2 Ιανουαρίου 2012

Εκβιαστικά απροπροσανατολιστικά ψευτοδιλήμματα

Αναδημοσιευση απο Βαθυ Κοκκινο


 Με το που μπήκε ο καινούργιος χρόνος ξανάρχισαν όλα τα σφυριά του συστήματος να χτυπάνε στο ίδιο αμόνι. Αυτό της τρομοκράτησης του ελληνικού λαού. Το ξαναείδαμε σήμερα στο μεσημεριανό δελτίο του Mega. Για άλλη μια  φορά προβάλλουν  το ψευτοδίλημμα. Δεχθείτε την εξαθλίωση σας γιατί διαφορετικά θα βγούμε απ’ το ευρώ, θα επιστρέψουμε στην δραχμή και τότε έρχονται συμφορές, καταστροφές … Μόνο τους Νεφελίμ δεν επικαλέστηκαν ότι θα ρθουν να μας υποδουλώσουν.

«Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 θα κριθεί αν θα παραμείνει ή όχι  η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Είτε θα μείνουμε στο ευρώ μειώνοντας το επίπεδο διαβίωσης όλοι μας είτε θα αποχωρήσουμε γυρνώντας δεκαετίες πίσω. Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η χώρα θα γυρίσει  20 με 25 χρόνια πίσω», μας είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών,  Βασίλης Ράπανος, που ζήτησε κι αυτός ολόπλευρη στήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμιου να ολοκληρώσει το φρικιαστικό έργο της με θύμα τα λαϊκά στρώματα.

 Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιάννης Στουρνάρας γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ:  «Αν επιστρέφαμε στην δραχμή η Ελλάδα θα σταματούσε να λειτουργεί. Δεν έχουν προχωρήσει οι διαθρωτικές αλλαγές με αποτέλεσμα να έχουμε μια σοβιετικού τύπου οικονομία». Αυτός δεν πρωτοτύπησε. Αντέγραψε τα λεγόμενα του Καρατζαφύρερ που πριν λίγο καιρό ζήτησε  να γίνει «αποκομμουνιστικοποίηση της χώρας» και να έθεσε το ερώτημα: «Ποιοι κυβερνάνε αυτό τον τόπο; Ο λαός με τους εκπροσώπους του ή οι συντεχνίες της κομμουνιστικής νοοτροπίας και πρακτικής;».




Να σταθούμε και λίγο επί της ουσίας στο εκβιαστικό, αποπροσανατολιστικό ψευτοδίλημμα ευρώ ή δραχμή.
Το νόμισμα σε κάθε εποχή και σε κάθε χώρα είναι ένα «εργαλείο». Και όπως κάθε εργαλείο κρίνεται με βάση το «ποιανού» τη δουλειά κάνει.  Μέσα σε ένα καθεστώς εκμετάλλευσης κάθε νόμισμα αποτυπώνει την ανταλλακτική αξία των εμπορευμάτων και φυσικά την αξία της εργατικής δύναμης. Το θέμα είναι ποια τάξη έχει την εξουσία, και πώς εξελίσσονται τα πράγματα στον παγκόσμιο ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Αυτά τα περί «σκληρού» και «μαλακού» νομίσματος είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Όταν χρεοκόπησε και κατέρρευσε η Αργεντινή είχε «σκληρό» νόμισμα, το δολάριο. Σήμερα Κίνα και Τουρκία που έχουν μια σχετική καπιταλιστική ανάπτυξη δεν έχουν «σκληρό» νόμισμα.

Οταν στο όνομα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, ο ελληνικός λαός και τα λαϊκά στρώματα εξαθλιώνονται  είναι ανοησία κάποιος να μετράει τη φτώχεια του σε ευρώ ή σε δραχμές. Να τον ενδιαφέρει αν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα μετρούνται σε δραχμές ή ευρώ.  Είναι πρώτου μεγέθους ηλιθιότητα να ενδιαφέρεται ο εργάτης  αν την υπεραξία της δουλειάς του που θα καρπώνονται οι καπιταλιστές και τα μονοπώλια είναι σε ευρώ ή δραχμές. Αν την εκμετάλλευσή του και το ξεπούλημά του θα τα μετρά σε ευρώ ή σε δραχμές.

Ο Μαρξ, ο οποίος έχει αναλύσει εξαντλητικά το θέμα αυτό στον πρώτο τόμο του «Κεφαλαίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η εμπορευματική μορφή του προϊόντος και η χρηματική μορφή του εμπορεύματος, στα πλαίσια του καπιταλισμού, συγκαλύπτουν την ταξική εκμετάλλευση, η οποία, αντίθετα, στη φεουδαρχία με το μοίρασμα της εργάσιμης μέρας, ανάμεσα στο χρόνο που ο δουλοπάροικος εργαζόταν για τον εαυτό του και στο χρόνο που εργαζόταν για λογαριασμό του φεουδάρχη, ήταν απόλυτα καθαρή και διαυγής.

Από κει και πέρα μια επιστροφή σε εθνικό νόμισμα αφήνοντας άθικτες της δομές του καπιταλιστικού συστήματος –αν δηλαδή θα πρέπει να πληρώνουμε στους τοκογλύφους-δανειστές του ελληνικού κράτους με ένα νόμισμα υποτιμημένο κατά 50 - 60%- τίποτα καλό δεν προβλέπεται για τα λαϊκά στρώματα. Απαιτείται μονομερής διαγραφή του εξωτερικού χρέους –που μέχρι τώρα το έχουμε πληρώσει δεκάδες φορές αφού με βάση τους προϋπολογισμούς που έχουν συντάξει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ τα τελευταία 10 χρόνια ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει 340 εκατ. ευρώ για τόκους και χρεολύσια. Αν μάλιστα προστεθούν τα χρέη για βραχυπρόθεσμο δανεισμό ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει αυτό το διάστημα πάνω από 500 δισ. Και τώρα ζητάνε απ' το λαό μας δυσβάσταχτες θυσίες ξένοι και ντόπιοι πλουτοκράτες, για να συνεχίσει απρόσκοπτα η κερδοφορία τους και την οικονομική καπιταλιστική κρίση να την πληρώσει αποκλειστικά ο εργαζόμενος λαός.

Η μόνη λύση είναι, μονομερώς διαγραφή του κρατικού χρέους, αποδέσμευση από Ε.Ε και τους άλλους καπιταλιστικούς-ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και αγώνας για μια άλλη κοινωνία  με βασικό κριτήριο τις ανάγκες του εργαζόμενου ανθρώπου και όχι την αύξηση του καπιταλιστικού κέρδους.

Θα είναι, λοιπόν, τεράστιο λάθος μας αν εγκλωβιστούμε στο ψευτοδίλημμα εθνικό νόμισμα ή ευρώ από την στιγμή που παραμένει η πολιτική και οικονομική ηγεμονία της αστικής τάξης, της τάξης του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Το πραγματικό δίλλημα είναι αν θα ανεχόμαστε να διατηρούμε ένα σάπιο, βάρβαρο σύστημα ή θα αποφασίσουμε να το ανατρέψουμε  

4 σχόλια:

  1. Να πω την αλήθεια εγώ δεν αντιμετωπίζω ακριβώς σαν ψευτοδίλημμα το "ευρώ ή δραχμή". Ψευτοδίλημμα θα ήταν αν μπορούσαν οι διαφορετικές πολιτικές επιλογές να "εξυπηρετηθούν" το ίδιο και με τα δύο νομίσματα. Εκεί ναι, θα έλεγα ότι δεν έχει σημασία το νόμισμα, το θέμα είναι η πολιτική επιλογή.

    Όμως εδώ ας μην κοροϊδευόμαστε:
    Όρος για οποιαδήποτε λαϊκή εξουσία, όρος ακόμη και για να υφίσταται ως οικονομική οντότητα η Ελλάδα, είναι να φύγει από το ευρώ και την ΕΕ. Προσωπικά δεν δέχομαι την λογική "δεν έχει σημασία το νόμισμα". Έχει και παραέχει, γιατί το νόμισμα δεν είναι απλά ένα μέταλλο ή ένα χαρτί: Κρύβει πίσω του και την δυνατότητα (μιλώ για δυνατότητα) διαχείρισης μιας οικονομίας!
    Δεν είναι και λίγο...

    Ναι, ομολογουμένως είναι το δίλημμα που συμφέρει τους κυβερνώντες, γιατί επί δέκα και πλέον χρόνια κυριολεκτικά πιπιλάνε το μυαλό όλων των Ελλήνων με το "καταπληκτικό" μας νόμισμα, που όλοι το προσκυνάνε χωρίς να καταλαβαίνουν και το λόγο, πέραν μιας ραγιάδικης αίσθησης ότι..."μπήκαμε στα σαλόνια" (μεγάλη εδώ και η συμβολή του ΣΥΝ, που ουσιαστικά στήριξε την πολιτική του ύπαρξη στην ΕΕ και κατ' επέκταση στο ευρώ...)

    Αυτό πάνε να εκμεταλλευτούν σήμερα, αφού τα αστικά κόμματα φαίνεται να χάνουν το ένα μετά το άλλο τα όποια "καύσιμά" τους:
    Το μόνο που απομένει, για μια παράταση ΚΡΙΣΙΜΗΣ γι αυτούς σημασίας, είναι το "ευρωρεύμα" που είχαν δημιουργήσει με την μαμά ΕΕ που δήθεν φρόντιζε για εμάς. Αυτό υπολογίζουν να τους σώσει, αφού χρειάζεται κάποιος χρόνος μέχρι ο κόσμος να πεισθεί ότι η καλή ΕΕ όχι απλά τελείωσε, αλλά δεν υπήρξε και ΠΟΤΕ.

    Πρέπει να δοθεί η μάχη όμως χωρίς υπεκφυγές.
    Δεν θα κοροϊδευόμαστε:
    Όποιος ελπίζει ακόμη στην ΕΕ και τα παγκόσμια νομίσματα αποταμιευτικού χαρακτήρα, να ξέρει ότι τον περιμένει κι αυτόν και τα παιδιά του και τα παιδιά των παιδιών του η γαλέρα.
    Καλό κουπί λοιπόν για τις "σκληρές" αποταμιεύσεις των ιδιοκτητών της γαλέρας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αποδέσμευση από ΕΥΡΩ-ΕΕ δεν παύει να είναι όρος "αναγκαίος", αλλά όχι και από μόνος του "ικανός" (όπως προπαγανδίζουν κάποιοι). Και στο δεύτερο σκέλος, καλό είναι να επιμένουμε όσο και στο πρώτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ, απλά να μη ξεχνάμε και το αναγκαίο...είναι μια ευαίσθητη ισορροπία ;)

    Όσο γι αυτούς τους "κάποιους" που λες, πρέπει "κάποια" στιγμή να το πάρουν απόφαση: Το "ευρωκομμουνισμός" που για μερικούς έγινε και "ευρώ" σκέτο, δεν τσουλάει. Κι αν δεν θέλουν να ξεκόψουν με την "δημοκρατική" παράδοση του Κύρκου (που στην Β΄Πανελλαδική οι 5 διέγραφαν τους 30...), τουλάχιστον θα πρέπει να ξεκόψουν με το ευρώ.

    Στο κάτω-κάτω ας σκεφτούν ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αποτελεί την τελευταία παραμύθα/εκβιασμό/δημοκρατική σανίδα σωτηρίας του συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μιας και αναφέρεστε σε ψευτοδιλήμματα και αυταπάτες πάρτε και ένα κόμμα πειρατών, με λίγο ζάχαρη άχνη άμεσης δημοκρατίας και λίγο φούμαρο άρνηση κίνησης του κόμματος αυτού στον άξονα δεξιά-αριστερά (θα κινούνται στον άξονα των z). Οπότε γυαλίστε τα σπαθιά σας (γιαταγάνια κατά προτίμηση) και κάτω από το φλάμπουρο του jolly roger θα σαλπάρουμε για νέες πλατείες τώρα που το πράγμα αρχίζει και σφίγγει επικίνδυνα για το αστικό πολιτικό σύστημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.