10 Απριλίου 2015

Χίλιες φορές να γεννηθείς τόσες θα σε σταυρώσουν
Γράφει η Μαρία Καραπιπέρη

Ο Λένιν, έλεγε ότι, η θρησκεία καλλιεργεί στον στερημένο και εκμεταλλευόμενο αυτού του κόσμου την παρηγοριά της επουράνιας ανταμοιβής, με ενέχυρο την καρτερικότητα για όσα υφίσταται επί της Γης. Όμως, "σε κείνους που ζουν από ξένη εργασία, η θρησκεία διδάσκει την αγαθοεργία στην επίγεια ζωή, προσφέροντάς τους μια πολύ φτηνή δικαίωση για όλη την εκμεταλλευτική τους ύπαρξη και πουλώντας τους σε συμφέρουσα τιμή εισιτήρια για την επουράνια μακαριότητα", συμπέραινε ο Βλαντιμήρ , ο ηγέτης των Μπολσεβίκων.

Ο δε Ένγκελς ειδικά για τον χριστιανισμό, αναγνώρισε ότι στα ''πρώιμα'' χρόνια του "υπάρχουν άξια προσοχής σημεία προσέγγισης με το σύγχρονο εργατικό κίνημα", η αξιοποίηση από τις κυρίαρχες τάξεις του "λυτρωτικού" του μηνύματος, που ανάγεται στο "μεταθανάτιο υπερπέραν" (σε αντίθεση με το σοσιαλισμό, που, όπως έλεγε ο Ένγκελς, "κηρύττει" τη λύτρωση στον επίγειο κόσμο, στο μετασχηματισμό της κοινωνίας), Η «συμβατότητα» του χριστιανισμού με το πολιτικό σύστημα είναι πασιφανής από την εποχή της αρχαίας Ρώμης. Ο χριστιανισμός, από θρησκεία των δούλων και των καταπιεσμένων, έγινε επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας του Καίσαρα και επίσημη ιδεολογία του Μεσαίωνα... Έγινε ακόμα ιμπεριαλιστικός μηχανισμός από την εποχή των σταυροφόρων....

Η πιο βαθιά πηγή των θρησκευτικών προλήψεων είναι η εξαθλίωση και η αμάθεια. Αυτά πρέπει να καταπολεμήσουμε", έλεγε ο Λένιν, απευθυνόμενος στο 1ο Πανρωσικό Συνέδριο των Εργατών. Που πάει να πει σ' αυτή τη γλώσσα τη Λενινιστική, πως μόνο η γνώση της επιστήμης και των φυσικών νόμων, της σύνθεσης και της κίνησης της κοινωνίας και του κόσμου που μας περιβάλλει, μπορεί να καταπολεμήσει την αγνωσία πάνω στην οποία βασίζονται οι δοξασίες και οι άυλες μεταφυσικές εξηγήσεις των θρησκειών. Όταν οι άνθρωποι αποκτήσουν την παιδεία και την γνώση εκείνη που θα πάψει να μυθοποιεί τον πόλεμο, την φτώχεια την ανεργία, την ασθένεια, και θα εξηγεί τις αιτίες των δεινών και των καλών, που συμβαίνουν. Όταν με την γνώση που θα κατακτήσουν θα πάψουν να πιστεύουν πως με προσευχή και νηστεία θα καταπολεμηθούν οι αιτίες που σκοτώνουν τα όνειρα, τις ελπίδες, που σβήνουν τα χαμόγελα.

Άρα το ζητούμενο είναι μια άλλη κοινωνία. Κι αυτό επιβεβαιώνεται ακόμα περισσότερο από τον Λένιν που εξηγούσε γιατί δεν μπορεί αυτόματα να απαλλαγούν οι άνθρωποι από τις απόκρυφες μυστικιστικές αλυσίδες της μεταφυσικής σκέψης, ακόμα κι αυτοί που κατέχουν την επιστημονική γνώση. Είχε διαπιστώσει πως συμβαίνει. "αντιδραστικές προσπάθειες (να) γεννιούνται από την πρόοδο της επιστήμης".

