6 Απριλίου 2015

Με επιτυχία έγινε η απεργιακή συγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων στην Αθήνα

Με μαζική πορεία στους δρόμους της Αθήνας ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η διαδήλωση που διοργάνωσαν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων και Λαϊκές Επιτροπές από το Δήμο της Αθήνας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας στο Εμπόριο, για την υπεράσπιση της αργίας της Κυριακής.

Από το πρωί έγιναν εξορμήσεις σε πολυκαταστήματα και μεγάλα σούπερ μάρκετ σε γειτονιές της Αθήνας.

Η σημερινή είναι μία από τις επτά Κυριακές για τις οποίες έχει νομοθετηθεί (ν. 4177/2013) η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο νόμος διατηρείται από τη σημερινή κυβέρνηση και την ίδια ώρα οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομίας προσπαθούν να θολώσουν τα νερά σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, μιλώντας άλλοτε για «επαναφορά του παλιού συστήματος», άλλοτε για «πέντε Κυριακές ανοιχτά το χρόνο», πετώντας το μπαλάκι σε Περιφέρειες και δήμους να αποφασίζουν για παραπάνω Κυριακές, αν μια περιοχή χαρακτηριστεί «τουριστική».

Νομοθετική κατοχύρωση τώρα!


Στη συγκέντρωση, που προηγήθηκε στην πλατεία Καπνικαρέας, χαιρέτισε η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Υπογράμμισε πως το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας συνδυάζεται με την πάλη για κατάργηση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης, με τη διεκδίκηση για 8ωρο, 5ήμερο, 40ωρο.

Υπενθύμισε πως ο κλάδος έρχεται δεύτερος σε απώλειες θέσεων εργασίας, πράγμα που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς εργοδοτών και κυβερνήσεων πως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα αυξήσει την απασχόληση.

Τη στήριξη της ΠΑΣΕΒΕ μετέφερε ο Θ. Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, ο οποίος εξήγησε πως η απελευθέρωση του ωραρίου, που αξιώνουν μεγάλες επιχειρήσεις, ΕΕ και κυβερνήσεις, εξοντώνει και τους αυτοαπασχολούμενους.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Λίνα Ράλλη, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ, μεταφέροντας την πείρα των ξενοδοχοϋπαλλήλων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την αξίωση του ΣΕΤΕ να δουλέψουν χωρίς ρεπό κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας


Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους, με συνθήματα όπως «Η Κυριακή αργία ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», «ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δουλεύουν τους εργάτες, κάνουν παζάρια στις δικές τους πλάτες», «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, να μην καταργηθεί η Κυριακή αργία», «Καμιά αναμονή, καμία Κυριακή, τώρα με νόμο να κατοχυρωθεί».

Κατά μήκος της διαδρομής, η πορεία σταμάτησε έξω από μεγάλα καταστήματα του κέντρου. Στο πολυκατάστημα «Notos» έκανε σύντομη παρέμβαση ο αντιπρόεδρος του σωματείου «Praktiker», Γ. Αλευράς.

Μεταξύ άλλων κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, που αφήνει ανοιχτά παράθυρα για υπονόμευση της Κυριακής αργίας και κάλεσε σε αγώνα για τη νομοθετική της κατοχύρωση και την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Ν. Τζώρτζης, πήρε το λόγο όταν οι απεργοί έφτασαν έξω από το πολυκατάστημα «Attica». Τόνισε πως μόνοι ωφελημένοι από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι τα πολυκαταστήματα.

Υπογράμμισε ότι η πάλη για τη νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων στο Εμπόριο, πρέπει να δοθεί από τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους.

Η πορεία ολοκληρώθηκε στην αρχή της Ερμού.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

Βλέπε ακόμη:
Πηγή: 902 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.