πλειοψηφία των συμπολιτών μας, άσχετα αν μπορεί ακριβώς να το συνειδητοποιήσει ή όχι, επιθυμεί να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση, στα πλαίσια της οποίας κάποιοι την κουτσοβόλευαν ή έστω την βόλευαν καλύτερα από τώρα που παίρνει τα πάντα ο διάολος[1]. Προς το παρόν αυτοί που μπορούν να δουν πέρα από τις ψευδαισθήσεις και πέρα από τον καπιταλιστικό μονόδρομο είναι ελάχιστοι, και ακόμα λιγότεροι εκείνοι που διατίθενται να πολεμήσουν το εν λόγω σύστημα και να στρώσουν έναν άλλο δρόμο. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που ο λαός δεν συμπορεύεται με το ΚΚΕ, επειδή δεν είναι ακόμα έτοιμος να απαγκιστρωθεί από τα δεσμά του[2] ή επειδή φοβάται τις συνέπειες που θα έχει άμα το προσπαθήσει

Έχουμε λοιπόν μια σειρά από αστικά κόμματα, που ενόσω ευαγγελίζονται την αλλαγή, το γκρέμισμα του παρελθόντος, που μιλούν για βήματα μπροστά, για ανατροπές και ότι άλλο, αυτό που πραγματικά υπόσχονται είναι ακριβώς μια επιστροφή στο παρελθόν(εκείνο που μας κουτσοεξυπηρετούσε) ως αντίδοτο στο μέλλον που διαγράφεται ζοφερό. Στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε η διαφθορά, ούτε το βόλεμα, ούτε οι πελατειακές σχέσεις ούτε οι μετανάστες που μας ενοχλούν αυτά καθαυτά. Είναι που όλα αυτά, ένεκα η κρίση, γύρισαν μπούμεραγκ και από εκεί που μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού είχε μάθει να τα εκμεταλλεύεται υπέρ της(εις βάρος πάντα κάποιας άλλης μερίδας ή και του εαυτού της σε βάθος χρόνου), τώρα πια της είναι βάρος γιατί πληρώνει τις συνέπειες. Το Σύριζα λοιπόν για τον ελληνάκο φαντάζει ως ένα νέο ΠΑΣΟΚ(το κόμμα που εκφύλισε τον κοινωνικό ιστό και τα εργασιακά στην Ελλάδα και που ανήγαγε σε υψηλή τέχνη τις πελατειακές σχέσεις και τους κομματικούς στρατούς) και όχι ως αντί-ΠΑΣΟΚ. Ο Καμμένος υπόσχεται ότι θα δώσει πίσω την παλιά καλή Ελλάδα(τότε που είχαμε τα λευκότερα λευκά και όλοι ήξεραν από καλό λάδι, μια Ελλάδα δηλαδή που μόνο μέσα από διαφημίσεις του ΕΟΤ γνωρίσαμε) και μόνο η ΝΔ(και κάτι φιλελεύθερα αποκόμματα) υπόσχονται ξεκάθαρα(ή σχεδόν ξεκάθαρα) ένα σκληρό νεοφιλελευθερισμό, δίδοντας όμως εγγυήσεις στους μικροαστούς ότι εκείνοι θα είναι από πάνω(εφόσον είναι άξιοι και θα υπάρξει αξιοκρατία) να εκμεταλλεύονται τα υποτελή κοινωνικά στρώματα και να πλουτίζουν δια του επιχειρείν.[3] Παραμύθιασμα δηλαδή και από εκεί, αλλά καλά να πάθουμε αφού είμαστε χαλβάδες. Με λίγα λόγια, όλοι υπόσχονται και από ένα λουκουμάκι, έστω και αν διαφοροποιείται λιγάκι το κοινό τους, το οποίο λουκουμάκι κάποιοι κάπως κάποτε το γευόταν ή ήλπιζαν ότι θα το γευτούν.