Στις Καπιταλιστικές κοινωνίες οι θρησκείες είναι χρήσιμα εργαλεία της αστικής τάξης για να διαιωνίζεται η μισθωτή σκλαβιά και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ο Μαρξ το διατύπωσε αδιαφιλονίκητα σαφέστατα:

"Η θρησκευτική αντανάκλαση του πραγματικού κόσμου μπορεί γενικά να εξαφανιστεί μόνο από τη στιγμή που οι σχέσεις της καθημερινής πρακτικής ζωής θα εκφράζουν για τους ανθρώπους καθημερινά καταφανείς λογικές σχέσεις μεταξύ τους και προς τη φύση... οι πηγές της θρησκείας - τόνιζε - δε θα βρεθούν στον ουρανό, αλλά εδώ στη Γη. Μόλις αυτή η διαστρεβλωμένη πραγματικότητα, της οποίας η θρησκεία είναι αντανάκλαση, διαλυθεί, η τελευταία θα πεθάνει από φυσικό θάνατο".

Ζούμε σε καπιταλιστικό καθεστώς, οι συνειδήσεις μπολιάζονται από την προσχολική ηλικία ακόμα, με την θρησκευτική πίστη. Η διαμόρφωση των συνειδήσεων δεν είναι αυτόματη διαδικασία.

Η θρησκευτική συνείδηση είναι σεβαστή. Η πολιτική θέση περί ουσιαστικής ανεξιθρησκίας των σοσιαλιστικών κρατών το αποδεικνύει.

Aξίζει να αναφερθούμε στο άρθρο του σοβιετικού Συντάγματος για του λόγου το αληθές « Για τους πολίτες της ΕΣΣΔ διασφαλίζεται η ελευθερία συνείδησης, δλδ το δικαίωμα να ακολουθούν οποιαδήποτε θρησκεία ή να μην ακολουθούν καμία, να τελούν θρησκευτικές λατρείες ή να ασκούν αθεϊστική προπαγάνδα. Η πρόκληση εχθρότητας και μίσους σε σχέση με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις-απαγορεύεται.» (Σύνταγμα της ΕΣΣΔ, Άρθρο 52)

Η ΕΣΣΔ και το κομμουνιστικό κίνημα έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί για διώξεις πιστών κλπ. Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή. Διώξεις όντως έγιναν εναντίον κληρικών για συγκεκριμένη αντεπαναστατική και αντικρατική αντικοινωνική δραστηριότητα και όχι λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Η διαστρέβλωση εκ του πονηρού απλά εξυπηρετεί την διαπλοκή εκκλησίας –κράτους, ώστε να αντιδραστικοποιούνται οι πιστοί απέναντι σε αυτούς που επί Γης ζητούν ειρήνη , δικαιοσύνη, ελευθερία ,κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τους Μαρξιστές-Λενινιστές. Τους κομμουνιστές

Οι θρησκευτικοί άρχοντες πρωτοστατούν μαζί με τους φιλελεύθερους αστούς πολιτικούς , τους σοσιαλδημοκράτες, στην διαστρέβλωση αποκρύπτοντας την ανάμιξη του ανώτερου κυρίως κλήρου ακόμα και με τους Ναζί (…)στην Ελλάδα αλλά και αλλού, κατά την διάρκεια του ΒΠΠ αλλά και σήμερα.

Ακόμα και η κυβέρνηση της «Αριστεράς» δεν τολμά να διαχωρίσει την θέση της, να υπερασπιστεί το κοσμικό κράτος του οποίου είναι οπαδός, και καταφεύγει σε υποκριτικά επικοινωνιακά τεχνάσματα ,συμμετέχοντας σε θρησκευτικές τελετές επετείους κλπ σε αγαστή συνεργασία με ανώτερους κληρικούς που εκφράζουν τις πλέον αντιδραστικές αντιλήψεις της εκκλησίας. (βλπ Άνθιμος, Τσίπρας και λευκό περιστέρι, επίσκεψη στο Άγιο Όρος).

Σκοπός ασφαλώς είναι η άντληση της δεξαμενής ψήφων του ποιμνίου , το οποίο συνεχίζει να διαφοροποιείται στην κυρίαρχη διαφορά: Την ταξική.

