20 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Πανεπιστημονικής για το ΤΣΜΕΔΕ και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μηχανικών



ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Μέσα στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών χτυπημάτων στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων, περίοπτη θέση κατέχουν τα χτυπήματα στο Ασφαλιστικό. Στο πλαίσιο των προαποφασισμένων και ήδη δρομολογημένων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, πολύ πριν την κρίση, τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα χρεωκοπίας του λαού, είναι σε εξέλιξη μια σειρά σημαντικές τομές που διαλύουν ότι είχε μείνει όρθιο από τα υπολείμματα της κοινωνικής ασφάλισης. Στην ήδη αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις υπέρογκες εισφορές που καταβάλλουν οι συνάδελφοι, τις μειωμένες παροχές και την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα του ΤΣΜΕΔΕ με την έλλειψη προσωπικού και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι μηχανικοί, ήδη έχουν δρομολογηθεί και δρομολογούνται νέες αρνητικές εξελίξεις για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Απλά θυμίζουμε ενδεικτικά:
·           Την αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, ανδρών και γυναικών, την κατάργηση της 35ετίας και την αύξηση στα 40 έτη του χρόνου ασφάλισης για πλήρη σύνταξη
·           Την ολοκλήρωση της εφαρμογής του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και της ανταποδοτικότητας στην «κοινωνική» (διάβαζε: ιδιωτικοποιημένη) ασφάλιση, με τη θέσπιση της βασικής σύνταξης-πτωχοκομείου και της «αναλογικής» των εξακοσίων ευρώ συνολικά…
·           Το νέο άγριο χτύπημα των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων από τη ρύθμιση για την υποχρεωτική, ανά τριετία, «αναβάθμιση» της ασφαλιστικής κλάσης, η οποία οδηγεί από την 1/1/2012 σε αυξήσεις εισφορών ως και σχεδόν 100%(!)
·           Την απαράδεκτη ρύθμιση που υποχρεώνει τους μερικής απασχόλησης συναδέλφους (π.χ. 4ωρίτες κλπ.) να καταβάλλουν οι ίδιοι τη διαφορά των εισφορών ως το ύψος του ποσού που αναλογεί στην ασφαλιστική κλάση τους.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Κυβέρνηση, Τρόικα, ΣΕΒ ενδιαφέρονται – στο έδαφος της κρίσης ακόμα περισσότερο – να βάλουν στο χέρι ότι απέμεινε από τα αποθεματικά των ταμείων, για να στηρίξουν μ’αυτά τους μονοπωλιακούς ομίλους. Έτσι τα ταμεία «ωθούνται» να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής (rollover) ομολόγων που αποφασίστηκε τον Ιούλη στις Βρυξέλλες. Δηλαδή, καλούνται οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν από τα αποθεματικά τους την –αναγκαία για το ξεπέρασμα της κρίσης– ελεγχόμενη απαξίωση του κεφαλαίου. Συγχρόνως, οι όμιλοι του χρηματιστικού κεφαλαίου απαντούν στην επερχόμενη απαξίωση και συμμετοχή τους στο «κούρεμα» με τη γνωστή οδό των συγχωνεύσεων, όπως φανερώνει η αναγγελθείσα συνένωση της Alfa Bank με τη Eurobank. Οι εξελίξεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο 9μηνο και έχουν να κάνουν με την Attica Bank και το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, της ληστείας των αποθεματικών του ταμείου και της κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων μηχανικών προς όφελος της κερδοφορίας της Attica Bank. Προωθώντας την αντιασφαλιστική πολιτική της ΕΕ, η ηγεσία του ΤΕΕ και του ΕΤΑΑ προχώρησαν στις ακόλουθες προκλητικές κινήσεις :
  • την απόφαση του ΕΤΑΑ να εγκρίνει τη συμμετοχή του ταμείου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής με 55 περίπου εκ. €, καθιστώντας το ταμείο σημαντικό μέτοχο της τράπεζας με το διόλου αμελητέο ποσοστό του 3,5%
  • την απόφαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ να συμμετάσχει το ταμείο στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, απόφαση που μόνο για το αποθεματικό του ΤΣΜΕΔΕ θα σημάνει απώλεια 500-600 εκ. €(!!!), δηλαδή σχεδόν το 1/6 του αποθεματικού του(!!!), σε συνέχεια αντίστοιχης απόφασης συμμετοχής της Attica Bank
  • τις διαρκείς δημόσιες τοποθετήσεις της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ για ετοιμότητα εξαγοράς, πότε της Aspis Bank (το καλοκαίρι του 2009), πότε του ποσοστού του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου και του Ταμείου Παρακαταθηκών στηνAttica Bank (πέρυσι στις αρχές Σεπτέμβρη) και τώρα της καταρρέουσας (παρά τη σκανδαλώδη στήριξή της από την κυβέρνηση) Proton Bank με στόχο – όπως διατυμπανίζεται κάθε φορά – τη δημιουργία ενός «κρατικού πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα» με στόχο «τη στήριξη στοχευμένων δράσεων για την ανάπτυξη».
