14 Δεκεμβρίου 2011

ΗΠΑ : Αποκλεισμός των λιμανιών από διαδηλωτές

Από τον Ριζοσπάστη

Διαδηλωτές του αποκαλούμενου κινήματος «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ» προχώρησαν στον αποκλεισμό ορισμένων εκ των μεγαλύτερων λιμανιών της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, κατορθώνοντας, τουλάχιστον στην περίπτωση του Οκλαντ και του Πόρτλαντ, να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Οι διαδηλώσεις και αποκλεισμοί ξεκίνησαν από τα ξημερώματα με τους συγκεντρωμένους να κρατούν πλακάτ που έγραφαν «Κλείστε τη Γουόλ Στριτ στην προκυμαία», «Αλληλεγγύη», τονίζοντας ότι ο κυρίαρχος στόχος τους ήταν να πλήξουν τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως την SSA Marine της οποίας μεγαλομέτοχος είναι Goldman Sachs και τον εξαγωγέα σιτηρών EGT που διαχειρίζονται πλέον τα λιμάνια των ΗΠΑ, επετεύχθη. Αυτός ο στόχος έφερε και σε μερική αντιπαράθεση με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των λιμενεργατών που αρνήθηκαν να συμπράξουν πλήρως σε μία κινητοποίηση που δεν προτάσσει τα δικά τους αιτήματα που αφορούν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Ωστόσο, τοπικά σωματεία στήριξαν τις κινητοποιήσεις για τον αποκλεισμό των λιμανιών. Στο Πόρτλαντ, εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν τις εισόδους σε δύο προβλήτες μην επιτρέποντας την είσοδο σε φορτηγά οχήματα.


Στο Οκλαντ, τα σωματεία που εκπροσωπούν τους ναυτεργάτες και τους αχθοφόρους συμμετείχαν στον αποκλεισμό, ενώ στην πρώτη γραμμή βρέθηκε ο βετεράνος του πολέμου του Ιράκ, Σκοτ Ολσεν, ο οποίος είχε τραυματιστεί βαρύτατα τον περασμένο Οκτώβρη κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις με μικρότερη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν στo Ανκορατζ της Αλάσκα, στο Λονγκ Βιού του Λος Αντζελες και το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, στο Σιάτλ, στην Τακόμα της πολιτείας της Ουάσιγκτον, καθώς επίσης και στο Βανκούβερ του Καναδά. Οι κινητοποιήσεις αυτές εκφράζουν την αντίθεση στη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων και νέων ως συνέπεια της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, ωστόσο είναι φανερό ότι το αποκαλούμενο κίνημα «Καταλάβατε την Γουόλ Στριτ» δεν μπορεί να έχει ξεκάθαρο αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό λόγω της ανυπαρξίας ταξικού εργατικού κινήματος και επαναστατικού κόμματος που να συγκρούεται με τα μονοπώλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.