Υπό αυτή την έννοια η Χρυσή Αυγή είναι ένα ακόμα αστικό κόμμα που υπόσχεται λουκουμάκια[4], αυτό το οποίο την κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα είναι ότι έχει εξτρεμιστική δράση(χωρίς να χρειάζεται να είναι καν στην κυβέρνηση), που προς το παρόν εστιάζεται κυρίως στους μετανάστες. Το παρακράτος, που αντιπροσωπεύει η Χ.Α, δείχνει να κερδίζει έδαφος και μοιάζει σε κάθε περίπτωση να λειτουργεί επικουρικά με το κράτος(επ΄αυτού δείτε και το συμπληρωματικό άρθρο που προανέφερα). Το αν τώρα μπορεί το συγκεκριμένο κόμμα να επιβάλει ή εφαρμόσει ένα ναζιστικό καθεστώς και κατά πόσο και σε ποιό βαθμό τα στελέχη της το επιδιώκουν, αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η υποστήριξη που θα έχει από τον κόσμο, ή υποστήριξη και οι εντολές που θα πάρει από τα καπιταλιστικά κέντρα και τις μυστικές υπηρεσίες που βρίσκονται από πίσω της, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οικονομικές εξελίξεις, ο αστάθμητος παράγοντας, κ.α.[5] Το σχεδόν βέβαιο πάντως είναι ότι πρόκειται στο μέλλον να παίξει τουλάχιστον το ρόλο του μπάτσου ενάντια στις προοδευτικές δυνάμεις που θα αγωνίζονται για την ανατροπή του καπιταλισμού. Όσο περισσότερο σταθεροποιηθεί/νομιμοποιηθεί στην κοινωνία, τόσο περισσότερο θα μας ζορίσει στο μέλλον.

Και μια παράγραφος σχετική με τα όσα διαπιστώνει και υποστηρίζει ο Αντώνης:

Με το να εξηγεί το κόμμα το πως και το γιατί η Χ.Α δεν είναι αντισυστημική όπως η ίδια διατυμπανίζει, είναι σαν να λέει ταυτόχρονα στον λαό που τη στηρίζει: "Φίλε μην νομίζεις ότι κάνεις κάτι καλό για του λόγου σου ή την κοινωνία, για αυτούς και για αυτούς και για αυτούς τους λόγους είσαι για τον πούτσο και διαιωνίζεις τα βάσανα σου με το ακολουθάς όποιον σου υπόσχεται επιστροφή σε αυτό που γνώριζες"(εκτός και αν είναι κάποιος υπερήλικας και έχει γνωρίσει κατοχή και εμφύλιο και παγκόσμιο, τότε οκ, κατά πάσα πιθανότητα θα του προσφερθεί αυτό το παρελθόν). Δηλαδή μέσα από το ξεγύμνωμα της Χ.Α(και το κρούσιμο του κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το που μπορεί να φτάσει ο φασισμός/Ναζισμός), μπορούμε να περάσουμε ακριβώς στο επόμενο βήμα που ζητά ο Αντώνης στο άρθρο του, να τραβήξουμε το αυτί του λαού και να τον φέρουμε προ των ευθυνών του.

Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)




[1] Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχε έντονο πρόβλημα φτώχειας, ασυδοσίας και εκμετάλλευσης, όσοι ειδικά έχουν δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα το ξέρουν καλά αυτό.


[2] Βλέπετε του την είχαν επιχρυσώσει την αλυσίδα και του είχαν βάλει γουνάκι στις χειροπέδες για να γουστάρει.


[3] Και επειδή όλοι οι κακομοίρηδες έχουν "διδαχθεί" να πιστεύουν ότι είναι γάτες και θα πιάσουν την καλή αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις, θεωρούν τους εαυτούς τους "εν δυνάμει" μικρομεσαίους(άρα και εν δυνάμει μελλοντικούς εκμεταλλευτές), ακόμα και μερικοί από τους πιο κακοπληρωμένους και υπό τις χειρότερες συνθήκες, εργάτες.


[4] Στον εργάτη λέει ότι του φταίνε οι ξένοι εργάτες για την ανεργία, στον καταστηματάρχη ότι του φταίνε οι αλλοδαποί μικροπωλητές που δεν κάνει σεφτέ, στον άνεργο ότι του μειώνουν το ταμείο ανεργίας επειδή δίνουν επιδόματα στους πακιστανούς κλπ.


[5] Θεωρώ πάντως ότι δύσκολα θα της παραχωρήσουν την άμεση διαχείριση, αν και δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα να έρθουν προ τετελεσμένου γεγονότος.