Σε κάθε περίπτωση όσοι ευαίσθητοι, δεξιοί, αριστεροί, διαφωτιστές κλπ που κόπτονται για τα δικαιώματα των αλλόδοξων και ετερόδοξων γιατί δεν διαμορφώνουν ένα συνταγματικό άρθρο σαν το σοβιετικό άρθρο; Προφανώς υπάρχει ο κίνδυνος να κοινωνικοποιηθούν οι πολυτελείς «χιτώνες» του Αρχιεπίσκοπου, η «ιλιγγιώδης» εκκλησιαστική περιουσία, και το «Άγιο Φως» να μην ταξιδεύει με τιμές αρχηγού κράτους για ν’ ανάβει τα καντήλια των πιστών που καίνε με σπορέλαιο, λόγω κόστους του ελαιόλαδου (…)

Δεν υποστηρίζω ακραίες συμπεριφορές, όπως το να βλαστημούν ότι ο συνάδελφος, ο φίλος, ο γείτονας θεωρεί ιερό, λέω ξεκάθαρα πως αυτή είναι αντιδιαλεκτική θεώρηση.

Η εργατική τάξη, δεν διαχωρίζεται σε θρησκευόμενους και μη. Οι εργαζόμενοι ούτε αφορίζονται, ούτε και προσελκύονται με ύβρεις και επιβολή.

Το πρόβλημά μας σήμερα δεν είναι αν ο διπλανός στη μηχανή, στην οικοδομή, στο πλοίο, στο γραφείο, θρησκεύει ή όχι. Το πρόβλημά μας είναι πως ο Καπιταλισμός σάπισε και μας εξαθλιώνει , όλους!

Σε όποιον Θεό πιστεύεις, στον Χριστό, στον Αλλάχ, στον Βούδα, ή σε κανέναν, το ίδιο πονάς, πεινάς, κρυώνεις, «ανεργείς» υποσιτίζεσαι, αγωνιάς για τα παιδιά σου, τον πόλεμο, την φτώχεια, τις αρρώστιες. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε, και να δουλέψουμε γι'΄αυτό, είναι να γίνει συνείδηση ότι αν δεν πάρουμε στα χέρια μας την ζωή μας, δεν θα μας σώσει κανείς «Χρέος με τα χέρια μας να σηκωθούμε»

Να αγωνιστούμε ώστε να γίνει συνείδηση σε περισσότερους ότι πρέπει να καρπωθούμε τον πλούτο που παράγουμε.

Μόνο μέσα από αυτούς τους αγώνες διαμορφώνονται οι ταξικές συνειδήσεις, αυτές που θα ανατρέψουν τον σκοταδισμό του Μεσαίωνα.

Σαν έρθει λοιπόν εκείνη η ώρα, θ' αναμετρηθεί η εργατική τάξη με τις δυνάμεις τις αντίδρασης και του σκοταδισμού των θρησκειών.

Σήμερα όποιος υψώνει διαχωριστικά τείχη , ανάμεσά μας και δεν ανήκει στην αστική τάξη και τους πιστούς της υπηρέτες, ή αφελής είναι, ή αστοιχείωτος , ή φανατικός «εκ του σύνεγγυς» ή «από μακριά νυχτωμένος»

Η Μαρξιστική φιλοσοφία και οι φιλοσοφίες των θρησκειών συγκρούονται μεταξύ τους και ανατρέπουν ή όχι συνειδήσεις.

Η Εργατική Τάξη συγκρούεται μόνο με την Αστική κυρίαρχη τάξη και τους υποστηρικτές της και ανατρέπει την κυριαρχία της δεύτερης, σε όποιον θεό πιστεύει ή σε κανέναν.

Ο δρόμος της είναι καθημερινός Γολγοθάς, αιματοβαμμένη ατραπός, θέλει νεκρούς χιλιάδες να΄ναι στους τροχούς, θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους.Καλή Επ-Ανάσταση!

.;

2 σχόλια:

 1. Και χρόνια πολλά σε όλους.

  Ntina

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Ntina:
   Χρόνια σου πολλά Ντίνα (έστω και εταιροχρονισμένα κάπως...)

   Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά