4 Απριλίου 2015

Το ΚΚΕ καταψήφισε τους νέους διοικητές ασφαλιστικών ταμείων - Η τοποθέτηση του Χρ. Κατσώτη (VIDEO)

Τους νέους προέδρους των ασφαλιστικών ταμείων, που προτείνει η κυβέρνηση, ενέκρινε η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Την κυβερνητική πρόταση κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλης. Συγκεκριμένα, αυτοί που διορίζονται είναι: Θ. Καποτάς, πρόεδρος του ΕΤΕΑ, Στ. Πλιάκης, πρόεδρος του ΕΤΑΑ, Αν. Πετρόπουλος, πρόεδρος του ΟΑΕΕ και Ανδ. Κομματάς, πρόεδρος του ΝΑΤ.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το διορισμό τους. Την θέση του Κόμματος ανέπτυξε ο βουλευτής του Κόμματος Χρ. Κατσώτης, λέγοντας:


«Η δική μας επιφύλαξη και η αντίθεσή μας είναι συνολικά στο πώς προσεγγίζει ο καθένας το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Εχουν ακουστεί πολλά, ότι είναι "μη μισθολογικό κόστος", ότι πρέπει να διευκολύνουμε τους επιχειρηματικούς ομίλους με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ότι το Ασφαλιστικό γενικά είναι θέμα οικονομικό, τεχνικό κ.λπ.

Εμείς, επειδή έχουμε ζήσει και τον "κοινωνικό διάλογο" όλα τα προηγούμενα χρόνια και τη θέση που έχουν εκφράσει εδώ δυνάμεις μέσα στο κίνημα, για το Ασφαλιστικό, για τα αποθεματικά του, για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, γνωρίζουμε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει μια άποψη για το Ασφαλιστικό που είναι πέρα και έξω από τις αγωνίες, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς που έχουν οι εργαζόμενοι, οι μεθαυριανοί συνταξιούχοι ή οι συνταξιούχοι που "έφαγαν" μια ζωή στη δουλειά και που έχουν προσφέρει αρκετά στο Ασφαλιστικό και σήμερα στερούνται, αν θέλετε, και τις εισφορές που έχουν δώσει.

Εχουν ειπωθεί παραδείγματα για το πόσα έχει δώσει ένας συνταξιούχος για σαράντα χρόνια στην επικουρική ασφάλιση και πόσα θα πάρει πίσω με βάση το προσδόκιμο της ζωής. Τα μισά παίρνει πίσω σε σχέση με τις ανατροπές που έχουν γίνει. Εμείς θεωρούμε ότι και η επικουρική ασφάλιση είναι μέρος της τιμής της εργατικής δύναμης η οποία καταναλίσκεται στους χώρους δουλειάς από τους εργαζόμενους. Είναι μέρος του μισθού τους και δεν μπορεί κανείς να παίζει με αυτό. Είναι η σύνταξη, είναι η ασφάλεια του κάθε εργαζόμενου.


Επιπλέον, η στρατηγική για το ασφαλιστικό σύστημα, που την έχει καθορίσει και η ΕΕ, λέει "δώστε χώρο στους εμπόρους της ασφάλισης". Γι' αυτό και στα φόρα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών πάντα παίρνουν μέρος οι διοικητές των Ταμείων. Εγώ είχα ζητήσει από την Επιτροπή, για παράδειγμα, να άρουν την εμπιστοσύνη στον κ. Σπυρόπουλο, γιατί όπου βρεθεί και όπου σταθεί πάει και λέει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες "ελάτε εδώ, επενδύστε, έχετε χώρο". Ομως εδώ τον "προστατεύει" και η Επιτροπή. Μέχρι τώρα, όσοι διορίστηκαν ως διοικητές ασφαλιστικών ταμείων "έδιναν τα φώτα" στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και διευκόλυναν τα σχέδιά τους.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι απέναντι σ' αυτή τη διόγκωση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, το εργατικό κίνημα θα πρέπει να παλέψει για την Κοινωνική Ασφάλιση, για να έχει τη θέση που πρέπει να έχει για τους εργαζόμενους, για τους αυτοαπασχολούμενους, για τους αγρότες, για όλους αυτούς που παράγουν τον πλούτο και στερούνται ακόμα και τις συντάξεις τους σήμερα.

Με αυτή την έννοια, εμείς δεν ψηφίζουμε τα πρόσωπα που σήμερα εδώ έρχονται για έγκριση από την Επιτροπή. Ενας επιπλέον λόγος είναι ότι οι προτεινόμενοι δεν δεσμεύονται ότι δεν θα μετατρέψουν σε "ρέπος" τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών οργανισμών για να αποπληρωθεί το κρατικό χρέος».
Πηγή: 902

1 σχόλιο:

  1. Σεχτάρ ο Τρομερός6 Απριλίου 2015 στις 1:24 π.μ.

    Εξαιρετική η τοποθέτηση του ΚΚΕ δια του Κατσώτη.
    Διορίζονται γκάουλάϊτερ για να σταυρώσουν τους ασφαλισμένους και να διαλύσουν τα ταμεία τους.
    Διαφωνώ μόνο με την αιτιολόγηση του δικαιώματος στην ασφάλιση σαν "μέρος του μισθού τους" κλπ. (Αναφέρεται στην επικουρική, αλλά προφανώς το ίδιο σκεπτικό υπάρχει και για την κύρια).
    Το δικαίωμα στην ασφάλιση δεν μπορεί να θεμελιωθεί στην βάση του νόμου της αξίας. Είναι μια πλάνη, που έρχεται από τα παληά και πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεραστεί από το εργατικό κίνημα. Η Αγορά και ο Καπιταλισμός δεν μπορούν εγγενώς να εξασφαλίσουν ατομικά την υγεία και πολύ περισσότερο την σύνταξη του εργαζομένου.
    Ο Νόμος της Αξίας στην "καλύτερη" περίπτωση (ελεύθερη αγορά) εξασφαλίζει δια του μισθού την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης. Η σύνταξη δεν έχει σχέση με την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, γι αυτό οι αστοί ονομάζουν την ασφαλιστική εισφορά "μη μισθολογικό κόστος" κι έτσι είναι πράγματι. Από την πλευρά τους λοιπόν, και με την δική τους λογική, είναι αυτονόητο ότι η ασφάλιση είναι μια ...καταναλωτική δαπάνη(!), που αφορά ατομικά και προσωπικά τον κάθε εργαζόμενο και που μπορεί αυτός να την αντιμετωπίσει αγοράζοντας αντίστοιχα "προϊόντα", δηλαδή ιδιωτική ασφάλιση, από το εμπόριο ασφαλειών ζωής.
    Στην πράξη αποδεικνύεται ότι αυτό δεν είναι αποτελεσματικό και τελικά ο εργαζόμενος θα πρέπει να συμβιβαστεί με πολύ χαμηλότερο επίπεδο ζωής στη σύνταξη και λιγότερα συντάξιμα χρόνια, κοινώς η να καθυστερήσει την συνταξιοδότηση του η να ζήσει λιγότερο, δηλαδή να πεθάνει σύντομα! Παρατηρούμε μάλιστα ότι αυτά ακριβώς αποτελούν παγκόσμια τάση εξέλιξης των (καπιταλιστικών) συνταξιοδοτικών συστημάτων, με η χωρίς μνημόνια.
    Μόνο, που, οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να υιοθετήσουν την λογική του Καπιταλισμού και της "Αγοράς", ιδίως όταν τους εξοντώνει.
    Σύνταξη λοιπόν, απλά ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ, γιατι είναι δικαίωμα ζωής!
    Και θα λυθεί κοινωνικά, ΕΚΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ και ΕΚΤΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ, στα πλαίσια του σοσιαλιστικού επιστημονικού σχεδιασμού της κοινωνικής παραγωγής, ώστε να υπάρχει πάντα το απαιτούμενο περίσσευμα για την συνταξιοδότηση των απομάχων και την υγεία όλων.
    Αλλιώς, ας πούμε καθαρά στους εργαζομένους οτι Καπιταλισμός σημαίνει:
    1. Σύνταξη στα βαθειά γεράματα.
    2. Σύνταξη άθλια (πολύ χαμηλός "βαθμός αναπλήρωσης")
    3. Μείωση του προσδόκιμου ζωής.
    Ανεξάρτητα από "πυλώνες", "ιδιωτική η δημόσια"(*) ασφάλιση, επικουρική η κύρια, "αλληλεγγύη η πόλεμος γενεών", κεφαλαιοποιητικά η διανεμητικά συστήματα κι άλλες τέτοιες περικοκλάδες, που επιστρατεύονται για να συσκοτίζουν μια θεμελιακή αντίφαση του ανεπτυγμένου Καπιταλισμού.
    Είναι ένας ακόμη σιδηρούς νόμος του Καπιταλισμού, που θάπρεπε να τον έχουμε αναδείξει.
    ----------------------------------------------------------------
    (*) Στον Καπιταλισμό και η λεγόμενη "δημόσια" ασφάλιση στην πράξη ιδιωτική είναι γιατί υπάγεται στους νόμους κίνησης του Κεφαλαίου, και αποδείχτηκε πανηγυρικά (και) την τελευταία πενταετία, με τα κουρέματα των αποθεματικών, την απώλεια των εισφορών λόγω ανεργίας κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.