---


ΥΓ(παραθέτω και αυτό το ιδιαίτερα εύστοχο σχόλιο που έγινε απο τον Cos στο Lenin Reloaded):


"Το πρόβλημα είναι ότι η πλειοψηφία των μικροαστών εννοούν σαν "σύστημα" το πολιτικό σύστημα, όχι το οικονομικό. Στα πλαίσια αυτά η Χ.Α. είναι για αυτούς "αντισυστημική". Ίσως λοιπόν το λάθος του ΚΚΕ να συνίσταται αφενός μεν στην αντιμετώπιση της Χ.Α. σαν άλλου ένα αστικού πολιτικού κόμματος (που δεν είναι ακριβώς) και αφετέρου η μη επαρκής σύνδεση από το ίδιο της καταγγελίας του καπιταλισμού με αντίστοιχη καταγγελία της αστικής δημοκρατίας, αφήνοντας αυτό το δεύτερο πεδίο ελεύθερο στους φασίστες.

Η Χ.Α. δεν είναι "άλλο ένα αστικό κόμμα", είναι η κατάλυση της αστικής δημοκρατίας από τους ίδιους τους αστούς, όταν η "δημοκρατία" τους δεν είναι πια επαρκής για να στηρίξει τα οικονομικά συμφέροντά τους."

17 σχόλια:

  1. Ο Καμμένος υπόσχεται ότι θα δώσει πίσω την παλιά καλή Ελλάδα(τότε που είχαμε τα λευκότερα λευκά και όλοι ήξεραν από καλό λάδι

    Καλόοοοο!!!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ειναι, οπως ειχα γραψει και παλιοτερα, η κατασταση στην Ελλαδα μου θυμιζει το παραμυθι "ο μαγικος αυλος", παιζει ο καθενας τον παραπλανητικο του σκοπο και απο λωτοφαγους αλλο τιποτα. Μονο μη τους πεις την αληθεια, ειναι ικανοι να σε λιθοβολησουν.

      Διαγραφή
  2. "Η Χ.Α. δεν είναι "άλλο ένα αστικό κόμμα", είναι η κατάλυση της αστικής δημοκρατίας από τους ίδιους τους αστούς, όταν η "δημοκρατία" τους δεν είναι πια επαρκής για να στηρίξει τα οικονομικά συμφέροντά τους."
    Απλό, λιτό και to the point...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ παντός διαφωνώ με το σκεπτικό ότι επικρατεί στην κοινωνία η τάση για συντήρηση . Πιστεύω ότι απλά η συντηρητική πτέρυγα εχει βρει πολιτικούς εκφραστές και μάλιστα σε αρκετές αποχρώσεις σε αντίθεση με την προοδευτικη που δεν έχει βρεί. Ναι,δυστυχώς πιστεύω πως αυτο φταίει, πως η επαναστατική αριστερα δεν έχει καταφερει ακόμα τουλάχιστο να δώσει κάποιο όραμα στον κόσμο που θα τον εμπνεύσει και θα τον κινητοποιήσει. Αυτό νομίζω πως φταίει και αυτο σε τελική ανάλυση νομίζω πως είναι και το καθήκον μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδη πως ακριβως θα εξέφραζε τον κοσμο η επαναστατικη αριστερα; Οταν ελεγαν οι αγανακτες "να καει να καει το μπορδελο η βουλη" επρεπε να μπει το ΚΚΕ(ας το ορισουμε επαναστατικη αριστερα) μπροστα και να μπουκαρουν στη βουλη; Γιατι κατα τη γνωμη μου ετσι θα φερναμε το φασισμο μια ωρα αρχυτερα.

      Διαγραφή
    2. Ο λαος δεν ειναι ακομα ετοιμος να κανει αυτο πυο πρεπει, εκτος απο ανοργανωτος ειναι και πληρως ανωριμος ταξικα, οποτε δεν μπορει να στηριξει καμια επανασταση και καμια λαικη εξουσια, αυτος ειναι και ο λογος που κλεινει τα αυτια του σε οσα του λεει το κομμα. Εδω δεν κανει τον κοπο να παρουσιαστει στις απεργιακες κινητοποιησεις ουτε ο ανεργος.

      Προς το παρον ο κοσμος θελεινα ξεσπασει και να παρει το αιμα του πισω απο αυτους που δεν φταινε, δενθελει στην ουσια καμια αλλαγη, οπισθοδρομηση θελει, εξου και η συντηρηση. Η ριζοσπαστικοποιηση θα ερθει με τον καιρο, οταν θα του διαλυθουν οι αυταπατες και τα οσα τον κρατουν παγιδευμενο στο παρελθον. Εμεις ως τοτε πρεπει να του μιλαμε και να οτυ δειχνουμε το δρομο με τους αγωνες μας μεχρι να αρχισει να μας ακουει.

      Διαγραφή
    3. ό ρυθμός με τον οποίο ο κόσμος ωριμάζει ή πισωφυρίζει δεν μπορεί να προβλεπτεί με ακρίβεια .Αν πχ το 1938 έβγαινε κάποιος και έλεγε πως μέσα σε λιγα χρόνια θα σαι μι α ανάσα απο την λαική εξουσια θα σε λέγανε τρελο, αν πάλι καποιος το 43 έλεγα πως την εξουσία δε θα την παρεις ποτέ πάλι τρελό θα σε λέγανε.Τι άραγε μεσολαβεί και τα γεγονότα παίρνιουν καμιά φορά τέτοια δυναμική;Το επίπεδο οργάνωσης;Τότε, το 38 το ΚΚΕ ήταν αποδεκατισμένο με το μεγάλο μέρος των μελών του νεκρό και τους υπόλοιπους στην Ακροναυπλία.Το επίπεδο ωριμότητας του λαού; Η ταξική συνείδηση των ανθρώπων ειδικά της υπαίθρου που συμμετείχαν σ αυτή την υπόθεση ουσιαστικά ήταν ανύπαρκτη.Κι όμως ξεσηκωθηκαν και ξέρεις γιατί; Κατα τη γνώμη μου για δύο λόγους 1) Γιατί τότε πίστεψαν πως μπορούν να πετύχουν την κοινωνική δικαιοσύνη μαζί με την εθνική ανεξαρτησία ,πίστεψαν δηλαδή σε καποιο όνειρο και 2) Βρέθηκαν με όπλα στα χέρια όταν η Βερμαχτ 'εσπασε το Ελληνικό μέτωπο. Αυτό με τη σειρά του είχε ως συνέπεια πλέον να ωριμάσει ταξικά ο λαός και το κόμμα να αποκτήσει μεγάλη οργανωτική ικανότητα αλλά και τη αμέριστη αγάπη και το σεβασμό του Ελληνικού λαού σχεδόν στο συνολό του

      Διαγραφή
    4. Τι ωραία που είναι να παρουσιάζουμε τα ιστορικά γεγονότα, χωρίς διαπάλη, χωρίς οργάνωση, χωρίς ΚΚΕ, χωρίς ταξική πάλη! Ένας κόσμος αγγελικά πλασμένος...EAM και αντίσταση δεν θα υπήρχαν, αν δεν υπήρχαν ΚΚΕ, ΚΔ και ΕΣΣΔ. Δεν θα υπήρχαν αν δεν υπήρχε η ηρωική δράση των κομμουνιστών και με αυτοθυσία δράση τους για την οργάνωση του λαού από τη δεκαετία του ΄30. Και όλα αυτά έγιναν με σκληρή διαπάλη με τις αστικές δυνάμεις, διάφορους "επαναστάτες" και τροτσκιστές. Και όχι ό λαός δεν πάλεψε μόνο επειδή είχε ένα όνειρο, αλλά γιατί το κόμμα της εργατικής τάξης-το ΚΚΕ-τον οργάνωσε και του έδειξε το δρόμο, με όλες τις αδυναμίες και τα λάθη ως προς το ζήτημα της εξουσίας αργότερα. Πάνω από όλα το ΚΚΕ κέρδισε το λαό , γιατί δεν υποχώρησε στον αρνητικό συσχετισμό, δεν διαλύθηκε σε συνθήκες άγριας παρανομίας, τότε που όλα τα σκίαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Κι για να πάμε στο προκείμενο. Σε ποιούς αναφέρεσαι και μιλάς για για "προοδευτική" κατεύθυνση; Γιατί το ΚΚΕ έχει πρόταση εξουσίας, όπως όλα τα κόμματα. Λοιπόν η θα είσαι με τη στρατηγική που υπηρετεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την Ε.Ε. ή με την εργατική-λαϊκή εξουσία και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Μέσος δρόμος δεν υπάρχει. Και στο κάτω-κάτω και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτική που συντηρητικοποιεί τους εργαζόμενους, όπως και κάθε κόμμα που προβάλλει σαν "προοδευτική" πολιτική αστική διαχείρισης. Τώρα αν εννοείς ότι δυνάμεις σαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έχει πρόταση που να δίνει όραμα, δεν με αφορά καθόλου. Αλλά και εδώ κάνεις λάθος γιατί στην ουσία και αυτή πουλά την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρχει διαχείριση προς όφελος του λαού στα πλαίσια του καπιταλισμού. Για αυτό το λόγο φλερτάρει με το ΣΥΡΙΖΑ ή με τμήματά του.

      Διαγραφή
    5. Και κάτι ακόμα, η ανάπτυξη του "αυθόρμητου" έχει τη βάση του στη δράση του "συνειδητού". Αν το "αυθόρμητο" δεν μετατραπεί σε "συνειδητό" τότε γίνεται χειραγωγήσιμο από την αστική τάξη. αν περιμένεις να επαναστατικοποιηθούν οι μάζες, έτσι "αυθόρμητα", έχεις αυταπάτες. Οι δυσκολίες της ταξικής πάλης πρέπει να μας ατσαλώνουν, όχι να μας πισωγυρίζουν. Αυτή είναι και η εγγύηση για να αλλάξει η κατάσταση στο λαό και να ανατραπούν οι αρνητικοί συσχετισμοί. Αυτό κάνει το ΚΚΕ, για να μην πώ μόνο το ΚΚΕ!

      Διαγραφή
    6. sυγχαρητηρια Poe!!!πολυ διαφωτιστικο κ απλο αρθρο-συμφωνω μαζι σου σε ολα!!!μονο ετσι αντιμετωπιζονται τα φασισταρια!!

      Διαγραφή
    7. 1) Κατ αρχάς δεν αμφιβάλει κανένας ότι το ΚΚΕ τη δεκαετία του 30 έδωσε λυσσαλέο αγώνα αφ ενός μεν να κρατηθεί στη ζωη και αφ εταίρου να ριζοσπαστικοποιησει τις μάζες. Το θέμα είναι πως το ΚΚΕ τη δεκαετία αυτη έδρασε αποκλειστικά στα αστικά κέντρα ενώ το πρώτο αντάρτικο αλλα και το δεύτερο έγινε απο ορεισιβιους ανθρώπουςπου λίγα γνώριζαν για πάλη των τάξεων κτλ. Βέβαια ο κορυφαίος ρόλος που επεξε το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές σ αυτη την υπόθεση είναι αναμφίβολος . Όμως αυτο που θέλω να επισημάνω είναι πως αυτός ο ρόλος ξεκινά απο εκει που ξεκινά η εξέγερση και μετά. Δηλαδη τότε δεν είναι ότι ωρίμασε ο κόσμος πολιτικά πως απόκτησε ταξική συνείδηση και πήρε τα όπλα να κάνει επανάσταση . Έγινε ακριβώς το ανάποδο. Πήρε τα όπλα, για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη ,για κάτι νεφελόδες δηλ και μέσα απο την επαναστατικη διαδικασία ωρίμασε πολιτικά και μάλιστα με εκρηκτικούς ρυθμούς . Αν περιμένεις να ωριμάσει πρώτα ο κόσμος είναι σαν να θέλεις να δημιουργησεις εμπειροπόλεμο στράτευμα πριν το πας στον πόλεμο

      Διαγραφή
    8. ΜΠΡΑΒΟ ΚΩΣΤΑ!!!Κ ΕΣΥ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟΣ!!!πρωτα να φερουμε μαζι μας το λαο-τη μαζα κ μετα απο κοντα τη γαλουχουμε!!!γιαυτο κ πολυ σωστη η κινηση της ΚΝΕ με τους going through!!!

      Διαγραφή
    9. Τις μάζες τις φέρνεις μαζί σου και τις γαλουχείς, όταν έχεις ξεκάθαρη στρατηγική, "το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύό το πρόσωπο". Δεν τα καταφέρνεις, ούτε με τακτικισμούς, ούτε με εκπτώσεις, ούτε με υποταγή στο αυθόρμητο.
      Κόστα, επετρέψε μου να διαφωνήσω μαζί σου. Και ως προς την ουσία, αλλά και αυτά καθ΄αυτά τα ιστορικά γεγονότα. Δυστυχώς είναι δύσκολο να γίνει με αυτόν τον τρόπο εκτεταμένη και αναλυτική συζήτηση.

      Διαγραφή
  4. Κωστα, αλλο το 38 και αλλο σήμερα. Αλλο να μπουκάρει στη χώρα σου ενας κατακτητης η να εχεις ενα δικτατορα που να σε στελνει εξοριες, αυτό ειναι μια πιο αμεση διαδικασια δράσης-αντιδρασης.

    Σημερα τα πρα΄γματα ειναι πολύ πιο μπερδεμενα, η προπαγανδα πολύ πιο επιστημονικη και πιο άνιση, το λαικο κινημα παγκόσμια σχεδον νεκρο, τοτε υπήρχε και μια Σ.Ε.