Είναι πια η ώρα για να βγάλουν οι εργαζόμενοι μηχανικοί ορισμένα κρίσιμα συμπεράσματα:
1. Επιβεβαιώνεται η θέση ότι η ολοένα και βαθύτερη πρόσδεση του ταμείου με την Attica Bank και το χρηματιστήριο και η λογική της ανταποδοτικότητας στη λειτουργία του, μόνο χειρότερες μέρες μπορούν να φέρουν για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών. Η «επένδυση» αυτή, που μέχρι σήμερα έχει κοστίσει (μόνο σε ονομαστικές τιμές) πάνω από 200 εκ. €, πέραν των προφανών κινδύνων που δημιουργεί για τα αποθεματικά, οδηγεί όλο και περισσότερο σε ένα «ταμείο-τράπεζα», όπου η τράπεζα θα ελέγχει και θα καθορίζει την πολιτική του ταμείου, τη σχέση εισφορών-παροχών και όχι το αντίθετο, όπως υποκριτικά ισχυρίζονται οι πρασινογάλαζοι και ροζ υποστηρικτές της δήθεν «τράπεζας των μηχανικών» και της «ανάπτυξης». Ένα ταμείο που θα λειτουργεί ως ιδιωτικός επιχειρηματικός όμιλος ο οποίος, για να διασφαλίζει την κερδοφορία του, θα συμπιέζει όλο και πιο πολύ τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
2. Αποκαλύπτεται, και στο ασφαλιστικό τι εννοούν κυβέρνηση-Ε.Ε.-μονοπωλιακοί όμιλοι όταν μιλούν για δήθεν «διέξοδο από την κρίση». Τους απασχολεί πως θα φορτώσουν στους εργαζόμενους το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, την ίδια στιγμή που «τσακώνονται σαν τα σκυλιά» για τον επιμερισμό μεταξύ τους κι εκείνου του τμήματος του κεφαλαίου που θα απαξιωθεί. Είτε με τη μορφή του κρατικού δανεισμού (με χρήματα των εργαζόμενων) προς τις τράπεζες και τους ομίλους, είτε με τη μορφή της συμμετοχής στην ελεγχόμενη απαξίωση των κρατικών ομολόγων, είτε με τη μορφή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και τις συγχωνεύσεις, οι εργαζόμενοι είναι τα μόνιμα και σταθερά θύματα του ανελέητου αυτού χρηματιστηριακού παιχνιδιού. Τα μέτρα αυτά πάνε «πακέτο» με όλα τα υπόλοιπα που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση και η Τρόικα, τόσο πριν, όσο και μετά την εκδήλωση της κρίσης. Μέτρα γενικά για τις εργασιακές σχέσεις (προσωρινή εργασία, απολύσεις, επιχειρησιακές συμβάσεις κ.λπ.), αλλά και μέτρα προώθησης των γενικότερων αναδιαρθρώσεων, όπως οι οδηγίες για την Παιδεία (2005/36) και τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα» (2006/123) που ήδη εφαρμόζονται (π.χ. στις αμοιβές κλπ.). Μέτρα που παίρνονται, δήθεν, στο όνομα του χρέους, αλλά που ουσιαστικά ήταν προαποφασισμένα και έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αρχίσει να προωθούνται, εδώ και δεκαπέντε χρόνια, με στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
3. Αποδεικνύεται η συνενοχή της ηγεσίας του ΤΕΕ στο έγκλημα σε βάρος των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Αφού «έστρωσαν» ΠΑΣΚ-ΔΚΜ-ΔΑΠ και «Συνεργασία» το δρόμο ως εδώ (πρωτοστάτησαν στο τζόγο με την Τράπεζα Αττικής, στήριξαν τον 3518/06, αποδέχτηκαν τελικά την ενοποίηση των ταμείων), έχουν πλέον πετάξει τις μάσκες και ανοιχτά στηρίζουν την κυβερνητική επίθεση. «Διεκδικούν» και τυπικά ένα «ταμείο-τράπεζα» χωρίς καμία κρατική συμμετοχή και εγγύηση, έναν ιδιωτικό χρηματοικονομικό οργανισμό για να «παίξουν» στο παιχνίδι της «επόμενης μέρας» στο τραπεζικό σύστημα. Γι’ αυτό και οι εκπρόσωποί τους στο ΕΤΑΑ και στην Attica Bank στήριξαν πολύμορφα τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές (συμμετοχή στο κυβερνητικό «πακέτο» των 28 δις €, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε Εθνική και Attica, συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων). Είναι οι ίδιοι που στήριξαν και στηρίζουν την κυβέρνηση σε όλα: στις ελάχιστες αμοιβές, που παζαρεύουν τον τρόπο εφαρμογής της κατάργησής τους, στην παιδεία που αποδέχτηκαν την Οδηγία 2005/36, με αντάλλαγμα να είναι αυτοί που θα την εφαρμόζουν, στην κατάργηση των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών, στον «Καλλικράτη», στο νέο γύρο ποινικοποίησης του επαγγέλματος (και χαρατσιών για το λαό) με τα αυθαίρετα και τις οικοδομικές άδειες. Είναι συνυπεύθυνοι για τα εγκλήματα σε βάρος των εργαζόμενων μηχανικών.