    Την εποχη εκείνη ο κοσμος δεν ειχε ζήσει δεκαετίες κατανάλωσης, ζούσε σε πιο στριμόκωλες εποχες, δεν υπήρχε η σημερινη ασυδοσία του ατομικισμού και η απελπισια της απομονωσης αναμεσα σε 4 τοίχους.

    Σημερα οι ανρθωποι αρνούνται να χωνεψουν οτι η προηγουμενη τους ζωη πουλακι ήταν και πέταξε πουλακι η΄ταν και παει και δεν θελουν κανέναν να τους πει την αλήθεια γιατι μετα γίνεται ο χειροτερος τους εχθρος, ειναι ακόμα πολύ νωρίς για αυτούς.

    Ανθρωπος που δεν εχει διαρήξει τις ψυχολογικες σχεσεις του με το παρελθον και κανει οτι μπορει για να το επαναφερει δεν μπορει να επαναστατησει, δεν μπορει να στηρίξει μια επανάσταση. Ακομα και αν, λεμε αν, καταφερεις να τον παρασυρεις να σε ακολουθησει για λιγο, μετα δεν θα μπορεις ουτε εσύ να τον ελέγξεις ουτε αυτος τον εαυτό του. Ο κοσμος δν ειναι διατεθημενος να παλαιψει για μια διαφορετικη κοινωνια, ακομα, θελει εναν μεσια να του φερει πισω αυτα που έχασε, οποιος τους πεισει οτι θα παιξει καλύτερα αυτον τον ρολο αυτόν θα στηριξουν.

    Το κκε λοιπον καλα κανει και δεν παρασύρεται απο αυτο που του λενε οι πολλοι και διαφοροι να κανει, να γινει δηλαδη σαν τους εχθρούς του, να κοροιδευτει το λαο και να καλλιεργει αυταπάτες, οπως κανει ο συριζα, ή απο την άλλη, να το παιζει τσαμπα μαγκας όπως κάνει η ΧΑ για να εισπρατει τα παλαμακια των αγανακτισμενων. Αμα το ψαξεις θα δεις οτι αυτο ζηταει ο κοσμος απο το ΚΚΕ, και μαλλιστα να το κανει μοναχο του, χωρις αυτοι να χρειαστει να ιδρωσουν.

    Ε οσο αντι να μας ακουν καν επιμενουν να περιμενουν να γινουμε σαν τα μουτρα τους, εμεις θα λεμε οτι οι υποκειμενικες συνθηκες δεν ειναι ετοιμες, επειδη δεν ειναι πως να το κανουμε.

    Τωρα αν μπορουμε να τρεξουμε λιγο παραπανω, να κανουμε οτι κανουμε λιγο πιο συστηματικα και οργανωμενα, να κοιταξουμε καποια αλλα ζητηματα θεωριας και διαπαιδαγωγησης των ιδιων μας των μελων, ναι οκ, ολα αυτα πρεπει να τα προσπαθησουμε. Κοντολογης θεωρω οτι ειμαστε σε καλο δρόμο, απλα οκ, ίσως θα μπορουσαμε να "τσιτώσουμε" λίγο τα γκαζια για να προλαβαίνουμε καλύτερα τις εξελίξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. burner, ευχαριστω για τα καλα σου λογια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατα τη γνωμη μου η μαχη δεν διδεται για τους σημερινους 40+ αλλα για τους πιο νεους και κυριως για τα παιδια εκεινα πυο θα δουν μονο την απολυτη μαυριλα, δηλαδη τους σημερινους 15χρονους 20χρονους και κατω. Αυτες οι μαζες θεωρω οτι θα φερουν τις αλλαγες οταν θα ερθει η ωρα, το πιστευω ως πιο πιθανο, απο τη γενια μας και πανω 30+ δυσκολα θα αλλαξουν γνωμη οσοι εχουν ζησει δεκαετια 80-90, λιγους θα κερδισουμε απο εκει. Βεβαια μεσα σε αυτους θα υπαρχουν και πολλοι λουμπεν, αλλα θα υπαρχουν και ενα σωρο καθαροαιμοι προλεταριοι, άκληροι, με μονο τους εφοδιο στη ζωη τα χερια και το μυαλο τους, εκει στηριζω τις ελπιδες μου και σε εμας να κραταμε τη φλογα αναμενη ως τοτε, δεν θα ειναι ανετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ασχετο, πρεπει να ειμαι ο πιο βρυκολακιασμενος blogger:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.