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ πρέπει να γίνει συνείδηση ότι επίθεση στους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, την ασφάλιση, την υγεία δε δέχονται μόνο οι μηχανικοί, αλλά ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ! Γι αυτό και η μάχη αυτή είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου! Μπορεί και πρέπει να δοθεί ενιαία, με όρους κοινωνικής συμμαχίας εργατών -αυτοαπασχολούμενων-νεολαίας, κόντρα στην πολιτική της Ε.Ε. και των κομμάτων-υπηρετών της, κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ των «κοινών συμφώνων για το ξεπέρασμα της κρίσης» με το ΣΕΒ, κόντρα στις ηγεσίες-ιμάντες ταξικής συνεργασίας και μεταβίβασης των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων και του κράτους τους, όπως η ηγεσία του ΤΕΕ. Κανένας συμβιβασμός στα κυβερνητικά μέτρα, κανένας συμβιβασμός στην πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματά μας. Αντίπαλος μας δεν είναι μόνο η σημερινή αστική διαχείριση, το υψηλό κρατικό χρέος, η κρίση. Αντίπαλος μας είναι το ίδιο το σύστημα που στόχο της παραγωγής του έχει το κέρδος, γιατί τα μέτρα λαμβάνονται για να υπηρετήσουν αυτό το σύστημα. Η μοναδική διέξοδος προοπτικής βρίσκεται στην πάλη για τη συνολική ανατροπή της πολιτικής του ευρωμονόδρομου και τη διεκδίκηση ενός άλλου ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και λειτουργία τους με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, και βέβαια με την αποδέσμευση της χώρας από τις δεσμεύσεις της ΕΕ, του ΔΝΤ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΝΑΤΟ κ.λπ.). Ο δρόμος της αποδέσμευσης από την ΕΕ και διαγραφής του χρέους με λαϊκή εξουσία. Μόνο σε μια τέτοια πορεία ρήξης και ανατροπής μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και οι συγκεκριμένες διεκδικήσεις για τις οποίες παλεύουμε:

·       Κάτω οι νόμοι 3518/2006, 3655/2008, 3863/2010 και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα – Πλήρης, αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, υψηλού επιπέδου Υγεία και Πρόνοια. Κατάργηση των εισφορών για τον ΚΥΤ και της συμμετοχής των εργαζομένων στη φαρμακευτική δαπάνη.
·       Σύνταξη μετά από 30 χρόνια δουλειάς, στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Σύνταξη στο 80% του τελευταίου κλιμάκιου της ΣΣΕ.
·       Μετατόπιση του κύριου βάρους των εισφορών στην εργοδοσία και το κράτος, στην κατεύθυνση της πλήρους απαλλαγής του εργαζόμενου μηχανικού από εισφορές. Άμεσα, μείωση των εισφορών στα προ του 1992 επίπεδα, ειδικά για την πρώτη πενταετία έκπτωση 50%. ‘Αμεση μείωση των εισφορών κατά 50% για τους νέους κάτω της 5ετίας. Πλήρης κρατική κάλυψη των υποχρεώσεων των στρατευμένων και των μεταπτυχιακών φοιτητών – ερευνητών από τους φορείς που τους απασχολούν. Οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών να καθοριστούν στη βάση της καταβολής των 2/3 από το κράτος και του 1/3 από τον ασφαλισμένο.
·       Επίδομα ανεργίας για τους άνεργους μηχανικούς στα 1120 €, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (μισθός, δελτίο). Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων.
·       Ούτε ένα ευρώ στα παιχνίδια των τραπεζιτών – Άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας αποδέσμευσης του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ από τον χρηματιστηριακό τζόγο και την Τράπεζα Αττικής – Καμιά συμμετοχή του ΕΤΑΑ στη νέα κλοπή των αποθεματικών με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων . Απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στο Ταμείο. Διεκδίκηση των απωλειών του αποθεματικού από την άτοκη κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.